Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Usiks - Fjūrijs: harisma, tituli, miljoni kontos un ieraksti boksa vēsturē

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Usiks - Fjūrijs: harisma, tituli, miljoni kontos un ieraksti boksa vēsturē
Taisons Fjūrijs un Oleksandrs Usiks aci pret aci. Foto: Action Images via Reuters/Scanpix

Smagsvaru čempiontituls izsenis bijis profesionālā boksa krējums. Jau ilgāku laiku dažādu iemeslu dēļ četri nozīmīgākie boksa tituli supersmagsvaru divīzijā bijuši sadalīti starp vairākiem cīkstoņiem. 2023. gadu boksa fani sagaidīs ar pamatotām cerībām kļūt par lieciniekiem vēsturiskam duelim – WBA, IBF un WBO čempiona Oleksandra Usika (20-0, 13 KO) cīņai pret WBC titula īpašnieku Taisonu Fjūriju (33-0-1, 24 KO). Kādas likmes liktas uz šīs cīņas rēķina, kāda būtu tās nozīme un, pats galvenais, cik tālu ieceres un fantāzijas ir no rezultēšanās darbos?

”Viņš ir vājprātiņš, bet to es domāju labā nozīmē”

“Kur ir Oleksandrs Usiks? Usik, tu esi nākamais!” – izņemot pāris skanīgākus ringa malā sēdošajam bokserim veltītus apzīmējumus, šādus vārdus 60 tūkstošu skatītāju klātbūtnē “Tottenham Hostpur” futbola stadionā pagājušonedēļ pēc uzvaras pār Dereku Čisoru mikrofonā izkliedza Taisons Fjūrijs.

WBA, WBO un IBF pasaules čempions supersmagsvaru divīzijā bija ieradies Londonā, lai vērotu, kā Fjūrijs trešo reizi aizstāv savu WBC titulu. 34 gadus vecais britu smagsvars neatstāja pretiniekam daudz izredžu un guva pārliecinošu uzvaru, tiesnesim apturot cīņu desmitajā raundā. Lai arī diezgan droši var apgalvot, ka šāda satikšanās būtu notikusi jebkurā gadījumā, interesanti, ka Usiku un Fjūriju uz satikšanos ringā kopā saveda tieši Čisora. Saņēmis uzslavas no Fjūrija un publikas ovācijas, divīzijas veterāns ringā izteicās, ka Taisona karjeras turpinājumā gribētu redzēt tieši titulu apvienošanas cīņu pret Usiku.

“Lai Fjūrijs ir diezgan daiļrunīgs un varēja izdomāt jebko, viņš pēc cīņas diezgan personīgi apsaukāja Usiku, pieminot izskatu, ko, viņam, manuprāt, īsti nevajadzēja darīt,” abu pirmo kārtīgo satikšanos kameru priekšā vērtēja cīņas sporta zinātājs un komentētājs Jānis Eisaks, kurš pie mikrofona bija arī Fjūrija – Čisoras cīņā.

Abi smagsvaru čempioni par savstarpēju dueli vairākkārt runājuši jau iepriekš. 35 gadus vecais Oleksandrs Usiks pēc savas iepriekšējās cīņas 20. augustā, kad Saūda Arābijā otro reizi pieveica Entoniju Džošua, izteicās, ka viņa nākamajai cīņai jānotiek pret Taisonu Fjūriju, vai arī tāda [nākamā] nenotikšot vispār. Fjūrijs, kurš pēc pavasarī izcīnītās uzvaras pār Dilianu Vaitu bija paziņojis, ka beidz karjeru, nosauca Usika un Džošua dueli par sliktāko smagsvaru titulcīņu, kādu jebkad redzējis, un lika noprast – velciet ārā savas čeku grāmatiņas, tad varēsim runāt.

Čeku grāmatiņu potenciālās cīņas rīkotājiem gan būs jāvelk ārā diezgan pabiezu. Vasarā Fjūrijs paziņoja, ka par cīņu ar Usiku vēlētos saņemt 500 miljonus angļu mārciņu: “Man naudu nevajag. Man tās ir pietiekami. Bet, ja viņi vēlas, lai Čigānu karalis [Fjūrija iesauka “Gypsy King”] cīnās, tai jābūt nepiedienīgi lielai summai. Tā ir lielākā cīņa pasaulē, tāpēc tai jābūt arī lielākajai algas dienai. Floids Meivezers par cīņu pret Meniju Pakjao saņēma 400 miljonus dolāru, es gribu 500 miljonus mārciņu.”

“Viņš ir vājprātiņš, bet to es domāju labā ziņā. Es arī labprāt gribētu 500 miljonus, bet tas ir neprāts,” sev raksturīgā manierē par pretinieka vēlmēm paironizēja Usiks. “Fjūrijs jau ir sācis runāt un pārdot šo cīņu. Tāpēc esmu drošs, ka viņš piekritīs, jo tā būs tik iespaidīga cīņa.”

WBC čempions izteicās, ka vēlas cīņu pret Usiku aizvadīt vēl līdz gada beigām, taču šāda iecere nesaskanēja ar ukraiņu boksera kalendāru. Nevēlēdamies gaidīt bez cīņas pārāk ilgi, Fjūrijs uz brīdi skatu pievērsa Entonijam Džošua, taču jau atkal abu Lielbritānijas boksa superzvaigžņu duelis tālāk par spekulācijām nepavirzījās, un cīņai ar Fjūriju piekrita Čisora. “Atceramies, ka Taisons Fjūrijs viņam sarūpēja karjeras pirmo zaudējumu, un izskatās, ka būs sarūpējis arī pēdējo. Pieļauju, ka Čisora vismaz vienu cīņu gan vēl aizvadīs, bet jebkurā gadījumā viņš palīdzēja savam draugam nopelnīt labu pensijas kapitālu,” šo cīņu, ko iepriekš pats Usiks nosauca par smieklīgu, raksturo J. Eisaks.

Pirmās indikācijas sarunu procesā - pozitīvas

“Mēs viens otru zinām – nebūs nekādu muļķību vai stīvēšanās. Varēsim to nokārtot drīz vien. Usiks mums ir teicis, ka nebūs gatavs cīnīties līdz nākamajam gadam. Ja Fjūrijs gūs uzvaru, centīsimies šo cīņu sarīkot uz februāri, marta sākumu,” pims Fjūrija – Čisoras cīņas par attiecībām ar Usika nometni izteicās Fjūrija promouters Bobs Arums.

Usika pārstāvis Aleksandrs Krasjuks tikmēr bumbu nogādāja Fjūrija komandas laukuma pusē: “Mēs visi ceram, ka Fjūrijs pieņems šo izaicinājumu un cīnīsies pret mazo zaķīti [Fjūrijs Usiku iesaucis par “small rabbit”] no Ukrainas, kurš atņems viņa zaļo jostu. Šai cīņai ir jānotiek, un to vēlas visi. Vienīgo piekrišanu vēl gaidām no WBC čempiona, kuram tai jāpiekrīt.”

Savu “jā” vārdu titulu apvienošanas cīņai devis arī WBC organizācijas prezidents Maurisio Suleimans, kurš paudis, ka šis brīdis esot perfekts dueļa sarīkošanai: “Šobrīd WBC nav obligātā pretendenta, un to mēģināsim sarīkot [Deonteja] Vaildera un [Endija] Ruisa cīņā. Ceru, ka visas četras [vadošās – WBA, WBO, WBC un IBF] organizācijas spēs vienoties sankcionēt titulu apvienošanas cīņu.” Vienīgais bokseris obligātā pretendenta statusā kādai no jostām šobrīd ir Usikam piederošā IBF titula kārotājs, horvāts Filips Hrgovičs, tomēr Usika promouters Krasjuks izteicies, ka tas nebūšot šķērslis, lai ukrainis nākamo reizi ringā kāptu uz cīņu pret Fjūriju.

Cīņas sarīkošanā šķietami ieinteresētas ir abas puses, taču, lai iecere materializētos, vispirms jāizcīna cīņas kabinetos. “Visam būtu jānotiek loģiski, ka viņi spēj vienoties, bet jāsaprot, ka tas ir ne tikai sports, bet arī bizness, kur visi meklē sev izdevīgākos variantus. Galvenais faktors, kas jāatrisina, visticamāk, ir nauda. Finansiālais faktors spēlēs lielu lomu, jo abi divi intervijās ir izteikušies, ka viņiem tas ir svarīgi. Tā ir kā politika – vienošanās māksla, kā labāk atrisināt šo jautājumu,” vērtē Eisaks.

“Skaidrs, ka puišiem naudas pietiek, bet katram ir arī kādi savi mērķi – Usiks kādu daļu ziedo Ukrainai, arī Fjūrijs gandrīz pēc katras cīņas lielu daļu honorāra novirza ziedojumos un dara labus darbus - viņi ir cilvēki ar lielu un labu sirdi.”

Boksa cīņu komentētājs gan pieļauj, ka Fjūrijam vismaz Lielbritānijas tirgū, kur savās iepriekšējās divās cīņās Taisons izpārdevis “Wembley” un “Tottenham” stadionus, būtu arī ienesīgāki piedāvājumi. “Tur strādā ļoti radoši cilvēki, kas noteikti zinās, kā šo cīņu pārdot, bet vai tā būs tik viegli pārdodama kā, piemēram, Fjūrija cīņa pret Džošua? Domāju, ka arī Amerikā šo cīņu skatītos daudz vairāk cilvēku nekā cīņu pret Usiku, bet tas ir tikai mans viedoklis. Kaut vai cīņa ar to pašu Džo Džoisu, kurš arī bija klāt Fjūrija cīņā pret Čisoru – skatoties no malas, šķiet, ka arī tā Lielbritānijā varētu būt daudz pelnošāka,” sprieda Eisaks. “Tirgus izmaiņas gan var būt ļoti straujas. Lai arī cik tas varbūt dīvaini izklausās, arī kara Ukrainā dēļ ukraiņu bokseriem pievērš pastiprinātu uzmanību. Nezinu, cik tas ir aktuāli otrpus okeānam, bet man šķiet, ka pasaule tomēr jūt līdzi un tur īkšķus par ukraiņiem.”

“Veidojot šādas cīņas PR kampaņu, pat īsti neko papildus nevajag izcelt. Arī Usiks ir harismātisks čempions, līdzīgi kā Fjūrijs – viņš, protams, vēl ir ļoti mutīgs, bet Usiks ir vienkārši interesants džeks. Gribot negribot, viņiem pašiem noteikti sanāks ļoti laba PR kampaņa, kad viņi savā starpā tiksies, pārmīs vārdus kādās intervijās - tur noteikti nāks ārā pērles.”

Jautājumam par to, vai Fjūrija un Usika dueli ir reāli sarīkot abu iecerētajā laika rāmī – 2023. gada sākumā – Eisaks saskata divas puses: “No sportiskās puses tas ir reāli, no biznesa – tas atkarīgs no sarunu procesa. Man šo cīņu ļoti gribētos redzēt, un arī lielākā daļa boksa fanu vismaz Eiropā šo cīņu ļoti gaida.”

Arī pēdējie publiskie paziņojumi no abām pusēm liecina, ka lietas virzās pareizajā kursā – Usika menedžeris Egis Klims pavēstījis, ka cīņa varētu notikt laika posmā no 18. februāra līdz 4. martam, bet Fjūrija pārstāvis Bobs Arums paudis, ka par cīņas norises vietu varētu vienoties jau nākamnedēļ. Abas puses sarunas uzsākušas jau pirms Fjūrija cīņas ar Čisoru, taču pašreizējā retorika liek secināt, ka process priekš šāda mēroga cīņām rit pat neierasti raiti. Kopš vasaras ritēja sarunas par citu supercīņu pusvidējā svarā starp Terensu Krofordu un Erolu Spensu, kas tika pielīdzināta jau minētajam Meivezera – Pakjao duelim. Pēdējā brīdī ieceres pajuka, Krofordam neesot apmierinātam ar finanšu caurspīdīgumu un vainojot boksa biznesa pusi. Šajā sakarā nevar nepieminēt arī smagsvaru divīziju, par cīņām ar Džošua nespējot vienoties ne Fjūrijam, ne savulaik arī Vailderam.

Skaļi ieiet vēsturē

Pašreizējais WBC čempions Fjūrijs, kurš 2015. gadā, pieveicot citu ukraiņu bokseri Vladimiru Kļičko, izcīnīja arī WBO, WBA un IBF titulus [tobrīd vēl bez WBC titula], pēc cīņas pret Čisoru izteicās, ka 2023. gadu sagaida izvēršamies par lielāko savā karjerā.

“Mēs dabūsim šīs lielās cīņas. Esmu gatavs cīnīties ar Usiku – Lielbritānijā, Saūda Arābijā vai citur. Dosim faniem vienu čempionu, vienu seju, vienu vārdu. Usiks ir gatavs pieņemt izaicinājumu. Viņš šovakar bija šeit, tāpēc cieņa viņam. Viņš nav bokseris, ko ir viegli atšifrēt – viņš ir kustīgs, izveicīgs, kreilis, ar labām prasmēm, olimpiskais zelta medaļnieks, kurš ir labā formā. Tāpēc es ļoti gaidu šo izaicinājumu. Lielās cīņas dažreiz nenotiek dažādu iemeslu dēļ. Bet man ir laba priekšnojauta, ka šī notiks,” cerību pauda Fjūrijs. 206 centimetrus garais britu smagsvars arī izteicās, ka rezerves plāns būtu cīņa ar tautieti Džo Džoisu – 2016. gada Rio olimpiādes sudraba laureātu, kurš profesionāļos sasniedzis 15-0 bilanci un šoruden izcīnīja WBO pagaidu [“interim”] čempiontitulu.

Fjūrijs pat izteicies, ka, viņaprāt, grūtāks uzdevums ringā būtu tikt galā ar Džoisu, nevis Usiku: “Lielais Džo, kurš kā tanks nāks man virsū un mēģinās mani sadauzīt gabalos, vai Usiks, kurš centīsies uzvarēt raundu, skrienot apkārt pa ringu, izmetot kādu džebu, lai vāktu pa punktam. Es uzskatu, ka Usiks ir lielisks cīkstonis. Netaisos viņam neko atņemt – viņš bija neapstrīdamais pirmā smagā svara čempions, tagad ir smagsvaru čempions, un viņam bijusi fantastiska karjera. Es uzskatu, ka viņu sakaušu. Gribu to pierādīt, tāpēc nokārtosim to.”

Attiecībā pret Usiku Fjūrija galvenais trumpis ir acīmredzams – auguma pārsvars, ko angļu milzis prasmīgi liek lietā pret visiem pretiniekiem. “Fjūrijam ir auguma un masas priekšrocības, ko viņš apliecināja arī pret Čisoru – kad viņš uzguļas virsū, pretinieku vienkārši kausē. Usikam būtu daudz jākustas, kas ir viņa trumpis,” vērtēja Eisaks. 2,06 metrus garais Fjūrijs pirms iepriekšējās cīņas svēra 121,9 kilogramus, bet par 15 centimetriem īsākais Usiks uz otro cīņu pret Džošua nedaudz pārsniedza simts kilogramu robežu (100,5). Tas bija lielākais svars ukraiņa karjerā.

Tāpat Eisaks izcēla arī citu iezīmi: “Usiks ir ļoti ātrs uz kājām, un arī kreilis – lai arī daudzi bokseri un boksa apskatnieki saka, ka stājai lielas nozīmes nav, es tam līdz galam nepiekrītu. Labročiem cīnīties pret kreiļiem nav ierasti. Domāju, ka Fjūrijs būtu ieinteresētāks cīnīties ar jebkuru citu, nevis Usiku, jo Usiks var izšaut. Jā, Usikam nav auguma priekšrocības, bet viņš ir kustīgs, viņam ir viss pārējais. Ar šādu bokseri Fjūrijs nav cīnījies. Usiks daudz kur tiek pielīdzināts Muhamedam Ali – viņi ir dzimuši vienā dienā, ir plus mīnus vienā augumā un ķermeņa proporcijās.”

“Galvenais ir dzinējs, nevis rāmis,” izteicās WBA, WBO un IBF čempions Usiks. “Es trenēšos. Trenēšos ļoti smagi, lai parādītu labu cīņu. Ar Dieva gribu uzvarēšu. Šo cīņu grib redzēt visa Lielbritānija, visa Ukraina, visa pasaule. Pirmkārt, cīnīšos saviem cilvēkiem un savai valstij, otrkārt, ļaušu visai pasaulei to izbaudīt.”

Lai arī auguma parametros atšķirība ir ievērojama, ilggadējais cīņu sporta komentētājs Eisaks uzsver, ka Usika un Fjūrija cīņas stilam ringā ir arī daudz kas kopīgs: “Šeit ir divi reāli tehniski čaļi, virtuozi. Protams, abi var iesist, par to šaubu nav. Ne vienmēr gan divi tehniskie sarūpē skatāmāko cīņu – man šķiet, ka labākā kombinācija ir tehniskais pret sitēju, piemēram, kā Fjūrijam pret Vailderu vai Usikam pret Džošua. Manuprāt, šī cīņa varētu beigties pēc punktiem, jo abi ir tehniskie bokseri.”

Eisaks neizslēdza iespēju, ka, bokseriem liekot parakstus uz līguma, tas varētu nozīmēt ne tikai vienu, bet pat divas cīņas, iekļaujot līgumā punktu par tiesībām uz revanšu. Šādus punktus, piedzīvojot zaudējumus pret Fjūriju un Usiku, izmantoja gan Deontejs Vailders, gan Entonijs Džošua. “Tas viss atkarīgs no sarunu procesa. Viņi, protams, skatīsies, kā nopelnīt naudu, un gribēs nodrošināties pret tālāko,” sprieda Eisaks.

Visas zīmes šobrīd norāda ukraiņa Oleksandra Usika un angļa Taisona Fjūrija titulu apvienošanas cīņas virzienā. Duelis ierakstītu jaunu lappusi boksa vēsturē – nevienam smagsvaru bokserim vēl nav izdevies apvienot visas četru vadošo boksa organizāciju jostas. Kopumā to paveikuši vien astoņi bokseri. Turklāt Usiks panākuma gadījumā sasniegtu pat divus rekordus – viņš būtu pirmais vīriešu bokseris pasaulē, kurš izcīnījis visus titulus divās svara kategorijās. 2018. gadā, uzvarot Supersērijas turnīrā, Usiks apvienoja visus pirmā smagā svara titulus. [Vairāk par dažādo titulu nozīmi boksā – šeit.]

Bokseri, kas apvienojuši IBF, WBA, WBO un WBC titulus

Nr.BokserisBilanceValstsSvara kategorijaGads (kad?)
1.Bernards Hopkinss55-8-2 (32 KO)ASVVidējais svars2004.
2.Džermeins Teilors33-4-1 (20 KO)ASVVidējais svars2005.
3.Terenss Krofords38-0 (29 KO)ASVVieglais pusvidējais2017.
4.Oleksandrs Usiks20-0 (13 KO)UkrainaPirmais smagais2018.
5.Džošs Teilors19-0 (13 KO)SkotijaVieglais pusvidējais2021.
6.Sauls Alvaress58-2-2 (39 KO)MeksikaSupervidējais2021.
7.Džermels Čarlo35-1-1 (19 KO)ASVVieglais vidējais2022.
8.Devins Heinijs29-0 (15 KO)ASVVieglais svars2022.

“Šeit jārunā par to, ka viņi grib ieiet vēsturē - ļooti skaļi,” uzsvēra Eisaks. “Nav runas tikai par smago svaru, bet vispār boksu kā tādu – tā ir viena no skaļākajām dekādes cīņām. Neapstrīdamais čempions pirmajā smagajā svarā, olimpiskais, pasaules un Eiropas čempions Usiks ar trīs jostām smagsvaros pret vienu no visu laiku harizmātiskākajiem bokseriem, WBC čempionu, bijušo WBO, WBA un IBF čempionu Fjūriju, turklāt abi divi ne reizes nav zaudējuši – šī cīņa ir kārtīga bonbonga.”

Izmantotie resursi:

https://www.dazn.com/en-GB/news/box...
https://www.telegraph.co.uk/boxing/...
https://www.boxingscene.com/usyk-fu...
https://www.skysports.com/boxing/ne...
https://www.skysports.com/boxing/ne...
https://www.skysports.com/boxing/ne...
https://sport.ua/uk/news/606344-ale...
https://www.boxingnews24.com/2022/1...
https://sport.ua/uk/news/606856-men...

     [+] [-]

, 2022-12-10 11:53, pirms gada
Labs raksts laikam. Tiku līdz vietai par "mazo zaķīti", kas ir nepareiza informācija, jo Fjūrijs Usiku par zaķīti nekad nav nosaucis. Tālāk, protams, nelasīju, jo pazuda patiesības moments rakstam.

     [+] [-]

, 2022-12-10 19:31, pirms gada
Man liekas, ka Fjūrijs izvairīsies no cīņas ar Usiku, kā tas notika epopejā ar Džošua. Vilcinās laiku, līdz cīnīsies ar kādu maisu, jo redz spiedīs termiņš jostu aizstāvēšanai.

     [+] [-]

, 2022-12-10 20:07, pirms gada
Ja Fjūrījs sevi dēvē par čigānu karali, tad noteikti zin fašistu attieksmi pret čigāniem otrajā pasaules karā. Tgd rašistiem ir tāda pati attieksme pret ukraiņiem. Domāju, ja abi bokseri vienotos cīņai un visu peļņu atdotu Ukrainai, tad uz Usika atbildi Fjūrijam nebūtu ilgi jāgaida. Tā sekos uzreiz.

     [+] [-]

, 2022-12-10 20:57, pirms gada
shineon rakstīja: Labs raksts laikam. Tiku līdz vietai par "mazo zaķīti", kas ir nepareiza informācija, jo Fjūrijs Usiku par zaķīti nekad nav nosaucis. Tālāk, protams, nelasīju, jo pazuda patiesības moments rakstam.
Viņš drošvien domāja rabbit ( trusis) Tā ir, ka tulko papīru nevis pašu sarunu

     [+] [-]

, 2022-12-11 23:33, pirms gada
Paskatoties kā boksēja tas Fjūrijs pret Čisoru es varu teikt ka Usikam ir tīri nesliktas izredzes...😎😁