Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2923, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

Boba Hārtlija "vietējais dēls" – emulators Aldis

Boba Hārtlija "vietējais dēls" – emulators Aldis
Aldis Āboliņš pie Boba Hārtlija labās rokas uz Latvijas izlases soliņa pasaules čempionātā Bratislavā. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Kamēr Latvijas hokeja izlases galvenais treneris Bobs Hārtlijs spēlētājiem uz tāfeles zīmē taktiskos uzdevumus, kāds vīrs ar lāpstu cītīgi sašķūrē pie vārtiem uzkrājušos sniega kārtu. Jo hokejā un profesionālajā sportā kopumā sīkumu nav. Tieši tāpēc ar treneriem, spēlētājiem, mediķiem un preses sekretāriem vairs nepietiek. Vajadzīgs arī emulators, kas gatavs paveikt neskaitāmos sīkos darbiņus, kuri īsti neiekļaujas neviena tiešajos pienākumos. Hokeja valstsvienībā tāds ir Aldis Āboliņš, kurš šogad Bratislavā izpelnījies vietu uz komandas treneru tiltiņa.

Iespējams, pat daži kvēlākie valstsvienības līdzjutēji par viņu iepriekš nebūs dzirdējuši. Un tas nav tikai tāpēc, ka viņš tūkstošiem skatītāju priekšā nemet vārtos ripas vai preses konferencēs neatskaitās mediju pārstāvjiem. Kad gribējām ar Aldi sarunāt interviju, viens no kolēģiem bija gatavs likt galvu ķīlā, ka sekos atteikums. Tomēr mēģinājām. Aldis atrunājas, ka dienā darba esot pilnas rokas, bet vakari jāveltī ģimenei. Un vispār – neesot arī nekā interesanta ko pastāstīt. Ak, šī tik bieži dzirdētā atruna, kas ikviena žurnālista lūpu kaktiņiem liek savilkties smaidā, gluži kā reaģējot uz maza bērna taisnošanos.

Lai nu būtu kā būdams, bet, arī nesatiekot stāsta galveno varoni, var pat sarakstīt grāmatu. Atliek vien aprunāties ar tiem, kam ir par viņu kas sakāms. Piemēram, ar vienaudzi Lauri Dārziņu, ar kuru Aldis savulaik kopā spēlējis gan Baldera Hokeja skolā, gan Latvijas U18 izlasē. Divos pasaules čempionāta 1. divīzijas turnīros Lauris guva trīs vārtus un atdeva divas rezultatīvas piespēles, kamēr Aldis iemeta vienus vārtus un izdarīja divas rezultatīvas piespēles.

"Spēlējām kopā jau Baldera Hokeja skolā, Jānis Matulis neļaus man samelot," Dārziņš uzsmaida manam blakus stāvošajam un trīskārt pieredzējušākajam kolēģim. "Cik nu varēja paspēt, starp treniņiem un spēlēm skatījāmies iepriekšējās nakts NHL spēļu rezultātus. Tolaik visi cītīgi sekojām līdzi."

Karjeras laikā Āboliņš uzspēlēja HK "Rīga 2000", "Liepājas Metalurgā", "Zemgalē" un "Mogo", kā arī Vācijas pēc spēka trešās līgas komandā Hamburgā un Kazahstānas klubā Atirau "Beibarys", bet karjeru viņš noslēdza pirms trim gadiem, kopā ar "Liepāju" sesto reizi izcīnot Latvijas čempionāta zelta medaļas. Starp citu, 2006. gada aprīlī Aldis piedalījās arī trīs pārbaudes spēlēs Latvijas izlases rindās, kas tobrīd uzsāka gatavošanos pasaules čempionātam Rīgā.

"Bet gadu gaitā attiecības esam uzturējuši. Nav tā, ka nebūtu viņu saticis desmit gadus un tagad pēkšņi ieraudzīju izlasē," saka Lauris.

Bijušais HK "Rīga" galvenais treneris Ronalds Ozoliņš atceras, ka Āboliņš pēc karjeras beigām piedāvājis savus pakalpojumus viņa vadītajai komandai. "Aldis pats, kā nu tobrīd mācēja, bija sagriezis dažādus fragmentus no NHL spēlēm. Bija interesanti paskatīties, taču tolaik mums jau bija cilvēks, kas darbojās ar video materiālu."

Pēc LHF vadības maiņas un Boba Hārtlija apstiprināšanas valstsvienības galvenā trenera amatā Aldis pats sameklēja finanšu līdzekļus, lai dotos līdzi U20 izlasei uz pasaules čempionātu Kanādā. "Viesturs Koziols teica, lai paskatos, vai viņš mums varētu būt noderīgs," atminas U20 izlases galvenais treneris Ēriks Miļuns. Aldis pats bija ieguldījis laiku un darbu, sagriezis dažādus video fragmentus. Ja līdz tam ar video materiāla sagatavošanu U20 izlasē no treneriem nodarbojās tikai Kārlis Zirnis, tad turpmāk viņam bija palīgs.

"Uz pasaules U20 čempionātu bija atbraucis arī Hārtlijs, un tad viņi pirmoreiz iepazinās. Vēlāk Koziols piedāvāja viņu arī Bobam. Hārtlijs bija pamanījis viņa fanātismu, abu raksturi un tā brīža vajadzības sakrita, tādējādi Aldis savā ziņā kļuva par tādu kā Boba vietējo dēlu," abu attiecības raksturo Miļuns.

Zinātāji stāsta, ka Hārtlijs uz Omskas "Avangard" līdzi gribējis ņemt Latvijas izlases un Rīgas "Dinamo" video analītiķi Pēteri Gromu, kurš Jūliusa Šuplera ievazāto slovāku programmu izkodis tiktāl, ka kļuvis par īstenu virtuozu. Labākais video analītiķis, kādu jebkad esmu sastapis, kādudien esot izteicies Hārtlijs. Taču ģimenes pieauguma dēļ Pēteris nav vēlējies doties uz Krieviju, tādēļ Bobs vērsies pie Alda.

Taču svarīgi saprast, ka Alda pienākumi neaprobežojas tikai ar video materiāla graizīšanu. Treneru istabā viņš pavada divpadsmit stundas dienā. Ledus treniņos viņš uz tāfeles nekad neko neshēmo, bet tas nenozīmē, ka Aldis neorientējas taktiskajos rēbusos. Kamēr pārējie treneri norobežojas no spēlētājiem treneru istabā, viņš ir gatavs parādīt un izskaidrot katru niansi.

Uz ledus Aldis izbērs ripas, sašķūrēs sniegu, bet pēc treniņa pamētās ripas iemetiena aplī, lai centra uzbrucēji varētu patrenēt savas iemaņas. Tā ir melnā darba redzamā puse. Hokejam tuvu stāvošie novērojuši, ka ārpus treniņu laika Aldis vienmēr staigā apkārt ar mapēm rokās. Kas šajās mapēs glabājas? To mirstīgajiem nav lemts uzzināt. Bet tukšām rokām viņu gandrīz nekad nav izdevies sastapt.

Pirms pāris gadiem viņš arī palīdzējis Hārtlijam spert pirmos soļus uz Latvijas zemes – asistējis viesnīcas izvēlē un Vecrīgas dzīvokļa labiekārtošanā, palīdzējis orientēties galvaspilsētas restorānos. Ja vajadzējis, arī izsaucis taksi vai uzpildījis degvielas bāku Boba automašīnai. Nav šaubu, ka Hārtlijam šāds asistents bija ļoti noderīgs arī iepazīstot krievu nacionālās īpatnības savā pirmajā KHL sezonā.

Lūkosim, cik tālu ar savu mērķtiecību Aldim nākotnē izdosies tikt.


, 2019-05-15 13:40, pirms 5 gadiem
Atceros laikus, kad abi ar bračku spēlēja R2000.
Forši, ka atradis savu vietu hokejā.
, 2019-05-15 14:12, pirms 5 gadiem
Paldies autoram, tiešām par šādu cilvēku fani iepriekš nezināja. Komanda ir komanda un tajā neietilpst tikai spēlētāji un galvenais treneris.
Vispār prieks skatīties kāda kārtība valda ap izlasi, citas LV izlases var droši ņemt piemēru.
, 2019-05-15 14:35, pirms 5 gadiem
Prieks par tādu cilvēku. Laba informācija par izlases aizkulisēm.
, 2019-05-15 15:00, pirms 5 gadiem
quarterr rakstīja: Paldies autoram, tiešām par šādu cilvēku fani iepriekš nezināja. Komanda ir komanda un tajā neietilpst tikai spēlētāji un galvenais treneris.
Vispār prieks skatīties kāda kārtība valda ap izlasi, citas LV izlases var droši ņemt piemēru.
Nav jau arī citu sporta veidu izlasēm sliktāka sistēma. Basketbolā ir Visockis-Rubenis, futbola izlasē ir, droši vien arī citos ir. Mūsdienās gatavoties spēlēm bez video analīzes, manuprāt, vispār ir akmens laikmets.
, 2019-05-15 15:04, pirms 5 gadiem
quarterr rakstīja: Paldies autoram, tiešām par šādu cilvēku fani iepriekš nezināja. Komanda ir komanda un tajā neietilpst tikai spēlētāji un galvenais treneris.
Vispār prieks skatīties kāda kārtība valda ap izlasi, citas LV izlases var droši ņemt piemēru.
Par šo spēlētāju nezin tikai PČ pavasara hokeja fani, vai arī gados ļoti jauni fani.
, 2019-05-15 15:20, pirms 5 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Par šo spēlētāju nezin tikai PČ pavasara hokeja fani, vai arī gados ļoti jauni fani.
Vēl ir tādi, kas tēlo, ka visu zina un visur orientējas!
, 2019-05-15 15:57, pirms 5 gadiem
zidans rakstīja: Vēl ir tādi, kas tēlo, ka visu zina un visur orientējas!
Nav cilvēku, kuri pasaulē visu zin, un visur orientējas.
, 2019-05-15 16:40, pirms 5 gadiem
Forši ,ka ir tāds vīrs ,kurš ar savu attieksmi un darbu padara izlasi stiprāku. Es domāju ,ka arī spēlētājus pozitīvi iespaido Alda entuziasms un nodošanās sirdslietai .Veiksmi Aldim. Par Visocki -Rubeni jāpiekrīt - tas tiešām ir basketbola Hārtlijs ,pie tam made in latvia. Varbūt jāpiedāvā pārkvalificēties par hokeja treneri pēc tam ,kad Bobs beigs strādāt ar LAT ? DDD... Joks.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2019-05-15 18:28, pirms 5 gadiem
Nezinu, kas tas par džeku, no kurienes izlīdis un ko ēd, bet palasot, rodas sajūta, ka zelta cilvēks - cilvēks, kurš vispirms darīs, tad prasīs algu, nevis kā lielais vairums, vispirms prasīs, kas par to būs un kad dabūs un tikai tad sāks kaut ko kustināt!

Veiksmi, veselību un pārticību Aldim un viņa ģimenei!
, 2019-05-15 19:04, pirms 5 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Nav cilvēku, kuri pasaulē visu zin, un visur orientējas.
Kā nav? Viens ir - Namejs9999
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2019-05-15 21:48, pirms 5 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Par šo spēlētāju nezin tikai PČ pavasara hokeja fani, vai arī gados ļoti jauni fani.
Viņš ir spēlējis izlasē pārbaudēs. Pavasarī.
, 2019-05-15 21:49, pirms 5 gadiem
Andzzeys rakstīja: no kurienes izlīdis
Talsiem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2019-05-16 00:25, pirms 5 gadiem
Aldiņš. Cilvēks hokejs. Nav off slēdzis. Tu paņem vēso, lai atietu no hokeja, bet nosēdi visu vakaru ar Aldiņu runājot par hokeju.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2019-05-16 10:43, pirms 5 gadiem
Boba molodčiks!
, 2019-05-16 11:03, pirms 5 gadiem
Uhhh, Aldis ir Latvijas lepnuma vērts, atceros kā pirms gadiem 4 satiku viņu vienā no benzīntankiem, kad Aldis pildīja Boba mašīnai bāku. Jau tad nodomāju cik noderīgs cilvēks un cerams ka kādu dienu kāds izcels, ka Aldis spēj uzpildīt Bobam bāku, paldies Freimaņa kungs, ļoti vērtīga informācija.

Aldis 2019? Aldis 2023?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Patriks Fišers. Foto: EPA/Scanpix
2

Šveices izlase noslēdz ilgtermiņa līgumu ar galveno treneri Fišeru

LETA. Pazīstamais šveiciešu speciālists Patriks Fišers pagarinājis līgumu par Šveices nacionālās hokeja izlases trenēšanu.
Šejs Teodors. Foto: Reuters/Scanpix
2

Pasaules vicečempionam Teodoram dopinga pārbaudē tika atklāts sēklinieku vēzis

2018. gada Stenlija kausa finālists un šā gada pasaules vicečempions Šejs Teodors atklātā vēstulē The Players Tribune raksta, ka pavasarī viņam dopinga pārbaudes laikā tika atklāts sēklinieku vēzis. Par laimi, tas tika atklāts ļoti laicīgi un 24 gadus vecā kanādieša karjeru neietekmēs.
Jevgeņijs Kuzņecovs. Foto: TASS/Scanpix
2

Kuzņecovam atņems medaļu, bet Krievijas izlasei diskvalifikācija nedraud

IIHF šodien paziņoja par piešķirto četru gadu diskvalifikāciju krievu uzbrucējam Jevgeņijam Kuzņecovam. Viņam pozitīvas dopinga analīzes tika konstatētas pasaules čempionātā Bratislavā, tādējādi hokejistam būs jāšķiras no bronzas medaļas.