Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Luksemburgu nedrīkst nenovērtēt - tie nav nekādi boksa maisi

Luksemburgu nedrīkst nenovērtēt  - tie nav nekādi boksa maisi
Maksims Šano sava jaunā kluba "New York" kreklā. Šovakar viņu laukumā gan neredzēsim
Foto: nycfc.com

No 1998. līdz 2008. gadam Luksemburga atlases ciklos nezaudēja tikai vienā no 58 spēlēm, Latvijas izlase uzvarējusi visās četrās savstarpējās kvalifikācijas spēlēs, Latvijas klubi visās piecās reizēs uzvarējuši - turklāt itin pārliecinoši - savstarpējos divu spēļu dueļos Eirokausos, Luksemburgas čempionāts ir pusprofesionāls vai pat amatieru statusa, Luksemburgas teritorija ir 25 reizes mazāka par Latvijas...Šādus faktus varētu saukt vēl, taču Luksemburgu nevajag nenovērtēt – pēdējos sešos astoņos gados tās izlase, čempionāts un futbols kopumā ir spēris platus soļus uz priekšu.

Lielāki budžeti un apmeklētība nekā Virslīgā
Iespējams, man ir radies maldīgs priekšstats par to, kāds priekšstats sabiedrībā ir par amatieriem un pusprofesionāļiem, taču bieži vien gan izlašu, gan jo īpaši Eirokausu kontekstā nācies saskarties ar attieksmi, ka visas komandas, kuras nav profesionālas, mums būtu jāuzvar aizvērtām acīm. Pirmkārt, ilgi un dikti varētu strīdēties par to, ko vispār nozīmē profesionālis, un to, ka arī amatieru kategorijas var būt ļoti dažādas. No tādiem, kuriem futbols tiešām ir tikai hobijs un kuri jūtami atpaliek fiziskajā un tehniskajā sagatavotībā, līdz tādiem, kuri absolvējuši futbola akadēmijas vai pat agrāk bijuši profesionāļi un tagad mainījuši prioritātes. Bet joprojām trenējas diezgan profesionālā režīmā. Atliek paskatīties uz Francijas kausa izcīņu, kur pusprofesionāļu un amatieru uzvaras pār "Ligue 1" klubiem notiek gandrīz katru sezonu.

Starp citu, Latvijas čempionātā ir tikai viens klubs, kurā formāli spēlē tikai un vienīgi profesionāļi – "Ventspils". Jūrmalas "Spartakam", kas strauji tuvojas pirmajam titulam vēsturē, vidēji laukumā ir 7,84 spēlētāji ar profesionālajiem līgumiem, bet vismazāk tādu, protams, ir "Daugavpilij" – tikai 3,92. Piemēram, "Jelgavas" pamatsastāvā Jeruzalemē gāja divi spēlētāji ar amatieru līgumiem - Andrejs Perepļotkins un Artjoms Osipovs, bet viens amatieris ir pat Latvijas pieaugušo izlasē – Sergejs Vorobjovs (jaunpilsonis Kristians Damians Torress beidzot ir ticis pie profesionālā līguma). Protams, arī zīmogs "profesionālais vai amatieru līgums" ne vienmēr atbilst realitātei - par to, kas ir Vorobjova galvenā nodarbe dzīvē, laikam nebūtu jāšaubās. Un tomēr parasti licies diezgan dīvaini, ka mēs šausmināmies par zaudējumiem citvalstu amatieriem, tajā pašā laikā ignorējot, ka "Jelgava" savu pirmo Latvijas kausu izcīnīja, būdama diezgan tālu no profesionāla kluba statusa.


Ņemts vērā spēlētāja pašreizējais statuss - ja tas sezonas laikā viena kluba ietvaros ir mainījies no amatiera uz profesionāli, tad spēlētājs visās spēles uzskatīts par profesionāli. Informācija par spēlētāju statusu ņemta no LFF.lv.

Vēl vienu ne gluži korektu salīdzinājumu varētu veikt, apskatot klubu budžetus. Ja var ticēt Le Quotidien publicētajai informācijai par provizoriskajiem klubu budžetiem šai sezonai, tad turīgākais Luksemburgas klubs ir "Dudelange" ar pusotra miljona eiro lielu budžetu – par šādu summu Virslīgas klubi var vien apskaust. Tāpat Luksemburga ir ieplānojusi būvēt jaunu nacionālo stadionu ar 9595 vietām, kas atbildīs UEFA ceturtajai kategorijai un kā celtniecība izmaksās ap 58 miljoniem eiro (+apkārtējā infrastruktūra) – visas izmaksas tiks segtas no valsts vai pašvaldības budžeta.

Ja, lasot šīs summas, jāņem vērā dzīves līmeņa atšķirības Luksemburgā un Latvijā, kas ir ļoti būtisks faktors (tādēļ arī iepriekš minēju - salīdzinājums nav korekts), tad ir cits aspekts, kurā attaisnojuma mums nav. Luksemburgas čempionāta spēļu vidējā apmeklētība iepriekšējā sezonā bija 393,1 skatītājs, kamēr Virslīgu šosezon klātienē vēro vidēji tikai 332,7 skatītāji. Savstarpējā konkurencē lielākā individuālā apmeklētība gan ir "Liepājai" (1062,6 skatītāji), taču tas ir visai vājš mierinājums – diemžēl futbola apmeklētībā (arī citiem sporta veidiem, pat basketbolam, Latvijā šajā ziņā nav ar ko padižoties) mēs esam tuvāk Eiropas apakšgalam nekā pārējiem.


Informācijas avots: Le Quotidien. Informācija par "Racing" provizorisko budžetu nebija pieejama.


Informācijas avots: Luxemburger Wort Gan šajā, gan citās tabulās un tekstā vidējā apmeklētība aprēķināta šādi: no datu kopas svītroti aptuveni pa 10% labāko un sliktāko rādītāju un vidējais aprēķināts no palikušajiem datiem.


Informācijas avots: LFF.lv

Mūsdienu slavenākais Luksemburgas futbolists – Pjaničs
Arī Eirokausos Luksemburgas klubu sekmes ir uzlabojušās un kļuvušas stabilākas (šobrīd rangā Luksemburga ir 46. vietā starp 54 asociācijām) - spilgtākais sasniegums ir pirms četriem gadiem, kad "Dudelange" Čempionu līgā izsita Zalcburgas "Red Bull" (1:0 mājās, 3:4 viesos) -, taču izlases sakarā vietējais čempionāts nemaz nav tik būtisks. Luksemburgai nu jau ir pietiekami daudz resursu, lai lielāko daļu pamatsastāva veidotu no leģionāriem. Vai precīzāk – no profesionāļiem, nevis pusprofesionāļiem vai amatieriem. Turklāt daudzi no viņiem pieaugušo līmenī nekad nav spēlējuši Luksemburgas klubos.

Pirmkārt, daudzi spēlētāji ir dzimuši ārzemēs un futbola prasmes apguvuši ārpus Luksemburgas. Otrkārt, arī daudzi Luksemburgā dzimušie jau jauniešu gados nokļuva ārzemju akadēmijās, ko, protams, veicināja atrašanās rokas stiepiena attālumā no tādām futbola zemēm kā Vācija, Francija un citas. Visluksemburgiskākais ārzemju klubs ir robežai tuvais "Metz", kam ir viena no vadošajām akadēmijām Francijā un caur kura sistēmu izgājuši daudzi talantīgākie Luksemburgas spēlētāji. Viens no viņiem ir…Bosnijas un Hercegovinas izlases līderis Miralems Pjaničs, kura ģimene kara dēļ emigrēja uz Luksemburgu un kurš pat ir spēlējis Luksemburgas jauniešu izlasēs.

No pašreizējā sastāva Lorāns Žanss un savainotais vārtsargs Antonī Moriss ir pamatsastāva spēlētāji Beļģijas augstākajā līgā, kapteinis un Andra Vaņina bijušais komandas biedrs Mario Mučs regulāri spēlē Šveices Superlīgā, Lāšs Gersons regulāri spēlē Zviedrijā, Maksima Uvarenko bijušais komandas biedrs Oreljēns Žoakims spēlējis Nīderlandes augstākajā līgā, tomēr svaigāko lēcienu pa karjeras kāpnēm veica centra aizsargs Maksims Šano. Iepriekš regulāri spēlējis Beļģijas "Kortrijk", šovasar Šano parakstīja līgumu ar Patrika Vjerā vadīto "New York". Arī tur Šano ir pamatsastāvā, turklāt vienā no kārtām tika iekļauts līgas simboliskajā izlasē. Šovakar Šano gan neredzēsim, jo viņš un Žoakims izlasei pievienosies tikai atlases spēlē.

Pilnais kandidātu saraksts

SpēlētājsVecKlubsLīgaIzlasēEuro16Jaunatnes sistēma
Žonatans Žubērs36+Dudelange8410/10Metz (Francija)
Ralfs Šons26Strassen
Valentēns Rulē19+Mondercange
Lorāns Žanss24Waasland-BeverenBeļģija3110/10
Maksims Šano26+New YorkMLS21+19/9Nancy; Reims (Francija)
Matiass Jēnišs26+Differdange43+15/5
Rikardu Delgadu22Jeunesse73/3
Kevins Malgets25Dudelange122/3Alemannia Aachen (Vācija)
Toms Laterca24Fola Esch330/3Sedan (Francija)
Aldins Skenderovičs19Petange
Dirks Kārlsons18Petange
Lāšs Gersons26SundsvallZviedrija54+410/10+2Kongsvinger (Norvēģija)
Mario Mučs31+St. GallenŠveice87+48/8+1Olympia Recht (Beļģija)
Kriss Filipss22MetzFrancija327/8Metz (Francija)
Kristofers Martinšs19Lyon IIFrancija-4127/7Lyon (Francija)
Daniels da Mota30+Dudelange70+45/9
Bens Pajals27+Fola Esch735/8
Sebastjēns Tills22Progres7+10/2+1
Vensāns Tills16MetzFrancija2+1Metz (Francija)
Ēriks Veiga19Eintracht Br IIVācija-4Bayer; Eintracht Br (Vācija)
Oreljēns Žoakims30LierseBeļģija62+85/6Dažādi Beļģijas klubi
Moriss Devills24FrankfurtVācija-329+33/8Alemannia Aachen (Vācija)
Davids Turpels23+Dudelange20+14/8+1
Floriāns Bonerts18+Schalke IIVācija-41Saarbrucken; Schalke (Vācija)

Lai arī kandidātu sarakstā atrodami 24 spēlētāji, Rīgā ieradās vien divdesmit. Šano un Žoakims, kā jau minēts, dosies tikai uz Sofiju, bet Valentēns Rulē un Aldins Skenderovičs tomēr palīdzēs Luksemburgas U21 izlasei.

Uzvara pār Grieķiju un saindēšanās Baltkievijā
Protams, nevajag Luksemburgas spēku arī pārvērtēt. Pirmkārt, ārzemju akadēmijas absolvēšana vēl nenozīmē kvalitātes zīmi un spožu karjeru. Caur šīm akadēmijām iziet arī daudzi relatīvi viduvēji spēlētāji. Otrkārt, Luksemburgai vēl ne tuvu nav tik daudz profesionāļu, lai ar tiem sastāvu nokomplektētu pilnībā – un tas nozīmē pietiekami lielu plaisu meistarībā starp pamatsastāvu un soliņu un pat arī paša pamatsastāva ietvaros. Turklāt sastāva problēmu dēļ Luksemburga šovakar ne tuvu nebūs spēcīgākajā virknējumā. Un, treškārt, lai arī Luksemburgai ir vairāki patiešām ļoti talantīgi spēlētāji, pašreizējais sastāvs ir ļoti jauns un tieši šobrīd - ne tik meistarīgs, kāds tas, iespējams, būs pēc gadiem četriem.

Taču tik un tā Luksemburgas progress ir jāņem vērā, un to šobrīd likt vienā plauktā ar, teiksim, Andoru būtu ne tikai nekorekti, bet pat aplami. Nu Luksemburga snieguma ziņā ir daudz tuvāk piektā groza komandām nekā Andorai, Sanmarīno, arī mūsu sagrautajam Gibraltāram, un Luksemburgas futbols vairs ne pēc kādiem parametriem neatbilst pundurvalstiņas statusam. Tā no futbola pundurvalsts pārtapusi par mazo izlasi. Izlasi, pret kuru mēs mājās būsim favorīti un kas mums ir jāuzvar, taču tā noteikti vairs nav izlase, par kuru varam vīpsnāt. Pirms trim gadiem Luksemburga pārbaudes spēlē uzvarēja Lietuvu (2:1), bet viena no tās galvenajām klientēm ir cita mūsu kaimiņiene Baltkrievija, kas atlases spēlēs Luksemburgai punktus zaudējusi četras reizes. Tostarp arī iepriekšējā ciklā - kvalifikācijas atklāšanas spēlē baltkrievi viesos cīnījās neizšķirti 1:1.

Luksemburgas bilance atlases ciklos

GadiSUNZVārtiPVid.
1934.-2006.18161016585:598280.15
2006.-52574022:122220.42
Kopā2331117205107:720500.22

Lai rezultātus varētu labāk salīdzināt, tabulā ņemta vērā tikai mūsdienu punktu sistēma (trīs punkti par uzvaru, viens par zaudējumu). Katrā no pēdējiem pieciem cikliem Luksemburga izcīnījusi tieši vienu uzvaru.

Luksemburgas nezaudētās spēles atlases ciklu vēsturē

DatumsSpēleRezDatumsSpēleRez
05.09.2015.Luksemburga – Maķedonija1:007.06.1995.Luksemburga – Čehija1:0
08.09.2014.Luksemburga – Baltkrievija1:122.02.1995.Malta – Luksemburga0:1
10.09.2013.Luksemburga – Ziemeļīrija3:220.05.1993.Luksemburga – Islande1:1
07.06.2013.Azerbaidžāna – Luksemburga1:125.10.1989.Beļģija – Luksemburga1:1
22.03.2013.Luksemburga – Azerbaidžāna0:020.12.1987.Luksemburga – Skotija0:0
11.09.2012.Ziemeļīrija – Luksemburga1:122.10.1979.Luksemburga – Zviedrija1:1
06.09.2011.Luksemburga – Albānija2:122.10.1972.Luksemburga – Turcija2:0
08.10.2010.Luksemburga – Baltkrievija0:027.10.1971.Dienvidslāvija – Luksemburga0:0
05.09.2009.Moldova – Luksemburga0:016.04.1967.Luksemburga – Polija0:0
15.10.2008.Luksemburga – Moldova0:010.12.1963.Dānija – Luksemburga2:2
10.09.2008.Šveice – Luksemburga1:204.12.1963.Luksemburga – Dānija3:3
13.10.2007.Baltkrievija – Luksemburga0:130.10.1963.Luksemburga – Nīderlande2:1
11.10.1995.Luksemburga – Baltkrievija0:011.09.1963.Nīderlande – Luksemburga1:1
06.09.1995.Luksemburga – Malta1:008.10.1961.Luksemburga – Portugāle4:2

Mājas spēlē baltkrievi gan dominēja (2:0), tomēr Luksemburga var atrunāties ar saindēšanos - pārtikas dēļ Baltkrievijas viesnīcā saindējās 16 (!) no 20 futbolistiem, kā dēļ Luksemburga lūdza pārcelt spēli, bet UEFA atteica. Pirms diviem gadiem Luksemburga pārbaudes spēlē izrāva neizšķirtu Itālijā (1:1), bet pēdējais lielais panākums ir izrautā uzvara pār Grieķiju (1:0) iepriekšējā rudenī. Atskaitot pāris desmit minūšu nogriežņus, kurā Grieķija dominēja un mājiniekus glāba tikai Žubērs, pārējā spēles daļā Luksemburga pretojās ļoti cienīgi. Un šajā spēlē lieliski varēja redzēt kā Luksemburgas stiprās, tā vājās puses. Pirmkārt, Luksemburga cenšas uzbrukt ātri un vertikāli, izmantojot gan spēcīgos flangus, gan arī garos, taču pietiekami kustīgos uzbrucējus. Otrkārt, Luksemburga nebaidījās grieķus ļoti agresīvi presingot.

Taču, treškārt, Luksemburga brīžiem spēlēja pārāk atklāti - gan malējiem aizsargiem metoties uzbrukumā un atstājot brīvas zonas, gan arī presingā citreiz pat pa diviem izdarot spiedienu uz spēlētāju ar bumbu, bet atstājot brīvus viņa partnerus, kas beidzās ar viens pret viens dueļiem, kuros grieķiem bija liels pārsvars. Un šis brīžiem pārāk naivais atklātums Luksemburgai rada problēmas pret individuāli meistarīgākām komandām (kādas ir gandrīz visas tās pretinieces). Tomēr, ja Luksemburga nebaidīsies tā spēlēt arī ārpus mājām, tas mums šovakar var solīt diezgan jautru spēli - ar daudz kļūdām, pārtvertām bumbām un biežiem pretuzbrukumiem uz abiem vārtiem.


Spēlētājiem norādīti klubi, kurus viņi pārstāvēja spēles brīdī, nevis kurus pārstāv šobrīd.

Latvijas un Luksemburgas izlašu spēle piektdien tiešraidē tiks translēta Sportacentrs.com TV kanālā, bet pirms tās plānota arī pirmsspēles ekspertu studija. Studijas viesis būs bijušais Latvijas izlases futbolists Kristaps Blanks.


, 2016-09-02 14:52, pirms 8 gadiem
Luxemburga ir maisi, un vienmēr tādi būs..
Kaut kādi Kirova teksti,tiek te rakstīti pirms spēles..Tādi punduri ir jādauza, tur pat nav,ko štukot
, 2016-09-02 15:18, pirms 8 gadiem
Luksemburga ir progresējusi, Latvija regresējusi, tādēļ jāsāk veidot šādi salīdzinājumi nevis jādomā tikai un vienīgi par uzvaru kā pašsaprotamu lietu. Pēc gadiem 5 salīdzināsimies ar Andoru un Luksemburga pret mums jau būs favorīte!
INDRIKSON, MEŽECKI - paldies par padarīto un tagad ATKĀPIETIES!!!
, 2016-09-02 15:24, pirms 8 gadiem
Kā var runāt par kkādu nenovērtēšanu? Mēs esam GANDRĪZ vienāda līmeņa komandas
, 2016-09-02 15:59, pirms 8 gadiem
Drīzāk ir tā, ka daudzas valstis progresē, bet mēs ar Mežecki un co. stagnējam un stāvam uz vietas. Diemžēl. Jāno maini Indriksoni un Kiras un cerams kaut kas mainīsies.
, 2016-09-02 16:58, pirms 8 gadiem
kols00 rakstīja: Kā var runāt par kkādu nenovērtēšanu? Mēs esam GANDRĪZ vienāda līmeņa komandas
Pat sliktāka.
, 2016-09-02 19:17, pirms 8 gadiem
interesanti būtu zināt - kur Dudelange to budžetu tērē - tiešām algu daudzu labi apmaksātus profesionāļus? (tad sanāk ka arī pārmaksāts sastāvs - Fola Esch to pašu sasniedz ar 2x mazāku naudu..)
, 2016-09-02 22:07, pirms 8 gadiem
zigiss rakstīja: interesanti būtu zināt - kur Dudelange to budžetu tērē - tiešām algu daudzu labi apmaksātus profesionāļus? (tad sanāk ka arī pārmaksāts sastāvs - Fola Esch to pašu sasniedz ar 2x mazāku naudu..)
minimālās algas princips jāievēro arī futbolā. Un minimālā alga Luksemburgā ir viena no augstākajām Eiropā
, 2016-09-03 00:01, pirms 8 gadiem
Savā pēdējā teikumā Agris stipri precīzi prognozējis to, ko šodien redzējām spēlē.4
Kirils Buravcevs. Foto: LFF
12

Buravcevs nomaina Gluščuku un turpmāk vadīs LFF Futbola akadēmiju

Latvijas Futbola federācijas (LFF) Futbola akadēmijas galvenā trenera amatā iecelts pašmāju speciālists Kirils Buravcevs. Iepriekš kopš pērnā janvāra akadēmijas darbu pārraudzīja pašreizējais LFF sporta direktors Andrejs Gluščuks.
Vadims Ļašenko un Džanni Infantīno. Foto: LFF
170

Rīgas dome piešķir zemi futbola stadiona izveidei Lucavsalā

LETA. Rīgas dome trešdien nolēma nodot bezatlīdzības lietošanā Latvijas Futbola federācijai vairāk nekā 10 hektāru zemes Lucavsalā nacionālā futbola stadiona būvniecībai. Balstoties uz publiskotajiem aprēķiniem, nacionālā futbola stadiona projekta realizēšana varētu izmaksāt apmēram 44 miljonus eiro.
Foto: LOC
11

Latvijas vīriešu izlase jūnijā pēc astoņu gadu pauzes atgriezīsies Liepājā

Latvijas nacionālā futbola izlase 8. un 11. jūnijā piedalīsies Baltijas kausa izcīņā, mājas spēles aizvadot "Daugavas" stadionā Liepājā, paziņojusi federācija. Turnīra pirmajā spēlē 8. jūnijā Latvija spēlēs ar Lietuvu. Otrā pusfināla pārī Igaunija samēros spēkus ar Fēru salām. Ja otrajā mačā Latvijai pretiniekos būs Fēru salas, spēle notiks 11. jūnijā Liepājā. Pret Igauniju mačs notiktu Tallinā.