Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:373, Did:0, useCase: 3

Autors: Nauris Mackevičs

Ļebedevs Daugavpilī pret pasaules spīdveja eliti

Ļebedevs Daugavpilī pret pasaules spīdveja eliti
Andžejs Ļebedevs
Foto: 7sport.lv

Šovakar plkst. 19:00 tiks dots starts vienam no grandiozākajiem sporta pasākumiem mūsu valstī "Rietumu bank Latvian Grand Prix" posmam spīdvejā, kas norisināsies Daugavpilī. Latvijas izlases cerība būs tikai 18 gadus vecais Andžejs Ļebedevs, kurš centīsies sastādīt konkurenci pasaules vadošajiem braucējiem.

Īsumā par sacensību formātu

Pasaules čempionāta posmos ir garantētie 23 braucieni. 20 no tiem ir pamatbraucieni, kuros 16 spīdvejisti katrs ar katru tiekas pa vienai reizei, pēc kā labāko astoņu punktu summu ieguvēji tiek pusfinālos. Par uzvaru katrā no braucieniem tiek piešķirti 3 punkti, par otro vietu – divi, par trešo – viens, par ceturto – 0. Katra pusfināla divi ātrākie braucēji iekļūst finālā, kur iegūtā punktu summa dubultojas. Nereti par posma uzvarētāju kļūst spīdvejists, kuram nemaz nav lielākā punktu summa, jo finālā vai pusfinālā kāds no iepriekšējiem līderiem nobrauc vājāk. Tam gan ir tikai simboliska un finansiāla nozīme (par katru iegūto vietu spīdvejisti saņem noteiktas naudas prēmijas), jo lielajā kopvērtējumā tiek ieskaitīti tie punkti, kuri tiek iegūti visu sacensību laikā, nevis iegūtās vietas.

Latvijas izvēle – Andžejs Ļebedevs

Katra posma organizētājvalstij ir tiesības sacensībām pieteikt savu sportistu. Šogad izvēle kritusi uz tikai 18 gadus veco Andžeju Ļebedevu, kurš no latviešiem sezonas garumā demonstrējis visstabilāko sniegumu. Andžejs bija viens no tiem četriem mūsu musketieriem, kas šokēja pasauli valstu čempionātā, kurā Latvija ieņēma savu visu laiku augstāko vietu - sesto. Andžejs šogad bija kvalificējies Eiropas pieaugušo čempionāta finālam (nolēma atteikties no dalības tajā, lai startētu junioru čempionātā), pasaules junioru čempionāta finālam (pēc diviem fināla posmiem ir ceturtais), kā arī iekļuvis 2014. gada "Grand Prix" atlases pusfinālā. Ar savu lielisko sniegumu viņš izkaroja sev līgumus Lielbritānijas, Dānijas, Vācijas un Polijas līgās. Ļebedevs tiek uzskatīts par vienu no pasaules perspektīvākajiem jaunās paaudzes braucējiem.

Andžeju var atšķirt no citiem braucējiem ar agresīvo uzvedības stilu trekā, kas gan bieži vien ir viņu pievīlis, jo Andžiks allaž cenšas uzvarēt un nesaudzē ne savus spēkus, ne moci. Šī iemesla dēļ viņam nereti gadās kritieni un dažādas tehniskās ķibeles. Lai nu kā, ar savu braukšanas stilu viņš neatstāj vienaldzīgu nevienu. Bukmeikeri Ļebedevam neatvēl augstu vietu, kas ir arī saprotams, jo tādā līmenī latvietis ir braucis reti. Taču līdzjutējiem jābūt optimistiskiem, jo Andžejs var pārsteigt. Piektdien notikušajā izlozē noskaidrojās, ka Andžiks brauks kā 11. numurs, kas izskatās visnotaļ labs numurs, pie tam tikai vienreiz nāksies braukt no trešā starta celiņa.

Starp rezervistiem šoreiz būs Vjačeslavs Giruckis un Maksims Bogdanovs, kuri iznāks trekā, ja kāds no pamatsastāva braucējiem gūs savainojumu. Tribīnes solās būt pārpildītas (ap 10 tūkstošiem skatītāju), pie tam tajās būs dažādu valstu līdzjutēji. Jau piektdien pilsētā bija ieradies liels skaits ārzemnieku, kuru īpatsvaru sastāda krievu atbalstītāji.

Šogad tiks kronēts jauns pasaules čempions

Spīdveja pasaulē šobrīd norit paaudžu maiņa, ko var pamanīt arī kopvērtējuma tabulā. Daudzi iepriekšējo gadu līderi vairs nespēj izrādīt nopietnu pretsparu jaunajai paaudzei, un jau tagad ir skaidrs, ka 2013. gadā būs jauns pasaules čempions. Pirmkārt, savainojuma dēļ sezonu vairs neturpina iepriekšējais čempions Kriss Holders, otrkārt, pārliecinošā kopvērtējuma vadībā ir talantīgie Emīls Sajfutdinovs un Tajs Vofindens. Tieši starp krievu un britu šobrīd risinās spraiga cīņa par čempiona titulu. Iepriekšējā posmā Itālijā Vofindens atstatumu līdz Emīlam samazināja līdz pieciem punktiem, kas sola neaizmirstamas sacīkstes Daugavpilī. Jāpiemin, ka pēc Latvijas posma spīdveja kalendārā paredzēti vēl trīs.

Uz uzvaru pretendēs arī vecmeistari Niki Pedersens, Tomašs Gollobs, Gregs Henkoks, Matejs Žagars un citi. No 16 dalībniekiem pacīnīties par vietu labāko trijniekā ir spējīgs praktiski katrs. Jāpiemin, ka svarīga ir ne tikai cīņa par uzvaru čempionātā, bet arī par vietu labāko astotniekā, jo tas garantēs vietu visos nākamā gada "Grand Prix" posmos. Šobrīd aiz strīpas ir poļu leģenda Tomašs Gollobs, kurš ar tādu iznākumu nevēlēsies samierināties.

Grigorijs Laguta un citi vēsturiskie fakti.

Daugavpilī Latvijas "Grand Prix" ir norisinājies četras reizes laikā no 2006. līdz 2009. gadam. Interesanti, ka amerikānis Gregs Henkoks uzvarēja gan pirmajā, gan pēdējā no šiem posmiem, pie tam viņš startēs arī šoreiz. Pa vienai uzvarai ir arī Lī Adamsam un Džeisonam Krampam. Šis duets gan vairs pasaules čempionātos nestartē. Latviju līdzšinējos čempionātos pārstāvēja Ķasts Puodžuks, Grigorijs Laguta, Maksims Bogdanovs, Andrejs Koroļovs, Vjačeslavs Giruckis.

Debijas sezonā tobrīd gados jaunais Puodžuks ieguva četrus punktus, kas bija labs sasniegums, un joprojām neviens no "tīrajiem" latviešiem to nav pārspējis. Tomēr, par labāko Latvijas spīdveja sasniegumu tiek uzskatīts krieva, kas sacensībās pārstāvēja Latviju, Grigorija Lagutas starts 2007. gadā, kad sensacionāli viņam izdevās ielauzties pusfinālā, kur summā iegūta septītā vieta. Nākamajos divos gados tehnikas, kritienu un tiesnešu lēmumu dēļ viņš vairs neprata šo panākumu atkārtot.

Atgādināsim, ka šogad Latvijas spīdvejs atzīmē 50. gada dienu, tādēļ skatītājiem ir sagatavota īpaša izklaides programma. Jau no plkst. 13:00 Vienības laukumā sapulcēsies baikeri no teju desmit dažādām pasaules valstīm, kuri vēlāk turpinās motookupāciju pa dažādiem pilsētas rajoniem. "Lokomotīves" stadionā no plkst. 17:15 būs īpašā autogrāfu sesija ar pasaules čempionāta dalībniekiem, bet plkst. 18:30 sāksies spīdveja vēstures kaldinātāju retro parāde. Jau pēc "Grand Prix" posma noslēguma blakām esošajā "Celtnieka" stadionā notiks rokkoncerts un īpašā "Harley Davidson" parāde. Sacīkstes tiešraidē translēs "Viasat Sport Baltic" un cit kanāli 160 pasaules valstīs.

Iepriekšējie Daugavpils posma uzvarētāji

GadsBraucējs (Valsts)Braucējs (Valsts)Braucējs (Valsts)
2006.Gregs Henkoks (ASV)Antonio Lindbeks (Zviedrija)Niki Pedersens (Dānija)
2007.Lī Adamss (Austrālija)Niki Pedersens (Dānija)Tomašs Gollobs (Polija)
2008.Džeisons Kramps (Austrālija)Niki Pedersens (Dānija)Tomašs Gollobs (Polija)
2009.Gregs Henkoks (ASV)Kenets Bjere (Dānija)Tomašs Gollobs (Polija)

Pasaules čempionāta kovērtējums

VBraucējsValstsP
1.Emīls SaifutdinovsKrievija107
2.Tajs VofindensLielbritānija102
3.Jaroslavs HampelsPolija85
4.Niki PedersensDānija83
5.Kriss HoldersAustrālija82
6.Nils Kristians IversensDānija77
7.Matejs ŽagarsSlovēnija75
8.Gregs HenkoksASV71
9.Tomašs GollobsPolija68
10.Fredriks LindgrensZviedrija61

, 2013-08-17 12:18, pirms 11 gadiem
pa kuru kanālu rādīs tiešraidi?
, 2013-08-17 12:22, pirms 11 gadiem
Jau pagājušo nedēļ bookings rādija ka visas viesu mājas un hoteļi ir rezervēti - pārsvarā pēdējo rezervāciju veiku''si no krievijas.
, 2013-08-17 12:55, pirms 11 gadiem
VSB 19:00
, 2013-08-17 12:58, pirms 11 gadiem
Lai veicas mazais
, 2013-08-17 13:35, pirms 11 gadiem
Kaut kāds stulbums - Latvijā notiek spīdvejs, Dombrovskis vel saka, ka valsts šogad palīdz atbalstīt šo projektu, bet nodrošināt pārraidi Latvijas TV nevar...idiotisms
, 2013-08-17 13:39, pirms 11 gadiem
www.tuset.lv rakstīja: Jau pagājušo nedēļ bookings rādija ka visas viesu mājas un hoteļi ir rezervēti - pārsvarā pēdējo rezervāciju veiku''si no krievijas.
2008. vai 2009. gadā bija daudz poļu un arī austrāliešu(!).
, 2013-08-17 14:13, pirms 11 gadiem
Valčš rakstīja: Kaut kāds stulbums - Latvijā notiek spīdvejs, Dombrovskis vel saka, ka valsts šogad palīdz atbalstīt šo projektu, bet nodrošināt pārraidi Latvijas TV nevar...idiotisms
svētdien vakarā būs atkārtojums
, 2013-08-17 14:32, pirms 11 gadiem
Valčš rakstīja: Kaut kāds stulbums - Latvijā notiek spīdvejs, Dombrovskis vel saka, ka valsts šogad palīdz atbalstīt šo projektu, bet nodrošināt pārraidi Latvijas TV nevar...idiotisms
Muļķis esi tu ka nevari samaksāt 3.80ls un skatīties tikai sportu bez reklāmām translāciju laikā! Pieraduši te pie dieva dāvanām! Viss taču maksā naudu! Arī EPL & F1 rāda sky sports kas ir tas pats kas mums VSB!
, 2013-08-17 15:26, pirms 11 gadiem
Poļi ar zviedriem jau skvēros alu sūc
, 2013-08-17 15:44, pirms 11 gadiem
Neiet runa par to, ko es varu vai nevaru samaksāt - runa iet par valsts vienaldzīgumu pret sportu...šajā gadījuma spīdveju! un pirms tu kādu sauc par muļķi paskaties kāds ir tavs nickname - tas visu izsaka
biedrinjsh#15 rakstīja: Muļķis esi tu ka nevari samaksāt 3.80ls un skatīties tikai sportu bez reklāmām translāciju laikā! Pieraduši te pie dieva dāvanām! Viss taču maksā naudu! Arī EPL & F1 rāda sky sports kas ir tas pats kas mums VSB!
, 2013-08-17 17:10, pirms 11 gadiem
Varbūt kāds links ir būtu pateicīgs ja ieliktu.
, 2013-08-17 18:44, pirms 11 gadiem
, 2013-08-17 19:04, pirms 11 gadiem
xex viašrots baltic nav Latviešu skaņu celiņš, runā angļi, bet leiši un igauņu valodā ir ;-) pipec ne, toļiks d-pilī un nav kas komentē.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-08-17 19:24, pirms 11 gadiem
bik pārdega startā
, 2013-08-17 19:26, pirms 11 gadiem
Toļiks nedrīkst dot komentāru divās dažādās televīzijās. Angļu valodā ir pat vēl labāk.
, 2013-08-17 19:32, pirms 11 gadiem
Nu vispār totāls abloms - skatos pa VSB, bet neviens latviski nespēj komentēt, tikai angliskie pļurzas... Leišiem un igauņiem ir, bet latviešiem Daugavpilī - nav! Tādu cūcību jau nu vispār no šī sevi tik augstu vērtējošā kanāla nebiju gaidījis! Ja maksā, tad lūdzu arī atbilstošu servisu! Ja nav, par ko tad maksāt, jibio bitīt?!!!
, 2013-08-17 19:41, pirms 11 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: Toļiks nedrīkst dot komentāru divās dažādās televīzijās. Angļu valodā ir pat vēl labāk.
Neba nu Toļiks vienīgais Latvijā, kas kaut ko sajēdz no spīdveja! Bet tiem, kas spēlē aizkadru spēlītes (ja tādas tiešām notiek), ieteiktu padomāt par skatītājiem - jo šajā gadījumā cietēji ir visi. Ne LIVE skatītāji var dzirdēt latvisku komentāru, ne citi skatītāji - redzēt visu "dzīvajā"... Vai tiešām visiem "rādītājiem" savi skatītāji ir PIE DIR..., ka nevar vienoties par tādu risinājumu, kurā visiem būtu labi?!
, 2013-08-17 20:55, pirms 11 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: Toļiks nedrīkst dot komentāru divās dažādās televīzijās. Angļu valodā ir pat vēl labāk.
Komentārs ir labs, tik fano pa citiem
, 2013-08-17 21:04, pirms 11 gadiem
Kad jūs sapratīsiet, ka no Viasat var sagaidīt tikai piečakarēšanu?
, 2013-08-17 21:15, pirms 11 gadiem
Par pusfinālu tagad
, 2013-08-17 21:17, pirms 11 gadiem
, 2013-08-17 21:23, pirms 11 gadiem
Yes pusfinaals. un Saifutdinovam pilniigs obloms, kaa rezultaataa Wofindens atrausies tagad
, 2013-08-17 21:23, pirms 11 gadiem
jaaaaaa pusfināls
, 2013-08-17 21:24, pirms 11 gadiem
Nu tāds brauciens bija
, 2013-08-17 21:25, pirms 11 gadiem
Andžejs malacis!
, 2013-08-17 21:27, pirms 11 gadiem
jauna taktika.. līkumos maukt pa ārējo malu
, 2013-08-17 21:43, pirms 11 gadiem
Tik žēl,ļoti tuvu!
, 2013-08-17 21:44, pirms 11 gadiem
aaaaaaaaaaa neeeeeeeeee tik tuvu ah
, 2013-08-17 21:44, pirms 11 gadiem
Jeezinj... viens liikums liidz pilnai laimei...
, 2013-08-17 21:46, pirms 11 gadiem
ak vai.... tik tuvu.... (((((
, 2013-08-17 21:47, pirms 11 gadiem
18 gadi un šitā maukt, johaidī, šim čalim ir iekšās!
, 2013-08-17 21:47, pirms 11 gadiem
Es saķēru galvu. Man jau likās, ka paveiks to. Bet ko viņš vispār paveica, tas ir pieminēšanas vērts . Kas par emocijām
Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva

Andžejs Ļebedevs: "Gribu pierādīt, ka neesmu GP seriālā nejauši"

Jau pavisam drīz - 27. aprīlī - startēs 2024. gada spīdveja "Grand Prix" seriāls jeb individuālais pasaules čempionāts. Pirmo reizi vēsturē starp tā pamatdalībniekiem būs Latvijas spīdvejists - daugavpilietis Andžejs Ļebedevs. 2017. gada Eiropas čempions sekmīgi sāka jauno sezonu un cer sekmīgi sākt arī GP seriālu Horvātijā.
Andžejs Ļebedevs. Foto: no Andžeja Ļebedeva arhīva
3

Ļebedevs: "Gribu pārliecināt gan sevi, gan citus, ka esmu pasaules līmeņa braucējs"

Profesionālais spīdveja braucējs, pērnā gada Latvijas čempions Andžejs Ļebedevs par pagājušo gadu stāsta: “It kā jau viss sanāca, bet ne tā, kā bija cerēts. Biju plānojis, ka Eiropas čempionātā iekļūšu TOP3, nesanāca. Paliku ceturtais. Tas, protams, arī ir labs rezultāts. Tas šogad, 2024. gadā garantē manu startu finālos. Esmu gandarīts, ka kārtējo reizi esmu kļuvis par Latvijas čempionu spīdvejā. Startēju arī piecos Pasaules čempionāta posmos spīdvejā. Tas pārliecināja organizatorus, ka esmu atbilstošā līmenī.”
Andžejs Ļebedevs

Nākamgad Daugavpilī notiks Eiropas čempionāta pusfināls spīdvejā

LETA. Nākamā gada Eiropas spīdveja čempionāta pretendentu sacensības jeb pusfināls norisināsies Daugavpilī, vēsta Starptautiskā motosporta federācija (FIM).