Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Bolotņiks par pasaules čempiona titulu: "Šī iespēja nāk, tālumā es to jau jūtu"

Rolands Eliņš

Bolotņiks par pasaules čempiona titulu: "Šī iespēja nāk, tālumā es to jau jūtu"
Ričards Bolotņiks. Foto: Boris Simson/LNX Boxing

Latvijas bokseris Ričards Bolotņiks pirms divām dienām triumfēja "MTK Global" rīkotajā turnīrā "Golden Contract", gūstot savas karjeras lielāko panākumu, kā arī Latvijas lielāko uzvaru profesionālajā boksā aiz Maira Brieža paveiktā. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com Bolotņiks, kurš tagad atrodas pašizolācijā Rīgā Covid-19 ierobežojumu dēļ, niansēti dalījās savos iespaidos par trešdienas cīņu, ļoti augstu novērtēja sava trenera Dmitrija Šiholaja paveikto, sagatavojot viņu cīņai, kā arī atklāja, ka konkrētāk par tuvākajiem nākotnes plāniem tiks runāts janvārī. Bolotņiks uzsvēra, ka joprojām ir parasts puisis no Pļavniekiem, kurš šobrīd ir ļoti laimīgs, ka varēja Latvijā tik daudzus iepriecināt ar savu uzvaru, taču arī neslēpa savas ambīcijas pasaules čempiona titula sakarā. "Tā nāk, tā nāk, kaut kur pie horizonta jau saredzu un sajūtu šo iespēju," apņēmīgi saka Bolotņiks.

"Jau esmu atgriezies mājās, jau vakar biju Rīgā," teica Ričards Bolotņiks, jaunais "Golden Contract" uzvarētājs, kurš cīņu Anglijā aizvadīja trešdienas vakarā. "Tagad sēžu pašizolācijā pēc atgriešanās. Emocijas tikai tagad nedaudz norimst pēc cīņas, tikai šodien beidzot pagulēju, bet nu viss kārtībā."

Bolotņiks trešdien pārspēja Vāciju pārstāvošo bokseri Seržu Mišelu, kurš pirmajā raundā bija daudz aktīvāks, kamēr Bolotņiks darbojās piesardzīgi un pat pasīvi. Bolotņiks par to norādīja, ka tieši tāds bijis viņa komandas sagatavotais cīņas plāns.

"Zinājām, ka Mišelam vienmēr ir labi pirmie raundi," sacīja Bolotņiks par savu un treneru sagatavoto taktiku. "Viņam ir ātras rokas, viņš var veikt tālus sitienus, un viņam ir ļoti bīstama labā roka, ar kuru viņš var veikt gan labus aperkotus, gan sitienus no augšas. Zinājām, ka viņš arī pētījis manas cīņas, noteikti arī pusfinālu pret Bērtonu, un tajā cīņā es diezgan vienkārši gāju uz priekšu, maz kustējos ar kājām. Bijām pārliecināti, ka viņš ir redzējis mani boksējam tā un gaidīs, ka es tagad turpināšu tāpat. Tas būtu bijis viņam ērti, viņš tad varētu tikai veikt savus tālos sitienus un turēt mani pa gabalu."

"Tad nu mēs gatavojāmies tam, lai es cīņas sākumā kustētos ringā un viņš neko īpašu man nevarētu izdarīt. Man bija laba aizsardzība, un tā arī viss sanāca," vērtēja Bolotņiks. "Gandrīz visi viņa džebi bija vai nu man blokā, vai vispār tikai pa gaisu trāpīja. Mūsu plāns izdevās par visiem 100%. Jau otrajā raundā jutu, ka viņam šāds bokss nav ērts, un trešajā raundā Mišels pats sāka iet uz priekšu ar bloku. Nu, un tuvcīņā es esmu labāks."

Pēc aktīvajiem pirmajiem raundiem Mišela cīņa pamatīgi mainījās, kad Bolotņiks viņu pamazām nokausēja ar vairākiem spēcīgiem sitieniem pa korpusu. Bolotņiks pastāstīja, ka tieši tāds bijis uzstādījums cīņas vidum: "Bijām izpētījuši, ka parasti Mišels cīņas otrajā pusē sagurst, tad nu arī gājām uz to, lai viņam būtu vēl grūtāk saglabāt spēkus. Piekopām tādu meksikāņu stilu, sitot vairākkārt pa korpusu, lai viņš vairs nevarētu tik brīvi kustēties un tiktu piebremzēts. Man izdevās vairākas reizes tā kārtīgi trāpīt."

"Es to cīņu jau esmu noskatījies atkārtoti, jau vairākas reizes, kopā analizējām, kas sanāca un kas nesanāca," turpināja Bolotņiks. "Tagad ierakstā labi redzu, ka vairākas reizes ar kreiso roku sanāca labi trāpīt par korpusu un viņš bija lielās problēmās. Proti, cīņas laikā jau es arī jutu, ka esmu trāpījis, un redzēju, ka viņš tur saliecas un ieiet stūrī un ka aizraujas elpa, taču nevienā mirklī neieslēdzās tāds režīms bez domāšanas, ka tagad tik iešu uz priekšu un mēģināšu pabeigt cīņu. Un tas bija pareizs lēmums. Tad jau ap piekto un sesto raundu redzēju, ka viņš ir bez elpas."

Cīņas otrajā pusē vairākkārt Mišels nonāca grūtās situācijās, kad likās, ka tūlīt Bolotņiks var pabeigt cīņu ar nokautu, taču Latvijas bokseris arī šādās situācijās pa galvu un pa kaklu uz priekšu nemetās, nedodot pretiniekam liekas iespējas atrast caurumu viņa aizsardzībā. "Visu laiku man galvā bija tikai tas, kas jādara. Domāju par sitienu kombinācijām, kuras man bija plānotas, domāju par to, no kā jāuzmanās un no kurienes var nākt viņa pretsitieni. Klausījos trenera signālos no stūra un neko jaunu neizdomāju, tas nebija vajadzīgs, vienkārši darīju to, kam bijām gatavojušies visu treniņnometni. Un beigās arī pilnīgi viss sanāca."

Bolotņiks gan tik un tā tika pie uzvaras ar tehnisko nokautu – viņa pretinieks izturēja līdz gandrīz pašām beigām, taču nokļuva nokdaunā pēdējā raunda izskaņā. Kad Mišels piecēlās, palika apmēram 15 sekundes, taču Mišela treneris jau tad, kad tiesnesis vēl skaitīja līdz desmit, bija sagatavojis dvieli izmešanai ringā, lai padotos sava boksera vietā un pārtrauktu cīņu. Bolotņiks sacīja, ka saprot šādu rīcību pat tad, ja tā bijusi pretēji boksera noskaņojumam.

"Tā sanāca, ka viņš beigās tur jau knapi piecēlās," skaidroja Bolotņiks. "Taču mēs, bokseri, esam cīnītāji, gladiatori. Mēs neapstājamies vienkārši tāpat vien un mēs ejam līdz galam. Tāpēc tas ir tiesneša un trenera darbs. Ja treneris no malas redz, ka cīņa jāaptur, tad tas ir viņa lēmums. Te es neesmu 100% pārliecināts, ka tas bija viņš, bet man likās, ka dvieli izmeta tieši Mišela tēvs. Ja viņš to nebūtu darījis, es varbūt tajās pēdējās sekundēs būtu bez aizsardzības uzsitis vēlreiz, būtu traumas varbūt vai pat vēl kas sliktāk. Tāpēc domāju, ka tā bija pareiza rīcība. Ja godīgi, es tobrīd pat nezināju, ka raundā palicis tik maz. Jā, var domāt, ka gan jau viņš būtu tās sekundes nostāvējis un izturējis, taču tas ir risks, ka pretinieks, tas ir, es, viņam trāpīšu tā, ka radīsies nopietnas veselības problēmas. Tāpēc bokserim ir jāuzticas trenerim, arī tad, ja treneris pieņem lēmumu padoties. Viņam tas ir labāk redzams."

Bolotņiks, runājot par treneri, ar lielu cieņu izteicās par Dmitriju Šiholaju, kurš šoruden var lepoties ar savu bokseru uzvaru divos augsta līmeņa starptautiskajos turnīros – tagad "Golden Contract" un iepriekš Pasaules boksa Supersērijā, kur triumfēja Mairis Briedis. "Dmitrijs ir Treneris ar lielo burtu," sacīja Bolotņiks. "Mēs, bokseri, daudz strādājam un trenējamies, taču trenera darbs, manuprāt, ir vēl lielāks. Viņš analizē pretinieku, viņš atrod vājās vietas un lietas, no kurām īpaši uzmanīties. Mums bija treniņnometne ilgāka par diviem mēnešiem, un šajā laikā treneris paveica milzīgu darbu. Visu, ko Mišels ringā darīja, es jau zināju, pateicoties savam trenerim. Biju šokā par to, Dmitrijs paveica visu tādā līmenī, par ko es nebiju pat iedomājies."

Šiholajs ir starp pretendentiem Trīs zvaigžņu balvā kā gada labākais treneris Latvijā, un Bolotņiks izteica prieku par sava trenera novērtēšanu šādā līmenī: "Ļoti novēlu, ka viņš arī iegūst šo balvu. Internetā varēja redzēt, cik daudzi cilvēki balso par viņu, un zinu, ka Dmitrijs arī pats skatījās un ļoti smaidīja, to redzot. Manuprāt, viņš noteikti ir to pelnījis. Maira uzvara Supersērijā bija milzīgs panākums, un Dmitrijs ir pierādījis, ka Latvijas sporta labā daudz paveicis."

"Golden Contract" turnīrā uzvarētājam bija paredzēta balva – līgums ar "MTK Global" uz diviem gadiem par piecām cīņām, par katru no tām saņemot garantētu honorāru, kas rīkotāju paziņojumā presei tika vērtēts kā "sešciparu skaitlis". Tas gan bija plāns pirms pandēmijas, kas pamatīgi ietekmējusi visu boksa tirgu, un Bolotņiks arī nevarēja apstiprināt, kā tieši viss izskatīsies šīs balvas sakarā.

"Man personīgi neviens nav teicis, ka kaut kas būtu mainījies," viņš sacīja. "Nevienu "MTK Global" priekšnieku pēc uzvaras nesatiku, mēs uzreiz pēc cīņas aizbraucām. Bija iepriekš runāts, ka tagad viņi man garantē piecas cīņas, jā, taču šobrīd nekas par to man nav zināms, un domāju tagad arī līdz gada beigām vēl ievilksim elpu un tad janvārī sēdīsimies pie galda un runāsim. Esmu pārliecināts, ka pēc uzvaras šajā turnīrā tikšu pie savām iespējām." Bolotņiks arī izteica pārliecību, ka turpinās sadarbību ar "LNK Boxing", jo tai jau ir noslēgts sadarbības līgums ar "MTK Global", un viņš ir drošs, ka abas puses spēs visu sarunāt tā, lai "LNK Boxing" saņem izdevīgus nosacījumus par sava boksera nākamajām cīņām.

Bolotņiks intervijā "Sky Sport" uzreiz pēc cīņas piesauca britu boksera Entonija Jarda vārdu. Jards pussmagā svara divīzijā ticis pie bilances 20-1 un pirms gada cīnījies par pasaules čempiona titulu WBO versijā, ar tehnisko nokautu 11. raundā zaudējot Sergejam Kovaļevam, kurš pēc tam tika pie cīņas pret Kanelo Alvaresu. "Jā, Jardam esmu pasekojis līdzi, un kāpēc ne? Viņš Anglijā ir tīri populārs bokseris, domāju, ka man tas būtu labs nākamais izaicinājums," apgalvoja Bolotņiks.

Uz jautājumu par to, vai šobrīd sāk kā reālu iztēloties iespēju cīņu par pasaules čempiona titulu, Bolotņiks neslēpa savas ambīcijas: "Tā nāk, tā nāk, kaut kur pie horizonta jau saredzu un sajūtu šo iespēju. Tagad jāskatās, kad tiks atjaunoti boksa rangi, skatīšos, cik augstu sanāks pacelties WBO rangā. Tad varēs domāt tālāk, taču noteikti ceru, ka man radīsies šāda iespēja pierādīt sevi visaugstākajā līmenī."

Oktobra rangā Bolotņiks bija augstajā devītajā vietā, viņš izlikts arī IBF rangā 12. vietā. Atrašanās vadošo organizāciju oficiālajos rangos ir priekšnoteikums, lai tēmētu uz pasaules čempiona titulcīņām. Bolotņika piesauktais Jards ir ceturtajā vietā WBO rangā un 10. vietā IBF rangā. Šobrīd šajā svara kategorijā WBC un IBF pasaules čempions ir Arturs Beterbijevs, WBA versijā čempions ir Dmitrijs Bivols, bet WBO tituls ir vakants pēc tam, kad to atstāja Meksikas boksa superzvaigzne Kanelo Alvaress, atgriežoties svara kategoriju zemāk.

"Taču šobrīd es vienkārši esmu laimīgs, ka izdevās iepriecināt savus radiniekus, sievu, treneri un visu Latvijā. Tas, kas būs nākotnē, to pagaidīsim. Kā saka – kad sadomājies par daudz, nekas nesanāk," teica Bolotņiks. "Tagad arī cenšos neko sev galvā nesalikt, vienkārši joprojām būt parastam puisim no Pļavniekiem, kurš tagad ir laimīgs, un turpinās censties iepriecināt citus Latvijā."

  +2 [+] [-]

, 2020-12-04 15:39, pirms 3 gadiem
Fantastiski! Tā turpināt!

  +6 [+] [-]

, 2020-12-04 16:21, pirms 3 gadiem
https://m.youtube.com/watch?v=HhV6R...
Ne tikai labs bokseris, bet arī patīkama personība. Nav kaut kāds tur Nēģis 😄

  +3 [+] [-]

, 2020-12-04 19:01, pirms 3 gadiem
Ļoti skaista cīņa ar mums visiem patīkamu rezultātu, veiksmi nākamajās cīņās!

  +4 [+] [-]

, 2020-12-04 19:11, pirms 3 gadiem
Ričards tiešām ir lauva! Lai viss izdodas!

  +2 [+] [-]

, 2020-12-05 00:16, pirms 3 gadiem
Malacis, cilveeks ar lauvas sirdi! Lai izdodas!

  +2 [+] [-]

, 2020-12-05 02:38, pirms 3 gadiem
Jāpaslavē arī Mišels. Principā Bolotņiks viņu zvetēja visus 10 raundus, bet beigās tikai dažu sekunžu pietrūka, lai izturētu visu cīņu bez nokauta. Cits jau sen būtu gāzies gar zemi un devies mājās, jo cerību uz uzvaru tā īsti nemaz nebija.

  +2 [+] [-]

, 2020-12-05 04:43, pirms 3 gadiem
Nez vai Jards nav drusku par agru,bet nu viņam labāk redzams. Šajā svarā man tiešām bīstams šķiet Beterbijevs,Kovaļovs jau taisās pensijā,kurš tur vēl tāds niknāks?
Bet Bolotņiks super čalis,ieķērās savā iespējā abām rokām un sagrāba maksimumu! Tagad tik nepārdegt tālāk!

     [+] [-]

, 2020-12-05 17:23, pirms 3 gadiem
Izskatās pēc superforša čaļa, lai izdodas uzvarēt arī visu nākamo.

     [+] [-]

, 2020-12-05 19:54, pirms 3 gadiem
Viņš tā kā purva velns izskatās