Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:122, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Madrides "Real" prezidenta shēma, ko UEFA uzskata par neprātīgu

Madrides "Real" prezidenta shēma, ko UEFA uzskata par neprātīgu
Florentino Peress. Foto: AFP/Scanpix

Laikraksts Ņujorkas "Times" vēsta, ka Spānijas futbola kluba Madrides "Real" prezidents Florentino Peress aktīvi lobē īpašas līgas izveidošanu, kurā spēlētu tikai 20 Eiropas vadošie klubi un kas būtu slēgta pārējām komandām. Peress centies pierunāt citus Eiropas klubus atbalstīt šo projektu, turklāt tiek ziņots, ka viņš šo jautājumu privāti apspriedis ar FIFA prezidentu Džanni Infantino. Savukārt UEFA prezidents Aleksandrs Čeferins Peresa ieceri nosodīja kā neprātīgu un futbolu graujošu.

Par to Eiropas vadošo klubu simpātijām tā sauktās Superlīgas virzienā ziņots jau labu laiku iepriekš, taču "NY Times" vēstītais par Peresa piedāvātajiem plāniem ir jaunos mērogos. Tiek ziņots, ka "Real" prezidents ticies ar Eiropas vadošo klubu pārstāvjiem, piedāvājot ideju par vienu līgu, kurā piedalās 20 klubi. Šī līga tiktu izspēlēta visas sezonas garumā, attiecīgi klubiem izstājoties no vietējiem čempioniem un UEFA Eirokausiem.

"Real" prezidents Superlīgas projektu lolo jau sen, bet viņa pašreizējais piedāvājums ir šāds - 20 komandas, kas sadalītas divās divīzijas pa desmit katrā. Līgā piedalītos vadošie klubi no Anglijas, Spānijas, Itālijas, Francijas un Itālijas, un uzrunātajiem klubiem tiek solīta peļņas divkāršošanās. Starp divīzijām pastāvētu rotācija, taču kopumā līga būtu slēgta, proti, palikšana pēdējā vietā otrajā divīzijā neliktu izkrist no tās un cita komanda vietā netiktu piesaistīta.

Šādas līgas trūkumi, protams, ir acīmredzami - ja minēto valstu vadošie futbola klubi izvēlēsies spēlēt savā līgā, dramatiski kritīsies vietējo čempionātu prestižs un attiecīgi arī ienākumi, tāpat, nespēlējot vietējā līgā, nebūs iespēju spēlēt Eirokausos, kas lielā mērā satriektu arī Čempionu līgu un padarītu to par otršķirīgu.

"Real" prezidents Peress atteicās "Times" komentēt savus plānus, taču arī nenoliedza notikušās tikšanās. Starp tām noteikti svarīgākā bija ar FIFA prezidenta Džanni Infantīno, kurš iepriekš asi kritizējis Superlīgas ideju un draudējis ar sankcijām. FIFA sankcijas nozīmētu milzīgas problēmas arī bagātākajiem klubiem, tādēļ Infantīno atbalsts Superlīgas lobētājiem ir kritiski svarīgs. Infantīno gan pats spēris soļus līdzīgā virzienā un ieviesis pārmaiņas FIFA Klubu Pasaules kausā, to pamatīgi paplašinot. Infantīno arī vēlas panākt, ka FIFA vairāk kontrolē klubu futbolā notiekošos procesus.

FIFA savā komentārā "Times" publikācijai arī nenoliedza Infantīno un Peresa tikšanos, neprecīzējot, kādas tēmas tajā apspriestas, taču pavēstīja, ka Infantīno pienākums ir uzklausīt futbola sabiedrības idejas un piedāvājumus.

Pavisam pretēja reakcija bija UEFA vadībai. Tās prezidents Aleksandrs Čeferins savā paziņojumā nodēvēja Peresa plānu par neprātīgu, kā arī izteicās, ka tas sagrautu sporta pamatprincipus: "Esmu dzirdējis par šo trako plānu. Ja ticu tam, ko dzirdu, tad to piedāvā viena kluba prezidents (nevis īpašnieks) un viens futbola funkcionārs. Man grūti iztēloties savtīgāku un egoistiskāku shēmu par šo. Tā būtu izdevīga tikai nelielai cilvēku grupiņai, reizē sabojājot futbolu spēlētājiem, klubiem un līdzjutējiem visā pasaulē."

UEFA vadība iepriekš nebija sajūsmā (maigi sakot) arī par FIFA veikto Klubu Pasaules kausa paplašināšanu, un Čeferina asā reakcija var iedzīt jaunu plaisu attiecībās ar FIFA.

Eiropas bagātākie futbola klubi jau ilgāku laiku diskutē par savām iespējām veikt izmaiņas Eirokausos, kas izpelnījies plašu pretreakciju ne tikai no UEFA, bet arī vietējo līgu vadībām. Bagāto klubu galvenais mērķis ir vienkāršs - gūt lielāku peļņu. Un šī mērķa panākšanai svarīgs apstāklis ir regulāra dalība augstākā līmeņa spēlēs, tādēļ bagātākie klubi vēlas panākt, lai varētu spēlēt šādā līmenī (Čempionu līgā vai Superlīgas formāta turnīrā) katru sezonu, neatkarīgi no saviem panākumiem vai neveiksmēm vietējā čempionātā.

Izmantotie resursi:
https://www.nytimes.com/2019/12/05/...


Slēpts komentārs: comon88
, 2019-12-06 22:23, pirms 4 gadiem
Muļķības, basketbolā nekas nestrādā, viss ir sačakarēts, cik turnīri ir, tur var apmaldīties, un izlases arī cieš,bet futenī ir vairāk vai mazāk viss kārtībā un tiek ievērots sportiskais princips,divi turnīri, drīz būs trešais(bez tā gan varbūt varēja arī iztikt)
, 2019-12-06 22:35, pirms 4 gadiem
Galīgi garām ideja...
, 2019-12-06 22:46, pirms 4 gadiem
Futbola NBA būtu.
Tagad jau arī var teikt ka ASV ir sabojāti vietejie čempionati - ja nespēlē NBA vai NHL - tad praktiski nav kur spēlēt, par kapeikām, vai brauc uz Eiropu peļņā.
Bez tam - NBA un NHL nesatraucās par Starptautiskām Federācijām;
, 2019-12-06 22:50, pirms 4 gadiem
..visstulbākais šajā visā būtu atlasīt, kuri tad būtu tie katras valsts labākie klubi, jo tie taču katru gadu mainās. piemēram, ja pirms diviem gadiem no Francijas tur spēlētu Monako, tad tagad viņi ir miskaste
, 2019-12-06 23:52, pirms 4 gadiem
agrizzz rakstīja: ..visstulbākais šajā visā būtu atlasīt, kuri tad būtu tie katras valsts labākie klubi, jo tie taču katru gadu mainās. piemēram, ja pirms diviem gadiem no Francijas tur spēlētu Monako, tad tagad viņi ir miskaste
Esot līgā jau automātiski tiktu garantēti ienākumi, līdz ar ko pat vājākajam klubam nebūtu grūti noturēt līmeni, nauda vienkārši būtu. Algas spēlētājiem minimālajā budžetā (cap space), un tāds noteikti būtu definēts, nodrošina līgas ienākumi.
, 2019-12-06 23:56, pirms 4 gadiem
Principā ideja sūds. Pat ja sametīs tos superklubus vienā katlā, tur iznākums būs tāds pats (ja ne sliktāks) kā tagad Čempionu līgā, būs spēles, kas cilvēkiem interesēs un būs tādas, kas būs vienaldzīgas, kā tas ir redzams basī Eirolīgā, jo cilvēkiem viss haips ātri apniks. Un kā tad spēlēs vienkārši čempi bez play-off? Play-offos jau tieši tā lielā nauda grozās, ne jau čempī, kur tāpat būtu pāris komandas, kas ietu pēc kausa, un tad pārējās. Kur intriga? Ja tikai naudu ģenerēt, tad tiešām intriģējoši, cik var tā uzvārīt.
, 2019-12-07 00:24, pirms 4 gadiem
Eiropas futbolā Visa pamats ir nacionālie çempionāti. Bez dalības tajos nekas nesanāks
, 2019-12-07 00:37, pirms 4 gadiem
jositis rakstīja: Esot līgā jau automātiski tiktu garantēti ienākumi, līdz ar ko pat vājākajam klubam nebūtu grūti noturēt līmeni, nauda vienkārši būtu. Algas spēlētājiem minimālajā budžetā (cap space), un tāds noteikti būtu definēts, nodrošina līgas ienākumi.
..saprotams, ka naudas būtu visiem, bet ar naudu vien jau klubu nekur neizvilksi. bet ne par to tas viss, vairāk domāju, kuri tad būtu tie klubi, no kura brīža sākot labākie.
, 2019-12-07 03:57, pirms 4 gadiem
Idiotisms! Tā var sačakarēt visu Eiropas klubu futbola sistēmu, kas šobrīd darbojas, manuprāt, ļoti labi. Ja Real rūp savs gods un sirdsapziņa, šo darboni pēc iespējas ātrāk ar sūdainu mietu jāpatriec!!!
, 2019-12-07 07:35, pirms 4 gadiem
Narkomāns Jānis rakstīja: Eiropas futbolā Visa pamats ir nacionālie çempionāti. Bez dalības tajos nekas nesanāks
Jā, jā kur Bayern , Juvei, PSG nav ko darīt
, 2019-12-07 09:41, pirms 4 gadiem
comon88 rakstīja: Jā, jā kur Bayern , Juvei, PSG nav ko darīt
Ir 2019.gads. No tevis nosauktajiem pirmajā vietā ir PSG. Un arī ne ar perfektu bilanci
Čavi. Foto: EPA/Scanpix
5

Barselonas vadība pierunā Čavi pārdomāt un darbu turpināt arī nākamajā sezonā

Katalonijas superkluba "Barcelona" vadība vakar tikās ar vīriešu futbola komandas galveno treneri Čavi Ernandesu un pierunāja viņu mainīt lēmumu – kluba leģenda amatā paliks līdz līguma beigām, ziņo Mundo Deportivo.
Džūds Belingems pret Ilkaju Gindoanu un Žilu Kundē. Foto: AFP/Scanpix
9

''Real'' divreiz atspēlējas El Clasico, Belingems izrauj uzvaru un pietuvo titulam

Spānijas ''La Liga'' čempionāta 32. kārtā Madrides ''Real'' divreiz atspēlējās un izcīnīja uzvaru El Clasico pār ''Barcelona'' – 3:2. Uzvaras vārtus kompensācijas laikā guva Džūds Belingems.
Artems Dovbiks (pa labi) pēc vārtu guvuma. Foto: David Borrat/EPA/Scanpix
2

Dovbiks nostiprinās snaiperu listes augšgalā, Žirona – kopvērtējuma pirmajā trijniekā

Spānijas futbola meistarsacīkstēs "Girona" sasniegusi četru uzvaru virkni savā laukumā notikušajās spēlēs, šovakar satriecot (4:1) Kadisas vienību.