Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:103, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Pārums

Baltijas junioru kausā orientieristiem 2. vieta valstu vērtējumā

Baltijas junioru kausa sacensībās Somijā 5. un 6.oktobrī startēja Latvijas jauniešu un junioru izlase. Ar individuālajā distancē izcīnīto bronzas medaļu izcēlās Sandra Grosberga, bet komandu vērtējumā Latvija ierindojās 2.vietā.

Baltijas Junioru kausa garajā distancē 3. vietu, tikai 2 sekundes aiz otrās vietas, izcīnīja Sandra Grosberga 18 grupā, un šī arī bija vienīgā Latvijas izcīnītā medaļa šajās sacensībās. Taču vienmērīgi spēcīgā snieguma dēļ, izdevās izcīnīt otro vietu komandu vērtējumā. Jāatzīmē Emīla Henrija Taubes 4.vieta M18, Līgas Valdmanes 5.vieta W20 un Kārļa Lukjanova 5.vieta M20 grupā.

Pēc treneru sacītā, 16 gadīgo grupā gan zēniem gan meitenēm izpaudās pieredzes trūkums skrējieniem skandināvu apvidū- labākais rezultāts W16 grupā - Elizabetei Blūmentālei – 7.vieta, bet M16 grupā 11.vieta Uldim Upītim. Stafetēs Latvijas 1. komanda izcīnīja 5.vietu, Latvijas 2. komanda- 12.vietu, Latvijas 3. komanda- 14 vietu.

Inguna Valdmane, izlases vadītāja BJC, apraksta šīs sacensības: "Ar Latvijas komandas izcīnīto 2. vietu valstu kopvērtējumā noslēdzās ikrudens draudzības sacensības Baltijas Junioru kauss, kurā piedalījās 7 komandas. Šogad tās risinājās Somijā, netālu no Helsinkiem, specifiskā, skandināvu apvidū, kas ir labi skrienams, tomēr ar daudz sīkām detaļām, akmeņiem un dažāda izmēra klintiņām. Arī šis apvidus, kā daudzviet Latvijā, bija īpašs dabas aizsardzības objekts, kurā ne vienmēr drīkst organizēt orientēšanās sacensības. Tieši apvidus specifika traucēja mūsu sportistiem izcīnīt augstas vietas, jo kļūdu bija daudz. Īpaši pieredzes trūkums bija vērojams 16 grupā.

Latvija uz sacensībām ieradās pilnā sastāvā, tomēr ar krietni vājinātu M20 grupu, jo šīs sacensības šogad notika vienā laikā ar EJC Francijā uz kuru devās 3 šīs grupas pārstāvji. Komandas sastāvs šajās sacensībās ir svarīgs, jo galvenais šeit ir komandas kopējais sniegums. Rezultātu aprēķinos tiek summēti 3 labāko sportistu rezultāti katrā grupā un arī 3 labāko stafešu rezultāti. Stafešu sacensību formāts ir ļoti interesants, jo katrā komandā startē pa vienam pārstāvim no katras vecuma grupas, katra valsts var sastādīt 5 komandas. Šīs nav uzskatāmas par augsta līmeņa starptautiskām sacensībām, tomēr komandas veidošanas un pieredzes gūšanas ziņā gana nozīmīgas. Īpašu vērtību tās šogad ieguva tādēļ, ka Eiropas Jauniešu čempionāts Latvijas izlasei šoruden vēl priekšā, tas notiks pēc 2 nedēļām Portugālē. Treneriem bija iespējas vērot un sacensību apstākļos iepazīt šī brīža izlases sastāvu. Komanda kopumā draudzīga, daļa komandas sastāva spējīga cīnīties par augstām vietām EYOC. Ļoti pietrūkst pieredzes un psiholoģiskās stabilitātes – trūkumi, kas jauniešu vecumā ir saprotami un labojami."

Ar individuālajā distancē izcīnīto bronzas medaļu izcēlās Sandra Grosberga: "Varu teikt, ka, ņemot vērā visus apstākļus, noskrēju daudz labāk kā gaidīju. Fiziski jutos ļoti vāja abas dienas, taču, manuprāt, apvidus nepiedāvāja lielus orientēšanās izaicinājumus, karte bija ļoti laba, pārāk nesteidzoties un nekļūdoties bija grūti neieskriet trijniekā. Orientēšanās apstākļi priekš mums bija ļoti pateicīgi, ko gan nevarētu teikt par skriešanas apstākļiem - latvieši pēc garās distances bija galvenie medpunkta apmeklētāji. Domāju, ka komanda kopumā varēja startēt labāk un daudzi mājās aizbrauca vīlušies, taču lielākā daļa Skandināvijā neskrien vispār un 2. vieta valstu kopvērtējumā, piekāpjoties tikai vienai zviedru komandai, ir izcili."

Šosezon vēl atlicis tikai viens nozīmīgs starts - Eiropas Jauniešu čempionāts Portugālē, kas norisināsies no 24. līd 27.oktobrim.

Informāciju sagatavoja:
Jānis Tamužs, LOF preses dienests


"Aronas kausa" uzvarētāja Signe Sirmā. Foto: Latvijas Orientēšanās federācija.

LK posmā orientēšanās "Aronas kausā" Ļaudonā uzvaras un vieta startam BČ Sirmajai un Krūmiņam

Ļaudonā aizvadīts jau septītais un astotais Latvijas kausa posms - "Aronas kauss", kur dalībnieki sacentās dinamiskā vidējā distancē un sezonas otrajā garajā distancē, kas izcēlās ar Latvijas mērogiem neraksturīgi lielu kāpumu. Izaicinošajā apvidū labākie izrādījās Signe Sirmā un Rihards Krūmiņš.
Uzvarētāju V.Reneslāci intervē pieredzējušais un erudītais orientēšanās sporta komentētājs Andris Rupais. Foto: Ojārs Millers/LOF.

LK orientēšanās "Ziemeļu divdienas" uzvar Reneslācis un Daģe, BČ kvalificējas juniori Staņa un Putne

Carnikavā notikušajā Latvijas kausa posmā orientēšanās sportā "Ziemeļu divdienas" pie uzvaras elites grupās tika Valters Reneslācis un Ilona Daģe, bet junioru grupās pirmo ceļazīmi dalībai Baltijas orientēšanās čempionātā izcīnīja Gustavs Staņa un Dārta Putne.
Pirmais trijnieks sievietēm pēc pirmās dienas. Foto: LOF.

Cīņā ar lietuviešiem LK 2. posmā orientēšanās "Kurzemes pavasarī" uzvar latvieši

Pagājušajā nedēļas nogalē Ventspils apkārtnē norisinājās tradīcijām bagātais Kurzemes pavasaris, kas pulcēja vairāk nekā 750 dalībnieku. Signe Sirmā un Ilgvars Caune kļuva par labākajiem elites grupās, uzvarot abās sacensību dienās un pārspējot sīvos konkurentus no Lietuvas.