Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Valdība lems par 28 458 eiro naudas balvu Briedim

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Valdība lems par 28 458 eiro naudas balvu Briedim
Mairis Briedis un Marko Huks
Foto: Alexey Sukachev / boxingscene.com

11. aprīlī valdības sēdē tiks skatīs Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais Ministru kabineta rīkojuma projekts, lai valsts labākajam bokserim Mairim Briedim piešķirtu naudas balvu 28 458 eiro (tostarp 6 218 nodokļu nomaksai) par izcīnīto Pasaules boksa padomes (WBC) pasaules čempiona titulu pirmā smagā svara kategorijā.

Vēsturiskās sacensības noritēja naktī uz 2017. gada 2. aprīlī, kad Mairis Briedis (22-0, 18KO) izcīnīja nozīmīgāko uzvaru karjerā - Vācijas pilsētā Dortmundē pēc punktiem (116:111, 117:110, 118:109) latvietis pārspēja serbu izcelsmes vācu bokseri Marko Huku (40-4-1, 27KO) un izcīnīja WBC jostu pirmajā smagajā svarā (līdz 90.7 kilogramiem). Līdz šim nevienam Latvijas sportistam profesionālajā boksā nebija izdevies kļūt par pasaules čempionu.

"Šis ir vēsturisks sasniegums Latvijas sportā. Klātienē atbalstīja kupls fanu skaits no Latvijas, un mūsu valstī līdzjutēju tūkstoši sekoja tiešraidei, turot īkšķus par uzvaru. Valsts un sabiedrības vērtējumā izcils sniegums pasaules sporta arēnā ir jānovērtē visaugstākajā līmenī," pauž izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

5. aprīlī IZM saņēma Valsts policijas priekšnieka pienākumu izpildītāja, pulkveža Arta Velša ierosinājumu par Maira Brieža (kurš vienlaikus ir arī Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Speciālo objektu apsardzes pārvaldes Tehniskās apsardzes nodaļas inspektors ar kapteiņa dienesta pakāpi) apbalvošanu ar naudas balvu. Par priekšzīmīgu dienesta pienākumu izpildi, augstiem darba rezultātiem, izciliem sasniegumiem sportā, kā arī par Latvijas vārda nešanu pasaulē un Valsts policijas tēla popularizēšanu un spodrināšanu, tika lūgts apbalvot Briedi ar naudas balvu.

Ministru kabineta noteikumi "Noteikumi par kārtību, kādā piešķiramas naudas balvas par izciliem sasniegumiem sportā, un naudas balvas apmēru" neparedz iespēju piešķirt naudas balvu par sasniegumiem profesionālajā boksā, tāpēc sagatavots Ministru kabineta rīkojuma projekts "Par naudas balvas piešķiršanu Mairim Briedim", izmantojot valsts budžeta programmu "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

IZM uzskata, ka šādā situācijā, kas Latvijas sporta vēsturē ir unikāla, ir jārod atbilstošs risinājums, lai, neskatoties uz starptautisko boksa pārvaldības struktūras sadrumstalotību, ievērojot sportā pastāvošo godīgas spēles principu, visaugstākajā izpildvaras līmenī varētu novērtēt šo Latvijas boksa vēsturē izcilo Maira Brieža sasniegumu un izteikt pateicību, piešķirot naudas balvu, vienlaikus neveicot grozījumus noteikumos, lai tos pielāgotu vienam konkrētam gadījumam. Jānovērtē arī šī sasnieguma milzīgā pozitīvā ietekme Latvijas starptautiskās atpazīstamības veicināšanā. Ir svarīgi sabiedrībai dot skaidrus signālus, ka sportistu ieguldītais darbs un izcilie sasniegumi valstī tiek novērtēti visaugstākajā līmenī.

Līdz šim kopš 1991.gada augstākie sasniegumi Latvijas bokseriem pieaugušo konkurencē ir bijuši Igora Šaplavska olimpiskajās spēlēs Barselonā izcīnītā piektā vieta, Dmitrija Šostaka izcīnītā trešā vieta 2009.gada pasaules čempionātā un Nikolaja Grišuņina izcīnītās trešās vietas Eiropas čempionātā (2008. un 2015.gadā). Pārstāvot PSRS, visaugstākos rezultātus sasniedza Latvijas bokseris Jurijs Vauļins, kurš 1987.gadā ieguva Pasaules kausu, kā arī kļuva par Eiropas čempionu.

Izmantotie resursi:
Izglītības un zinātnes ministrija
Ministru kabinets

  +3 [+] [-]

, 2017-04-08 14:12, pirms 7 gadiem
Super

  +5 [+] [-]

, 2017-04-08 14:21, pirms 7 gadiem
Varat sākt kurināt naidu, bet profesionāliem sportistiem šādas balvas nepienākas. Pēc tam psr katru aizstāvēšanu vai citu jostu titulcīņām arī maksāsim? Domāju ar šo cīņu Mairis jau nopelnīja kādas 2x lielāku summu kā minimums. Gaidām, ko valdība darīs, ja San Antonio paceļ titulu. Mairim fanu daudz, vēlēšanas tuvojas, valdībai savas sejas jāpaspodrina.

  +1 [+] [-]

, 2017-04-08 14:22, pirms 7 gadiem
Ernijzz rakstīja: Varat sākt kurināt naidu, bet profesionāliem sportistiem šādas balvas nepienākas. Pēc tam psr katru aizstāvēšanu vai citu jostu titulcīņām arī maksāsim? Domāju ar šo cīņu Mairis jau nopelnīja kādas 2x lielāku summu kā minimums. Gaidām, ko valdība darīs, ja San Antonio paceļ titulu.
Labāk lai tā nauda aiziet stipriem pilsoņiem nevis kaut kur d****

     [+] [-]

, 2017-04-08 14:23, pirms 7 gadiem
Eu, neesat ātrākais ziņu portāls Latvijā?

  +1 [+] [-]

, 2017-04-08 14:34, pirms 7 gadiem
Tikai??? Prēmijai būtu jābūt vismaz 2x lielākai!

     [+] [-]

, 2017-04-08 14:49, pirms 7 gadiem
Es uzskatu, ka nevajadzētu piešķirt. Visu cieņu Briedim, bet šādā sporta veidā, ja netiek tiešā veidā pārstāvēta valsts (OS) nepienāktos naudas balva no valsts. Piemēram tenisā par kāda titula (prestiža) izcīnīšanu tak nedos naudu.
Tādu summu valsts var ieguldīt labāk...

  +1 [+] [-]

, 2017-04-08 14:50, pirms 7 gadiem
Kā var noprast, tad dižā ministrija par tādu Aloizu Tuminu nekad nav dzirdējusi. Pārstāvot PSRS, viņam bija gan Eiropas zelts, gan sudrabs. Tas tā - replika konkrēti par pēdējo teikumu. Kauns

     [+] [-]

, 2017-04-08 15:00, pirms 7 gadiem
Sorry, Tumiņu

     [+] [-]

, 2017-04-08 15:02, pirms 7 gadiem
Butu labak lemusi par naudas summas pieskirsanu sporta veida attistibai ka tadai.

  +3 [+] [-]

, 2017-04-08 15:15, pirms 7 gadiem
No valsts premijas ir saņemuši ari Palameika, Štrombergs, Sam & Šmē un vel daudzi citi - vini nav profedionāļi??

vini ari sanem premijas no sacensibu rikotajiem par augstiem sasniegumiem, tas pats M Dukurs izcela džekpotu 100 000 eiro + valsts iedeva papildus premiju, Palameika par Dimanta ligu izcela labu pikji no rikotajiem + valsts iedeva naudu!!

Tad jautājums - ar ko Briedis ir sliktāks vai savādākd ar saviem nopelniem?

  -1 [+] [-]

, 2017-04-08 15:48, pirms 7 gadiem
sandis444444 rakstīja: No valsts premijas ir saņemuši ari Palameika, Štrombergs, Sam & Šmē un vel daudzi citi - vini nav profedionāļi??

Tad jautājums - ar ko Briedis ir sliktāks vai savādākd ar saviem nopelniem?
Briedis nav sliktāks, pieļauju, pat izcilāks. Taču viņš tomēr ir savādāks, jo ir komerciālā sporta pārstāvis, par sasniegumiem saņemot privāto organizāciju izsludinātās balvas. Latvijas valdībai, ja tā tiešām vēlas ko darīt, būtu jālemj par balvas apmēru, kas katrā gadījumā nav zemāks par cīņas honorāra apmēru (kas var pārsniegt 1 M eiro). Rakstā minētais piedāvājums šajā gadījumā izskatās, maigi izsakoties, smieklīgs.

     [+] [-]

, 2017-04-08 16:13, pirms 7 gadiem
Ok, Mairis ir pelnījis visu mūsu atzinību un mīlestību! Es ierosinātu piešķirt kādu ordeni - Viestura , jo gandrīz militārpersona.
Bet! Par naudu runājot - Briedim bija iespēja piedalīties Rio olimpiàdē un izcīnīt zeltu, kas būtu 150 kilo €...taču vajadzēja atteikties no profi statusa un zaudēt visu šajā rangā sasniegto statusu - obligātais pretendents jostai WBC utt...nu, katram normālam cilvēkam ir skaidrs, ka no tā neatsakās un Rio nestartē....nu, tā bija izvēle starp ordeni un valsts prēmiju....tàpēc tagad nauda nav jāmaksā ne centa, bet Viestura ordenis un vēl pieminekli ar derētu!
Par Briedi!

  +2 [+] [-]

, 2017-04-08 16:23, pirms 7 gadiem
Viestura ordeni - tikai par Kadirova, tpu, Čara nokautēšanu. Huka skalps, augstākais, velk uz Trīszvaigžņu otro šķiru. Varbūt pat tikai ceturto. Bet doma pareiza. Valsts atzinību var izteikt arī citādi kā ar naudas balvu!

     [+] [-]

, 2017-04-08 17:04, pirms 7 gadiem
Mairis to ir nopelnijis. Līdz šim titulam ceļš nebija viegls un tas ir izcīnīts ar smagu darbu.

     [+] [-]

, 2017-04-08 17:05, pirms 7 gadiem
Jāvērtē kā pozitīvs izņēmums rīcība, un pelnīti