Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Lielā boksa nakts: Supersērijas pusfināli un Vaildera un Brazīli nokaitētā titulcīņa

Rolands Eliņš

Lielā boksa nakts: Supersērijas pusfināli un Vaildera un Brazīli nokaitētā titulcīņa
Deontejs Vailders un Dominiks Brazīli. Foto: AFP/Scanpix

Šovakar Glāzgovā, Skotijā, turpināsies Pasaules boksa Supersērijas (WBSS) pusfināli. Ilgi gaidītās cīņas aizvadīs mājinieku favorīts Džošs Teilors un Ivans Barančiks, kurš bija centies aiziet no Supersērijas, kā arī izslavētais japānis Naoja Inoue un Puertoriko bokseris Emanuels Rodrigess. Savukārt vēlāk naktī Bruklinā WBC smagsvaru čempions Deontejs Vailders aizstāvēs savu titulu pret Dominiku Brazīli, un Vailders papildus ažiotāžu sacēlis ar saviem izteikumiem par vēlmi vārda tiešā nozīmē nosist pretinieku. Viņa izteikumus nosodīja arī WBC vadība.

Supersērijas ilgi gaidītais turpinājums šovakar norisināsies Glāzgovā, kur savus pretiniekus finālā uzzinās amerikānis Redžiss Progreiss otrajā vieglajā svara kategorijā un filipīnietis Nonito Donaire vieglākajā svara kategorijā. Viņi savas cīņas aizvadīja aprīļa beigās Ņūorleānā.

Šovakar Glāzgovā (TV tiešraidē šovs sāksies 23:00 pēc Latvijas laika) par Progreisa pretinieku kļūs Džošs Teilors (14-0, 12KOs), skots, kurš šobrīd ir WBC sudraba čempions, vai arī Ivans Barančiks (19-0, 12KOs), ASV dzīvojošais baltkrievs, kurš ir IBF čempions un iepriekš bija paziņojis par izstāšanos no Supersērijas.

Barančika aģents centās panākt, lai viņa klients pusfinālā vairs nepiedalītos, jo prēmijas par ceturtdaļfinālu Supersērijas bokseriem krietnu laiku aizkavējās un tika runāts par Supersērijas finansiālajām problēmām. Taču Supersērija, lai arī ar aizkavēšanos, bet sāka pusfinālu izspēli, kā arī beidzot noslēdza TV līgumu Lielbritānijā, pārdodot raidtiesības „Sky Sports”.

Barančika aģents gan tāpat savu nostāju nemainīja un pārmeta Supersērijai dažādu negodīgu paņēmienu izmantošanu, bet beigās tomēr Barančikam nācās vien doties uz Glāzgovu. Šveices tiesā Supersērija saņēma lēmumu sev par labu par noslēgtā līguma detaļām, kā arī tika ziņots par IBF izdarīto spiedienu uz Barančiku. Ne Barančiks, ne Teilors vēl nav zaudējis nevienā cīņā, taču Barančika pieredze ir lielāka. Bukmeikeri gan par izteiktu favorītu uzskata Teiloru, kuram gan radās problēmas ar svara kategorijas ievērošanu. Vispirms viņam tika konstatēts 63.6kg svars, nedaudz virs limita, taču stundu vēlāk pēc atkārtotas svēršanās viss jau bija kārtībā.

Vakara otrajā galvenā cīņā Glāzgovā savu reputāciju centīsies attaisnot japānis Naoja Inoue (17-0, 15KOs) ar iesauku „Monster”. Viņam šī būs tikai otrā profesionālā cīņa ārpus Japānas, taču 26 gadus vecais sportists ar saviem pretiniekiem izrēķinājies jau septiņās titulcīņās pēc kārtas, visās uzvarot ar nokautu.

Inoue tiek uzskatīts par milzīgu favorītu arī šodienas cīņā pret Puertoriko bokseri Emanuelu Rodrigesu, kuram gan arī iespaidīga karjeras bilance (19-0, 12KOs). Cīņas likme būs WBA un IBF čempiona tituli.

Savukārt vēlāk naktī Bruklinā, Ņujorkā, (šova sākums 4:00 no rīta) tiks aizvadīta cīņa par WBC smagsvaru čempiona titulu. Pašreizējais čempions Deontejs Vailders (40-0-1, 39KOs) savā iepriekšējā cīņā palika ar neizšķirtu pret Taisonu Fjūriju, un šī cīņa izpelnījās plašu boksa apskatnieku atzinību abiem bokseriem. WBC arī sankcionēja revanšu, taču pagaidām tas nav piepildījies, tāpat arī nav nekas sarunāts ar pārējo organizāciju čempionu Entoniju Džošua, līdz ar to visi trīs aizvadīs cīņas pavisam īsā intervālā, taču – katrs pret savu pretinieku.

Vailderam pretiniekos nozīmēts Dominiks Brazīli (20-1, 18 KOs), 33 gadus vecs amerikānis, kurš savā karjerā vienīgo zaudējumu cieta titulcīņā pret Džošua, tiekot nokautēts. Tagad viņam ir otrā iespēja tikt pie pasaules čempiona titula, bet Vailders tiek uzskatīts par izteiktu favorītu.

Šī cīņa tiek sagaidīta ar pamatīgu kontroversiju Vaildera dēļ. ASV boksā nav nekāds noslēpums, ka Vailders un Brazīli ir naidīgi noskaņoti jau vairākus gadus. 2017. gada ziemā Vaildera brālis un Brazīli kādā Alabamas viesnīcā iesaistījās konfliktā, uz kuru tika izsaukta arī policija. Brazīli apgalvoja, ka tobrīd bijis kopā ar ģimeni un Vaildera brālis iesitis viņam no muguras. Vailderu ģimene pretinieka stāstā saskata melus, noraidot, ka Brazīli blakus tobrīd būtu bijusi sieva un bērns. Skaļi strīdi starp abiem bijuši jau iepriekš vakarā cīņu šovā, kurā piedalījās gan Vailders, gan Brazīli, bet asumi attīstījās viesnīcā. Brazīli pēc tam iesniedza tiesā prasību pret Vaildera brāli, bet tā tika noraidīta.

Vailders pirms šīs cīņas izteicās, ka vārda tiešā nozīmē vēlas ringā nosist savu pretinieku, viņš izmantoja tieši vārdu „nogalināt”. Nākamajās intervijās viņš no šiem vārdiem neatkāpās, uzsverot, ka ”bokss ir lieliska lieta – par to, ka vari kādu nosist, tu vēl saņem samaksu”. Daži boksa apskatnieki centās šos izteikumus uztvert kā sportista pašpārliecinātību un vienkārši bravurīgus vārdus, tā īsti nepievēršot uzmanību tam, ko patiesībā nozīmē Vaildera vārdi, proti, viņš runā par pretinieka dzīvības dzēšanu, kas diemžēl boksa ringā patiešām var arī notikt. Taču Vailders izpelnījies ari pamatīgu kritiku par savu nostāju, un viņu nosodīja arī WBC, tiesa, aprobežojoties tikai ar nosodījumu.

Lai nu kā, bet Vailders apsolīja, ka cīņa beigsies ar nokautu. Tam piekrita arī Brazīli, taču pieļaujot iespēju, ka Vailders būs tas, kurš tiešā tuvumā skatīsies uz ringa dēļiem. „Neredzu variantu, ka cīņa varētu ilgt visus 12 raundus,” teica Brazīli. „Esmu drošs, ka jau no paša sākuma ringā būs uguņošana, un centīšos noturēt tempu visas cīņas garumā. Visi runā par Vaildera sitienu, bet šie ir smagsvari, un arī man spēks nokautēt pretinieku, esmu to daudzreiz jau izdarījis. Vailders daudz runā. Bet es šai cīņai trenējos kā krātiņā ieslodzīts zvērs, kuru tagad esmu gatavs izlaist ārā. Esmu pārliecināts par saviem spēkiem.”

Izmantotie resursi:
Ringside Seat Deontay Wilder and Dominic...

  -2 [+] [-]

, 2019-05-18 15:00, pirms 5 gadiem
Es par Vailderu!

  +2 [+] [-]

, 2019-05-18 15:28, pirms 5 gadiem
Ceru, ka Vailders ar savu pārāk lielo pašpārliecinātību pa*irsīs. Es par Breazeale!

     [+] [-]

, 2019-05-18 19:27, pirms 5 gadiem
Vispār jau amerikānis, nevis brazīlis
Un uzvārds ir Brizils.

     [+] [-]

, 2019-05-19 00:41, pirms 5 gadiem
Par Brazīli no Amerikas!