Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

LOK: Ukrainas piedalīšanās OS liecina, ka Latvijas lēmums bijis pareizs

Kārlis Justovičs
Kārlis Justovičs

LOK: Ukrainas piedalīšanās OS liecina, ka Latvijas lēmums bijis pareizs
Foto: Latvijas Olimpiskā komiteja

LETA. Ukrainas lēmums startēt 2024. gada Parīzes olimpiskajās spēlēs apliecina, ka Latvijas jau iepriekš paustā apņemšanās piedalīties Olimpiādē ir bijusi pareiza, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK).

Ukrainas sporta ministrs Matvijs Bidnijs pirmdien paziņoja, ka Ukrainas sportisti šovasar piedalīsies Parīzes olimpiskajās spēlēs. Kā teica Bidnijs, Ukraina savā ziņā ir uzvarējusi, jo Krievija pēc iebrukuma Ukrainā ir izslēgta no olimpiskās kustības.

"LOK Izpildkomiteja 2024. gada 13. marta sēdē par Latvijas delegācijas vadītāju XXXIII Olimpiādes spēlēs iecēla Kārli Lejnieku, savukārt 27. marta Ģenerālās asamblejas sesijā tika sniegts ziņojums par Latvijas komandas gatavošanos dalībai Parīzes Olimpiskajās spēlēs, tādējādi skaidri skaidri paužot LOK nostāju šai jautājumā," klāstīja LOK.

"Šobrīd Ukrainas Olimpiskās komitejas lēmums faktiski papildina LOK jau uzsākto virzību un pieņemtos lēmumus, nostiprinot mūs pārliecībā, ka esam izdarījuši pareizu izvēli," turpina LOK.

Savukārt, runājot par to, vai visi sportisti, kuri jau ir kvalificējušies Olimpiādei, tajā arī startēs, LOK izcēla, ka "sportistu dalība Parīzes olimpiskajās spēlēs ir katra sportista paša izvēle un lēmums".

Ja sportistu ceļi sacensībās krustosies ar individuāli startējošiem krieviem vai baltkrieviem, LOK aicina Latvijas atlētus sekot LOK izstrādātajām vadlīnijām saskarsmē ar individuālajiem neitrālajiem atlētiem sporta sacensību ietvaros, kas veidotas pēc Ukrainas Olimpiskās komitejas līdzīgām vadlīnijām.

Jau ziņots, ka marta beigās LOK nostāja bija doties uz Parīzes olimpiskajām spēlēm, vienlaikus turpinot darbu pie tā, lai Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) pieņemtu papildinošus un precizētus lēmumus par individuālajiem sportistiem ar krievu un baltkrievu pasēm.

SOK decembrī, neņemot vērā Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā, atļāva Krievijas un Baltkrievijas sportistiem Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīties kā neitrāliem atlētiem.

SOK priekšnosacījumi šādiem sportistiem ir tādi paši kā iepriekš publicētajām rekomendācijām starptautiskajām sporta veidu federācijām un sacensību rīkotājiem. Tajās teikts, ka sportisti sacensībās var piedalīties tikai kā individuāli pārstāvji, nevis kā komandu dalībnieki.

Sportisti un apkalpojošais personāls, kas aktīvi atbalsta Krievijas karadarbību Ukrainā, nedrīkst piedalīties sacensībās. Tāpat startēt nedrīkst sportisti un sacensībās piedalīties apkalpojošā personāla pārstāvji, kuri ir Krievijas vai Baltkrievijas spēka struktūru darbinieki.

Sportistiem jāatbilst arī starptautisko federāciju antidopinga noteikumiem. Šo valstu karogi, himnas un nacionālie simboli netiks demonstrēti sacensību laikā.

Krievu un baltkrievu individuālie sportisti nepiedalīsies Parīzes olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā.

2024.gada Parīzes olimpiskās spēles norisināsies no 26. jūlija līdz 11. augustam.