Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Vilcāns 2021. gadā WBC titulu zaudēja pozitīva aizliegto vielu testa dēļ

Rolands Eliņš

Vilcāns 2021. gadā WBC titulu zaudēja pozitīva aizliegto vielu testa dēļ
Ralfs Vilcāns. Foto: Boriss Simsons/LNK Boxing

Viens no šobrīd labākajiem Latvijas bokseriem Ralfs Vilcāns 2021. gada pavasarī kļuva par WBC "International" čempionu, bet vēlāk rudenī šī titula vairs nebija viņa īpašumā. Kā tagad noskaidroja portāls Sportacentrs.com, WBC viņam čempiona jostu noņēma, jo viņa analīzēs tika konstatēta aizliegto vielu klātbūtne. Vilcāns pats apzinātu aizliegto vielu lietošanu noliedza, norādot, ka pozitīvās analīzes radās veselības problēmu ārstēšanas dēļ un ka šo skaidrojumu pieņēma arī WBC. Sportista pārstāvji iepriekš jautājumus par šo tēmu bija noraidījuši kā nepamatotus un nolieguši, ka bijis pozitīvs tests.

Ralfs Vilcāns (15-0) savas karjeras līdz šim lielāko uzvaru guva 2021. gada maijā, kad Belgradā pieveica vācieti Niku Haningu un kļuva par Pasaules boksa padomes (WBC) "International" čempionu. Čempiona statuss un nonākšana WBC pasaules rangā reizē nozīmēja arī to, ka viņam bija jāpiedalās WBC "Tīra boksa programmā", kas paredz antidopinga testu veikšanu bez iepriekšēja pieteikuma, un 2021. gada otrajā pusē Vilcānam veiktajā testā tika konstatēta aizliegto vielu – augšanas hormona – klātbūtne.

To portālam Sportacentrs.com apstiprināja WBC Komunikāciju daļas direktors Viktors Kota, sakot, ka tieši šī iemesla dēļ Vilcāns 2021. gada rudenī zaudēja WBC čempiona titulu.

"Ralfs Vilcāns WBC titulu ieguva ar uzvaru pār Niku Hannigu, taču titulu vēlāk zaudēja, jo viņam bija pozitīvs antidopinga tests. Aizliegtā viela viņa analīzēs bija augšanas hormons," norādīja WBC pārstāvis. Augšanas hormons ir iekļauts WADA aizliegto vielu sarakstā, un šīs vielas lietošanas aizliegums sportistiem ir spēkā gan sacensību laikā, gan ārpus tā.

WBC komunikācijā ar Sportacentrs.com gan arī uzsvēra, ka šobrīd Vilcānam nav nekādu sankciju no WBC puses (tikai iepriekš noņemta čempiona josta), un viņam ir visas tiesības cīnīties WBC sankcionētajās cīņās. Tāpat jāuzsver, ka Vilcāns jau iepriekš bija atgriezies WBC pasaules rangā, kur šobrīd ieņem 32. vietu otrā vidējā svara kategorijā.

Vilcāns mūsu portālam norādīja, ka tobrīd viņam bijušas veselības problēmas, kuru ārstēšanas dēļ arī netīšām radušās pozitīvas dopinga analīzes. Vilcāns uzsvēra, ka dopingu apzināti nekad nav lietojis un nekad to arī nedarīs, turklāt viņš jau iepriekš ir cīnījies par savu taisnību pie WBC, ar juristu palīdzību skaidrojot savu pozīciju: "Nekāda diskvalifikācija man netika piespriesta. Visās savās cīņās esmu bijis "tīrs" un uzvarējis godīgi."

Portāls Sportacentrs.com ar jautājumu par to, kādēļ Vilcāns vairs nav WBC čempiona statusā, pie "LNK Boxing" vērsās jau 2021. gada oktobrī. "LNK Boxing" no jautājuma izvairījās, bet tobrīdējais Vilcāna treneris Sandis Kleins toreiz norādīja, ka Ralfs pats nolēmis atteikties no čempiona jostas, jo mainīs svara kategoriju. Mūsu portāla jautājumu par to, vai tiešām nebija nekādu citu apstākļu saistībā ar WBC "Tīra boksa programmu", Kleins toreiz noraidīja kā nepamatotu. Arī vēlāk gan Vilcāna komanda, gan Kleins noliedza, ka WBC titula zaudēšana būtu saistāma ar WBC antidopinga programmas nosacījumiem.

Šodien sarunā ar portālu Sportacentrs.com Kleins vēlreiz uzsvēra, ka nav neko zinājis par Vilcāna pozitīvo dopinga testu un bijis pārliecināts, ka atteikšanās no titula notiek tādēļ, lai mainītu svara kategoriju. "Man tas viss ir liels pārsteigums," teica Kleins. Uz argumentu, ka trenerim nezināt par sava sportista pozitīvajām dopinga analīzēm, ir visai neiedomājama situācija, Kleins iebilda, ka tā patiešām bijis un ka viņš par to netika informēts ne no "LNK Boxing", ne Vilcāna komandas puses.

Profesionālajā boksā antidopinga kustība ir salīdzinoši maz attīstīta, un tieši WBC ir organizācija, kas šajā ziņā soļo citiem pa priekšu, kā obligātu nosakot savu antidopinga programmu. To uztur VADA (Brīvprātīgā antidopinga aģentūra, nejaukt ar WADA, Pasaules Antidopinga aģentūru), kas par testu rezultātiem ziņo WBC un sportistam. WBC savukārt var informēt savu sadarbības partneri Latvijā, proti, Latvijas Profesionālā boksa federāciju (LPBF), taču WBC nav nekādas saistības ar WADA vai Latvijas Antidopinga biroju, un tā kā par pozitīvo testu neziņoja ne sportista, ne LPBF pārstāvji, tad arī Latvijas Antidopinga birojā par pozitīvo testu nebija zināms. Antidopinga biroja jurisdikcija tik un tā nav spēkā profesionālā boksa sakarā.

Vilcāns pēc tam 2022. gada februārī Rīgā aizvadīja savu nākamo cīņu, pret krietni zemāka līmeņa pretinieku iegūstot otrā līmeņa organizācijas IBA čempiona titulu. IBA teorētiski var neņemt vērā citu organizāciju veiktās dopinga pārbaudes, turklāt vērts pieminēt, ka IBA viceprezidents Stefans Kabrera ir tiešā veidā saistīts ar "LNK Boxing" un pats piedalās tās cīņu šovu organizēšanā Latvijā. Tāpat arī LPBF pati var lemt par to, vai piespriest kādas sankcijas pie sevis licencētiem bokseriem.

Vilcāns iepriekšējā nedēļas nogalē Rīgā "LNK Boxing" cīņu šovā izcīnīja pārliecinošu uzvaru pār itāli Stīvenu Dredhaju, nokautējot pretinieku. Arī šis cīņu šovs ir praktiski ārpus antidopinga programmu jurisdikcijas, un dopinga analīzes parasti tiek veiktas tikai tad, ja tiek aizvadīta titulcīņa. Profesionālajā boksā šāda situācija gan nebūt nav unikāla un sastopama ļoti bieži, turklāt arī tajos nedaudzajos gadījumos, kad augsta līmeņa bokseri tiek pieķerti dopinga lietošanā, sankcijas nosaka pašas boksa organizācijas, un šīs sankcijas reti kad ir vērā ņemamas. Pozitīvas dopinga analīzes bijušas tāda līmeņa bokseriem kā Kanelo Alvaress, Taisons Fjūrijs, Vitālijs Kļičko, Rojam Džounsam u.c. kas viņiem nav liegušas turpināt savas karjeras bez īpašām ilgtermiņa sankcijām.

  +2 [+] [-]

, 2023-02-24 20:53, pirms gada
"Komentāru vēl nav." - visiem vienalga

  -1 [+] [-]

, 2023-02-24 21:14, pirms gada
Kleins būs pārreiķinājies ar saviem kokteiļiem.

     [+] [-]

, 2023-02-25 12:29, pirms gada
vienigais_anonims rakstīja: Kleins būs pārreiķinājies ar saviem kokteiļiem.
Kleins tagad ir uztura speciālists?

     [+] [-]

, 2023-02-25 12:29, pirms gada
15-0 ir labi! Jātiecas uz 25-0!