Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Autors: Gatis Druvietis

Irbe: "Rīgas "Dinamo" sudraba medaļas bija milzīgs pārsteigums"

Irbe: "Rīgas "Dinamo" sudraba medaļas bija milzīgs pārsteigums"
Artūrs Irbe
Foto: Emīls Desjatņikovs / F64

26. decembrī tika atskaņots Latvijas Kristīgā radio raidījums, kur mūsu hokeja leģenda, bijušais vārtsargs Artūrs Irbe sacīja, ka 1988. gada PSRS čempionāta sudraba medaļas bija milzīgs pārsteigums, kas latviešu tautai deva pašapziņu, virzoties uz valsts neatkarību. Savukārt karoga nešana olimpiskajās spēlēs bija viens no dzīves atbildīgākajiem mirkļiem.

Artūrs Irbe: "Cilvēki atceras 1988. gadu, kad Rīgas "Dinamo" pirmo un vienīgo reizi izcīnīja medaļas, sudraba medaļas [PSRS čempionātā]. Tas bija milzīgs pārsteigums, to var nosaukt par pelnrušķītes stāstu. Nevienam negaidot un neticot, no pašas apakšas uzkāpām kalna augšā. Tur piedalījāmies mēs - tā saucamie latviešu strēlnieki - jaunie latviešu puiši. To visu izvērtējot, ļoti nozīmīga loma tika atvēlēta arī man. Pēc visas loģikas man tur nevajadzēja atrasties, bet Dievam bija cits plāns. Tas bija tas laiks, kad mēs virzījāmies uz valsts neatkarību. Mums vajadzēja savai tautai pašapziņu un pārliecību par sevi, lai saprastu, ka esam novērtēti un spējam, tas laiks bija smags. Tajā laikā Dievs man deva spēku."

"Protams, bija darbaspējas un ieguldītais darbs, sviedri un asinis, bet tā vai tā es biju dziļā rezervē un aizmugurē. Man tika dota iespēja. Tā iespēja, kas tika izmantota, cilvēciski nav izskaidrojama - pēkšņi parādījos no nekurienes un uzšāvos pašā hokeja virsotnē. Kad tie mači notika, man bija tāda milzu pārliecība un tāda drošība, viss vedās. Ceru, ka kādreiz uzzināšu, kāpēc Dievs man deva tādu spēku. Es jutos neuzvarams. Jutu, ka tieku sargāts, ka tie vārti tiek sargāti. Jā, fiziski to izpildīju es, bet tur bija pārdabiska klātbūtne nepārtraukti," 1988. gada panākumu atceras latvietis, kurš 1990. gadā tika atzīts par pasaules čempionāta labāko vārtsargu.

2006. gada olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā Artūrs Irbe nesa Latvijas karogu. "Rīgas ''Dinamo" sudraba medaļas mums bija zināms tāds slēptais protests un prieks par savējiem, ka mēs to varam. Ir bijuši dažādi sasniegumi, bet ienest karogu olimpiskajā stadionā, pārstāvēt sportistus un visu savu valsti bija neaprakstāms gods. Pirmkārt, vajadzēja patrenēties to karogu vicināt, lai tas nesaplok. Otrkārt, bija jāskatās zem kājām, uz olimpiādi tika izsniegti jauni zābaciņi, vispirms vajadzēja drusku pastaigāt, lai "piešautos". Galvenais - tikai nenokļūdīties. Fantastisks gandarījums, ka vari pārstāvēt savu valsti, ka sapnis ir piepildījies. Astoņdesmitajos gados pat nevarēja iedomāties, ka mēs varēsim nest savu karogu, ka olimpiskajās spēlēs tiks atskaņota mūsu himna. Iespēja nest karogu ir viens no manas dzīves spožākajiem un atbildīgākajiem mirkļiem," saka Latvijas hokeja leģenda.

Izmantotie resursi:
Latvijas Kristīgais radio


, 2017-12-27 15:33, pirms 6 gadiem
1988 gadā palīdzēja arī latviešu puisis Oļegs Znaroks, tāpat Koļa Varjanovs, Volodja Šašovs un citi.
, 2017-12-27 15:37, pirms 6 gadiem
Varjanovs un Šašovs īstenībā atbrauca no Maskavas, bet nospēlēja labi.
, 2017-12-27 15:38, pirms 6 gadiem
ritenis rakstīja: 1988 gadā palīdzēja arī latviešu puisis Oļegs Znaroks, tāpat Koļa Varjanovs, Volodja Šašovs un citi.
Nu un tomēr lielākais prieks bija ,ka Jurzinovs beidzot sastāvā bija paņēmis 6-7 latviešus.
, 2017-12-27 15:40, pirms 6 gadiem
Īstie latvieši 1988 - Artūrs Irbe, Mārtiņš Grundmanis, Ulvis Katlaps, Normunds Sējējs, Ainārs Hehts, Ilmārs Tomans, Harijs Vītoliņš.
, 2017-12-27 15:49, pirms 6 gadiem
ritenis rakstīja: 1988 gadā palīdzēja arī latviešu puisis Oļegs Znaroks, tāpat Koļa Varjanovs, Volodja Šašovs un citi.
Nenoliedzami, šie atbraukušie vīri izdarīja daudz, lai šīs medaļas būtu. Tā bija.

Tas, ko saka Irbe - tajā gadā komandā bija virkne jauno, kas bija vietējie. Agrāk tik daudzu vietējo vienlaicīgi nebija pierasts redzēt. Un viņi izcēlās ar cīņas sparu, tāpēc tik daudziem tas palika atmiņā.
, 2017-12-27 15:53, pirms 6 gadiem
ritenis rakstīja: Īstie latvieši 1988 - Artūrs Irbe, Mārtiņš Grundmanis, Ulvis Katlaps, Normunds Sējējs, Ainārs Hehts, Ilmārs Tomans, Harijs Vītoliņš.
Apbrīnojams saraksts. Viņi bija pasaules klases komandas pamatsastāvā, bet tikai trijiem bija kaut cik vērā ņemama hokejista karjera pēc Dinamo. Labi, Katlaps arī pāris sezonas nospēlēja Amerikā, tātad, trijiem ar pusi no septiņiem. Tajā stāstā ir ļoti netriviāla dzīves mācība.
Slēpts komentārs: NHLv12GG
, 2017-12-27 15:56, pirms 6 gadiem
starp citu Mārtiņš Grundmanis ir manīts arī SC.Com tik vai feiks vai īstais Mārtiņš, kas to, lai zina
, 2017-12-27 15:59, pirms 6 gadiem
M rakstīja: Apbrīnojams saraksts. Viņi bija pasaules klases komandas pamatsastāvā, bet tikai trijiem bija kaut cik vērā ņemama hokejista karjera pēc Dinamo. Labi, Katlaps arī pāris sezonas nospēlēja Amerikā, tātad, trijiem ar pusi no septiņiem. Tajā stāstā ir ļoti netriviāla dzīves mācība.
Vecais dinamo jau arī neko prātīgu nesagatavoja. NHL tā īsti tikai viens spēlētājs - Irbe. Ozoliņš šiem nebija gana labs. Pārējie pa Eiropu malās. Bet nu kopumā vecie čekisti spēlēja augstākā līmenī nekā jaunie.
, 2017-12-27 16:00, pirms 6 gadiem
2006-07 SK LSPA/Riga Latvia 4 - - |
HK Nitra Slovakia 6 5.31 .814 |
2007-08 Did not play |
2014-15 Buffalo Sabres NHL 0 - -

Artūra Irbes CV pēdējie ieraksti. Iespaidīgi, ka pēc 7sezonu izlaišanas parakstīja līgumu ar Sabres lab toreiz spēles laikā viens GK traumu norāva un pārtraukumā līgumu uz 24h ar Sabres parakstīja Bet CV iespaidīgāks
, 2017-12-27 16:01, pirms 6 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Vecais dinamo jau arī neko prātīgu nesagatavoja.
Nav tiesa. Nospiedošais vairākums krievu tautības hokejistu ieradās Dinamo sistēmā vēl jauniešu vecumā. Tihonovs ar Jurzinovu uztaisīja viņus visus, t.sk. 90-to gadu izlases kodolu.

Viņi neiemācīja svešvalodas (izņemot vienu), viņi neiemācīja izdzīvot brīvajā pasaulē, un tas daudziem kļuva par klupšanas akmeni. Irbe, Vītoliņš, Sējējs, tie ir inteliģenti, viņiem bija gan fiziskais, gan intelekts, un tāpēc viņi izsitās!
, 2017-12-27 16:08, pirms 6 gadiem
M rakstīja: Nav tiesa. Nospiedošais vairākums krievu tautības hokejistu ieradās Dinamo sistēmā vēl jauniešu vecumā. Tihonovs ar Jurzinovu uztaisīja viņus visus, t.sk. 90-to gadu izlases kodolu.

Viņi neiemācīja svešvalodas (izņemot vienu), viņi neiemācīja izdzīvot brīvajā pasaulē, un tas daudziem kļuva par klupšanas akmeni. Irbe, Vītoliņš, Sējējs, tie ir inteliģenti, viņiem bija gan fiziskais, gan intelekts, un tāpēc viņi izsitās!
Bet NHL sagatavotis tika tikai Irbe. Tolaik PSRS bija maz komandu, 12 vai cik tur, tas nozīmē, ka dinamo pienesums no padomijas ir bijis ļoti mazs. Eiropai jā, tur bija daudz, kas vēlāk sitās pa otrajām līgām, arī Haris.
, 2017-12-27 16:18, pirms 6 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Bet NHL sagatavotis tika tikai Irbe. Tolaik PSRS bija maz komandu, 12 vai cik tur, tas nozīmē, ka dinamo pienesums no padomijas ir bijis ļoti mazs. Eiropai jā, tur bija daudz, kas vēlāk sitās pa otrajām līgām, arī Haris.
No 88. gada dinamiešiem NHL uzspēlēja arī Kerčs (5 spēles) un Vītoliņš (8 spēles), bet no 90. gada dinamiešiem - Panteļējevs un Žoltoks. Helmūts Balderis Dinamo nespēlēja ne 88., ne 90. gadā, jo aizgāja 85. gadā, bet arī uzspēlēja NHL. Skudra nebija dinamietis, toties spēlēja RASMS meistarkomandā. Amerikā pabija viens otrs cits, bet viņi nobijās no zemāko līgu sieta. Nekad neaizmirsīšu interviju, kuru 90. gadu sākumā sniedza varonīgais Oļegs Znaroks. Virsraksts bija "Ziloņu barā nespēlēšu" un būtība - ka viņa partneriem visiem bijuši 47. izmēra slidzābaki Nospļāvās un aizbrauca spēlēt Vācijas zemākajās līgās... Bet galvenais, ka viņi neprata runāt angliski. Tas pats Kerčs. Ar meistarību viņiem viss bija kārtībā.
, 2017-12-27 16:26, pirms 6 gadiem
Ā, un Viktors Ignatjevs arī ir dinamietis, kas spēlējis NHL. Sanāk ne mazāk kā 6 oficiāli pirmā Rīgas Dinamo hokejisti NHL. Astašenko un Skrastiņš ir gandrīz dinamieši (Pārdaugava'91)
, 2017-12-27 16:43, pirms 6 gadiem
1) Aizrādījums autoram- raidījums tika atskaņots 26. JANVĀRĪ, bet tikai 27.decembrī tā atreferējums.
2) Nu ACSK to sēriju nez vai pat vinnētu, ja tiesneši nepalīdzētu. Tur jau tāpat iepriekš bija paredzējuši, ka finālā spēlēs Maskavas nevis Rīgas Dinamo! Tas tiešām bija Dinamo par ko varēja vecajā arēnā pārbļaut balsi un fanot no visas sirds.Kāda bija pašatdeve!!!
, 2017-12-27 16:47, pirms 6 gadiem
coffijs rakstīja: Nu un tomēr lielākais prieks bija ,ka Jurzinovs beidzot sastāvā bija paņēmis 6-7 latviešus.
Tas notika tāpēc, ka tāda bija Gorbija politika-uzsvars uz nacionālajiem kadriem visur. Arī sportā.
, 2017-12-27 16:51, pirms 6 gadiem
Liela nozīme tam, ka Dinamo tika pie tām sudraba medaļām bija tam, ka PSRS čempī pirmo reizi izspēlē medaļas pēc PO principa. Labs komandu zars pretī līdz finālam, visiem minimāla pieredze un prakse šādu izslēgšanas spēļu spēlēšanā+Irbes milzīgais pienesums individuāli.
Nākošajā PO Dinamo nekas tāds ne tuvu vairs nebija.
Slēpts komentārs: jureic
Slēpts komentārs: nabadzibas_smaka_115766909171922
, 2017-12-27 17:19, pirms 6 gadiem
jureic rakstīja: 1990. gadā tika atzīts par pasaules čempionāta labāko vārtsargu.
Ha ha.. Naciķis. Zem kāda karoga tika atzīts????
Irbe dievojas, ka nekad neesot skatījies uz sarkano karogu ar sirpi un āmuru. Viņš vienmēr esot skatījies garām. Visticamāk, arī himnu nebūtu klausījies, ja vien nebūtu bijis nepieklājīgi noņemt ķiveri un aizspiest ar pirkstiem ausis himnas laikā.
, 2017-12-27 17:23, pirms 6 gadiem
M rakstīja: Irbe dievojas, ka nekad neesot skatījies uz sarkano karogu ar sirpi un āmuru. Viņš vienmēr esot skatījies garām. Visticamāk, arī himnu nebūtu klausījies, ja vien nebūtu bijis nepieklājīgi noņemt ķiveri un aizspiest ar pirkstiem ausis himnas laikā.
Vārtus sargāja, bet cerēja, ka komanda zaudēs.
, 2017-12-27 17:39, pirms 6 gadiem
jureic rakstīja: 1990. gadā tika atzīts par pasaules čempionāta labāko vārtsargu.
Ha ha.. Naciķis. Zem kāda karoga tika atzīts????
Zem tolaik Latvijā dzīvojošam latvietim vienīgā iespējamā.
, 2017-12-27 17:42, pirms 6 gadiem
Politikānis atkal tuftu nes. Viņam sava atmoda, pěc karjeras beigām sācis politinformāciju propoGandět.
, 2017-12-27 17:44, pirms 6 gadiem
Normis Sējējs joprojām ir riktīgs latviešu puisis kurš ir labā roka čekistam
Slēpts komentārs: NHLv12GG
, 2017-12-27 18:24, pirms 6 gadiem
Nekāds brīnums tur gan nebija - tiešām labi spēlēja, laba saspēle un citu klubu apspēle!
, 2017-12-27 18:37, pirms 6 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: Zem tolaik Latvijā dzīvojošam latvietim vienīgā iespējamā.
DR - mūsdienu labam Latvijas hokejistam vienīgā iespēja spēlēt un dzīvot Latvijā.
, 2017-12-27 18:42, pirms 6 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Vecais dinamo jau arī neko prātīgu nesagatavoja. NHL tā īsti tikai viens spēlētājs - Irbe. Ozoliņš šiem nebija gana labs. Pārējie pa Eiropu malās. Bet nu kopumā vecie čekisti spēlēja augstākā līmenī nekā jaunie.
Nebūs pareizi, visus 90. gadus nodzīvojām ar RD mantojumu. Bija gan ļoti augstas klases hokejisti (Irbe, Ozo), gan augstas klases vīri (Znaroks, Kerčs, Pavlovs, Vītoliņš, Beļavskis, Pantelejevs), gan neslikts vidusmērs... par to jābūt pateicīgiem.

Par NHL - Irbe, Žoltoks, Ozoliņš, Balderis, Panteļejevs, Ignatjevs, Kerčs...

P.S.

Aizmirsi pieminēt Balderi un citus 70. gadu večus, tur bija vairāki teicami hokejisti.
, 2017-12-27 18:45, pirms 6 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Liela nozīme tam, ka Dinamo tika pie tām sudraba medaļām bija tam, ka PSRS čempī pirmo reizi izspēlē medaļas pēc PO principa. Labs komandu zars pretī līdz finālam, visiem minimāla pieredze un prakse šādu izslēgšanas spēļu spēlēšanā+Irbes milzīgais pienesums individuāli.
Nākošajā PO Dinamo nekas tāds ne tuvu vairs nebija.
Toties 1990. gadā bija 4.vieta. Tātad baigā nejaušība tomēr nebija.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2017-12-27 20:16, pirms 6 gadiem
1990 gada modelis pret ASV ...........https://www.youtube.com/watch?v=ycfUGc4qWuI
, 2017-12-27 20:20, pirms 6 gadiem
a_burts_a_burts_100293474021870 rakstīja: Vistalantīgākais un apdāvinātākais, manuprāt, no tiem bija Ilmārs Tomans Kāpēc šis ir nogājis no lielā Hokeja sliedēm, es vēl pat šodien nesaprotu
Arī Hehts bija talantīgs ,bet abiem traumas liedza spēlēt Tomanam pat pēdējā sezona DEL 1994-95 11 spēlēs 11 punkti.
Slēpts komentārs: jureic
Mirklis no Vankūveras "Canucks" un Nešvilas "Predators" spēles. Foto: Bob Frid/USA Today Sports/Scanpix

Vankūverieši un citas komandas cīnīsies par mājas spēļu priekšrocību atgūšanu

Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa izcīņas pirmajā kārtā šonakt Vankūveras "Canucks", Vinipegas "Jets" un Edmontonas "Oilers" izbaukumā spēkosies par atgriešanos sēriju priekšgalā.
Foto: IIHF
24

15 gadus vecais Mūrnieks labo rekordu, Latvijas U18 pārspēj slovākus

Šodien uzvaru pasaules čempionāta otrajā spēlē izcīnīja Latvijas U18 hokeja izlase, kas Somijas pilsētā Espo ar 5:3 pieveica Slovākiju un spēra soli pretī iekļūšanai ceturtdaļfinālā. Ar vārtiem izcēlās arī 15 gadus vecais Olivers Mūrnieks.
Fotogrāfija no iepriekšējā gada labdarības spēles
Foto: Rotas Meiorceltnieks/Tukuma Balss

Tukumā notiks labdarības hokeja spēle starp Latvijas sporta slavenībām un HK "Rotas/Meliorceltnieks"

Sestdien, 27. aprīlī, plkst. 17.00 Tukuma ledus hallē notiks labdarības hokeja spēle, kurā vietējā komanda "Rotas/Meliorceltnieks" krustos nūjas ar Latvijas hokeja draugu komandu ar sastāvā iekļautiem bijušajiem Latvijas hokeja izlases spēlētājiem, citu sporta veidu pārstāvjiem un sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem. Spēles mērķis ir vākt līdzekļus jaunā tukumnieka Rodrigo rehabilitācijai. Ieeja spēlē būs par ziedojumiem.