Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Autors: Edmunds Novickis

Latvijas klubu pretinieces: to spēks, vēsture un sekmes Eirokausos

Latvijas klubu pretinieces: to spēks, vēsture un sekmes Eirokausos
"Skonto" pretiniece "Debrecen" 2009.gada rudenī spēlēja Čempionu līgas grupu turnīrā un cita starpā uzņēma arī "Liverpool" ar slaveno Stīvenu Džerardu sastāvā
Foto: AFP/Scanpix

Jau ceturtdien trīs Latvijas pārstāves "Skonto", "Jelgava" un "Spartaks" turpinās dalību UEFA Eiropas līgā, startējot kvalifikācijas turnīra 2.kārtā. Šai materiālā mazliet detalizētāk aplūkosim mūsu klubu pretinieces - "Debrecen" (Ungārija), "Rabotnički" (Maķedonija) un "Vojvodina" (Serbija). Tāpat papētīsim Somijas HJK, ar kuru jau otrdienas vakarā Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra 2.kārtā spēlēs „Ventspils”.

"Skonto", "Jelgava", "Spartaks" - kam stiprākais pretinieks?
Sākumā salīdzināsim visu mūsu trīs Eiropas līgas pārstāvju pretinieku UEFA rangu pirms šīs sezonas (tātad neņemot vērā šo sezonu, kas vēl turpinās). Atgādinu, ka tas veidojas no konkrētās komandas pēdējo piecu gadu (ar vienādu īpatsvaru) iekrātajiem punktiem Eirokausos, plus tiek pieskaitīti klāt 20% no valsts kopējā ranga.

Ja 1.kārtā visaugstākais rangs Latvijas klubu dueļos bija „Jelgavas” pretiniecei „Litex”, tad 2.kārtā Vitālija Astafjeva komanda tikusi ne vien pie pretinieces, kuras rangs ir zemākais, bet arī pie pretinieces, kuras rangs ir zemāks nekā 1.kārtas pretiniecei. Maķedonijas „Rabotnički” rangs ir 4.675 punkti (Maķedonijas līgas devums šai rangā ir 1.175 punkti), kamēr „Litex” rangs bija 6.850 punkti.

„Skonto” un „Spartaka” pretinieku rangs ir visnotaļ salīdzināms. „Vojvodina” rangs ir 6.275 punkti (Serbijas līgas devums 2.775 punkti), bet stiprākais pretinieks uz papīra šoreiz ticis „Skonto”, jo „Debrecen” rangs ir 7.700 punkti (Ungārijas līgas devums 2.200 punkti). „Debrecen” ir vienīgā no Latvijas klubu pretiniecēm, kuras reitings ir augstāks nekā jelgavnieku pārspētajai „Litex”. Pakoriģējot šos datus un izslēdzot attiecīgo pretinieču līgu devumus un skaitot tikai pašu klubu sasniegto uz Eiropas skatuves, aina mainās, proti, „Jelgavas” pretiniece Eiropā sakrājusi tikpat punktu, cik „Spartaka” pretiniece, bet visveiksmīgākā gan joprojām iznāk „Skonto” pretiniece: „Rabotnički” 3.500 punkti, „Vojvodina” arī 3.500 punkti, „Debrecen” 5.500 punkti.

Lai jums rastos skaidrāks priekšstats par šiem skaitļiem, lūk, to attēlojums tabulā:

LV komanda1.kārtaRangs1Rangs22.kārtaRangs1Rangs2Izmaiņa
SkontoSt.Patrick’s4.4003.250Debrecen7.7005.500+75%
JelgavaLitex6.8503.500Rabotnički4.6753.500-32%
SpartaksBudučnost3.8752.750Vojvodina6.2753.500+62%

Piezīme1: Rangs1 ir īstais un oficiālais pretinieces rangs (ieskaitot līgas devumu), bet Rangs2 ir neoficiālais, koriģētais rangs (neskaitot līgas devumu).
Piezīme2: Izmaiņa atspoguļo, par cik procentiem pieaudzis vai samazinājies Latvijas 2.kārtas pretinieces oficiālais rangs salīdzinājumā ar 1.kārtas pretinieces rangu.

Kā redzams, „Jelgavai” pēc paveiktā varoņdarba pret vienu no vadošajām bulgāru komandām tagad iedota neliela „atlaide”, kamēr „Spartakam” un „Skonto” 2.kārtā būs krietni stiprākas pretinieces. Būsim godīgi, lai gan divu spēļu summā tīri skaitliski Jūrmalas un Rīgas klubu panākumi izskatījās pietiekami pārliecinoši (3:1 un 4:1, neviena zaudējuma četrās spēlēs), rezultāti bija daudz labāki nekā cīņu gaita un reālā aina laukumā. Tāpēc atļaušos apgalvot, ka (1) lai pārvarētu arī 2.kārtu, būs ļoti būtiski jāuzlabo sniegums, (2) ja divu spēļu summā uzvarēs viena no trim mūsu komandām, tas jau būs ļoti labi.

HJK
„Ventspils” pretinieces HJK reitings ir augstāks nekā jebkurai no Latvijas klubu pretiniecēm pirmajās divās kārtās – 11.140 (tuvākajai sekotājai „Debrecen” 7.700). Turklāt Somijas līgas devums ir neliels (1.640), un pamatā tas ir paša HJK nopelns un gūtie panākumi uz Eirokausu skatuves.

Klubu vēsture un lielākie sasniegumi īsumā
Ja Eiropas līgas 1.kārtā Latvijas klubu pretinieku dibināšanas gadi bija intervālā 1921.-1929.gads, tad 2.kārtā šie gadi, manuprāt, ir vēl iespaidīgāki. Jā, ir viens pretinieks, konkrēti „Jelgavas” pretiniece „Rabotnički”, kas dibināta salīdzinoši nesen, „tikai” 1937.gadā, toties pārējie divi klubi dibināti vēl pirms 1.Pasaules kara. Proti, „Vojvodina” izveidots 1914.gadā (pērn klubs svinēja 100 gadu jubileju, zemāk pievienoju divus klipus – „promo” video un koncerta video), savukārt „Debrecen” dibināts 1902.gadā!

„Rabotnički” 1937.gadā dibināts ar nosaukumu „Radnički” un bija plaši pazīstams kā „dzelzceļnieku” klubs. Pirmajos gados tas startēja Maķedonijas zemākajās līgās, bet pēc 2.Pasaules kara sāka piedalīties Dienvidslāvijas 2.spēcīgākajā līgā, paralēli startējot Maķedonijas Republikas līgā (tā pastāvēja līdz Dienvidslāvijas izjukšanai, „Rabotnički” tajā triumfēja astoņas reizes). Dienvidslāvijas augstākajā līgā „Rabotnički” uzspēlēja tikai divas sezonas, toties pēc Maķedonijas neatkarības iegūšanas 1991.gadā „Rabotnički”, protams, sāka piedalīties šīs valsts augstākajā līgā. Pirmo reizi par neatkarīgās Maķedonijas čempioni „Rabotnički” kļuva 2005.gadā, kopš tā laika iekrājot četrus valsts čempiones titulus, bet vēl trīs reizes, ieskaitot pagājušo sezonu, ieņemta 2.vieta. Pēdējās divās sezonās „Rabotnički” ieguvusi Maķedonijas kausu, kopā tas izcīnīts četras reizes.

Eirokausos „Rabotnički” debitēja 2000.gadā (divreiz 0:2 pret Ukrainas „Vorskla”), bet līdz nākamajai reizei bija jāgaida līdz 2005.gadam, kad pēc kļūšanas par valsts čempioni „Rabotnički” debitēja Čempionu līgā, kvalifikācijas turnīra 1.kārtā tiekoties ar... mūsu „Skonto”. Šis duelis Latvijas futbola vēsturē rakstāms melniem burtiem – tolaik spēcīgais „Skonto” viesos piedzīvoja apkaunojumu ar 0:6 un 1:0 Rīgā bija tikai neliels mierinājums. 2.kārtā „Rabotnički” spēkojās ar Maskavas „Lokomotiv” un izstājās pēc cienīgas pretestības izrādīšanas (1:1, 0:2).

Ja šajā sezonā „Rabotnički” pārvarēja vienu („Skonto”) barjeru, tad pēdējos 10 gados Maķedonijas klubs veselas četras reizes pratis pārvarēt divas kārtas: 2006.gadā Čempionu līgas kvalifikācijā izsistas Luksemburgas „Dudelange” (1:0, 0:0) un „Skonto” pretiniece „Debrecen” (1:1, 4:1), līdz zaudēts Francijas „Lille” (0:3, 0:1), 2007.gadā UEFA kausa kvalifikācijā pārspētas Slovēnijas „Gorica” (2:1, 2:1) un Bosnijas „Zrinjski Mostar” (0:0, 2:1), līdz sīvā cīņā zaudēts Anglijas „Bolton” (1:1, 0:1), 2010.gada Eiropas līgas kvalifikācijā pieveiktas Andoras „Lusitanos” (5:0, 6:0) un Armēnijas „Mika” (1:0, 0:0), līdz zaudēts Anglijas „Liverpool” (0:2, 0:2), bet 2012.gadā „Rabotnički” pirmo reizi pārvarēja trīs kārtas – Eiropas līgas kvalifikācijā uzveiktas Igaunijas „Trans” (4:1, 3:0) ar Aleksandru Čekulajevu sastāvā, Sanmarīno „Juvenes/Dogana” (1:0, 3:0) un Kipras „Anorthosis” (2:0, 1:2), līdz „play-off” kārtā, cīnoties par iekļūšanu grupu turnīrā, nācās ciest smagu sakāvi pret Itālijas „Lazio” (0:6, 1:3). Ja neskaita Eirokausu debiju (viens pretinieks, divas spēles), tad visas Eirokausu spēles „Rabotnički” aizvadījis pēdējos 10 gados, iekrājot lielu spēļu skaitu un ļoti cienījamu bilanci: 40 mačos 17 uzvaras, 9 neizšķirti un 14 zaudējumi ar vārtu starpību 58:48.

„Vojvodina”, kura tapšana notika sarežģītos politiskos apstākļos un kura nosaukums radies no vārdu salikuma „kara vadonis”, sākotnēji spēlēja reģionālā turnīrā un Dienvidslāvijas zemākajās līgās. Sportiskā ziņā ambīcijas pieauga ap 1940.gadu, kad klubs sāka nopietni pretendēt uz iekļūšanu Dienvidslāvijas augstākajā līgā, taču šos mēģinājumus pārtrauca 2.Pasaules karš. Pēc tā beigām augstākajā līgā izdevās iekļūt 1948.gadā.

50.-ajos gados „Vojvodina” jau sāka tikt labāko trijniekā, bet pirmo titulu izcīnīja 1966.gadā. Tituls spēcīgajā konkurencē („Red Star”, „Partizan”, „Hajduk”, Zagrebas „Dinamo”) tika iegūts vēl tikai reizi (1989.gadā), bet par Serbijas čempioni „Vojvodina”, 2000.-gadu sākumā piedzīvjot smagu finanšu krīzi, vēl nav kļuvusi. Ņemot vērā „Red Star” un „Partizan” dominanci, „Vojvodina” kopš 1993.gada 10 reizes ir ieņēmusi 3.vietu, tikai 2009.gadā spējot kļūt par vicečempioni. Pagājušajā gadā „Vojvodina” pirmo reizi ieguva Serbijas kausu.

Pēc Dienvidslāvijas titula iegūšanas „Vojvodina” 1966.gadā piedalījās Eiropas kausa izcīņā (tagadējā Čempionu līga) un pārvarēja divas kārtas (Austrijas „Admira”, Spānijas „Atletico”), iekļūstot 1/4 finālā jeb Eiropas spēcīgāko komandu astoņniekā! Tur līdzvērtīgā cīņā nācās piekāpties Skotijas „Celtic” (1:0, 0:2, otrie vārti ielaisti 90.minūtē), kas togad izcīnīja trofeju un vienīgo reizi kluba vēsturē kļuva par Eiropas spēcīgāko komandu. Tā sezona „Vojvodina” vēsturē rakstāma zelta burtiem un kopš tā laika (ja neskaita ne pārāk prestižo un vairs nepastāvošo Intertoto kausa izcīņu) lieli sasniegumi uz Eiropas skatuves nav gūti.

Pēdējos 10 gados Eirokausos „Vojvodina” startējusi septiņas reizes: trīs reizes zaudēts jau pirmajam pretiniekam, trīs reizes zaudēts otrajam pretiniekam (uzveiktas Maltas, Azerbaidžānas un Lietuvas komandas), un tikai vienu sezonu var saukt par patiesi veiksmīgu – 2013.gada Eiropas līgas kvalifikācijā pieveiktas Maltas „Hibernians”, Ungārijas „Budapest Honved”, Turcijas „Bursaspor”, bet izšķirošajā duelī par grupu turnīru zaudēts Moldovas „Sheriff” (1:1, 1:2). „Vojvodina” spēlējuši gan tādi vīri kā Siniša Mihajlovičs un Milošs Krasičs, gan arī, starp citu, bijušais „Ventspils” futbolists Saša Cilinišeks.

„Debrecen”, lai gan dibināts ļoti, ļoti sen, pirmajos gadu desmitos spēlēja Ungārijas zemākajās līgās un arī pēc debijas iekļūšanas augstākajā līgā 1943.gadā nenostiprinājās tur, bet gan „staigāja” šurpu, turpu no augstākās līgas uz otro un otrādi. Stabilitātes trūkums bija ne tikai sportiskā ziņā, bet arī komandas nosaukuma ziņā, kas tāpat mainījās neskaitāmas reizes. Tādējādi pārliecinoši var apgalvot, ka „Debrecen” labākie gadi bijuši kopš 1993.gada, kad komanda atgriezās augstākajā līgā un kopš tā laika ne tikai nav izkritusi, bet arī daudz ko sasniegusi. Pirmo valsts titulu „Debrecen” izcīnīja salīdzinoši nesen, 2005.gadā, toties tagad tā ir jau septiņkārtējā Ungārijas čempione! Kopš 2005.gada 10 sezonu laikā tikai trīs reizes nav izdevies uzvarēt nacionālajā čempionātā, tostarp pēdējā sezonā, kad komanda palika 4.vietā.

Eirokausos „Debrecen” debitēja 1998.gadā Intertoto kausa izcīņā, bet, neskaitot šo zemāka ranga turnīru, vismaz divas kārtas Eirokausos pārvarējusi trīs reizes, turklāt vienā no gadījumiem kvalificējās Čempionu līgas grupu turnīram! Tas arī ir kluba 113 gadu vēstures lielākais panākums.

2009./10.gada sezonā „Debrecen” Čempionu līgas kvalifikācijas turnīra 2.kārtā ne bez veiksmes palīdzības tika pāri Zviedrijas „Kalmar” barjerai (2:0, 1:3), 3.kārtā paveicās, ka bija jāspēlē pret „Levadia” (1:0, 1:0, igauņi pirms tam sensacionāli izsita Polijas „Wisla”), bet „play-off” kārtā Ungārijas čempione tika galā ar kaimiņienes Bulgārijas spēcīgāko komandu „Levski” (2:1, 2:0). Čempionu līgas grupu turnīrā „Debrecen” gan zaudēja visas sešas spēles – pret grupas uzvarētāju „Fiorentina” divas skaistas spēles (2:5, 3:4), pret „Lyon” divas sagrāves (0:4, 0:4), bet pret „Liverpool” divi sīvi zaudējumi (0:1, 0:1). Debrecenas komanda toreiz nevarēja spēlēt savā pilsētā (stadions neatbilda UEFA prasībām), toties visās trīs mājas spēlēs Ferenca Puškāša vārdā nosauktā stadiona tribīnes Budapeštā bija pilnas – 41.5 tūkstoši skatītāju! Starp citu, tagad „Debrecen” ir jauns stadions, 2014.gadā atklātais „Nagyerdei” stadions ar ietilpību 20 tūkstoši.

Otrs lielākais „Debrecen” panākums uzreiz nākamajā sezonā. Pēc izstāšanās no Čempionu līgas kvalifikācijas (pret „Basel” 0:2, 1:3), Debrecenas komanda Eiropas līgas „play-off” kārtā izsita mums tik pazīstamo Bulgārijas „Litex” (2:0, 2:1) un iekļuva šī turnīra grupu turnīrā. Arī šoreiz grupā pēdējā vieta, taču vismaz izdevās gūt vienu uzvaru – mājās 2:0 pret „Sampdoria” (vēl grupā bija „Metalist” un PSV).

Vēl jāizceļ 2003./04.gada UEFA kausa izcīņa, kad „Debrecen” izsita gan Lietuvas „Ekranas” (2:1, 1:1), gan Horvātijas „Varteks” (3:2, 3:1), gan Grieķijas PAOK (0:0, 1:1), līdz sīvā cīņā 1/16 finālā piekāpās Beļģijas „Club Brugge” (0:0, 0:1).

HJK vēstures bagātības ziņā nav ne ar ko sliktāks. Dibināts 1907.gadā, iekrājis 108 gadu vēsturi un atšķirībā no citām Latvijas līdzšinējām šī gada pretiniecēm Eirokausos HJK ir vadošais klubs savā valstī, tituliem bagātākais Somijas klubs. HJK kontā ir 27 Somijas čempionu tituli (pirmais iegūts vēl pirms 1.Pasaules kara!), kamēr divas tuvākās sekotājas „Haka” un HPS atpaliek ļoti tālu – pa deviņiem tituliem. HJK arī 12 reizes ieguvis Somijas kausu, bet piecreiz triumfējis Somijas Līgas kausā. Interesanti, ka kopš 1953.gada HJK tikai reizi, 1963.gadā, spēlēja pēc spēka 2.līgā, toties jau nākamajā, 1964.gadā, 10.reizi kļuva par valsts čempioni un sekojošajā Eiropas kausa (tagad ČL) izcīņā spēlēja ar pašu „Manchester United”.

Ja runājam par „jaunajiem laikiem”, tad HJK mazliet pagāja malā posmā no 1993. līdz 2001.gadam, kad tika iegūts tikai viens tituls. Arī pēc triumfiem 2002. un 2003.gadā iestājās „pauze”, un nākamais tituls pienāca vien 2009.gadā. Toties tagad HJK atkal ir savā ierastajā spozmē, un jau izcīnījis sešus titulus pēc kārtas! Tiesa, šī gada sezonā (Somijā tāpat kā Latvijā sezona norit pēc sistēmas pavasaris – rudens) pēc pēdējā mēneša neveiksmēm HJK draud šīs lieliskās sērijas pārtrūkšana.

Visbeidzot par Eirokausiem, kuros HJK, pateicoties 27 tituliem un dominancei savā valstī, ir spēlējusi ļoti daudz. Debija notika 1965.gadā, kad ar 2:3 un 0:6 tika zaudēts „Manchester United”. Brīdī, kad Latvija 1991.gadā atguva neatkarību un tika izveidota Virslīga, HJK Eirokausos bija piedalījusies jau 12 reizes (turklāt ņemiet vērā, ka tajos gados dalībnieču skaits Eirokausos bija daudz, daudz mazāks). Kopā HJK Eirokausos piedalījusies 33 sezonās, tiesa, 17 reizes izstājusies jau pēc tikšanās ar pirmo pretinieci (HJK pret „Ventspili” ir lieliska iespēja šo rādītāju samazināt līdz 50%...).

33 Eirokausu sezonu laikā HJK tikai divreiz(!) divu spēļu summā pratusi pārspēt vairāk nekā divus pretiniekus. Taču pirmā no šīm reizēm iegāja Somijas futbola vēsturē, jo 1998./99.gada sezonā HJK kļuva par pirmo un līdz šim vienīgo savas valsts komandu, kas iekļuvusi Čempionu līgas grupu turnīrā. HJK tika galā ar Armēnijas „Yerevan” (2:0, 3:0) un arī Jāņa Ikaunieka šī brīža komandu „Metz” (1:0, 1:1), ar ko pietika, lai tiktu grupu turnīrā. Tajā HJK palika pēdējā vietā, tomēr prata sakrāt četrus punktus – pret PSV 1:2, 1:3, pret „Kaiserslautern” 0:0, 2:5, pret „Benfica” 2:0, 2:2.

Otrā reize bija pagājušajā sezonā. HJK pārvarēja vienu kārtu Čempionu līgas kvalifikācijā (0:0, 2:1 pret „Jelgavas” pretinieci „Rabotnički”, tad ar 2:2, 0:2 zaudēja Kipras APOEL) un pēc pārcelšanās uz Eiropas līgu pārspēja Austrijas „Rapid”, iekļūstot grupu turnīrā. Tajā HJK spēlēja ļoti cienīgi, ieņemot 3.vietu, pa reizei uzveicot „Copenhagen” un „Torino”.

Vairums līdzjutēju zina un atceras, ka 2001./02. gada sezonā HJK UEFA kausa izcīņā tikās ar „Ventspili” un uzvarēja (2:1, 1:0), liedzot mūsējiem tikties ar Itālijas „Parma”. Toreiz „Ventspils” sastāvā laukumā izgāja Romanovs, Vaņins (abiem vārtsargiem pa spēlei), Troickis, M.Smirnovs, Korabļovs, Lukaševičs, I.V.Stepanovs, Stukaļins, Bička, Jačuks, Landirevs, Rimkus, Agafonovs, Zangarejevs, Butriks,

Pēdējie pieci gadi nacionālajā čempionātā un Eirokausos
Priekšstata iegūšanai šeit dati par Latvijas klubu pretinieču rezultātiem savos čempionātos pēdējos piecos gados:

SezonaRabotničkiDebrecenVojvodinaHJK
2010./11.4.5.3.1.
2011./12.8.1.3.1.
2012./13.4.6.3.1.
2013./14.1.1.4.1.
2014./15.2.4.4.1.

Piezīme: Somijā sezona tāpat kā Latvijā rīt pēc sistēmas pavasaris-rudens. Somijas 2014.gada čempionāts tabulā atspoguļots kā 2014./15. utt.

Eirokausu rezultāti:
2010./11.gada sezona:
- "Debrecen" Čempionu līgas kvalifikācijā pārspēja Igaunijas „Levadia” (3:2, 1:1), zaudēja Šveices „Basel” (0:2, 1:3), Eiropas līgā „play-off” pārspēja Bulgārijas „Litex” (2:0, 2:1), grupu turnīrā pret Ukrainas „Metalist” 0:5, 1:2, Itālijas „Sampdoria” 2:0, 0:1, Nīderlandes PSV 1:2, 0:3.
- „Rabotnički” Eiropas līgas kvalifikācijā pārspēja Andoras „Lusitanos” (5:0, 6:0) un Armēnijas „Mika” (1:0, 0:0), zaudēja Anglijas „Liverpool” (0:2, 0:2).
- „Vojvodina” Eirokausos nepiedalījās.
- HJK Čempionu līgas kvalifikācijā pārspēja Lietuvas „Ekranas” (0:1, 2:0), zaudēja Serbijas „Partizan” (0:3, 1:2), Eiropas līgā „play-off” zaudēja Turcijas „Besiktas” (0:2, 0:4).

2011./12.gada sezona:
- „Debrecen” Eirokausos nepiedalījās.
- „Rabotnički” Eiropas līgas kvalifikācijā pārspēja Igaunijas „Trans” (4:1, 3:0), Sanmarīno „Juvenes/Dogana” (1:0, 3:0), Kipras „Anorthosis” (2:0, 1:2), „play-off” zaudēja Itālijas „Lazio” (0:6, 1:3).
- „Vojvodina” Eiropas līgas kvalifikācijā zaudēja Lihtenšteinas „Vaduz” (1:3, 2:0).
- HJK Čempionu līgas kvalifikācijā pārspēja Velsas „Bangor City” (3:0, 10:0), zaudēja Horvātijas „Dinamo” (1:2, 0:1), Eiropas līgas „play-off” zaudēja Vācijas „Schalke 04” (2:0, 1:6).

2012./13.gada sezona:
- „Debrecen” Čempionu līgas kvalifikācijā pārspēja Albānijas „Skënderbeu” (3:0, 0:1), zaudēja Baltkrievijas BATE (0:2, 1:1), Eiropas līgas „play-off” zaudēja Beļģijas „Club Brugge” (0:3, 1:4).
- „Rabotnički” Eirokausos nepiedalījās.
- „Vojvodina” Eiropas līgas kvalifikācijā pārspēja Lietuvas „Sūduva” (1:1, 4:0), zaudēja Austrijas „Rapid” (2:1, 0:2).
- HJK Čempionu līgas kvalifikācijā pārspēja Islandes KR (7:0, 2:1), zaudēja Skotijas „Celtic” (1:2, 0:2), Eiropas līgas „play-off” zaudēja Spānijas „Athletic” (0:6, 3:3).

2013./14.gada sezona:
- „Debrecen” Eiropas līgas kvalifikācijā zaudēja Norvēģijas „Strømsgodset” (0:3, 2:2).
- „Rabotnički” Eirokausos nepiedalījās.
- „Vojvodina” Eiropas līgas kvalifikācijā pārspēja Maltas „Hibernians” (3:2, 4:1), Ungārijas „Budapest Honved” (2:0, 3:1) un Turcijas „Bursaspor” (2:2, 3:0), „play-off” zaudēja Moldovas „Sheriff” (1:1, 1:2).
- HJK Čempionu līgas kvalifikācijā zaudēja Igaunijas „Nomme Kalju” (0:0, 1:2).

2014./15.gada sezona:
- „Debrecen” Čempionu līgas kvalifikācijā pārspēja Ziemeļīrijas „Cliftonville” (2:0, 0:0), zaudēja Baltkrievijas BATE (1:0, 1:3), Eiropas līgas „play-off” zaudēja Šveices „Young Boys” (0:0, 1:3).
- „Rabotnički” Čempionu līgas kvalifikācijā zaudēja Somijas HJK (0:0, 1:2).
- „Vojvodina” Eiropas līgas kvalifikācijā zaudēja Slovākijas „Trenčin” (3:0, 0:4).
- HJK Čempionu līgas kvalifikācijā pārspēja „Rabotnički” (0:0, 2:1), zaudēja Kipras APOEL (2:2, 0:2), Eiropas līgas „play-off” pārspēja Austrijas „Rapid” (2:1, 3:3), grupu turnīrā spēlēja pret Dānijas „Copenhagen” (0:2, 2:1), Beļģijas „Club Brugge” (0:3, 1:2), Itālijas „Torino” (0:2, 2:1).


, 2015-07-14 00:09, pirms 9 gadiem
Diezgan labs raksts sanācis ! Paldies par šo labo rakstu !
, 2015-07-14 00:16, pirms 9 gadiem
Visi mūsu pretinieki ar bagātīgu vēsturi.
, 2015-07-14 00:22, pirms 9 gadiem
Vesture vai nevesture, skaidrs, ka vislielaakaas ceriibas liekamas uz Ventspili.No tiem somiem nekaa nav, ja Jurgjiitis nesalaidiis deelii taktiski, vajadzeetu njemt. Arii Skonto ungaarus var uzvilkt, ja drusku paveicas. Jelgavai un,it ipashi, Spartakam variantu praktiski nav (ceru, ka nebuus baigais daudzciparu zaagjis no serbiem)...
, 2015-07-14 00:51, pirms 9 gadiem
Jācer, ka arī šī nedēļa būs veiksmīga mūsu klubiem, pretinieki stiprāki, īpaši Skonto, bet nu ar veiksmes palīdzību pāris klubu varētu tikt tālāk
, 2015-07-14 01:13, pirms 9 gadiem
Ka tik pēc šitās pirmās kārtas eiforijas nesanāk aplauziens un visi klubi neizlido jau 2. kārtā
, 2015-07-14 01:36, pirms 9 gadiem
alguns rakstīja: Visi mūsu pretinieki ar bagātīgu vēsturi.
taisnība! pilnīgi visi!
St Patrick's - 1929
Litex - 1921
Budučnost - 1925
un tagad vēl šie ''dinozauri''
, 2015-07-14 01:37, pirms 9 gadiem
rihardilio rakstīja: Ka tik pēc šitās pirmās kārtas eiforijas nesanāk aplauziens un visi klubi neizlido jau 2. kārtā
neviens jau negaidīja , ka VISI klubi iekļūs 2. kārtā (būdami neizsētie!).
, 2015-07-14 01:59, pirms 9 gadiem
Kāpēc jūs vienmēr tulkojāt Crvena Zvezda nosaukumu? Tad Vojevodina vitā rakstiet karavadonis, bet rabotničku vietā - strādnieki
, 2015-07-14 04:11, pirms 9 gadiem
Starp citu Vojvodina ir regjions Serbijaa. Tulkot nav vajadziibas, jo arii latviski to sauc "Vojvodina". Tas taa - Sportacentra valodnieku ieveeriibai...
, 2015-07-14 07:46, pirms 9 gadiem
kā ierasti- sakarīgs raksts, tgd var uzgaidīt K Dubriku (kubriks-duriks), ka autors atkal liekuļo tikai pēc sev zināmām mērauklām
, 2015-07-14 08:29, pirms 9 gadiem
Paldies par rakstu.
Tikai šis: ''nosaukums radies no vārdu salikuma „kara vadonis”''.
Nosaukums Vojvodina radies no Serbijas reģiona, kura galvaspilsēta ir Novisada, pavisam vienkārši. Tas būtu tāpat kā, piemēram, angliski teikt, ka kluba nosaukums Jūrmala ir radies no vārda seaside.
, 2015-07-14 08:30, pirms 9 gadiem
ja JEL un SPA nav izsmēlusi savu veiksmes limitu, tad izredzes ir tieši tikpat lielas kā 1k.
, 2015-07-14 09:40, pirms 9 gadiem
VEN-HIK1-1
SCO-DEB2-1
JEL-RAB1-1
VOJ-SPA 4-0
, 2015-07-14 11:33, pirms 9 gadiem
rihardilio rakstīja: Ka tik pēc šitās pirmās kārtas eiforijas nesanāk aplauziens un visi klubi neizlido jau 2. kārtā
Ja visi izlidos 2.kārtā , tas nebūs aplauziens. Tā būs objektīvā realitāte. Labums ir tāds , ka mūsu pretinieki nav neuzvarami. Jebkurai no mūsu komandai iespējas tikt tālāk vērtējamas zem 50% bet neteikšu ka kādai komandai šīs izredzes būtu vērtējamas mazāk par15- 20%.
Ļoti subjektīvi par tikšanu tālāk bet katrs var dot savas prognozes.
Ventspils 40%, Skonto 30%, Jelgava 25%, Spartaks 15%. Kopumā ceram, ka viena komanda tiks tālāk.
Paldies autoram par kārtējo ļoti labo pārskatu.
, 2015-07-14 12:57, pirms 9 gadiem
īstais pārbaudījums būs otrā kārta.Pēc tā arī varēsim redzēt uz ko ir spējīgi mūsu klubi.Lai veicas.
, 2015-07-14 13:07, pirms 9 gadiem
sasperjods-k rakstīja: ja JEL un SPA nav izsmēlusi savu veiksmes limitu, tad izredzes ir tieši tikpat lielas kā 1k.
Jelgavas izredzes pret Rabotnički ir daudz labākas nekā bija pret Litex
, 2015-07-14 14:31, pirms 9 gadiem
It kā jau Sietiņam taisnība par Jelgavas izredzēm, jo pret Litex izredzes bija 1%, un to pašu vienīgo Jelgava (piepalīdzot tiesnesim) izmantoja. Pret Rabotnički --varu piekrist Funam, 25%.
Mirklis pēc Lionas "Olympique" trešā vārtu guvuma. Foto: Pauline Figuet/Zumapress.com/Scanpix

Sieviešu Čempionu līgas pusfinālā pārsteigums un favorītes izglābšanās

Šodien tika aizvadītas UEFA Čempionu līgas pirmās pusfināla spēles, Londonas "Chelsea" izbraukumā negaidīti pieveicot (1:0) "Barcelona", bet turnīra titulētākajam klubam Lionas "Olympique" intervālā no 80. līdz 86. minūtei gūstot trīs vārtus pēc kārtas un uzvarot (3:2) Parīzes "Saint-Germain".
Birmingemas "Aston Villa" futbolisti pēc iekļūšanas UEFA Eiropas Konferences līgas pusfinālā. Foto: Sameer Al-Doumi/AFP/Scanpix
1

"Aston Villa" Francijā izglābjas un pendelēs tiek otrajā Eirokausu pusfinālā kluba vēsturē

UEFA Eiropas Konferences līgā pusfinālu sasniegušas Florences "Fiorentina", Birmingemas "Aston Villa", "Club Brugge" un Pirejas "Olympiacos" komandas.
Mohameds Salāhs. Foto: AFP/Scanpix
2

Eiropas līga: Liverpūle neizglābjas pēc fiasko, "Bayer" turpina sezonu bez zaudējumiem

Šovakar UEFA Eiropas līgas pusfinālu sasniedza Vācijas Bundeslīgas titulu nodrošinājusī Leverkūzenes "Bayer", kas 89. minūtē paglābās no sezonas pirmā zaudējuma. Savukārt galvenajai favorītei "Liverpool" nebija pa spēkam sasmelt savā laukumā izlieto.