Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Autors: Rolands Eliņš

Beidzas Braienta karjera, beidzas ēra mūsdienu basketbolā

Beidzas Braienta karjera, beidzas ēra mūsdienu basketbolā
Kobe Braients
Foto: AFP/Scanpix

Kobe Braients aizvadīja fantastisku karjeras pēdējo spēli, kurā guva 60 punktus, pieliekot izteiksmīgu punktu 20 sezonām Losandželosas "Lakers" sastāvā.

Kobe Braients pieder pie Vinsa Kārtera, Šakila O`Nīla, Treisija Makgreidija, Alena Aiversona, Stīva Neša, Reja Alena un Džeisona Kida paaudzes. Atšķirībā no vairuma pārējo, Braients superzvaigznes statusā spēlēja vēl līdz šai sezonai. To pašu dara arī Dirks Novickis, samazinātās lomās savās komandās vēl darbojas Tims Dankans un Kevins Gārnets, taču Braienta kā savas paaudzes spilgtākās zvaigznes aiziešana no basketbola pieliek punktu apmēram 15 gadus ilgai ērai Nacionālajā basketbola asociācijā.

Savu pēdējo spēli pret Jūtas „Jazz” 37 gadus vecais Braients iesāka smagnēji, aizmetot garām vairākus metienus pēc kārtas. "Jazz" aizsardzība viņam īpašas atlaides nedeva, taču Kobe pamazām uzņēma tempu un pirmo ceturtdaļu noslēdza ar 15 punktiem. Otrajā ceturtdaļā viņš nāca laukumā uz maiņu un izcēlās ar precīzu tālmetienu pēc māņkustības, puslaiku noslēdzot ar 22 punktiem. Lieki piebilst, ka katru Braienta precīzo metienu pavadīja milzīgs ovāciju vilnis.

"Lakers", nemitīgi spēlējot uz Braientu, nonāca krietnos iedzinējos, taču Kobe otrajā puslaikā realizēja vēl vairākus tālmetienus un 135. reizi savā karjerā sasniedza 40 punktu robežu. Braients pēdējās divās minūtēs uguņoja, metot iekšā visu pēc kārtas, un pievilka "Lakers" līdz 95:96. "Jazz" savas iespējas neizmantoja, un Braients vēl pēdējo reizi savā karjerā 30 sekundes pirms mača beigām iemeta uzvaras metienu. Pēc tam vēl sekoja divi soda metieni, un "Lakers" uzvara 101:96.

Braients laukumu atstāja reizē ar smaidu un asarām acīs. Balsij trīcot, Kobe pateicās līdzjutējiem, savai ģimenei un komandas biedriem, kā arī izteicās, cik grūti aptvert, ka tam visam pienācis gals. Braients savu pēdējo spēli noslēdza ar 60 punktiem, trāpot 22 no 50 metieniem no spēles, kas ir šīs sezonas rezultativitātes rekords un NBA spožākajās lappusēs ierakstāma spēle.

Dzeltens un purpursarkans 20 sezonas pēc kārtas

Sezonā, kuru pats Braients jau laicīgi pasludināja sev par pēdējo, viņš aizvadīja 66 spēles, gūstot vidēji 17.4 punktus, trāpot 35% metienu no spēles un izdalot 2.8 rezultatīvas piespēles. Viņš joprojām bija „Lakers” rezultatīvākais spēlētājs, tacu Braienta efektivitātes koeficients bija tikai trešais labākais. Līgas rezultatīvāko spēlētāju sarakstā Braients bija 31. vietā.

Taču tas neatspoguļo to Braientu, kurš NBA dominēja 15 sezonas pēc kārtas un ieguva piecus čempiona titulus. Tas neatspoguļo to Braientu, kurš savos labākos gados prata izsist uzvaras ar tīru gribasspēku. 2005./06. gadā „Lakers” pamatsastāvā praktiski visu sezonu kopā ar Braientu bija Lamārs Odoms un neizteiksmīgas karjeras aizvadījušie Smušs Pārkers, Kvame Brauns un Kriss Mims, taču Braients vidēji spēlē sadragāja 35.4 punktus un aizveda „Lakers” līdz 45 uzvarām. Šajā sezonā Braients arī parūpējās par otru visu laiku rezultatīvāko spēli NBA vēsturē, sametot 81 punktu "Raptors" grozā.

Braients visu karjeru, visas 20 sezonas pavadīja „Lakers” sastāvā, kas ir atkārtots NBA rekords, un pirmsspēles ceremonijā Maģiskais Džonsons nosauca Braientu par dižāko spēlētāju „Lakers” dzeltenajās un purpursarkanajās krāsās, to pašu izdarīja arī cita Losandželosas basketbola leģenda Šakils O`Nīls. Braientam netrūkst dažnedažādu rekordu un apbrīnas vērtu statistikas ierakstu, taču vienā ziņā gan Braients krietni piekāpjas pārējiem NBA dižgariem – viņš „tikai” vienu reizi atzīts par sezonas MVP, lai arī 11 reizes iekļuvis labāko pieciniekā MVP balsojumā.

Braienta veikums 20 NBA sezonās

SasniegumsReizes
NBA čempions5
Finālsērijas MVP2
Reg. sezonas MVP1
Sezonas simboliskā izlase15
Aizsardzības simboliskā izlase12
Sezonas labākais punktu guvējs2
Dalība Zvaigžņu spēlē18
Slam Dunk čempions1
Olimpiskais čempions2

Mūžīgie salīdzinājumi ar neaizsniedzamo Džordanu

Maikla Džordana vārds joprojām daudziem basketbola nesekotājiem ir vienīgā asociācija, kas rodas, pieminot abreviatūru NBA. Braients ienāca NBA brīdī, kad Džordans izcīnīja savus pēdējos čempiona titulus, un notika simboliska paaudžu-superzvaigžņu maiņa. Braients pamazām ieņēma līgas simbola pozīciju, taču Džordana statusu tā arī nesasniedza. Kaut vai tāpēc, ka bija viņa sekotājs un nemitīgi tika salīdzināts ar „Bulls” līderi, gluži tāpat kā visi Lebrona Džeimsa (un šosezon Stefena Karija) panākumi spiesti iziet caur Braienta/Džordana prizmu.

Braienta publisko tēlu nopietni iedragāja arī brīžiem nevaldāmais raksturs, ego sadursme ar Šakilu O`Nīlu un, protams, izvarošanas skandāls 2003. gadā. Savukārt Džordana karjeras skaļākais skandāls bija aizraušanās ar azartspēlēm, kas bija daudz klusāks un pozitīvāk uztverts, turklāt, atšķirībā no Braienta, Džordanam bija iespēja sevi pieteikt visai pasaulei oriģinālās ASV Sapņu komandas sastāvā. Ar veiksmīga „Nike” mārketinga palīdzību Džordans ieguva globāla elka statusu, kamēr Braientam skeptiķu un kritiķu tikpat, cik līdzjutēju.

Skeptiķi un kritiķi norāda uz izseno stereotipu, ka Braients nav komandas spēlētājs. Te nu katram savs viedoklis, taču neviens nevar nenoliegt, ka Braients ir piedzimis ar uzvaras alkām asinīs. Šīs alkas var izpausties dažādos veidos, piemēram, nav nekas neparasts redzēt Kobi noslēdzam ātro uzbrukumu trīs pret viens ar pustālo metienu pāri aizsarga rokām. Taču tāpat nav nekas neparasts redzēt Braientu pēdējās sekundēs ņemam bumbu savās rokās un izraujot uzvaru ar izšķirošo metienu. Ja gribam būt precīzi, tas noticis 36 reizes. Pēdējos četros gados Braients savu pēdējo sekunžu metienu statistiku krietni pabojājis, turklāt viņam pieder arī NBA antirekords – Braients garām aizmetis 14 481 metienus no spēles.

NBA visu laiku rezultatīvākie spēlētāji

V.SportistsPunkti
1.Karīms Abduls Džabars38 347
2.Karls Melouns36 928
3.Kobe Braients 33 643
4.Maikls Džordans32 292
5.Vilts Čemberleins31 419

Aiziešana

Par to, ka Braientam vajadzētu mest mieru basketbolam, runas bija dzirdamas jau kopš 2013. gada, kad viņš guva smagu Ahillejas cīpslas savainojumu. Pirmajās 17 sezonās Braients bija izticis bez patiešām lielām traumām, bet pēdējās trīs sezonās izlaida 139 spēles no 246. „Lakers” nebija gatava šādam pavērsienam, izgāzās gan Dvaita Hovarda, gan Stīva Neša piesaistes eksperimenti, bet Džeimsu, Entoniju vai Polu uz „Lakers” atvilināt tā arī neizdevās.

„Lakers” bosiem ap traumēto Braientu un viņa milzīgo līgumu (ko paši vien viņam iedeva) neizdevās savākt pat vidusmēra komandu. Pēdējās trīs sezonas līdz ar to ir liels apkaunojums slavenā kluba vēsturē un šajā laikā gūtas tikai 65 uzvaras. Tik daudz Braients savulaik ir uzvarējis vienas sezonas laikā...

Arī tajos pēdējo sezonu brīžos, kad Braients bija ierindā, bija skaidrs, ka melnās mambas inde ir izplēnējusi. To, protams, iespaidoja arī kvalitatīvu komandas biedru neesamība, un ik pa brīdim, kā piemēram šonakt, Braients atgādināja par saviem spožajiem laikiem, taču biežāk tomēr nācās samierināties ne tikai ar komandas zaudējumu, bet arī zaudējumu individuālajā duelī pret jaunāku un ātrāku pretinieku aizsargu.

Braients par savu aiziešanu paziņoja 29. novembrī, ievadot savu atvadu tūri, līdzīgu kā savulaik izpelnījās cita „Lakers” leģenda Karims Abduls Džabars. Braients pretinieku komandām lūdza, lai tās izvairās no speciālām pirmsspēles ceremonijām vai publisku piemiņas veltu pasniegšanas. Taču tik un tā katrā pilsētā, kur Braients aizvadīja savu pēdējo spēli, viņam tika veltīts īpašs video uz arēnas lielā tablo un līdzjutēju ovācijas. Pats Braients gan vairākkārt norādījis, ka dotu priekšroku ierastajai attieksmei, proti, izsvilpšanai Bostonas, Sakramento, Portlendas un Fīniksas fanu izpildījumā, taču šonakt par „Lakers” fanu ovācijām Kobe smaidīja plaši jo plaši.

Nu beigusies gan izsvilpšana, gan ovācijas par godu basketbolistam Braientam. Lai arī pēdējās sezonās viņš vairs nebija svarīgākā un spēcīgākā figūra uz basketbola šaha galdiņa, nākamās sezonas sākumā NBA sastāvā kaut kā tomēr pietrūks. Pietrūks viena no visu laiku labākajiem basketbolistiem, kurš raksturo veselu ēru šajā sporta veidā.


, 2016-04-14 08:09, pirms 8 gadiem
Warriors šodien laboja nba rekordu, kuru daudzi uzskatija ka nekad nelabos, bet tas pat nebija dienas iespaidīgakais notikums
Piekrītu autoram par to ka ēra ir beigusies.
Neviens, neatkārtos šādu pēdējo karjeras spēli, NEKAD
, 2016-04-14 08:13, pirms 8 gadiem
60 punkti... Neticami! Protams, spēles laikā precizitāte bija nevisai augsta, bet pēdējā ceturdaļā jau bija kārtīga Mamba!
Leģenda aiziet un beidzas vesela ēra basketbolā! Paldies Kobe par daudzām skaistām epizodēm, spēlēm!
Bet dzīve turpinās un gaidām play-off! Būs interesanti!

P.S. Protams, GSW ar malači - izdarīja, kas bija jāizdara! 73-9 neticams sniegums!
, 2016-04-14 08:13, pirms 8 gadiem
Kobe ar savu spēli aizēno Warriors mūžīgo rekordu. LEĢENDA
, 2016-04-14 08:14, pirms 8 gadiem
Mamba out (60!!!pts)
, 2016-04-14 08:14, pirms 8 gadiem
Moš vēl vienu sezonu? Spēle jau laba,bet ja vēl tie 3pt sakristu normāli vispār butu wow
, 2016-04-14 08:14, pirms 8 gadiem
60 pts un 22/50 metienos. GOAT!
, 2016-04-14 08:17, pirms 8 gadiem
Kaut kas prātams neaptverams tikko notika LA. Leģendas pēdējais iznāciens un 60 pts un tiešām neticami izvilkta uzvara pēdējās minūtē. Un es tā liecinieks. Man bija liels pagodinājums to redzēt! Tas ko Kobe parādījā pēdējās 3 minūtēs, neticami, viņš tur atstāja visu savu sirdi, izlika pēdējos spēkus 5/5 pēdējie metieni, kāds trīnis, neticami! Mamba out !! ;/
, 2016-04-14 08:17, pirms 8 gadiem
Kā kaut ko tādu var izdarīt 60 pt iemest no -10 izraut uzvaru 37 gados un visu sabiedrības krējuma priekšā. Skaistākā spēle kāda pēdējo reizi redzēta. Kobe aiziet kā uzvarētājs.
, 2016-04-14 08:18, pirms 8 gadiem
Fantastika!
Leģenda.
Slēpts komentārs: markkomartins
, 2016-04-14 08:23, pirms 8 gadiem
Kā teica JAY Z - thats what we came for, nekad nebiju redzējis tik daudz slavenības kādā sporta pasākumā.
Greatness appreciates greatness!
, 2016-04-14 08:24, pirms 8 gadiem
un truļi 6 no 21... bet cambeks jau nu spēcīgs , tur nu neko...
, 2016-04-14 08:26, pirms 8 gadiem
markkomartins rakstīja: one man show.... un viss... likaas jau ka kobe viens spēlē.... visi respekteeja vinu,,, gan komandas biedri, gan jazzmeņi un pat tiesneši... bet laikam jau saprotams.....
kauka nepamet doma ka aiznākamsezon varētu atgriesties , tīri ka reklāma .. ta pat ka jordanis
komandasbiedri viņam lika mest un lai pat nedoma piespēlēt un baigās samēta ar 44% un vienpersoniski izvilka uzvaru takā nedomaju ka var pārmest vispār kaut ko
Par atgriešanos, te nav tas variants, viss jau ir atdots un vairāk nav ko dot ne fiziski ne garīgi, lai kā miljoniem cilvēku gribētos lai atgriežās, šīs bija viņa profesionālās karjeras beigas
, 2016-04-14 08:28, pirms 8 gadiem
Pilnīgi nereāla nakts
, 2016-04-14 08:28, pirms 8 gadiem
Esmu skatījies neskaitāmas Kobes spēles tiešajā un šo noteikti nevarēju palaist garām un kas par izrādi! Nekad nav bijis cita spēlētāja, kas bumbu grozā var dabūt ar pliku gribas spēku vien, tādēļ mani Kobes pēdējo minūšu varoņdarbi nepārsteidza, nav pirmo reizi Paldies Kobem par atmiņām. NBA šonakt kļuva krietni, krietni garlaicīgāks, jo otra spēlētāja ar tik atstrādātu uzbrukuma arsenālu, tur vairs nav.
, 2016-04-14 08:38, pirms 8 gadiem
73 uzvaras GSW, Kobe aiziet no basketbola - liela, tomēr nedaudz skumja diena basketbolā.
Paldies Mambai par 20 gadiem basketbolā!
, 2016-04-14 08:40, pirms 8 gadiem
LEGEND
, 2016-04-14 08:46, pirms 8 gadiem
Gan jau tūlīt atnāks kāds, kas tikko piecēlies un neko nav redzejis un pljuutiis kaads.Kobe selfish, ja 50 metienus izmetis, bet Kobe skaidri pateica, ka visa komanda teikusi, lai nemaz nedomā piespēlēt! un beigās Kobe parādīja, kāpēc viņš ir Kobe! tā.vienam izvilkt uzvaru. Un nebija vispār nevienas strīdīgas epizodes, kur kāds varētu teikt, ka tiesneši kko būtu nepamatoti nosvilpuši. Kobe šodien laukumā smagi strādāja, smagi un tas beigās attaisnojās. Fenomenāli, uzvaras instinktu pazaudēt nevar me ar kādu vecumu! meistars!
, 2016-04-14 09:01, pirms 8 gadiem
Malacis!!! Visu cieņu!
, 2016-04-14 09:01, pirms 8 gadiem
cirks.
bet nu NBA jau pirmkārt ir bizness un izklaide skatītājiem, tad sports - tā ka beigās visi laimīgi

lielākais paldies Kobem, ka iedvesmoja daudzus jaunos čalīšus pievērsties basketbolam un bija viņiem kā paraugs!
, 2016-04-14 09:05, pirms 8 gadiem
LEĢENDA!
, 2016-04-14 09:06, pirms 8 gadiem
Paldies par skaistiem mirkļiem!
, 2016-04-14 09:07, pirms 8 gadiem
zigiss rakstīja: cirks.
bet nu NBA jau pirmkārt ir bizness un izklaide skatītājiem, tad sports - tā ka beigās visi laimīgi

lielākais paldies Kobem, ka iedvesmoja daudzus jaunos čalīšus pievērsties basketbolam un bija viņiem kā paraugs!
Kur bija kāds cirks? ja viņš visu sezonu varētu fiziski izturēt 40 min spēlē, tad katru spēli tā būtu, un kāpēc gan ne, ja spēlētājs no 50 metieniem var mest ar gandrīz 50% precizitaati un viens nokārtot uzvaru?
, 2016-04-14 09:11, pirms 8 gadiem
kafijas pauze rakstīja: 60 punkti... Neticami! Protams, spēles laikā precizitāte bija nevisai augsta, bet pēdējā ceturdaļā jau bija kārtīga Mamba!
Leģenda aiziet un beidzas vesela ēra basketbolā! Paldies Kobe par daudzām skaistām epizodēm, spēlēm!
Bet dzīve turpinās un gaidām play-off! Būs interesanti!

P.S. Protams, GSW ar malači - izdarīja, kas bija jāizdara! 73-9 neticams sniegums!
Vienīgā neprecizitāte bija no 3pt, bet no spēles metienos 22/50 ir 44%, kas ir ļoti pieklājīgs vidējs rādītājs. Viņš tādu procentu karjerā vidēji met!
, 2016-04-14 09:12, pirms 8 gadiem
Nez Džeks Nikolsons arī metīs mieru fanošanai pēc Kobes aiziešanas?
, 2016-04-14 09:15, pirms 8 gadiem
valjero rakstīja: Nez Džeks Nikolsons arī metīs mieru fanošanai pēc Kobes aiziešanas?
teica ka moš, domāju ka jā tad ja komanda neatgūs izcilību
, 2016-04-14 09:15, pirms 8 gadiem
bārda un sifons rakstīja: Gan jau tūlīt atnāks kāds, kas tikko piecēlies un neko nav redzejis un pljuutiis kaads.Kobe selfish, ja 50 metienus izmetis, bet Kobe skaidri pateica, ka visa komanda teikusi, lai nemaz nedomā piespēlēt! un beigās Kobe parādīja, kāpēc viņš ir Kobe! tā.vienam izvilkt uzvaru. Un nebija vispār nevienas strīdīgas epizodes, kur kāds varētu teikt, ka tiesneši kko būtu nepamatoti nosvilpuši. Kobe šodien laukumā smagi strādāja, smagi un tas beigās attaisnojās. Fenomenāli, uzvaras instinktu pazaudēt nevar me ar kādu vecumu! meistars!
Tieši tā! Un arī Jūtas aizsardzība turklāt arī nebija nekāda vājā. Nebija tā, ka Kobe iet uz grozu, tad visi Jūtas garie mūk malā, lai tikai punkti (par spīti tam, ka Jūta jau spēles sākumā bija zaudējusi cerības uz playoffiem, tā kā šis mačš šosezon viņiem vairs neko nenozīmē) vai ka slinkoja uz Kobi aizsardzībā un ļāva darīt, ko grib! Tieši otrādi - sedza, kā visi vienmēr Kobi ir seguši. Bieži arī double-team nāca virsū. Tā kā Kobe tos 60 punktus reāli godam nopelnīja un arī uzvaru sakārtoja, lai var nobeigt karjeru uz pozitīvas nots.
, 2016-04-14 09:18, pirms 8 gadiem
Mūsdienu bb Ēra sākās ar Jordanu un noteikti šodien nebeidzas.
, 2016-04-14 09:19, pirms 8 gadiem
Ehh, Kobe, paldies par visu! Biji viens no bērnības NBA elkiem. Atceros kā pie sienas līmēju Kobes, Jordana, Onīla, Melouna, Millera u.c. spēlētāju plakātus. Tagad neviens no viņiem vairs nespēlē... Tik ātri laiks skrien, liekas tas vēl bija pavisam nesen.
, 2016-04-14 09:26, pirms 8 gadiem
Bryant atnāca laikā, kad Jordan beidza savu karjeru.
Bryant beidz savu karjeru lakā, kad Porziņģis sāk.
Vai arī paaudžu maiņa?
, 2016-04-14 09:31, pirms 8 gadiem
enzo360 rakstīja: Kā teica JAY Z - thats what we came for, nekad nebiju redzējis tik daudz slavenības kādā sporta pasākumā.
Greatness appreciates greatness!
to neteica Jay-Z. To teica Arsenio Hall
, 2016-04-14 09:33, pirms 8 gadiem
Kaut ka antifana heiteru purns nav manīts, nez ko tā
, 2016-04-14 09:44, pirms 8 gadiem
Viennozīmīgi gada spēle!! Priekš manis NBA sezona ir beigusies.
Paraugdemonstrējums kā Leģendām jābeidz karjera!!!
, 2016-04-14 09:52, pirms 8 gadiem
Teikšu kā ir - Kobe man nekad nav paticis. Vai nu tāpēc ka bija tie skandāli , vai arī sava ego dēļ, bet visdrīzāk tāpēc, ka tik ļoti kopēja MJ. Tas ir tāpat kā mākslā, glezniecībā - oriģināldarbs ir krietni vērtīgāks kā kopija. Tajā pašā laikā nu nekādi nevaru neatzīt viņa iespēto, viņa sasniegumus un viņa talantu. Fantastisks atvadu mačs, un paldies KB par skaistajām epizodēm, uzvarām, un lielisko karjeru!
, 2016-04-14 09:52, pirms 8 gadiem
Lapsēns rakstīja: Bryant atnāca laikā, kad Jordan beidza savu karjeru.
Bryant beidz savu karjeru lakā, kad Porziņģis sāk.
Vai arī paaudžu maiņa?
Ak dievs, neesi galvu saspiedis ar KP?
Mirklis no Vankūveras "Canucks" un Nešvilas "Predators" spēles. Foto: Bob Frid/USA Today Sports/Scanpix

Vankūverieši un citas komandas cīnīsies par mājas spēļu priekšrocību atgūšanu

Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausa izcīņas pirmajā kārtā šonakt Vankūveras "Canucks", Vinipegas "Jets" un Edmontonas "Oilers" izbaukumā spēkosies par atgriešanos sēriju priekšgalā.
Nikola Jokičs un Entonijs Deiviss. Foto. USA Sports Today. Scanpix
5

Jokičam 24+15+9 pret "Lakers", čempione "Nuggets" soļa attālumā no nākamās kārtas

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) trešo sērijas spēli aizvadījušas Denveras "Nuggets" un Losandželosas "Lakers" komandas. Čempione arī izbraukuma pirmajā spēlē tika pie uzvaras (112:105), nonākot viena soļa attālumā no nākamās play-off kārtas.
Žoels Embīds sērijas trešajā spēlē. Foto: AP/Scanpix
17

Embīdam netīra spēle un 50 punkti uzvarā, "Magic" sagrauj "Cavaliers"

Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) pirmos panākumus izcīnījušas Filadelfijas "76ers" un Orlando "Magic" komandas. "76ers", pateicoties Žoela Embīda 50 gūtajiem punktiem, savā laukumā ar 125:114 pārspēja Ņujorkas "Knicks", savukārt "Magic" ar 121:83 uzvarēja Klīvlendas "Cavaliers". Paulo Bankero uzvaru sekmēja ar 31+14+5.