Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:119, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Konfederāciju kausa atskaņas un nākotnes skati

Konfederāciju kausa atskaņas un nākotnes skati
Brazīlijas izlase ar kapteini Tjagu Silvu priekšgalā
Foto:JEFFROY GUY/SIPA/Scanpix

Vakar ar Brazīlijas izlases uzvaru savās mājās rīkotajā turnīrā noslēdzās Konfederāciju kauss. Sportacentrs.com piedāvā atskatīties uz visu astoņu izlašu sniegumu, skaistākajiem vārtu guvumiem un pašu finālspēli.

Finālspēle un tās nozīme

Ar pārliecinošu Brazīlijas triumfu noslēdzies devītais Konfederāciju kauss, kurš pulcēja sešu FIFA organizāciju čempionus, pasaules kausa ieguvēju un mājinieci Brazīliju. Lai arī turnīra formāts teorētiski garantē labāko izlašu piedalīšanos, futbola lielākie smagsvari tomēr bāzējas Eiropā un Dienvidamerikā, tādēļ kausa prestižs nav samērojams ar PK un EČ tituliem un tiek uztverts kā priekšvēstnesis nākamā gada PK finālturnīram.

Ja reiz priekšvēstnesis, tad ko tas ir pavēstījis? Spānijas dominance ir pārtraukta statistiski, taču vai arī kopumā? Brazīlijas agresīvais presings lika spāņu vidējai līnijai izskatīties apjukušai un nogurušai, pat Ramosa garām aizsistā pendele tika uztverta bez īpašām emocijām. Divi no trim vārtiem tika gūti puslaiku sākumos, kad eiropieši gluži vienkārši vēl spēlei gatavi nebija, taču brazīliešu uzbrukumu viļņi pār Kasiljasa vārtiem vēlās arī pārējā laikā. Tā vienkārši nebija Spānijas spēle, iespējams, vainojama noskaņošanās vai nogurums.

Pēc vienas spēles, protams, neko daudz spriest nevar, turklāt zaudēt iedvesmotai un skatītāju tūkstošu atbalstītai Brazīlijas izlasei nav nekāds kauns. Tiesa, ja tiks piedzīvots kritiens arī nākamgad, tad līdzjutēji tieši šo spēli citēs kā Spānijas problēmu aizsākumu. Savukārt Brazīlijas sastāvā uzplaukuši jaunie uzbrucēji Neimārs un Oskars (abiem 21 gads), lieliski sevi parādīja arī Freds, kurš droši vien būtu kausa rezultatīvākais spēlētājs, ja vien Taiti būtu trāpījusies A grupā. Brazīlija apstiprinājusi, ka būs viena no galvenajām favorītēm PK finālturnīrā, turklāt interesanti, ka pēc saspringtajām spēlēm ar Meksiku (2:0) un Urugvaju (2:1) brazīlieši pārliecinoši izrēķinās tieši ar Eiropas grandiem Itāliju (4:2) un Spāniju (3:0).

Taiti, Forlans un Pirlo raksta vēsturi

2013. gada Konfederāciju kauss izvērtās par rezultatīvāko kausa izcīņu vēsturē, 15 spēlēs tika gūti 68 vārti. Neskaitot spēles ar Taiti piedalīšanos, kur komandu atšķirīgo līmeņu dēļ vārti bira cits pēc cita, tik un tā vidēji spēlē tika gūti 3,58 vārti, kas ir krietni vairāk nekā iepriekšējā EURO 2012 (2,45) un PK 2010 (2,27). Par rezultatīvākajiem spēlētājiem kļuva Fernandu Toress (Spānija) un Freds, kuri katrs guva piecus vārtus, savukārt ar vismaz vienu vārtu guvumu izcēlās 35 spēlētāji. Viņu vidū arī Taiti līgā spēlējošais pussargs Žonatans Teu, kurš pēc skaistas stūra sitiena izspēles pārspēja Nigērijas izlases vārtsargu.

Šis vārtu guvums īpašs ar to, ka tas bija pirmais Taiti panākums pasaules mēroga FIFA turnīrā. Protams, šīs mazās saliņas futbolisti meistarībā ar spāņu un urugvajiešu kolēģiem nevar mēroties, taču viņu cīņasspars un drosmīgā došanās uzbrukumos atstāja pozitīvas emocijas daudzu futbola līdzjutēju atmiņā.

Vēsturiskus notikumus piedzīvoja arī divi veterāni – Andrea Pirlo un Djēgo Forlans -, kuri katrs aizvadīja savu simto spēli attiecīgi Itālijas un Urugvajas izlases rindās, turklāt šo godpilno atzīmi spēja arī atzīmēt ar vārtu guvumiem. Savukārt Spānijas izlase ar panākumu pār Taiti uzstādīja pasaules rekordu, nepiedzīvojot zaudējumu jau 28 oficiālās FIFA spēlēs pēc kārtas. Šo sēriju izdevās pagarināt pusfinālā pret Itāliju, taču finālā to pārliecinoši pārtrauca mājinieki.

Konfederāciju kausa 2013 labākie vārtu guvēji

VietaSpēlētājsValsts
1.Fernandu ToressSpānija5
FredsBrazīlija5
2.Abels ErnandessUrugvaja4
NeimārsBrazīlija4
3.Davids ViljaSpānija3
Nnamdi OduamadiNigērija3
Havjērs ErnandessMeksika3
Luiss SvaressUrugvaja3
Edinsons KavaniUrugvaja3

Rezultatīvākās izlases

VietaValstsVārtiRezultatīvākais
1.Spānija15Toress (5)
2.Brazīlija14Freds (5)
3.Urugvaja14A. Ernandess (4)
4.Itālija10Balotelli (2)
5.Nigērija7Oduamadi (3)
6.Japāna4Okazaki (2)
7.Meksika3H. Ernandess (3)
8.Taiti1Ž. Teu (1)

Astoņu izlašu paveiktais

Brazīlija. (Atzīme desmit ballu sistēmā) 9 ar plusu Pārliecinošs triumfs finālā liks līdzjutējiem ātri aizmirst nepārliecinošo pusfinālu pret Urugvaju, turklāt sevi lieliski apliecināja „Barcelona” jaunieguvums Neimārs. Spēles ziņā no viņa daudz neatpalika arī Freds un Oskars, pelnīti labākā vārtsarga balvu saņēma Žulio Sēzars, un būs grūti atrast komandu, kura vēlētos spēkoties ar Brazīliju nākamā gada PK finālturnīrā.

SU-N-ZVASit. (v.r.)Kontr. %Piesp. %Sodi (kartītes)
Brazīlija55-0-014:373 (45)56.2%76%107 (8/0)

Atšifrējums un piezīmes. VA- vārtu attiecība. Kontr.% – vidējais bumbas kontroles procents mačā. Piesp. % - precīzo piespēļu procents. Sodi (kartītes) – pārkāptie noteikumi iekavās norādīta dzeltenās/sarkanās kartītes. Spēles, kurās uzvarētāja noskaidrošanai bija nepieciešami pēcspēles sitieni, raksta autors uzskata par neizšķirtiem.

Spānija. 8 Interesanti, ka pašreizējo pasaules un Eiropas čempionu bumbas kontroles laiks saruka līdz ar katru turnīra spēli (pret Urugvaju 71%, pēc tam 62%, 58%, 54%, līdz beidzot finālā 52%). Vai tas būtu simbolisks Spānijas zelta paaudzes noriets? Nedaudz mazāk spožs nekā ierasti bija Andress Injesta, taču aizsardzības līnija joprojām ir līmenī, Kasiljass pret Itāliju nodemonstrēja, kādēļ ir pasaules līmeņa vārtsargs, līdz ar to Spāniju norakstīt ir ļoti pāragri.

SU-N-ZVASit. (v.r.)Kontr. %Piesp. %Sodi (kartītes)
Spānija53-1-115:4100 (57)59.6%85%58 (6/1)

Itālija. 8 Itālija parūpējās par četrām ļoti aizraujošām spēlēm (pret Japānu, Brazīliju, Spāniju un Urugvaju), kuras visas var droši pretendēt uz turnīra interesantākā mača titulu. Lai arī priekšlaicīgi mājās devās Mario Balotelli (trauma), itāļi savu apņemšanos iemēģināt plašāku spēlētāju sastāvu izpildīja, turklāt ļoti sekmīgi – vismaz vienus vārtus guva astoņi dažādi futbolisti, kā arī sanāca lielisks treniņš pēcspēles sitienu izpildē.

SU-N-ZVASit. (v.r.)Kontr. %Piesp. %Sodi (kartītes)
Itālija52-2-110:1069 (36)50%78%82 (10/1)

Urugvaja. 7 Tieši šāds sniegums bija nepieciešams izlasei, kura šobrīd aizvada ne to savu labāko PK kvalifikācijas turnīru. Ar sīvām cīņām pret Brazīliju un Itāliju Urugvaja pierādījusi, ka tās vieta PK finālturnīrā ir pelnīta, turklāt lielisku sniegumu parādīja „Napoli” uzbrucējs Edinsons Kavani (pēdējās divās spēlēs trīs vārti).

SU-N-ZVASit. (v.r.)Kontr. %Piesp. %Sodi (kartītes)
Urugvaja52-1-214:763 (45)42.6%72%95 (11/1)

Nigērija. 6 Āfrikas čempionu liktenis izšķīrās vienā spēlē pret Urugvaju (1:2), kurā Forlana vārti neļāva Melnā kontinenta pārstāvjiem iekļūt pusfinālā. Tiesa, bezcerīgais sniegums pret Spāniju nepārliecināja, ka pusfināls šai Nigērijas izlasei būtu īstā vieta.

SU-N-ZVASit. (v.r.)Kontr. %Piesp. %Sodi (kartītes)
Nigērija31-0-27:642 (21)53%77%39 (3/0)

Meksika. 5 Lai arī CONCACAF zonas finālgrupā meksikāņi zaudējumu vēl nav piedzīvojuši (sešās spēlēs 1-5-0), tomēr arī vārtu gūti tikai trīs. Neko daudz lielāka rezultativitāte nebija vērojama arī šajā kausā, un Meksika var diezgan pamatoti sākt zvanīt trauksmes zvanu.

SU-N-ZVASit. (v.r.)Kontr. %Piesp. %Sodi (kartītes)
Meksika31-0-23:538 (20)47.6%73%48 (6/0)

Japāna. 7 Šis nu ir gadījums, kad japāņi par savu varēšanu pārliecināja ar vienu vienīgu spēli, skaisti piekāpjoties Itālijai ar 3:4. Zaudējums Meksikai bija sāpīgs, taču atšķirībā no meksikāņiem japāņi par savu vietu PK finālturnīrā jau var būt droši. Kārtējo reizi par savu meistarību atgādināja Keisuke Honda un Šinji Kagava, kā arī veiksmīgi sevi pierādīja Bundeslīgas kluba "FSV Mainz 05" uzbrucējs Šinji Okazaki.

SU-N-ZVASit. (v.r.)Kontr. %Piesp. %Sodi (kartītes)
Japāna30-0-34:935 (23)47%75%44 (4/0)

Taiti. 2 Protams, ja vērtē Taiti izlases sniegumu pēc Konfederāciju kausa standartiem, tad neko vairāk par divnieku tā nav pelnījusi (zaudējumi ar 1:6, 0:8 un 0:10). Taču Taiti var vērtēt arī pēc citiem kritērijiem, par kuriem tā noteikti iegūtu desmitnieku. Šī komanda, kuras sastāvā bija tikai viens (!) profesionāls futbolists, drosmīgi nocīnījās ar Nigēriju un arī pirmo puslaiku pret Spāniju, nebaidījās doties uzbrukumos un traucēt arī paša Ikera Kasiljasa vārtu drošību, vienu vārdu sakot, mēģināja cīnīties par uzvaru, nevis kā dažas mums labi pazīstamas komandas tikai atsisties un noturēt neizšķirtu.

SU-N-ZVASit. (v.r.)Kontr. %Piesp. %Sodi (kartītes)
Taiti30-0-31:2420 (12)38.7%69%19 (4/1)

Kausa simboliskā izlase

Žulio Sēzars (Brazīlija), Džordi Alba (Spānija), Džordžio Kjelīni (Itālija), Serhio Ramoss (Spānija), Marselo (Brazīlija), Keisuke Honda (Japāna), Andrea Pirlo (Itālija), Oskars (Brazīlija), Freds (Brazīlija), Edinsons Kavani (Urugvaja), Neimārs (Brazīlija).

Simboliskā izlase ir raksta autora, nevis portāla Sportacentrs.com kopējais viedoklis

Ārpus kausa

Notiekošo futbola kausu aptumšoja Brazīlijā notiekoši nemieri, apmēram miljons iedzīvotāju izgāja ielās, lai protestētu pret valdības politiku, arī PK 2014 finālturnīra sakarā. Brazīlijas iedzīvotājiem, kuri futbola dēļ gatavi pārdzīvot daudz ko, šķiet nepieņemami valsts grandiozie plāni uzņemt pasaules kausa finālturnīru, kamēr gandrīz 11 miljoni cilvēku valstī dzīvo nabadzībā.

Protams, šie notikumi deva vaļu sazvērestības teoriju piekritējiem, kuri apgalvoja, ka Brazīlijas uzvara kausā ir kā nomierinošas zāles pūlim, un šo teoriju arī nedaudz atbalsta Spānijas izlases bezzobainais sniegums finālā. Taču jebkurā gadījumā Konfederāciju kauss kalpoja kā priekšvēstnesis ne tikai PK finālturnīram, bet arī Brazīlijas valdībai. Ja kas līdzīgs atkārtosies finālturnīra laikā, tad ārzemju mediji uz šiem notikumiem caur pirkstiem vairs neskatīsies. Un ne tikai mediji, bet arī līdzjutēji, kas var sagraut gan skatītāju vēlmi apmeklēt šo finālturnīru, gan visu iespaidu par Brazīlijas valsti.

Pieci skaistākie vārtu guvumi

1. Freda atspēle ar krūtīm un Neimāra sitiens pret Japānu

2. Andrea Pirlo meistarstiķis pret Meksiku

3. Spānijas izspēli noslēdz Žordi Alba (pret Nigēriju)

4. Žo Meksikas vārtu priekšā sagaida perfektu Neimāra piespēli

5. Edinsona Kavani lielgabala šāviens Bufona vārtos

Vārtu guvumu secība ir hronoloģiska, par, Jūsuprāt, skaistāko vārtu guvumu ir iespējams nobalsot aptaujā raksta turpinājumā.

Izmantotie resursi:
Fédération Internationale de Football...

Konfederāciju kausa skaistākie vārti ir...

  • 109

  • 50

  • 11

  • 14

  • 9

  • 5



, 2013-07-01 18:54, pirms 11 gadiem
Kā tas var būt, ka no Taiti izlases neviens nav simboliskajā izlasē? KORUPCIJA!
, 2013-07-01 18:56, pirms 11 gadiem
Nu kas par muļķībām. Injesta saņem sudraba bumbu, bet te viens pat nav pacenties simboliskajā ielikt. Tāpat arī Pauliņju.
, 2013-07-01 18:59, pirms 11 gadiem
Kpc Alba ielikts kā RB?
, 2013-07-01 20:30, pirms 11 gadiem
Viena liela daļa no apakškomentētājiem šonakt plosījās (vaimanāja, līksmoja, konstatēja) par Spānijas izlases dominances norietu. Mīļie puišeļi, pirms šīs konkrētās spāņu zelta paaudzes (Injesta, Fabregass, Vilja, Kasiljass, Ramoss), spāņi vispār NE REIZES nebija uzvarējuši pasaules čempī, nav tagad galvā, bet liekas vismaz pēdējo četrdesmit gadu laikā pirms tam šiem nebija pat nevienas medaļas...
Arī Eropā tas pats, ja neskaita vienu izņēmumu - uzvaru Eiropas čempī 1964. gadā, pirmajā Eiročempī 1960.g. favorīti spāņi no pusturnīra savu blici atsauca, protetējot pret PSRS.
Lai gan spāņi allaž bija tādi otrās ierindas favorīti, bet nevajag uzreiz iedomāties - Spānija tas ir kaut kas milzīgs, mūžīgs un neuzvarams.
, 2013-07-01 20:43, pirms 11 gadiem
perfekts raksts patika!
, 2013-07-01 20:44, pirms 11 gadiem
prieks par Žo!
kursh ta vien skiet ir atguvies nu stulbaa m.city
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-07-01 21:03, pirms 11 gadiem
Freds - Brazīlijas izlases Kloze. Fascinē!
, 2013-07-01 21:05, pirms 11 gadiem
Argo#1 rakstīja: kā pieredze rāda tad CC kausa ieguvēji pēc tam izgažas PK
Pieredze rāda arī to, ka "futbola dzimtene" gandrīz vienmēr izgāžas PK
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-07-01 22:10, pirms 11 gadiem
larijs88 rakstīja: durak izguli dzērumu, pats saproti,ko uzrakstīji?
Futbols nesākās un nebeigsies pēdējā desmitgadē. Tīra vēsture un statistika, Spānija tāpat kā Anglija (arī tikai viena uzvara PČ) allaž ir bijuši PČ lūzeri. Labas komandas bez medaļām. Ja, protams, neskaita šo pēdējo spāņu paaudzi. Iemet aci kaut vai vikipēdijā, vai kādā spāņu futbola vēstures lapā un noslauki mitrumu aiz ausīm, pirms lamājies uz citiem, mazais cirsli
, 2013-07-01 22:22, pirms 11 gadiem
šis arī labs: i.minus.com
, 2013-07-01 23:25, pirms 11 gadiem
Brazīlija pierādīja, ka var turēt atbildības spiedienu savu skatītāju priekšā. PK protams būs kas cits, tomēr ar visiem protestiem, gan jau, ka pa nerviem deva.
, 2013-07-02 00:16, pirms 11 gadiem
labs attēls kā Ramos sit pendeli ';
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-07-02 00:36, pirms 11 gadiem
Argo#1 rakstīja: izlīdi no alas beidzot? kauna nav pēc vakardienas zāģa?
izlīdi no alas?Jautrīti,pēc spēles pie raksta vēl ieliku pat komentus un dažiem cilvēkiem arī jāstrādā un nevis 8,bet gan 14-15h,kauna nav,nekas traks nav noticis,galvenais ir PK,nevis kofederācijas kaus, Brazīļi to ieguvuši jau trešo reizi pēc kārtas un ko tas deva galvenajā turnīrā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-07-02 00:46, pirms 11 gadiem
Argo#1 rakstīja: visiem skaidrs, ka tev būs atkal favorīti jāmaina negribās ticēt, ka pa tiem lūzeriem fanoji piemēram EURO 2004
fanoju gan,jau kopš deviņdesmitajiem gadiem esmu vienmēr bijis par divām izlasēm Spāniju un Nīderlandi,tie man mūžīgie favorīti un kāpēc atkal,nekad neesmu tos mainījis,tā pat kā klubu turnīros vienmēr esmu bijis tikai par Barcu
, 2013-07-02 00:53, pirms 11 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Viena liela daļa no apakškomentētājiem šonakt plosījās (vaimanāja, līksmoja, konstatēja) par Spānijas izlases dominances norietu. Mīļie puišeļi, pirms šīs konkrētās spāņu zelta paaudzes (Injesta, Fabregass, Vilja, Kasiljass, Ramoss), spāņi vispār NE REIZES nebija uzvarējuši pasaules čempī, nav tagad galvā, bet liekas vismaz pēdējo četrdesmit gadu laikā pirms tam šiem nebija pat nevienas medaļas...
Arī Eropā tas pats, ja neskaita vienu izņēmumu - uzvaru Eiropas čempī 1964. gadā, pirmajā Eiročempī 1960.g. favorīti spāņi no pusturnīra savu blici atsauca, protetējot pret PSRS.
Lai gan spāņi allaž bija tādi otrās ierindas favorīti, bet nevajag uzreiz iedomāties - Spānija tas ir kaut kas milzīgs, mūžīgs un neuzvarams.
bet par konkrētās zelta paaudzes norietu jau arī bija runa. Ka pirms tam spāņi spēlēja skaisti, bet nesekmīgi - to mēs visi zinām, paldies
, 2013-07-02 00:57, pirms 11 gadiem
Argo#1 rakstīja: izlīdi no alas beidzot? kauna nav pēc vakardienas zāģa?
pag ne jau tu uzvarēji Nilu futbola laukumā, par ko lai viņam būtu kauns un kāpēc tu esi tas, kas to tagad purnā bāž? Tu tjipa vakar spēlēji, vai kā?
, 2013-07-02 01:09, pirms 11 gadiem
Kāds tur vēl spāņu noriets? Paskaties pēdējo u21 čempionātu uzvarētājus! Nekur jau tie spāņi nepazudīs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2013-07-02 02:40, pirms 11 gadiem
Argo#1 rakstīja: visiem skaidrs, ka tev būs atkal favorīti jāmaina negribās ticēt, ka pa tiem lūzeriem fanoji piemēram EURO 2004
tu esi un buusi antinsh!
, 2013-07-02 10:36, pirms 11 gadiem
Argo#1 rakstīja: LOL arguments

kur pašlaik ir 6-kārtējie pasaules jauniešu(U-20) čempioni argentīnieši?
ka tas ir kur? tu pilnigi neseko futbolam lidzi vai kas notiek?
Sergejs Barbarezs. Foto: vijesti.ba

Bijušais kapteinis Barbarezs kļūst par Bosnijas un Hercegovinas galveno treneri

LETA--AFP. Bijušais Bosnijas un Hercegovinas vīriešu futbola izlases kapteinis Sergejs Barbarezs piektdien kļuva par valstsvienības galveno treneri.
Vācijas treneris Juliāns Nāgelsmans. Foto: Reuters/Scanpix

Nāgelsmans turpinās vadīs Vācijas vīriešu futbola izlasi līdz 2026. gadam

LETA. Vācijas vīriešu futbola izlases galvenais treneris Juliāns Nāgelsmans pagarinājis vienošanos un turpinās vadīt valstsvienību līdz 2026.gada Pasaules kausa finālturnīram, piektdien pavēstīja Vācijas Futbola federācija (DFB).
1

Klausītava | "Pa pāris kausiem" ar Elvi Stugli

"Pa pāris ksuaisem" viesos šoreiz septiņkārtējais Virslīgas čempions Elvis Stuglis. Par "Skonto" laikiem, "Spartaks", "Riga FC" un tās treneriem, RFS un citām tēmām.