Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:372, Did:0, useCase: 3

Serbija uzvar dramatiskā finālā un kļūst par Eiropas čempioniem

Juris Miņins
Juris Miņins

Serbija uzvar dramatiskā finālā un kļūst par Eiropas čempioniem
Serbijas ūdenspolo izlase
Foto: AP/Scanpix

Serbijas ūdenspolo izlase šodien Eiropas čempionāta fināla pēcspēles metienu sērijā ar 5:3 pārspēja mājniekus, Spānijas komandu un ceturto reizi pēc kārtas triumfēja Eiropas čempionātā.

Eiropas čempionāts ūdenspolo šoreiz norisinājās Spānijā un tajā piedalījās 16 labākās šī reģiona ūdenspolo valstsvienības – mājnieki, septiņas labākās 2016. gada Eiropas čempionāta komandas, kā arī astoņas komandas, kas ieguva tiesības startēt šajā turnīrā izejot divpakāpju kvalifikācijas sietu.

Jāsaka, ka grupu turnīrā lieli pārsteigumi izpalika un visas favorītkomandas arī apliecināja savu statusu, vienīgi Melnkalne grupu turnīru noslēdza otrajā vietā, sev priekšā palaižot Spānijas valstsvienību. Iespējams, ka tas viņiem bija liktenīgi, jo šī otrā vieta viņiem izslēgšanas maču otrajā kārtā "atveda" cīņu pret Horvātiju, kas, protams, arī ir ūdenspolo lielvalsts un ceturtdaļfinālā nedomāja apstāties un, pateicoties daudz labākam otrajam puslaikam, spēja atspēlēt divu vārtu deficītu un izraut uzvaru ar 9:7.

Tāpat jau ceturtdaļfinālā tikās Serbija un Ungārija – komandas, kas varētu cīnīties arī par pirmo vietu. Šajā spēlē gan viss faktiski bija atrisināts pirmajā ceturtdaļā, ko serbi uzvarēja ar 4:0. Mača turpinājumā jau komandas cīnījās līdzīgi, bet ungāriem neizdevās atspēlēties un viņi atzina zaudējumu ar 5:8.

Citās spēlēs mājnieki spāņi ar 10:6 pārspēja Grieķijas ūdenspolistus, bet Itālija neatstāja ne mazākās cerības krieviem, pirmo puslaiku uzvarot ar 6:0, bet visu maču ar 11:1.

Jāsaka, ka arī pusfinālos izveidojās nevienlīdzīgi komandu pāri, jo Horvātijai bija jāspēlē pret Serbiju, kamēr otrā pusfinālā spēlēja Spānija un Itālija. Abas šīs komandas, protams, ka ir cienījamas, taču pirmais pāris ir daudz titulētāks.

Sarīkojuši uguņošanu pirmajā ceturtdaļā serbu un horvātu ūdenspolisti atlikušo mača daļu cīnījās neizšķirti, taču tā kā jau pieminētajā pirmajā ceturtdaļā serbi uzvarēja ar 5:3, tad arī kopumā viņiem bija pārsvars – 9:7. Savukārt Itālijas un Spānijas cīņa gan bija spraigāka un tajā iniciatīva pārgāja te vienas, te otras komandas rokās, taču pēdējo ceturtdaļu spāņi uzvarēja ar 3:1, kas viņiem beigās arī deva minimālu panākumu – 8:7.

Jāsaka, ka fināls izdevās aizraujošs, jo, tāpat kā Spānijas un Itālijas spēlē, arī te cīņa noritēja punkts punktā un Serbiem, kas bija šī mača favorīti, mača otrajā daļā bija jāatspēlē viena punkta deficīts, kas arī tika izdarīts un pamatlaiks noslēdzās neizšķirti – 7:7. Tas nozīmēja, ka uzvarētājs tiks noteikts pēcspēles metienu sērijā.

Neskatoties uz to, ka baseinā tika pavadītas 32 minūtes, kurās notika sīva spēkošanās, serbi vienu pēc otra realizēja no piecu metru attāluma veiktos metienus, kamēr spāņiem "nodrebēja roka" un trešais metiens atsitās pret vārtu stabu. Tas arī bija izšķiroši, jo, kā minēts, Serbija kļūdas nepieļāva, tādējādi svinēja savu ceturto uzvaru Eiropas čempionātā pēc kārtas un piekto uzvaru pēdējo sešu čempionātu, kas notiek ik pēc gada, laikā.

Jāpiebilst, ka, kopā ar Dienvidslāvijas un Serbijas un Melnkalnes izlašu panākumiem, šai komandai šis ir jau astotais zelts Eiropas čempionātā un 22. medaļa. Veiksmīgāki par serbiem ir bijuši tikai ungāri, kuriem ir 12 zelta medaļas un 24 medaļas kopumā.

2018. gada Eiropas ūdenspolo čempionāts

#Komanda
1.Serbija
2.Spānija
3.Horvātija
4.Itālija
5.Grieķija
6.Melnkalne
7.Krievija
8.Ungārija
9.Vācija
10.Nīderlande
11.Rumānija
12.Francija
13.Gruzija
14.Slovākija
15.Turcija
16.Malta