Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3030, Did:0, useCase: 3

Skaidrojam: kā SOK pamatoja lēmumu par agresorvalstu sportistiem

Rolands Eliņš

Skaidrojam: kā SOK pamatoja lēmumu par agresorvalstu sportistiem
Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) valde 8. decembrī izziņoja lēmumu, ar ko pieļāva agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas sportistu dalību Parīzes olimpiskajās spēlēs. Protams, SOK savā paziņojumā salēja tādu cukuru, ka nezinātājs varētu aizkustināts notraukt asariņu par to, kā SOK izglābusi krievu un baltkrievu atlētus no diskriminācijas. Taču portāls Sportacentrs.com labprāt ieskatās visnotaļ garā paziņojuma detaļās, un nav grūti secināt, ka SOK piedāvātie paskaidrojumi ir, labākajā gadījumā, tendenciozi.

Analizējot SOK paziņojumu, pirmā acīmredzamā lieta ir laiks, kad tas pasniegts publikai. Jau sen izskaitļots, ka nepopulāras ziņas, kuras organizācija/valdība/politiķi/uzņēmumi spiesti pavēstīt sabiedrībai, negaidītas sakritības rezultātā tiek iemestas informācijas jūrā piektdienas pēcpusdienā vai vakarā. Šādā veidā tiek cerēts mazināt negatīvo efektu, jo seko nedēļas nogale, cilvēki paspēj aizmirst, ir mazāka rezonanse, jo komentārus un viedokļus nedēļas nogalēs gluži vienkārši grūtāk ievākt un publicēt.

SOK paziņojums tiek pieteikts ar virsrakstu "Noteikti stingri ierobežojumi, SOK valdei apstiprinot individuālo neitrālo atlētu dalību Parīzes olimpiskajās spēlēs". Pirmkārt, jebkuram normālam cilvēkam piedodams, ka pēc šāda virsraksta izlasīšanas tiek padomāts "nekā nesaprotu, neinteresē". Otrkārt, virsraksta sākšana ar vārdiem "noteikti stingri ierobežojumi" mudina domāt, ka bargā SOK tagad tā kārtīgi pakratījusi ar pirkstu un ieviesusi kārtību istabā. Patiesībā, protams, šie "stingrie ierobežojumi" ir vien mēģinājums atmazgāties, sak, "jā, pielaidām agresorus, bet paskatieties, kā mēs viņus kontrolējam!",

Starp citu, nezinātājam pēc SOK paziņojuma izlasīšanas arī rastos loģisks jautājums - kādēļ vispār Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu netikt pielaisti olimpiskajām spēlēm? Tas nekur nav paskaidrots, vien vairākkārt uzsvērts, ka sportistiem nevajadzētu ciest savas valdības lēmumu dēļ. Kādu lēmumu, kādas valdības? Ejiet un izpīpējiet paši! Dažos teikumos gan paslēpts Krievijā joprojām par tabu uzskatītais vārdiņš "karš", taču kāds karš īsti šeit domāts, kurš to uzsācis un kāds tam sakars ar SOK dalībvalsti Ukrainu? SOK, protams, labprāt cenšas nosēdēt uz visiem krēsliem reizē, un, lai ar savu situācijas izklāstu kādu neaizvainotu, neizklāsta vispār neko.

Šī svarīgā paziņojuma pirmais teikums pēc ievada ir "Kā visiem pārējiem sportistiem, individuālajiem neitrālajiem atlētiem (AIN) būs jāievēro OS noteikumi, ieskaitot antidopinga programmu". Nu, ko lai saka - tā tik vēl trūka, lai tā nebūtu. Ar tikpat lielu jēgu SOK savā paziņojumā varēja norādīt, ka individuālajiem neitrālajiem atlētiem 100m sprints būs jāskrien ar kājām, kamēr basketbols jāspēlē ar rokām.

Paziņojuma otrais teikums norāda, ka visiem AIN būs ar parakstu jāapliecina sava piekrišana Parīzes OS noteikumiem, ieskaitot "olimpiskās kustības miera misijai". Nu, paraksts par to, ka atlēts ar Krievijas pasi nosoda savas valsts nežēlīgo karadarbību kaimiņvalstī jau patiešām būtu konkrēts atskaites punkts. Taču patiesība, gluži kā atvērt cepumu kārbu un atrast šūšanas piederumus, liek vilties - paraksts jāliek zem teksta "piekrītu ievērot Olimpisko hartu, ieskaitot olimpiskās kustības miera misiju" un "ar savu parakstu atbalstu olimpisko spēļu misiju izplatīt mieru un vienotību". Proti, daiļrunīgi, bet neko īsti nepasakoši teksti. Visi jau vēlas mieru un labāku pasauli, bet problēma tāda, ka dažiem diktatoriem un tautām, kas sevi uzskata par īpašākām, ir agresīvas idejas, kā to sasniegt. Nebūtu slikti, ja tas būtu atzīmēts SOK pieprasītajā apņemšanās tekstā.

Tālāk mums seko vēl viens atmazgāšanās mēģinājums, informējot, ka īstenībā visi SOK kritiķi ceļ troksni par pilnīgākajiem sīkumiem, jo šobrīd Parīzes OS kvalificējušies tikai 11 Krievijas un Baltkrievijas sportisti. Bez mazākajiem sirdsapziņas pārmetumiem tajā pašā rindkopā norādīts, ka tikmēr Ukrainai ir jau 60 OS kvotas un ka Ukrainas delegācija būs apmēram tikpat liela kā Tokijas spēlēs. Muļķīgo salīdzinājumu sacensībās šī SOK pērle noteiktu tēmētu uz augstu vietu. Kas tieši šeit mēģināts pateikt? Ka ukraiņu Parīzē tāpat būs vairāk nekā krievu? Ka Ukrainai nemaz tik slikti neklājas un pilnīgi visa olimpiskā delegācija karā nav apšauta, līdz ar to nav par ko sūdzēties? Aizvainojošs salīdzinājums, kam patiesībā nav nekāda sakara ar lēmumu par agresorvalstu sportistu pielaišanu OS.

Pēc tam SOK relīzē pienākusi kārta virsrakstā uzsvērtajiem "stingrajiem ierobežojumiem". Kā rakstīts SOK paziņojumā, "šie ierobežojumi individuālajiem neitrālajiem atlētiem ir tādi paši ierobežojumi, kādus viņiem vajadzēja izpildīt, lai kvalificētos spēlēm", proti, lai sporta veidu starptautiskās federācijas vispār pielaistu viņus sacensībām. Te atliek tikai pasmīnēt par SOK "pieņemtajiem stingrajiem ierobežojumiem", kuri sākumā pieteikti kā nezin kas, bet beigās izrādās tās pašas lietas, kas jau bijušas spēkā.

"Stingro ierobežojumu" sešu punktu sarakstā jāatzīmē vismaz tas, ka ir konkrēta norāde par to, ka personas, kuras tiek algotas Baltkrievijas un Krievijas militārajās institūcijās, kritērijus izpildīt nevar. Vismaz tas. Taču pārējais ir ierasti daiļrunīgs un neko īsti nepasakošs. Piemēram, 3. punkts ir "Atlēti, kuri aktīvi atbalsta karu, netiks pielaisti sacensībām". Izklausās labi, bet ko tas īsti nozīmē? Par kuru karu vispār ir runa? Ko nozīmē - aktīvi atbalstīt? Ja neveic motivējošas uzrunas armijas rotu priekšā un nav Z burta tetovējuma uz pieres, tas viss kārtībā? Piekasoties vēl vairāk - pasīvs atbalsts tad tiek akceptēts? Un kā šī punkta izpildi vispār paredzēts kontrolēt?

Sešu punktu sarakstā ir vēl viens atgādinājums, ka neitrālajiem atlētiem būs jāizpilda visi antidopinga programmas nosacījumi. Jā, ja nu kādam bija piemirsies, tad arī pirms iebrukuma Ukrainā Krievijas olimpiskā komanda pērās pa sūdiem, jo bija diskvalificēta par sistemātiskiem dopinga lietošanas pārkāpumiem. Taču SOK paziņojumā nav pieminēta cita lieta, kas toties parādās oficiālajos dokumentos, proti, lēmums par to, vai neitrālie atlēti varēs piedalīties Parīzes OS atklāšanas un noslēguma ceremonijās, tiks pieņemts vēlāk.

SOK paziņojuma otrajā daļā nonākam pie īstās taisnošanas, proti, deviņiem argumentiem, ko SOK valde ņēma vērā, pieņemot šo lēmumu. Īsa šo argumentu uzskaite: 1) sporta veidu federāciju aicinājums pieņemt lēmumu pēc iespējas ātrāk 2) sportistu viedokļi 3) šo viedokļu atbalsošanās sarunās ar SOK pārstāvjiem, nacionālajām komitejām un sportistu pārstāvjiem 4) ANO pieņemtā olimpiskā pamiera rezolūcija 5)G20 samita deklarācija septembrī 6) 120 valstu pārstāvētās Nepievienošanās kustības deklarācija, ka tās vēlas visu valstu dalību OS 7) ANO cilvēktiesību padomes bažas par atsevišķu sportistu diskrimināciju 8) WADA ziņojums par dopinga pārbaudēm Krievijā 9) Krievijas atrašanās īpašajā antidopinga programmā, kas vērsta pret valstīm, kurās dopinga lietošanas riski tiek vērtēti augstāk.

Kā redzams, šo deviņu argumentu vidū nav viena cita fakta - 2022. gada pavasarī Krievijas sāktais karš Ukrainā joprojām turpinās! Bet nu SOK preses relīžu rakstītāji jau neies tādus "sīkumus" te pieminēt, jo visu darbu jau veltījuši minēto deviņu argumentu skaistai valodiskai apstrādei, lai nezinātājam pat prātā neienāktu, ka te no sūdu bedres izvilkti deviņi mazākie sūdiņi un nospodrināti tā, ka pa gabalu izskatās visnotaļ spoži.

Tad nu par katru atsevišķi. 1) Federāciju aicinājums pieņemt lēmumu pēc iespējas ātrāk? Jā, tāds bija, bet "pieņemt lēmumu vienā vai otrā virzienā" nenozīmē "pieņemt tieši šo lēmumu". 2) sportistu viedokļu vairākums - šeit SOK PR cilvēkiem "aizmirsies" ielikt atsauci uz veikto aptauju. Turklāt arī pats arguments "nevajadzētu sodīt sportistus par viņu valdības rīcību" noformēts nekorekti ar skaidru tendenciozitāti sev vēlamajā virzienā. 3) būs interesanti dzirdēt no Eiropas valstu olimpiskajām komitejām, kā "šis skatījums tika stiprināts" sarunās ar to pārstāvjiem. Par to, ka no Eiropas olimpisko komiteju vidū bijuši kādi iebildumi pret SOK uzņemto virzienu, paziņojumā nekas nav teikts.

4) ANO rezolūciju par Olimpisko pamieru atbalstīja 118 valstis, neviens nebalsoja pret un atturējās tikai Krievija un Sīrija. Izklausās ļoti nopietns atbalsts, vai ne? Arī Latvija un Ukraina balsoja par šīs rezolūcijas pieņemšanu. Vai šajā rezolūcijā ir kaut kas minēts par to, ka OS vajadzētu piedalīties arī Krievijas sportistiem? Protams, ka nē. Olimpiskā pamiera rezolūcija aicina nodrošināt visiem OS dalībniekiem un viņu pārstāvjiem drošu dalību olimpiskajās spēlēs un apliecina, ka OS var tikt izmantota cilvēktiesību ievērošanas popularizēšanai.

5) SOK piesauc G20 valstu samita deklarāciju, kas principā būtu smieklīgi, ja lieta nebūtu tik nopietna. 29 lappuses garajā deklarācijā, kas pārsvarā veltīta globālās ekonomikas attīstībai, klimata pārmaiņām un cīņai ar badu, olimpiskās spēles garāmejot piesauktas vienā teikumā pašās beigās: "Mēs arī gaidām Parīzes olimpiskās un paralimpiskās spēles kā miera simbolu un nāciju dialogu, kurā piedalītos visi." No šīs politkorektās frāzes SOK nebija nekādu problēmu savā paziņojumā radīt iespaidu, ka G20 valstis (ieskaitot Eiropas Savienību) oficiāli iestājušās par Krievijas atlētu uzņemšanu Parīzes spēlēs.

6) Nepievienošanās kustības paziņojumā minēts, ka "Visu 206 SOK dalībvalstu pārstāvju dalība Parīzes OS būtu spēcīgs signāls cilvēces vienotībai". Kontekstam - Nepievienošanās kustības 120 valstu vidū ir Āfrikas, Āzijas un Dienvidamerikas valstis, un kopš 2021. gada novērotājas statuss ir arī Krievijai. Protams, Eiropas valstis var argumentēt, ka vēl spēcīgāks signāls cilvēces vienotībai būtu Krievijas armijas izvākšanās no Ukrainas un kara noziedznieku sodīšana.

SOK atgādina, ka viens no tās uzdevumiem ir cilvēktiesību ievērošana, kas nozīmē arī to sportistu pielaišanu olimpiskajām spēlēm, kuru valsts olimpiskās komitejas ir diskvalificētas. Krievijas olimpiskā komiteja šobrīd ir diskvalificēta, jo tā atzinusi okupēto teritoriju sporta organizācijas savā sastāvā, kas klaji pārkāpj Olimpisko hartu. Taču arī šajā atgādinājumā SOK relīzes rakstītāji nespēja izvairīties no vienkārši burvīgas valodas, norādot, ka "Krievijas olimpisko komiteju bija jādiskvalificē" par šiem pārkāpumiem. Nevis "tika diskvalificēta", bet gan "bija jādiskvalificē". Kāpēc šāda nianse? Vai tad, ja SOK būtu pavēries juridisks atkāpšanās ceļš, kā apiet pašai savus noteikumus, tad diskvalifikācijas nebūtu? Jo ar šādu raksturojumu izskatās, ka "īsti jau negribējām, bet nācās diskvalificēt, jo pēc pantiem tā sanāk".

Sava paziņojuma beigās SOK divas rindkopas velta tam, kā gatava atbalstīt Ukrainas sportistus visos iespējamajos veidos. Palīdzēt Ukrainas sportistiem Parīzes spēlēs izvairīties no tikšanās ar okupantu armijas valsts pārstāvjiem acīmredzot neskaitās kā "iespējama" lieta. Toties norādīts, ka SOK palielinājusi atbalsta finansējumu Ukrainas Olimpiskajai komitejai, kas palīdzējis vismaz 3000 Ukrainas sportistiem, ko skeptiskāki prāti varētu iztulkot kā atgādinājumu, kurš šeit maksā un attiecīgi reizē pasūta mūziku.

Bet, ja tajā tiek liktas šādas notis, cik ilgi to olimpisko mūziku turpināsim bezkritiski klausīties?

1 2 45 komentāri

  +5 [+] [-]

, 2023-12-09 08:31, pirms 5 mēnešiem
Stiprais valda pār pasauli,vājais luncina asti.Tā ir bijis ir un būs vienmēr.Diemžēl

  +9 [+] [-]

, 2023-12-09 08:32, pirms 5 mēnešiem
Stingru nē, krievijas un bidlarusijas dalībai olimpiādē

  +8 [+] [-]

, 2023-12-09 08:35, pirms 5 mēnešiem
Mēs negribam redzēt dzīvnieku valstu sportistus starptautiskā arēnā.. es pārstāju skatīties visas sacensības,kurās startē izdzimteņi no krievijas un bidlarusijas.

  +6 [+] [-]

, 2023-12-09 08:46, pirms 5 mēnešiem
nu nekas jauns jau nav,regulāri sporta funkcionāri saņem korupcijas naudu no rusņas un protams ne mazu naudu,tā aizmiglo acis un saprātu un morāles aspekts tiek ,,pieklusināts'',jo rietumu pilsoņu naudas kāre ir sen zināma un piemēru ir jūra,nemaz nav jēgas uzskaitīt ,visi to labi zina,bet jāpaiet laikam kamēr uzpeld skandāli,bet vilciens jau sen aiz stūra..Bahs ir vienkārši kārtējais šrēders...

  +6 [+] [-]

, 2023-12-09 10:07, pirms 5 mēnešiem
Sakarīgs, argumentēts raksts. Super !

  +3 [+] [-]

, 2023-12-09 10:11, pirms 5 mēnešiem
Heh, vietām labs humoriņš. Patika salīdzinājums par cepumu kārbu un šūšanas piederumiem. Esmu bijis šādā situācijā

Kopumā Roļikam par rakstu pelnīts cepumiņš! 🍪

  +4 [+] [-]

, 2023-12-09 10:14, pirms 5 mēnešiem
Diemžēl vis šai pasaulē ir pērkams un pārdodams. Protams arī šajā ''cēlo mērķu'' vadītajā organizācijā - SOK. Jautājums tikai ir cenā.

  +7 [+] [-]

, 2023-12-09 10:22, pirms 5 mēnešiem
Spēles notiek Parīzē. ES un ASV joprojām var vienkārši parādīt, kurš te patiešām maksā un pasūta mūziku, jo putlerstāna jau spēj pirkt tikai SOK funkcionārus.

  +3 [+] [-]

, 2023-12-09 11:47, pirms 5 mēnešiem
aivo50 rakstīja: Mēs negribam redzēt dzīvnieku valstu sportistus starptautiskā arēnā.. es pārstāju skatīties visas sacensības,kurās startē izdzimteņi no krievijas un bidlarusijas.
Bēdīgākais,ka Lv žurnālisti šito visu atbalsta un bāž katru dienu krievu sportistu panākumus,kur viņi drīkst piedalīties ..

Tāpēc es nesaprotu,kādā sakarā vispār šādus penterus raksta,jo pēc būtības viņiem ir ok,ka krievi drīkst piedalīties starpt. Sacensībās

  +6 [+] [-]

, 2023-12-09 11:55, pirms 5 mēnešiem
An2 rakstīja: Spēles notiek Parīzē. ES un ASV joprojām var vienkārši parādīt, kurš te patiešām maksā un pasūta mūziku, jo putlerstāna jau spēj pirkt tikai SOK funkcionārus.
Nu jā, attiecībā uz mūzikas pasūtīšanu, nav dzirdēts, ko par šo visu domā SOK oficiālie sponsori. No 14 kompānijām, ko SOK uzrāda savā lapā, ir tikai divi ķīnieši, visi pārējie ASV, Eiropa, Japāna un Dienvidkoreja.

  +4 [+] [-]

, 2023-12-09 13:21, pirms 5 mēnešiem
Sakarīgs skaidrojums autoram.
Tikai piebildīšu vienu - nekas nemainīsies, kamēr pastāvēs IOC kā tāda un tikai ar tiesībām viņiem (un milzu naudu) rīkot spēles. Šis balagāns būtu jābeidz, jārada jauna organizācija un tad jārīko kaut kas spēlēm līdzīgs ar nedaudz citādu nosaukumu, bet ar mazāk sporta veidiem un mazāk diletantisma.
Skaidrs, ka tas nebūs viegli, IOC ari ir juristi, viņi ir visur nodrošinājušies, viss turklāt notiek pēc Šveices jurisdikcijas, kur grūti to tā uz emocijām sagraut. Bet šai sistēmai nav nākotnes, īpaši vēl uzzinot aizkulises par korupciju, par pašu lielo šiku) skatīt Norvēģijas attiekšanos rīkot ziemas spēles pēc tam , kad tika uzzinātas prasības IOC locekļiem). Tā visa ir izrādīšanās un naudas kāšana, turklāt nenormālā apmērā. Valstu NOK vadītāji arī sāk spēlēs justies kā karaļi. Leiputrija, viss par velti, iespējamas prēmijas savā zemē utt. Skaidrs, ka nopietnā veidā un disciplīnā sportistam medaļa nāk par labu karjera, taču finansiāli maz ko dod ja neskaita iespējamo valsts prēmiju un iespējamo labvēlību no sponsoriem. Kamēr IOC vārās, no zila gaisa,- tiesības rīkot spēles, sponsoru, milzu nauda no medijiem utt. Luksus viesnīcas, lidojumi utt( jā,jā formāli Bahs it kā pēdējā laikā dzīvojis sportistu ciematā….).

P.S Spēles tomēr jārīko dēļ pašiem sportistiem un skatītājiem. Un punkts. Protams, tur vēl liels apkalpojošā personāla atbalsts, brīvprātīgie( pat tiem IOC žēl samaksāt naudu) utt., bet ne funkcionāriem. Ne šādam IOC , kam jebkāda nauda nesmird( Gazprom un Ko). Šāda IOC to jau nav spējusi gadu desmitiem un nespēs nekad. Vajag citu organizāciju, citu formu utt. Ja ja pasaulē nekāds tiesību normas arī vairs nepastāv( skatīt Krievijas iebrukumu Ukrainā utml.), tad tikpat labi var iedot vilka pasi IOC, sākt visu no jauna, jo laiki, sporta veidi un to popularitāte arī sen mainījušies pasaulē
Slēpts komentārs: Trippigakillen

  -4 [+] [-]

, 2023-12-09 16:29, pirms 5 mēnešiem
Un lai jau maksā. Ja Krievija sūta naudu uz rietumiem, neredzu problēmu. Galvenais ,lai mūsu nauda neiet pie viņiem.

  +3 [+] [-]

, 2023-12-09 16:34, pirms 5 mēnešiem
Par šo tēmu Gatis Šļūka uzzimējis labu karikatūru. ';

  +6 [+] [-]

, 2023-12-09 16:40, pirms 5 mēnešiem
Pēc SOK lēmuma pastarpināti ir arī skaidrs, kāpēc Zviedrijas-Latvijas kandidatūra bez liekām cerimonijām tika aizmesta prom. Pārāk neērta nostāja no mūsu un zviedru puses jautājumā par rusaku un belaru dalību OS kā tādās. Tīrākā atriebība.

  -4 [+] [-]

, 2023-12-09 17:20, pirms 5 mēnešiem
aivo50 rakstīja: Mēs negribam redzēt dzīvnieku valstu sportistus starptautiskā arēnā.. es pārstāju skatīties visas sacensības,kurās startē izdzimteņi no krievijas un bidlarusijas.
Tātad ,ja tu būtu piedzimis tajā valstī, tu automātiski būtu izdzimtenis? Šķiet ,ka esi ļoti spirituals cilvēks un uzskati ,ka pirms šīs dzīves daudzas dvēseles izvēlējās piedzimt kā izdzimteņiem.

  +3 [+] [-]

, 2023-12-09 17:39, pirms 5 mēnešiem
Krievi nav apmierināti.Tādos"diskriminējošos" apstākļos viņi nepiedalīšoties
Šitais kaķu koncerts laikam būs jāklausās līdz pašai olimpiādei.

  +4 [+] [-]

, 2023-12-09 18:20, pirms 5 mēnešiem
Trippigakillen rakstīja: Ja sportisti nepārstāv agresorvalsti un nosoda savas valsts agresiju, neredzu iemeslu viņus nepielaist. Priekš sporta tas ir labāk.
Nesaprotu šo milzīgo naidu pret visu tautu. Tas diemžēl rada tikai pretējo efektu tam ,ko mēs gribam panāk - mieru pasaulē.. Krievijā ir miljoniem cilvēku ar mīlestības pilnām sirdīm, kuri necieš savas valsts izdarības ,bet viņiem nav citu iespēju kā tikai palikt tur un strādāt, lai izdzīvotu, lai viņiem būtu ēdiens un jumts virs galvas.

Tie ,kas kurina naidu pret visu tautu nav ar neko labāki par krieviem ,kas ienīst visus rietumus.
Ja tu esi izdomāji unikālu metedi kā noteik, ka sportists neatbalsta agresorvalsts idiotismu, tad cel ideju galdā un realizē to. Citadi skaista, bet bezjēdzīga muldēšana. Tajā valstī tu nevari būt TOP sportists un neatbalstīt valdību, kur nu vēl par to runāt vai parakstīties. Labākajā gadījumā tev nepiešķirs finansējumu, līdz tam ka nebūsi vairs sportists un sēdēsi aiz restēm. Tā nav demokrātija, kuras principus te piedēvē austrumu "apbizotajiem".
Lai arī sportist,viņi nav ar neko labāki par citu profesiju pārstāvjem. Lai sakārto savu valsti,savu pievemto sētu,to viņi var izdarīt kopīgiem spēkiem, un tad lien kaut ko pierādīt starptautiskajā arēnā. Šobrīd saprātīgas valstis un sekotāji nevēlas viņus tur redzēt nekādā statusā.
Lai padomājas un maina savu valsti, un tikai pēc tam domā par sportu, kurā arī ir sasmērējušies ar sistēmisku dopingu līdz vēmienam.

  +3 [+] [-]

, 2023-12-09 19:08, pirms 5 mēnešiem
Trippigakillen rakstīja: Ja sportisti nepārstāv agresorvalsti un nosoda savas valsts agresiju, neredzu iemeslu viņus nepielaist. Priekš sporta tas ir labāk.
Nesaprotu šo milzīgo naidu pret visu tautu. Tas diemžēl rada tikai pretējo efektu tam ,ko mēs gribam panāk - mieru pasaulē.. Krievijā ir miljoniem cilvēku ar mīlestības pilnām sirdīm, kuri necieš savas valsts izdarības ,bet viņiem nav citu iespēju kā tikai palikt tur un strādāt, lai izdzīvotu, lai viņiem būtu ēdiens un jumts virs galvas.

Tie ,kas kurina naidu pret visu tautu nav ar neko labāki par krieviem ,kas ienīst visus rietumus.
Nu, re-ta lai šitie krievu sportisti,kuri vēlas startēt Olimpiādē arī publiski nosoda krievijas agresiju pret Ukrainu !
Tas būtu solis pozitīvā virzienā.
Lielākā daļa krievijas iedzīvotāji atbalsta karu, nu,tad lai lēmēji rīko kā agrāk kaut kādas alternatīvās Labas Gribas Spēles, kurā startētu krievi, burjati, kalmiki, udmurti, irāņi, ziemeļu kimi, eritrejieši u.c viņu sabiedrotie. Pieredze ir, lai izdodas

     [+] [-]

, 2023-12-09 19:52, pirms 5 mēnešiem
Shajaa briidi, attieciigaas iestaades var mieriigi saakt mekleet SOK komitejas loceklju kontus un ka tie piepilditi. Peksnji,,blin,baigaas juutas un lidzcietiba. A kad krievi/socvalstis pashi uzrulleja luupu un uzriikoja "Druzba" speeles, Jo nebrauca uz Olimpiaadi...
Vienos vaartos, pilnigaka korupcija shobriid, un ja Eiropaa taas iestaades tikpat miikstas kaa muusu Knaabis, tad par te veel cepties...

  +4 [+] [-]

, 2023-12-09 21:30, pirms 5 mēnešiem
kā var pamatot, pēc būtības atbalstīt rašiZmu?
rusņas nopirktie SŪKātāji,tas ir SOK grib lai ar viņu bērniem notiktu tas,kas bija Bučā,Mariupolē un t.t.?
vienkāršiem vārdiem:
krievs ar baltkrievu patreiz slepkavo ukraiņu sportistu, kurš aizstāv savu Tēvuzemi,kamēr krievs ar baltkrievu mierīgi trennējas
Tas ir vājprāts,līdz kādam absurdam tupins ir spējis novest pasauli

     [+] [-]

, 2023-12-09 21:41, pirms 5 mēnešiem
Nu ko, boikots studijā. Piemēram, es nevēlos, lai Latvijas sportisti piedalās šajā cirkā pēc krieva naudas stabules. Visvairāk interesē, kāda rīcība sekos no basketbola savienības. Viņi startēs kvalifikācijas turnīrā uz turnīru, par dalību kurā kopā ar RUS un BLR sportistiem iepriekš ir izteikta kategoriska nostāja pret? Vai nu nav jēgas vairs startēt, vai iepriekšējie izteikumi ir bijuši tukšu salmu kulšana.

  -1 [+] [-]

, 2023-12-09 23:40, pirms 5 mēnešiem
yankeezulu rakstīja: Nu ko, boikots studijā. Piemēram, es nevēlos, lai Latvijas sportisti piedalās šajā cirkā pēc krieva naudas stabules. Visvairāk interesē, kāda rīcība sekos no basketbola savienības. Viņi startēs kvalifikācijas turnīrā uz turnīru, par dalību kurā kopā ar RUS un BLR sportistiem iepriekš ir izteikta kategoriska nostāja pret? Vai nu nav jēgas vairs startēt, vai iepriekšējie izteikumi ir bijuši tukšu salmu kulšana.
Mums taču ir sliktāks piemēra vetrovs un tumanovs pie tam viņi pierunāja arī mazo raimīti nepārstāvēt Latvijas izlasi.

  -1 [+] [-]

, 2023-12-10 01:06, pirms 5 mēnešiem
striker rakstīja: Nu, re-ta lai šitie krievu sportisti,kuri vēlas startēt Olimpiādē arī publiski nosoda krievijas agresiju pret Ukrainu !
Tas būtu solis pozitīvā virzienā.
Lielākā daļa krievijas iedzīvotāji atbalsta karu, nu,tad lai lēmēji rīko kā agrāk kaut kādas alternatīvās Labas Gribas Spēles, kurā startētu krievi, burjati, kalmiki, udmurti, irāņi, ziemeļu kimi, eritrejieši u.c viņu sabiedrotie. Pieredze ir, lai izdodas
Un no kurienes tev ir informācija ,ka lielākā daļa krievu atbalsta karu? Esmu runājis ar vairākiem un pagaidām nezinu nevienu ,kas atbalsta karu.
Savukārt nosodot to tu riskē ar savu un savas ģimenes drošību, riskē zaudēt sportista finansējumu un reāli pazaudēt mājas. Neticu ,ka ja jūs būtu krievu vietā, izturētos baigi citādāk. Ir jābūt ekstrēmi drosmīgam, lai Krievijā kaut ko teiktu pret putinu

  -1 [+] [-]

, 2023-12-10 01:07, pirms 5 mēnešiem
Cilvēki nesaprot ko nozīmē dzīvot totalitārā režīmā un domā, ka ja būtu viņu vietā, rīkotos citādāk.

  -1 [+] [-]

, 2023-12-10 10:52, pirms 5 mēnešiem
Pērkondēls rakstīja: Par šo tēmu Gatis Šļūka uzzimējis labu karikatūru.
Tajos sporta veidos jau amerikāņi vinnēs.

  +1 [+] [-]

, 2023-12-10 11:26, pirms 5 mēnešiem
Trippigakillen rakstīja: Un no kurienes tev ir informācija ,ka lielākā daļa krievu atbalsta karu? Esmu runājis ar vairākiem un pagaidām nezinu nevienu ,kas atbalsta karu.
Savukārt nosodot to tu riskē ar savu un savas ģimenes drošību, riskē zaudēt sportista finansējumu un reāli pazaudēt mājas. Neticu ,ka ja jūs būtu krievu vietā, izturētos baigi citādāk. Ir jābūt ekstrēmi drosmīgam, lai Krievijā kaut ko teiktu pret putinu
Te varētu tev argumentēt pie tējas glāzes,ja tiešām nesaproti un nedzen šeit demagoģiju )gari un plaši.
Nedaudz -tie biznesa krievi,kuri dzīvo Latvijā, lielākā daļa saprot, ka karadarbība (nedo dies) mūsu valstī nav izdevīga arī viņiem, jo tā nešķiros ne tautības,ne biznesus. Tie nevēlas nekādas pārmaiņas,ir lab tgd. un tad būs vēl sliktāk.Par citiem neizteikšos.. Varu pieminēt tikai to, ka viņu ienaidnieki ir bijuši amerikosi (man un maniem tuviniekiem, piemēram, amerikāņi nekad neko sliktu nav darījuši, ja kas !) un tgd.arī h**li (pēc pašu vārdiem). Abas šīs tautas ir kā bullim sarkana lupata . Un ,protams, šī visvarenības, šovinisma apziņa, kura pēc mūsu okupācijas ir izpaudusies visās savās kroplībās, tā nekur nav pazudusi arī tgd. Cilvēki, esiet modri !
Par krieviju vispār neraxtīšu, jo tur dzīvo ar kara un putina propagandu nozombētie (nelielas atšķirības ir maskavā un pēterburgā), kuriem "krim ir naš" un viņi dodas karā, lai NATO neuzbruktu plašajai mātuškai ., pa ceļam "atbrīvojot" Ukrainu no nacikiem un fašistiem.(kaut gan neviens to viņiem nav lūdzis,tāpat kā mūsu Latviju savulaik pievienot psrs ).

     [+] [-]

, 2023-12-10 14:07, pirms 5 mēnešiem
Pinīgi paralēli par paskaidrojumiem un attaisnojumiem, vismaz man viens ir skaidrs - ja OS būs rus sportisti, tad man tās spēles neeksistēs. No tenisa jau šādi atteicos (viens no mīļākajiem sporta veidiem). Pa lielam jau tas arī ir vienīgais, ko cilvēks parastais var darīt, kā parādīt savas vērtības - ar maku, interese u.tml.

     [+] [-]

, 2023-12-10 14:52, pirms 5 mēnešiem
Kaut kā sportacentrs ignorē pasaules vieglatlētikas šefa Sebastiana Ko paziņojumu, ka vieglatlētikā nekādi krievi un baltkrievi Parīzē netiks pielaisti.

     [+] [-]

, 2023-12-10 20:25, pirms 5 mēnešiem
Trippigakillen rakstīja: Cilvēki nesaprot ko nozīmē dzīvot totalitārā režīmā un domā, ka ja būtu viņu vietā, rīkotos citādāk.
tātad Jūs piedāvājat paņemt no tupina maziņo un sūkāt?
Ja latvieši jūslīdzīgi domātu, tad Latvijas nebūtu

  -1 [+] [-]

, 2023-12-11 03:45, pirms 5 mēnešiem
artenio rakstīja: tātad Jūs piedāvājat paņemt no tupina maziņo un sūkāt?
Ja latvieši jūslīdzīgi domātu, tad Latvijas nebūtu
Huh??
Ja cilvēki veselu tautu uzskatīs par necilvēkiem, tad drīz šīs pasaules varētu nebūt. Tak domā līdzi.. cik reizes vēsturei jāatkārtojas ,lai cilvēki saprastu līdz kam noved naids pret veselu nāciju dēļ dažiem psihajiem pie varas.

     [+] [-]

, 2023-12-11 06:52, pirms 5 mēnešiem
Latvijai vajag nepiedalīties rusku spēlēs.

     [+] [-]

, 2023-12-11 07:26, pirms 5 mēnešiem
Tur jau tā lieta, ka tur praktiski visa tauta ir izdzimteņi un necilvēki..tas ir jāsaprot un atbilstoši jaizturās..

  -1 [+] [-]

, 2023-12-11 12:17, pirms 5 mēnešiem
nezinu par kādu agresorvalsti runā sportacentrs, bet noteikti zinu, ka pasaules lielākais agresors ir ASV, kuri pēc 1945. gada izraisījuši ap pussimts karu visā pasaulē! Ja kādam par to ,šaubas, varu minēt tikai dažus piemērus: Koreja, Vjetnama, Laosa, Irāka, Afganistāna, Sīrija, tagad arī Ukraina. Tikai daži piemēri... Un visur, kā ziņo politiķi, Latvijas draugs un aizstāvis dabūja pamatīgi pa pakaļu.

  -1 [+] [-]

, 2023-12-11 12:17, pirms 5 mēnešiem
aivo50 rakstīja: Tur jau tā lieta, ka tur praktiski visa tauta ir izdzimteņi un necilvēki..tas ir jāsaprot un atbilstoši jaizturās..
*
nevar taču par sevi tā runāt!
1 2 45 komentāri