Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:271, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Veicinās šaha attīstību Latvijas izglītības sistēmā

Veicinās šaha attīstību Latvijas izglītības sistēmā
LŠF prezidents Pēteris Šmidre, FIDE prezidents Kirsans Iļumžinovs, LR Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende un LR IZM valsts sekretārs Mariks Gruškevics

Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) prezidenta Kirsana Iļumžinova (Kirsan Ilyumzhinov) oficiālās vizītes laikā šodien parakstīts četrpusējs memorands (nodomu vēstule) par sadarbību šaha sporta attīstībā izglītības sistēmā. Memorandu parakstīja Latvijas LR Kultūras ministre Žanete Jaunzeme-Grende, LR Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretārs Mareks Gruškevics un Latvijas šaha federācijas prezidents Pēteris Šmidre.

„Šahs kā sporta veids ir bērniem no jebkuras sociālās grupas pieejama spēle, kura veicina sociālo kohēziju, un tādu politikas mērķu sasniegšanu kā sociālā integrācija, cīņa pret diskrimināciju, noziedzības līmeņa samazināšanās un pat cīņa pret dažādām atkarībām. Šahs var uzlabot bērnu koncentrēšanās spējas, pacietību un neatlaidību un attīstīt radošuma izjūtu, intuīciju, atmiņu un analītiskās un lēmumu pieņemšanas prasmes, iemācot arī apņēmību, motivāciju un aizraušanos ar sportu”, līdz ar to KM, IZM, FIDE un LŠF izsaka nodomu veicināt šaha attīstību un popularitāti Latvijas izglītības sistēmā.

LR Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme- Grende: „Šahs apvieno sevī zinātni, kultūru un sportu, tādēļ arī Kultūras ministrija atbalsta Starptautiskās Šaha federācijas iniciatīvai sekmēt šaha apguvi skolās – gan vispārizglītojošajās, gan tajās, kurās bērni un jaunieši padziļināti apgūst mūziku un mākslu. Šahs attīsta stratēģisko un radošo domāšanu, kas ir būtiski ikvienam cilvēkam, lai būtu konkurētspējīgs modernajā pasaulē. Apliecinot šaha un kultūras ciešo mijiedarbību, ar Starptautiskās Šaha federācijas prezidentu Kirsanu Iljumžinovu šodien arī vienojāmies par atbalstu Latvijas mūzikas un mākslas izglītībai – proti, federācija ir apņēmusies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolai dāvināt fagotu. Ceru, ka tik ļoti nepieciešamais un noderīgais dāvinājums drīzumā nonāks pie topošajiem mūziķiem.”

FIDE prezidents Kirsans Iļumžinovs: „Šahs ir zinātnes, kultūras un sporta apvienojums. Šahā kā jebkurā sportā ir uzvarētājs un zaudētājs, un ne velti 1992.gadā Starptautiskā Olimpiskā komiteja šahu atzina par sporta veidu. Savukārt tādu izcilu šahistu kā Mihaila Tāla, Bobija Fišera un Hosē Raula Kapablankas spēle bija arī liela māksla. Šahs ir arī zinātne, par kuru sarakstīti simtiem un tūkstošiem zinātnisku rakstu un pētījumu. Ne velti izcilais zinātnieks Alberts Einšteins katru dienu spēlēja šahu, jo uzskatīja, ka tas ir treniņš smadzenēm." K. Iļumžinovs pauda gandarījumu, ka ar nodomu protokolu tiks veicināta šaha popularitāte Latvijas jaunāko iedzīvotāju vidū.

„Jau uzņemoties federācijas vadītāja pienākumus biju pārliecināts, ka Latvijas valsts šaha izlases atgriešanās Eiropas komandu čempionātā pēc 10 gadu pārtraukuma būs pozitīvs emocionāls un profesionāls lūzuma punkts mūsu sportistiem. Tagad ar FIDE prezidenta klātbūtni Latvija šaha kontekstā izskanēs visās FIDE dalībvalstīs, respektīvi, šaha Pasaulē, un ceru, ka tas vairos mūsu pieredzējušo šahistu un arī jaunās paaudzes motivāciju. Savukārt man tas vairo apņemšanos panākt atgriešanos pie kādreizējā šaha augstā prestiža, lai tas kļūtu par vienu no populārākajiem sporta veidiem Latvijā, un darīšu visu, kas ir manos spēkos, lai šahs tiktu iekļauts mācību programmās skolās”, tā Pēteris Šmidre, Latvijas Šaha federācijas prezidents.

Kā jau tika ziņots, LŠF jaunā prezidenta Pētera Šmidres jaunās LŠF stratēģijas pamatā ir matemātiski, loģiski un zinātniski domājošas sabiedrības veidošana valstī kopumā.

Pēc Nodomu vēstules parakstīšanas oficiālā ceremonijā Benjamiņu namā FIDE prezidents Kirsans Iļumžinovs un LŠF prezidents Pēteris Šmidre, klātesot Latvijas šahistiem, pasniedza 18 atzinības rakstus par sasniegumiem šahā Latvijas un Eiropas čempionātos, kā arī par šaha popularizēšanu Latvijā.

LŠF atzinības rakstus saņēma:
1. Artūrs Bernotas, par 2011.g. Eiropas čempiona titulu ātrajā šahā līdz 16 gadu vecumam;
2. Toms Kantāns, par 2011.g. Eiropas čempiona titulu ātrspēlē līdz 18 gadu vecumam;
3. Dmitrijs Tokranovs, par bronzas medaļu 2011.g. Eiropas čempionātā līdz 12 gadu vecumam;
4. Elizabete Limanovska, par bronzas medaļu 2011.g. Eiropas čempionātā līdz 12 gadu vecumam;
5. Deniss Dunaveckis, par bronzas medaļu Eiropas čempionātā līdz 16 gadu vecumam;
6. Arturs Neikšāns, par lielmeistara statusa iegūšanu, par 2011. gada Latvijas vīriešu čempiona titulu, kā arī par abus Eiropas čempionu treneri;
7. Laura Rogule, par 2011. g. Latvijas sieviešu čempiones titulu;
8. Egons Lavendelis, par ieguldījumu Latvijas šaha attīstībā;
9. Aleksejs Širovs, par ieguldījumu Latvijas šaha attīstībā;
10. Dana Reizniece-Ozola, par ieguldījumu Latvijas šaha attīstībā;
11. Alberts Cimiņs, par ieguldījumu Latvijas šaha attīstībā;
12. Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) par ieguldījumu Latvijas šaha attīstībā. Atzinības rakstu saņem RTU kanclers Ingars Eriņš;
13. Rīgas Šaha skola (RŠS) par ieguldījumu izcilu šahistu sagatavošanā. Atzinības rakstu saņem RŠS direktore Līga Ungure;
14. BJC Daugmale, par ieguldījumu Latvijas šaha attīstībā;
15. Kaspars Migla, šaha žurnālists, par ieguldījumu šaha žurnālistikā;
16. SIA Izdevniecības nams "Petits”, par ieguldījumu šaha žurnālistikā. Atzinības rakstu saņem Aļeksejs Šeiņins;
17. SIA „Termo-Eko”, par atbalstu Latvijas šaham. Atzinības rakstu saņem Artūrs Mihailovs;
18. Daugavpils šaha portāls Laipni lūdzam Daugavpils šaha portālā! par šaha popularizēšanu interneta medijos. Atzinības rakstu saņem Irēna Lomanovska.

Oficiālās vizītes ietvaros K. Iļumžinovs piedalījās arī M.Tāla šaha kluba atklāšanā, kas turpmāk kalpos par vietu, kur pulcēties šahistiem un īstenot dažādas ar šahu saistītas aktivitātes.

Kā jau tika ziņots, š.g. 5.decembrī oficiālā vizītē Latvijā viesojās FIDE prezidents Kirsans Iļumžinovs. Oficiālās vizītes darba kārtībā ietilpa LR Saeimas apmeklējums, tikšanās ar LR Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētāju Ivanu Klementjevu, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidentu Aldoni Vrubļevski, LOK ģenerālsekretāru Eināru Fogeli un Latvijas Sporta federāciju padomes prezidentu Andri Kalniņu. Savas prezidentūras laikā FIDE prezidents tiekas ar FIDE dalībvalstu amatpersonām, lai veidotu izpratni par šaha iekļaušanu izglītības sistēmu mācību programmās.

Vairāk: World Chess Federation - FIDE

LŠF prezidents kopš 2011.gada septembra ir Pēteris Šmidre.

Vairāk: LATVIJAS ŠAHA FEDERĀCIJA »

Informāciju sagatavoja
Lauris Kļaviņš
LŠF prezidenta preses pārstāvis


, 2011-12-05 22:22, pirms 12 gadiem
„Šahs kā sporta veids ir bērniem no jebkuras sociālās grupas pieejama spēle, kura veicina sociālo kohēziju, un tādu politikas mērķu sasniegšanu kā sociālā integrācija, cīņa pret diskrimināciju, noziedzības līmeņa samazināšanās un pat cīņa pret dažādām atkarībām."

Spēcīgs teikums, bet šķiet, ka pārāk sarežģīts
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Pēteris Kripans uz pjedestāla augstākā pakāpiena. Foto: Latvijas Dambretes federācija.

Kripans un Āriņš kļūst par Eiropas čempioniem dambretē, Osītim un Lelim sudrabs

Latvijas dambretisti Pēteris Kripans junioros un Jānis Āriņš veterāniem aizvadītās nedēļas nogalē Polijā kļuva par Eiropas čempioniem 100 lauciņu dambretē, bet Ričardam Osītim junioru konkurencē un Jānim Lelim veterāniem sudraba medaļas, vēsta Latvijas Dambretes federācija (LDF).
Foto: orcherlatour.fr

Mūžībā devies Latvijas šaha lielmeistars Isa Kasimi

2024. gada 28. martā, pēc grūtas slimības mūžībā devies Rīgas Šaha skolas treneris un šaha lielmeistars Isa Kasimi, līdz 2020. gadam šaha sabiedrībai vairāk pazīstams kā Igors Rausis.
Pirmais trijnieks U26 juniorēm. Foto: Latvijas Dambretes federācija.

Kripans un Orlova uzvar Latvijas čempionātā 64 lauciņu dambretē U26 grupā

Vakar, 24. martā, Rīgā nosledzās Latvijas čempionāts 64 lauciņu dambretē studentiem un jauniešiem līdz 26 gadu vecumam, kur par uzvarētājiem kļuva Pēteris Kripans un Alisa Orlova.