Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

"Liepāja" Čempionu līgā: Kosovas dēļ jau no kvalifikācijas 1. kārtas?

"Liepāja" Čempionu līgā: Kosovas dēļ jau no kvalifikācijas 1. kārtas?
Viktors Dobrecovs
Foto: Nora Krevņeva (lff.lv)

Pamazām noslēdzas visi nacionālie čempionāti Eiropas valstīs un aizvien skaidrākas aprises iegūst 2016./17.gada Eirokausu sezona, proti, dalībnieču sastāvs. Tas arī ļauj sākt raudzīties Latvijas klubu potenciālo pretinieku virzienā.

Čempionu līga

Esam pieraduši, ka Latvijas čempione tradicionāli Čempionu līgu sāk ar kvalifikācijas turnīra 2.kārtu, jo 1.kārtā piedalās vājāko asociāciju (šogad 47.-54.) čempiones. Latvijai pagājusī vasara bija salīdzinoši veiksmīgi un no riskantās 46.vietas izdevies pacelties uz 42.vietu, taču jāņem vērā, ka viss notiek ar vienas sezonas nobīdi, proti, šogad Latvija Eirokausos startēs kā Nr.46 Eiropā. Viss jau būtu labi tik un tā, ja vien... nule UEFA saimē neuzņemtu vēl vienu dalībnieci Kosovu.

Ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka kvalifikācijas 1.kārtā varētu piedalīties arī Kosovas čempione, bet nepāra skaitu (deviņas komandas) pārvēršanai par pāra nāktos uz 1.kārtu aicināt arī 46.vietas īpašnieci - Latvijas čempioni "Liepāju". Šeit gan vēl ir neskaidrība, jo, lai gan Kosova ir uzņemta, UEFA vakar pavēstīja, ka tikai 31.maijā (precīzāk - līdz 31.maijam) UEFA pavēstīs, vai Kosovas klubi paguvuši iziet UEFA Licencēšanu un finanšu "Fair Play". Tātad - ja Kosovas klubiem jau šogad tiks dota zaļā gaisma Eirokausos, tad "Liepāja", visticamāk, sāks ar 1.kārtu (pirmā spēle jau 28. vai 29.jūnijā!), bet, ja nē, tad viss pa vecam un mūsu čempioni sāks ar 2.kārtu jūlija vidū.

Interesantākais ir tas, ka, ja "Liepājai" nāksies startēt jau no 1.kārtas, arī futbola pundurīšu pulkā mūsu čempione būs neizsētā. Tas saistīts ar faktu, ka kluba reitingā, kurš nosaka izsētās/neizsētās statusu, tikai 20% svars ir valsts reitingam, bet pārējos 80% veido paša kluba sasniegtais Eirokausos pēdējās piecās sezonās. Kā zināms, "Liepāja" šogad tikai debitēs Eirokausos, kamēr vairums citu klubu, pat no pundurvalstiņām, šo to ir sakrājuši. "Liepāja" reitinga ziņā starp 10 vājāko valstu (46.-55.) čempionēm apsteidz tikai Kosovas čempioni (visiem klubiem un pašai Kosovai reitings šobrīd ir 0.000) un Sanmarīno čempioni, pārējām ir lielāks reitings - pat Fēru salu, Andoras un Maltas čempionēm.

Ja "Liepājai" būs jāstartē 1.kārtā, iespējamās pretinieces ir Velsas "The New Saints", Maltas "Valletta", Igaunijas "Flora", Andoras "Santa Coloma" un viena no divām šīm komandām - Fēru salu "B36" vai Armēnijas "Shirak" (visticamāk, ka tā būs Fēru salu komanda, jo "Shirak" izredzes kļūt par Armēnijas čempioni un kvalificēties ČL ir stipri minimālas).

Ja "Liepājai" būs jāstartē no 2.kārtas, tad iespējamo pretinieču pulks ir plašāks, 17 klubi, - vismaz līdz izlozes dienai, kad UEFA komandas sadala mazākās grupās lielākoties pēc reģionālā principa. Šobrīd uzskaitīsim visas (ja liepājnieki spēlēs no 1.kārtas un to pārvarēs, tad potenciālās pretinieces būs tās pašas): Austrijas "Red Bull Salzburg", Skotijas "Celtic", Kipras APOEL, Baltkrievijas BATE (Kaspars Dubra), Polijas "Legia", Horvātijas "Dinamo" (Z), Bulgārijas "Ludogorets", Dānijas "Copenhagen", Azerbaidžānas "Qarabağ", Norvēģijas "Rosenborg", Kazahstānas "Astana", Albānijas "Skënderbeu", Serbijas "Red Star", Gruzijas "Dinamo" (T), Islandes FH, bet vēl divas šobrīd nav zināmas, jo ne visi čempionāti šobrīd ir noslēgušies. Ja nenotiks brīnumi, vēl viena no iespējamajām pretiniecēm būs Slovākijas "Trenčín".

Eiropas līga

Visas trīs mūsu komandas tāpat kā pērn sāks ar kvalifikācijas turnīra 1.kārtu un, lai gan no 98 klubiem (būs pa 49 izsētajiem un 49 neizsētajiem, kaut gan arī šeit Kosova vēl var ieviest korekcijas) gandrīz 20 dalībnieces vēl nav zināmas, mūsu trīs pārstāvju "Ventspils", "Jelgavas" un "Spartaka" izsēto/neizsēto statuss jau šobrīd ir zināms, jo neviens no mūsējiem neatrodas "uz robežas" vai tuvu tai. Respektīvi, "Ventspils", kurai rangu vairs neietekmē fantastiskā 2009./10.gada sezona (dalība Eiropas līgas grupu turnīrā), ar daudzos pēdējos gados nemainīgo dalību Eirokausos ir sakrājusi pietiekamu punktu skaitu, lai iekļūtu starp izsētajām. Savukārt "Jelgavai" un "Spartakam" noteikti būs neizsētās statuss. Starp citu, jau tagad zināms - ja "Ventspils" pārvarēs 1.kārtu, arī 2.kārtā Pola Ašvorta komanda būs izsētā, kas paver labas iespējas aizcīnīties salīdzinoši tālu.

Skaidrs, ka vēl nav zināmas visas mūsu klubu potenciālās pretinieces, turklāt jāpatur prātā, ka pirms izlozes komandas tiks izvietotas mazākās grupiņās lielākoties pēc reģionālā principa, taču šobrīd no 49 zināmas 37 izsētās (svītrojot ārā "Ventspili", pārējām mūsu komandām, "Jelgavai" un "Spartakam", ir skaidras 36 potenciālās pretinieces) un 34 neizsētās (ventspilniekiem zināmi 32 iespējamie pretinieki):

IzsētāsNeizsētās
Maribor (Slovēnija)HB (Fēru salas)
HJK (Somija)Chikhura Sachkhere (Gruzija)
Omonia (Kipra)Budućnost Podgorica (Melnkalne)
AEK Larnaca (Kipra)Kapaz (Azerbaidžāna)
AIK (Zviedrija)Birkirkara (Malta)
Slovan Bratislava (Slovākija)Shkëndija (Albānija)
Videoton (Ungārija)Víkingur Gøta (Fēru salas)
Aktobe (Kazahstāna)MTK Budapest (Ungārija)
Shakhtyor (Baltkrievija)Hibernians (Malta)
Spartak T (Slovākija)Spartak M (Slovākija)
IFK Göteborg (Zviedrija)Sūduva (Lietuva)
Debrecen (Ungārija)RoPS (Somija)
Heart of Midlothian (Skotija)Jelgava (Latvija)
Ventspils (Latvija)Valur (Islande)
Lokomotiva (Horvātija)IFK Mariehamn (Somija)
KR (Islande)Lusitanos (Andora)
Dila Gori (Gruzija)Atlantas (Lietuva)
Aberdeen (Skotija)Samtredia (Gruzija)
Odd (Norvēģija)Spartaks (Latvija)
Gabala (Azerbaidžāna)Partizani (Albānija)
Rabotnički (Maķedonija)Banants (Armēnija)
Vaduz (Lihtenšteina)NSÍ Runavík (Fēru salas)
Kairat (Kazahstāna)Trakai (Lietuva)
Differdange 03 (Luksemburga)Radnik Bijeljina (Bosnija un Herc.)
Shamrock Rovers (Īrija)Sloboda Tuzla (Bosnija un Herc.)
St Patrick's Athletic (Īrija)Glenavon (Ziemeļīrija)
Zagłębie (Polija)Cork City (Īrija)
Cracovia (Polija)Bala Town (Velsa)
Linfield (Ziemeļīrija)Sileks (Maķedonia)
Beitar Jerusalem (Izraēla)UE Santa Coloma (Andora)
Stabæk (Norvēģija)Balzan (Malta)
Kukësi (Albānija)Europa FC (Gibraltārs)
Levadia (Igaunija)Llandudno (Velsa)
Nõmme Kalju (Igaunija)Connah's Quay Nomads (Velsa)
Pyunik (Armēnija)
Zimbru Chișinău (Moldova)
Breiðablik (Islande)

Papildus zināms, ka:
- Starp izsētajām noteikti būs sekojošu valstu pārstāves (nav zināmi klubu nosaukumi): Austrija, Dānija (divas komandas), Izraēla, Moldova, Bulgārija, Serbija.
- Starp neizsētajām noteikti būs sekojošu valstu pārstāves (nav zināmi klubu nosaukumi): Melnkalne (divas komandas), Albānija, Armēnija, Luksemburga, Igaunija, Sanmarīno (divas komandas).
- Zināmas komandas, bet ne izsētās/neizsētās statuss: Siroki Brijeg (Bosnija un Herc.), Domzale (Slovēnija), Ordabasy (Kazahstāna), Cliftonville (Ziemeļīrija).
- Nav zināms ne komandas nosaukums, ne izsētās/neizsētās statuss sekojošu valstu pārstāvēm: Luksemburga, Slovēnija, Bulgārija, Azerbaidžāna, Serbija, Bulgārija, Moldova.

Izmantotie resursi:
The official website for European football –...
website: kassiesA


, 2016-05-19 23:53, pirms 8 gadiem
Nekas spīdošs ČL 2.kārtā nav. Pat pirmajā var ieberzties.
, 2016-05-20 00:24, pirms 8 gadiem
Derētu pret Celtic
, 2016-05-20 00:32, pirms 8 gadiem
Pārvarēs pirmo kārtu, varēs sākt dzert un tad formāli jāaizvada arī 2. kārta.
, 2016-05-20 01:00, pirms 8 gadiem
RAGNARS rakstīja: Derētu pret Celtic
Priekš kam tas ir vajadzīgs? Es labāk gribētu, lai FK Liepāja dabon tādus pretiniekus, ka var maksimāli tikt tālāk un no UEFA noplēst lielāku kāpostu par katru nākamo kārtu!
, 2016-05-20 02:11, pirms 8 gadiem
Patika Viktora Dobrecova foto pie raksta!
, 2016-05-20 07:25, pirms 8 gadiem
No pirmās kārtas Latvijas klubi nav tikušies tikai ar Santa Coloma un Širak komandām.
1997.gads Valletta-Skonto 1-0 0-2
2004.gads B36-Liepājas metalurgs 1:3 1:8
2007.gads New Saints FC-FK Ventspils 3:2 1:2

Igauņu Flora mums ir pietiekoši pazīstama gan pēc draudzības spēlēm ,gan Baltijas kausā.Domāju,ka pirmo kārtu liepājniekiem jau nu vajadzētu pārvarēt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-05-20 09:21, pirms 8 gadiem
Nu Liepājai tur ir tikai pret kādām 2 komandām ir vismaz kaut kādi varianti. Savukārt Vpilij tur var trāpīties ļoti plašs spektrs no pilnīgiem lūzeriem, līdz tādiem (piemēram ungāriem) kurus būs pagrūti uzvarēt.
, 2016-05-20 11:04, pirms 8 gadiem
Var sākt arī ar pirmo - vismaz paņems punktus valsts un kluba reitingam. Ja Fēru čempionus nevar uzvarēt, tad nav ko runāt par grupu turnīriem utt.
, 2016-05-20 11:06, pirms 8 gadiem
Ambrē rakstīja: Priekš kam tas ir vajadzīgs? Es labāk gribētu, lai FK Liepāja dabon tādus pretiniekus, ka var maksimāli tikt tālāk un no UEFA noplēst lielāku kāpostu par katru nākamo kārtu!
Pareizi. Jau no trešās kārtas visi neveiksminieki tiek EL grupu turnīrā vai bija vēl kaut kas?
, 2016-05-20 11:28, pirms 8 gadiem
Paldies, Edmund!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2016-05-20 13:16, pirms 8 gadiem
RAGNARS rakstīja: Derētu pret Celtic
jaa, lai klatiene varetu aiziet pastities?
, 2016-05-20 13:19, pirms 8 gadiem
lielākas iespējas izcīnīt vairāk uzvaras, pazīmēties plašākā arēnā, un celt valsts reitingu! Ja nevar uzvarēt, tad paši vainīgi, un nav ko sapņot par augstākiem plauktiem.
, 2016-05-20 14:56, pirms 8 gadiem
Man vienmēr ir šķitis, ka sākt no pirmās kārtas ir pat izdevīgāk -- ja vien, protams, tai pašā pirmajā arī neizlido...
Mirklis pēc Lionas "Olympique" trešā vārtu guvuma. Foto: Pauline Figuet/Zumapress.com/Scanpix

Sieviešu Čempionu līgas pusfinālā pārsteigums un favorītes izglābšanās

Šodien tika aizvadītas UEFA Čempionu līgas pirmās pusfināla spēles, Londonas "Chelsea" izbraukumā negaidīti pieveicot (1:0) "Barcelona", bet turnīra titulētākajam klubam Lionas "Olympique" intervālā no 80. līdz 86. minūtei gūstot trīs vārtus pēc kārtas un uzvarot (3:2) Parīzes "Saint-Germain".
Birmingemas "Aston Villa" futbolisti pēc iekļūšanas UEFA Eiropas Konferences līgas pusfinālā. Foto: Sameer Al-Doumi/AFP/Scanpix
1

"Aston Villa" Francijā izglābjas un pendelēs tiek otrajā Eirokausu pusfinālā kluba vēsturē

UEFA Eiropas Konferences līgā pusfinālu sasniegušas Florences "Fiorentina", Birmingemas "Aston Villa", "Club Brugge" un Pirejas "Olympiacos" komandas.
Mohameds Salāhs. Foto: AFP/Scanpix
2

Eiropas līga: Liverpūle neizglābjas pēc fiasko, "Bayer" turpina sezonu bez zaudējumiem

Šovakar UEFA Eiropas līgas pusfinālu sasniedza Vācijas Bundeslīgas titulu nodrošinājusī Leverkūzenes "Bayer", kas 89. minūtē paglābās no sezonas pirmā zaudējuma. Savukārt galvenajai favorītei "Liverpool" nebija pa spēkam sasmelt savā laukumā izlieto.