Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Autors: Andris Liepa

Diskusiju klubs “Futbola sarunas” apkopo Baltijas valstu pieredzi

Diskusiju klubs “Futbola sarunas” apkopo Baltijas valstu pieredzi
"Futbola sarunu" paneļdiskusija

Pirmdien jau septīto reizi risinājās profesionālais diskusiju klubs par futbola attīstību “Futbola sarunas”, šoreiz dalībniekiem spriežot par Baltijas futbolu un tā problēmām.

Kā diskusijas tēmas bija izvēlētas “Jaunatnes futbola attīstība”, kā arī “Reģionu sistēma un infrastruktūras attīstība”, kuras kopā ar vietējiem speciālistiem apsprieda arī profesionāļi no pārējām Baltijas valstīm - Lietuvas Futbola federācijas jaunatnes futbola attīstības vadītājs Donalds Urniežs un Igaunijas Futbola federācijas Tehniskais direktors Janno Kivisilds.

Atklājot pasākumu, Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks uzsvēra tā nozīmību. “Iekšēji ticu, ka šī konference izaugs par kaut ko nozīmīgu. Mums jāstrādā visiem kopā. Iedziļinoties citu valstu niansēs, noteikti varēsim viens no otra mācīties,” pauda šobrīd augstākā amatpersona Latvijas futbolā. Tikmēr pasākuma idejas autors un Latvijas Telpu futbola asociācijas (LTFA) prezidents Vadims Ļašenko teica, ka šoreiz izvēlētie divi sarunu bloki ir ļoti nozīmīgi. “Tie ir pamats futbola attīstībai valstī.”

Sākumā plašu prezentāciju sniedza Urniežs, atklājot, ka Lietuva tieši šajās dienās apstiprina futbola stratēģijas plānu 2020.-2024. gadam. Plānā uzsvērts, ka valsts atrodas Eiropas centrā un tam par godu arī dots nosaukums Centra aplis. Plānā iekļauti 11 stratēģiskie mērķi, kas katru gadu tiks pārskaitīti, turklāt katra mērķa realizācijai nozīmēts savs cilvēks. Lietuva pašlaik daudz mācās no Beļģijas - pērn nacionālā federācija noslēdza sadarbības līgumu ar šīs valsts grandu “Anderlecht” un nedaudz vēlāk ar šī kluba svētību par federācijas tehnisko direktoru ieceļot Patriku de Vildi. Tieši stratēģijas izstrādāšana līdz šim bijis de Vildes galvenais darba uzdevums. Lietuvieši izceļ, ka pirms desmit gadiem rangā atradās līdzās Beļģijai (2010. gada noslēgumā Lietuva bija FIFA ranga 55., kamēr Beļģija 57. vietā), tomēr šobrīd to pozīcijas ir diametrāli pretējas – Beļģija ir ranga vadībā, kamēr lietuvieši samierinās ar 131. vietu.

Sekojošajā paneļdiskusijā par jaunatnes futbolu kopā ar kolēģiem no Lietuvas un Igaunijas piedalījās Latvijas Futbola federācijas viceprezidents Sergejs Kovaļovs un pavisam nesen amatā apstiprinātais Latvijas U21 izlases galvenais treneris Aleksandrs Basovs. Plašais apmeklētāju loks daudz uzzināja par Lietuvas un Igaunijas jaunatnes sistēmu un tagad varēs izvēlēties, ko no tā paņemt sev. Tika atklāts, ka Igaunijā nav jaunatnes akadēmiju, kādas tās saprotam mēs, bet ir jauniešu atbalsta sistēma. Kivisilds stāstīja, ka 16 no futbolistiem, kuri pērnajā rudenī Igaunijas U21 izlases sastāvā pārspēja Latvijas vienaudžus, saņem īpašas federācijas ikmēneša stipendijas.

Tikmēr otrajā paneļdiskusijā viesiem pievienojās Pukinsks un Latvijas Futbola federācijas Vidzemes reģiona vadītājs Andis Rozītis. “Mēs nezinām no kura reģiona nāks nākamais Ronaldu – ne vienmēr tas būs no Rīgas vai lielajām pilsētām. Liela daļa Latvijas labāko futbolistu ir tieši no mazpilsētām,” norādīja Rozītis. Diskusijas dalībnieki secināja, ka diemžēl visās valstīs ir infrastruktūras problēmas, tomēr katrā arī atrodami pozitīvie piemēri, Latvijā vienam no tiem esot savu treniņbāzi izveidojušajam “Jelgavas” klubam. Tikmēr Igaunija šī gada maijā un jūnijā uzņems Eiropas U17 čempionātu, kas notiks septiņu pilsētu astoņos stadionos, Kivisildam secinot, ka vismaz tik daudz atbilstoša līmeņa stadionu viņa valstī ir. Tomēr lielākās problēmas mūsu ziemeļu kaimiņiem esot ar slēgtajām hallēm, tāpēc federācija investē to būvniecībā, lai komandas varētu trenēties visu cauru gadu – pašlaik katru gadu tiek uzceltas četras piepūšamās halles.

“Arī Latvijā notiek aktīvas diskusijas par haļļu būvniecību, bet viss atkarīgs no finansēm. Ja mums atkal būs normāls imidžs un normāla sadarbība ar valsti, varēsim uz to skatīties konkrētāk, tomēr šobrīd prioritāte ir savest kārtībā stadionus. Ja parādīsies partneri, kuri gatavi investēt hallēs, skatīsimies, kā varam palīdzēt,” šī brīža situāciju Latvijā raksturoja Pukinsks, kurš stāstīja, ka Ventspils, Liepājas, Slokas, Jelgavas un Valmieras stadionu apgaismojuma nodrošināšanai LFF plāno novirzīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas piešķirto finansējumu, kā arī šogad tiks veikti uzlabojumi Hanzas vidusskolas, sporta kompleksa “Arkādija”, Carnikavas, Salaspils un Smiltenes stadionos.

Šai paneļdiskusijai un jautājumiem tika atvēlēta pusotra stunda, tomēr bija acīmredzams, ka laika ir par maz, organizatoriem vēlreiz gūstot pārliecību par šī pasākuma nozīmīgumu.

Jau tradicionālu statusu ieguvušajā diskusiju klubā “Futbola sarunas” dažādās norises reizēs viesojušies tādi pasaules slaveni viesi kā ilggadējais “AC Milan” vienības spēlētājs Masīmo Ambrozīni, pazīstamie futbola treneri Leonīds Sluckis un Jurijs Krasnožans, Kijevas “Dynamo” sporta direktors Aleksejs Mihaiļičenko un UEFA pieaugušo telpu futbola sacensību menedžeris Lorāns Morels.


, 2020-02-13 09:59, pirms 4 gadiem
Šīm diskusijām uz paneļa nulles vērtība. Piesaistiet Anderleht,Barselonu vai Ņujorku .Kamēr Latvija ir nabadzīgākā valsts Eiropā nekas nemainīsies no tukšas spriedelēšanās. Pa lielam jau visi zina kas būtu jādara , bet ar pliku pēcpusi nekas neiznāks. Ja nu vienīgi Putins , Tramps iedos naudu mūsu futbolam līdzīgi kā Rīgas Dinamo.
, 2020-02-13 10:04, pirms 4 gadiem
Palasot rakstu,izskatās ,ka mūsu kaimiņi mums vairākus solīšus priekšā.Igaunijā tātad jau ceļ piepūšamās halles,kur spēlēt cauru gadu,par ko mēs tikai runājam jau vairākus gadus un gaidām līdzfinansētājus.Baidos,ka vēl ilgi nesagaidīsim.lietuva ir izstrādājusi futbola stratēģiju jau uz nākošajiem četriem gadiem,cerams ka būs lietderīga sadarbība arī ar Beļgijas FF.Kas ir mums?Organizējam futbola sarunas,kas arī protams labi,jo uzzinām ,cik kaimiņi šobrīd mums priekšāUzlabosim stadionu infrastruktūru.Zīmīgi,ka šie stadioni nepieder ne klubiem ,ne federācijai.Vēl vairāk,klubi maksā par to īres naudu.Ventspilī OC stadionam jau 20 gadus nevar uzlikt apgaismojumu,lai gan jau no paša stadiona pārbūves sākuma pēc projekta ,tika nodrošināta gan ar apakštaciju,gan izvilktiem kabeļiem priekš apgaismojuma mastiem.Beigās izrādījās,ka mastiem un prožektoriem nepietika naudas.Mazais pilsētas ķeizariņš tikai solīja,būs,būs.Kā nav,tā nav.Un tagad federācijai būtu par saviem līdzekļiem jāuzstāda apgaismojums Ventspilī?Sen to Ventspils domes valdošo partiju vajadzēja padzīt ar tūdainu koku.Cerams,ka drīz tas brīdis pienāks.Nedaudz novirzījos no tēmas,jo šis ir ļoti sāpīgs jautājums man.Tātad Pukinska vārdiem runājot,federācija palīdzēs sakārtot infrastruktūru,kas protams labi,bet šajā rakstā neredzu nekā,kur būtu runa par futbola attīstību tuvākā nākotnē mūsu valstī.Ne mums stratēģija,ne mums futbola halles.Tikai tukša runāšana.Ak jā ,vēl būs ārkārtas kongresi un prezidenta vēlēšanas.Tas viss vēl būs,bet futbols pēc tam.
, 2020-02-13 10:36, pirms 4 gadiem
strops rakstīja: Šīm diskusijām uz paneļa nulles vērtība. Piesaistiet Anderleht,Barselonu vai Ņujorku .Kamēr Latvija ir nabadzīgākā valsts Eiropā nekas nemainīsies no tukšas spriedelēšanās. Pa lielam jau visi zina kas būtu jādara , bet ar pliku pēcpusi nekas neiznāks. Ja nu vienīgi Putins , Tramps iedos naudu mūsu futbolam līdzīgi kā Rīgas Dinamo.
Tā Tev liekas ka zina kas jādara. Lūk piesauci hokeju. Un ko tā pļūtina nauda ir devusi?
Smadzenes vajag!
, 2020-02-13 10:51, pirms 4 gadiem
Banss rakstīja: Tā Tev liekas ka zina kas jādara. Lūk piesauci hokeju. Un ko tā pļūtina nauda ir devusi?
Smadzenes vajag!
2 TOP 8 finiši PČ pēdējos 12 gados.
, 2020-02-13 12:19, pirms 4 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: 2 TOP 8 finiši PČ pēdējos 12 gados.
Ja tu domā, ka tas ir dinamo nopelns, tad man tev ir sliktas ziņas. Mūsu spēlētāji varētu spēlēt Zviedrijā vai Vācijā un arī tikt astoņniekā, jo tas nav vienkārši, bet nav arī nekas nereāls, jo tas ir sasniegts arī pirms tam. Piedēvēt tos nopelnus Dinamo ir aprobežotības kalngals. Kritiskā domāšana nulles līmenī
, 2020-02-13 14:09, pirms 4 gadiem
Mūsu valsts lielākā problēma ir ka nav ilgtermiņa stratēģiskā plānošana nevienā jomā. Neviens normāls biznesmenis, vai investors, naudu neieguldīs, ja viņš neredzēs ilgtermiņa ieguvumu no sava ieguldījuma. Šobrīd valsts nodokļu politika absolūti neveicina kādam ieguldīt naudu sportā normālā, vai likumīgā, veidā.
Ja valsts nevar noteikt prioritāros sporta veidus, kurus tai būtu jāatbalsta (nodokļu atlaides investoriem utt.), bet gribēs būt laba pret visiem, tikmēr nekas labs tur nebūs.
Piemēram, Liepājā ir jau pabeigta pirmā kārta slēgtai futbola hallei (vietas celtniecībai sagatavošana), bet, šķiet, ka ar to viss ir apstājies, jo cik zinu, tad valsts savu finansējuma daļu šobrīd ir iesaldējusi, un kad tā tiks atsaldēta nav zināms. Kārtējais valsts uzmetiens.
, 2020-02-13 16:36, pirms 4 gadiem
sabikas rakstīja: Ja tu domā, ka tas ir dinamo nopelns, tad man tev ir sliktas ziņas. Mūsu spēlētāji varētu spēlēt Zviedrijā vai Vācijā un arī tikt astoņniekā, jo tas nav vienkārši, bet nav arī nekas nereāls, jo tas ir sasniegts arī pirms tam. Piedēvēt tos nopelnus Dinamo ir aprobežotības kalngals. Kritiskā domāšana nulles līmenī
DR pielikusi roku visu izlases spēlētāju audzināšānā. Tādiem Bļugeram un Balcerim bija uz ko skatīties un tiekties jaunībā, bija varoņi un elki. Redzējām pirms DR kā mūsu top čaļi spēlēja DEL2 un DEL3, tas ari butu limenis bez DR.
, 2020-02-13 18:39, pirms 4 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: DR pielikusi roku visu izlases spēlētāju audzināšānā. Tādiem Bļugeram un Balcerim bija uz ko skatīties un tiekties jaunībā, bija varoņi un elki. Redzējām pirms DR kā mūsu top čaļi spēlēja DEL2 un DEL3, tas ari butu limenis bez DR.
Pirms Dr un pēc PSRS mūsu top čaļi tapat spēlēja Swe, Fin, Rus un NHL...
, 2020-02-14 13:13, pirms 4 gadiem
alguns rakstīja: Un tagad federācijai būtu par saviem līdzekļiem jāuzstāda apgaismojums Ventspilī?
Kāpēc gan ne - tā ir reģionālās futbola infrastruktūras pilnveidošanas sastāvdaļa.
Vadims Ļašenko. Foto: LFF
14

"Paliekam vecajās sliedēs": Ļašenko pārliecinoši pārvēlēts LFF prezidenta amatā

Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidenta amatā arī uz nākamajiem četriem gadiem pārvēlēts Vadims Ļašenko, kurš kongresā notikušajā balsojumā ieguva 72 no 93 balsīm. Kandidatūru pieteikšanas procesā Ļašenko bija 85 paraksti, bet otrajam kandidātam – Maksimam Krivuņecam – 12.
Lamins Korrea atzīmē vārtus. Foto: FK Metta

Virslīgas pirmā apļa noslēgumu ievadīs "Mettas" un "Audas" duelis

Šovakar sāksies Latvijas futbola Virslīgas pirmā apļa noslēdzošā kārta. Pulksten 18:00 laukumā dosies "Metta" un "Auda". Tiešraide kanālā TV4 un portālā Sportacentrs.com.
Mirklis no "Liepājas" un "Jelgavas" spēles. Foto: FK Liepāja
47

Video tiesneši izlabo paši sevi, "Liepāja" iesit vairāk, taču zaudē "Jelgavai"

Kārtējo reizi šosezon neizteiksmīgu sniegumu parādīja Tamaza Pertijas trenētā "Liepāja", savā laukumā spēli uzsākot tikai ar diviem Latvijas futbolistiem sākumsastāvā un beigās ar 0:1 piekāpjoties kopvērtējuma pēdējā ailē esošajai "Jelgavai".