Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristaps Pildiņš

Blumens piepilda sapni par zeltu, Krāmeram fiasko 10 kilometros

Blumens piepilda sapni par zeltu, Krāmeram fiasko 10 kilometros
Teds-Jans Blumens un Svens Krāmers
Foto: Reuters/Scanpix

Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu programmā nākamā disciplīna bija 10 kilometru slidojums vīriešiem. Par olimpisko čempionu 12 sportistu konkurencē kļuva Teds-Jans Blumens no Kanādas, bet tikai sestais palika viens no galvenajiem favorītiem, Svens Krāmers no Nīderlandes.

Desmit kilometru slidojums vīriešiem ir garākā distance pasaules čempionātu un olimpisko spēļu programmā. Pēdējā pasaules čempionātā Nīderlandes goda pjedestālu izjauca divas sestās vietas Phjončhanā izcīnījušais beļģis Bārts Svings, bet triumfēja Svens Krāmers. Viņš pirms četriem gadiem Sočos samierinājās ar sudrabu, kamēr par olimpisko čempionu kļuva viņa tautietis Jorits Bergsma, uzstādot arī jaunu olimpisko rekordu. Trešais Sočos bija Bobs de Jongs.

Phjončhanā uz starta no nosauktajiem bija gatavi iziet vien Krāmers, Bergsma un Svings. Šogad Pasaules kausa izcīņā šī garā distance veikta vien reizi, kad uzvarēja Krāmers, bet otrais bija viņa Kanādu pārstāvošais tautietis Teds-Jans Blumens. Vēl no šo olimpisko spēļu dalībniekiem ceturtais tajās sacensībās bija Jorits Bergsma, bet viņš zaudēja Krāmeram vairāk nekā 10 sekundes. Kopā uz starta izgāja 12 sportisti, medaļu pretendentu lokam šoreiz esot krietni šaurākam.

Bārts Svings izgāja uz starta jau pirmajā slidojumā, uzstādot mērauklu pārējiem sportistiem. Viņš slidoja kopā ar japāni Rjosuki Tsučiju, kurš distances pirmajā pusē atpalika ievērojami. Svings finišēja ar laiku 13:03.53 minūtes, distances otrajā pusē esot lēnākam vidēji aplī teju par trīs sekundēm. Tas arī japānim ļāva sadeldēt deficītu zem septiņām sekundēm.

Otrajā slidojumā ar Svinga labāko laiku konkurēja Džordans Belčos no Kanādas un Havards Boko no Norvēģijas. Kanādietis distances ievadā izvirzījās vadībā un bija priekšā Svingam vairāk nekā četras sekundes pēc diviem kilometriem. Neskatoties uz Svinga labākajiem apļa laikiem tieši distances vidū, kanādieša pārsvars pēc pus distances bija jau teju septiņas sekundes. Distances otrajā pusē Belčos sāka zaudēt savu pārsvaru, kas septiņus apļus pirms beigām vija vairs tikai divas sekundes, bet pēc tam Svinga rezultāts jau bija teju divas sekundes labāks. Pēdējos trīs apļos kanādietis saņēmās un kļuva par sacensību līderi, noslidojot 10 kilometrus zem 13 minūtēm.

Trešajā slidojumā Morics Gaizraiters no Vācijas sacentās ar mājinieku Seņ-Unu Lī. Šis duets pirmos trīs kilometrus slidoja kopā, bet uz diviem labākajiem laikiem uz to brīdi nepretendēja. Tendence saglabājās arī nākamajos noslidotajos kilometros, vairāk notiekot cīņai starp abiem ātrslidotājiem nekā līderu laikiem. Uz distances beigām korejietis atrāvās un sāka konkurēt ar līderu laikiem. Pēdējos divus kilometrus Lī veica gana ātri, lai kļūtu par sacensību līderi pēc to pirmās puses - 12:55.54 minūtes.

Pēc pārtaukuma startēja pirmais no favorītiem, Jorits Bergsma no Nīderlandes. Viņš slidojumā sacentās ar itāli Davidi Gioto. Bez pārsteigumiem Bergsma izvirzījās vadībā duelī, bet abi gāja līdera laikā, cerot uz 1. un 2. pozīciju finišā. Itālis pamazām sāka atpalikt, bet Bergsma pēc pus distances bija teju deviņas sekundes priekšā Lī. Pirms pēdējiem diviem kilometriem vairs nebija šaubu par Bergsma uzvaru šajā slidojumā, izsakot pretenzijas uz medaļu. Viņš distancē arī par apli apsteidza Itālijas ātrslidotāju, bet Lī laiku finišā uzlaboja par 13.55 sekundēm, uzlabojot sev piederošo olimpisko rekordu - 12:41.98 minūtes.

Piektajā slidojumā vēlreiz par zeltu cīņā devās nīderlandietis no Kanādas Teds-Jans Blumens. Viņš slidojumu sāka pārliecinoši un pēc pus distances bija priekšā Bergsma teju trīs ar pusi sekundes. Bergsma tieši distances pēdējos trīs kilometros kāpināja tempu, bet Blumens pamazām sāka zaudēt. Viss izšķīrās pēdējā kilometrām, kuru Blumens sāka ar vairāk nekā divu sekunžu pārsvaru. Viņš nezaudēja uzņemto tempu, ar jaunu olimpisko rekordu pārņemot līdera godu un garantējot medaļu šajās sacensībās - 12:39.77 minūtes.

Pēdējā slidojumā savu vārdu vajadzēja teikt Svenam Krāmeram, kurš noteikti gribēja pievienot zeltam 5000 metros arī zeltu 10 kilometru distancē. Viņš slidoja kopā ar Patriku Bekertu no Vācijas, kurš nebija starp medaļu pretendentiem. Krāmers distances pirmo pusi neveica īpaši ātri, turoties trešajā pozīcijā, bet līderim zaudējot nedaudz mazāk par divām sekundēm. Četrus kilometrus pirms sacensību beigām Krāmera deficīts jau bija pārāk liels, lai reāli pretendētu uz pirmajām divām vietām, bet vēl divus apļus vēlāk izkrita no labāko trijnieka. Pēdējos divos kilometros brīnumi nenotika, Krāmeram beigās paliekot vien sestajā vietā.

Līdz ar to savu sapni par olimpisko zeltu piepildīja Teds-Jans Blumens, savam pasaules rekordam pievienojot arī olimpisko rekordu. Sudraba medaļa Soču spēļu čempionam Joritam Bergsma, bet pie negaidītas bronzas tika Blumena konkurents slidojumā, Nikola Tumolero no Itālijas, kurš uzvarētājam zaudēja 14.55 sekundes.

Ātrslidošana, 10km vīriešiem

V.SportistsValstsLaiks
1.T.J. BlumensKanāda12:39.77 OR
2.J. BergsmaNīderlande+2.21
3.N. TumoleroItālija+14.55
4.S.H. LīDienvidkoreja+15.77
5.Dž. BelčosKanāda+19.74
6.S. KrāmersNīderlande+21.25

Piedalījās 12 sportisti

Ātrslidošanas programma olimpiskajās spēlēs Phjončhanā

DatumsSākumsDisciplīnaČempions/-e
10.02.13:003000m sievietēmK. Ahterēkte (Nīderlande)
11.029:005000m vīriešiemS. Krāmers (Nīderlande)
12.0214:301500m sievietēmI. Vīsta (Nīderlande)
13.0213:001500m vīriešiemK. Nuis (Nīderlande)
14.0212:001000m sievietēmJ. ter Morsa (Nīderlande)
15.0213:0010km vīriešiemT.J. Blumens (Kanāda)
16.0213:005000m sievietēm
18.0213:00500m sievietēm
19.0213:00500m vīriešiem
21.0213:00Komandu sacensību fināli
23.0212:001000m vīriešiem (Silovs)
24.0213:00Masu starts vīr. (Silovs) un siev.

Medaļu kopvērtējums ātrslidošanā

VValstsZSBKopā
1.Nīderlande53210
2.Kanāda1102
3.Japāna0213
4.Norvēģija0011
4.Dienvidkoreja0011
4.Itālija0011

, 2018-02-15 16:02, pirms 6 gadiem
Tad no kurienes tas džeks?
, 2018-02-15 16:36, pirms 6 gadiem
aizermans rakstīja: Tad no kurienes tas džeks?
HOLANDES arī īstenībā
, 2018-02-15 19:47, pirms 6 gadiem
Вы вкурсе что теперь что бы привести тело в порядок и подкачаться не обязательно ходить в тренажорку. Нeдaвнo нaткнулcя на блoг чувака кoторый нaкaчал тeлo домa с помощью специального поясa, я решил попробовать и уже через неделю увидел результат, а через две убрал пивной живот и пpоявился преcc, подкaчaл pуки и cпину. Теперь и жена захотела попробовать, ведь не нужно сидеть на диетах и ходить в спорт зал и цeнa вoпроca копeeчнaяВот сами почитайте --- Блог Дмитрия Якушева: Как легко накачать пресс?
Harijs Vītoliņš un Oļegs Znaroks  
Foto: Aleksandrs Viļfs, rsport.ria.ru
12

Vītoliņš: "Esmu pateicīgs par četriem gadiem Krievijas izlasē"

Titulētie treneri Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš februārī aizveda "Olimpiskos atlētus no Krievijas" līdz Phjončhanas spēļu zeltam, taču pēc tam zaudēja savus amatus ne tikai krievu izlasē, bet arī Sanktpēterburgas SKA. Lielajā sarunā ar sport24.ru latvietis atklāj, ka pēc olimpiskā zelta iegušanas darba zaudēšana bija negaidīta, bet tajā pašā laikā ir gandarījums par iespēju tur strādāt un izcīnīt godalgas.
Oskars Melbārdis
Foto: AP/Scanpix
6

Melbārdis: "Šī sezona deva grūdienu nākotnei"

Kaut Phjončhanas olimpiskās spēles tika pavadītas traumas ēnā, divkārtējais olimpiskais medaļnieks Oskars Melbārdis aizvadītajā sezonā saņēmis grūdienu nākotnei, jo pirms veselības problēmām uzrādījis ļoti labus fiziskos rezultātus.
Kobe Braients
Foto: Reuters/Scanpix
34

Kobe Braients un slavenā filma "Icarus" par Krievijas dopinga programmu iegūst Oskarus

Losandželosā notikusi ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas 90. ceremonija. Pie "Oskara" tika arī vairākas ar sportu saistītas filmas – īsmetrāžas filma "Dear Basketball" par leģendārā basketbolista Kobes Braienta karjeru, kā arī dokumentālā filma "Icarus" par dopinga tēmu.