Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Autors: Māris Noviks

Eiropas "melnais zirdziņš": basketbola bumba tatami un boksa cimdu vietā

Eiropas "melnais zirdziņš": basketbola bumba tatami un boksa cimdu vietā
Aļina Jagupova 2016. gada 19. novembrī Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē pret Vāciju
Foto: fiba.com

Ja Ukrainas sieviešu basketbola valstsvienībai izdosies pārvarēt 2017. gada maijā uzkrauto atbildības nastu un iesaistīt Aļinu Jagupovu komandas spēlē, tā var kļūt par nopietnu kandidāti cīņā par Eiropas medaļām.

Eiropas čempionāts basketbolā sievietēm ir slavens ar savu neprognozējamību. Nevienai komandai pēdējos 25 gados nav izdevies izcīnīt titulu divas reizes pēc kārtas. Favorītēm gadās nopietni klupieni – Francija 2007. gadā zelta medaļu vietā netika augstāk par astoto vietu, Spānija 2011. gadā nespēja iekļūt astoņniekā, Krievija 2013. gadā neizkļuva no grupas...

Līmenis finālturnīrā arvien vairāk izlīdzinās tādēļ, ka lielāks skaits nacionālo federāciju pievērš uzmanību sieviešu valstsvienībām. Ja pirms desmit gadiem labāk nodrošinātās izlases bija Spānija, Francija, Krievija un Čehija, pašlaik to skaits ievērojami pieaudzis.

Serbija federācija sieviešu valstsvienības attīstībai nopietni pievērsās no 2012. gada, četru vasaru laikā tiekot līdz Eiropas zeltam un Rio bronzai. Daudzas komandas ķērās pie ārzemju spēlētāju naturalizācijas, papildinot savas rindas ar viesspēlētājām no ASV vai Rietumāfrikas valstīm. Pirms pāris gadiem “vilnis” sasniedza Ukrainu un šodien – četras nedēļas pirms Eiropas čempionāta sākuma – to var uzskatīt par finālturnīra “melno zirdziņu”.

Sieviešu basketbols Ukrainā nav populārs, taču valstī ir daudz labu spēlētāju, kuras izkaisītas no Kazahstānas līdz Francijai. Apvienojot viņas visas vienā komandā – un piesaistot labu amerikāņu aizsardzi/uzbrucēju – Ukraina var kļūt par draudīgu konkurentu jebkuram. "Amerikāņu jautājums" tika atrisināts 2016. gada rudenī, kad ukraiņu pasi saņēma D`Andra Moss, kura var spēlēt no pirmā līdz trešajam numuram, taču izlases galvenais ierocis ir 25 gadus vecā Aļina Jagupova.

Dņipropetrovskas spēlētāja, kura pēc ķermeņa uzbūves jau bērnībā atgādināja zēnu, ar basketbolu sāka nodarboties piecu gadu vecumā. Jagupova paralēli apmeklēja džudo nodarbības un varēja izvēlēties boksa karjeru, taču izšķīrās par labu basketbolam. Viņas fiziskais spēks un jauda ļauj sekmīgi izlauzties cauri gandrīz jebkurai aizsardzībai.

“EuroBasket Women 2015” finālturnīrā Jagupova pirmo reizi kļuva par Eiropas čempionāta rezultatīvāko spēlētāju, vidēji spēlē gūstot 29,2 punktus. Oficiāli viņai pirmā vieta nepienākas – Ukraina ar bilanci 1-3 neizkļuva no grupas un aizvadīja tikai četras spēles, taču Eiropas čempionāta vēsturē neviena spēlētāja nav iemetusi vairāk.

Dienvidslāvijas basketboliste Marija Vegera-Demsera “EuroBasket Women 1970” vidēji guva 27,3 punktus. Jasmina Peražiča 1983. gadā Budapeštā izcēlās ar 24,8 punktiem, bet poliete Malgožata Dideka 2001. gadā Lemānā atzīmējās ar 24,4 punktiem.

Vīriešu turnīros vairāk metis tikai leģendārais grieķu aizsargs Nikoss Galis (vidēji 37,0 punkti 1987. gadā Atēnās), bet viņa tuvākais sekotājs, vāciešu spēka uzbrucējs Dirks Novickis, 2001. gadā Stambulā caurmērā iemeta 28,7 punktus.

Jagupovas rekords ir 68 punkti spēlē Ukrainas jaunatnes līgā – toreiz viņai sāpēja vēders un drīzumā bija paredzēta apendicīta operācija. Vēlāk 30 un 40 punktu spēles Jagupovai kļuva par ikdienu arī pieaugušo līmenī.

Viņas pirmais nopietnais starptautiskais iznāciens bija 2010. gadā Liepājā. Kopā ar astoņpadsmitgadīgo Jagupovu izlases sastāvā bija pašreizējās valstsvienības kandidātes Jekaterina Dorogobuzova, Jekaterina Rimarenko, Oļesja Malašenko un Olga Mazņičenko. Ukraina finišēja piektajā vietā, taču būtu tikusi augstāk, ja galvenais treneris Jevgeņijs Filozofs mācētu labāk izmantot savā rīcībā esošos talantus.

Divus gadus vēlāk Ungārijas pilsētā Debrecenā viņa jau dominēja, vidēji spēlē gūstot 27,6 punktus un izdarot 5,3 rezultatīvas piespēles. Dominance gan neko nedeva, jo lielā Jagupovas rīcības brīvība un avantūriskās darbības traucēja komandas spēlei.

Jaunatnes izlašu treneri viņu nekontrolēja. Kamēr daudzas meitenes uzvilka svārkus un krekliņus, Jagupova uz noslēguma pasākumu devās treniņbiksēs un pie naktskluba ieejas uzvilka pa kādam dūmam... Neraugoties uz to, pusgadu vēlāk Jagupova tika atzīta par 2012. gada labāko Eiropas jauno spēlētāju FIBA versijā.

Viņas karjeras sākums atgādina “amerikāņu kalniņus”. Tā vietā, lai iekrātu četras sezonas Eirolīgā (2013. gadā Jagupovai līgumu piedāvāja turku “Galatasaray” – komanda, kura nākamajā sezonā pirmo reizi triumfēja Eiropas klubu spēcīgākajā turnīrā), viņa mētājās starp Ukrainu, Beļģiju un Kazahstānu.

Pirmo reizi parakstījusi līgumu ar Rietumeiropas klubu – 2015. gada vasarā Jagupovu pie sevis pārvilināja Beļģijas čempiones “Castors Braine” – viņa Beļģijā palika tikai dažus mēnešus, decembrī atgriežoties...sev jau zināmajā Kazahstānā.

No malas izskatījās komiski – Eirolīgas elites līmeņa spēlētāja no 2013. līdz 2016. gadam spēlēja nacionālajos čempionātos, kuros piedalījās...no trīs līdz piecām komandām. Protams, Jagupova kļuva gan par Ukrainas, gan Kazahstānas čempioni (finālsērijas izšķirošajā spēlē 49 punkti un deviņas atlēkušās bumbas), taču ar viņas spējām tas bija nenopietni.

Pagrieziena punkts bija 2016. gada 11. jūlijā, kad Jagupova un viņas kolēģe no Kokšetavas “Okžetpes” – Ludmila Naumenko – parakstīja līgumus ar vienu no Francijas titulētākajiem klubiem “Villeneuve d`Ascq”. Šoreiz uzbrucēja izturēja līdz galam un 2017. gada 12. maijā kļuva par Francijas čempioni, finālsērijā ar 3-1 pārspējot Kristenas Menas pārstāvēto “Lattes Montpellier” vienību.

Nav zināms, kādi sižeta pavērsieni gaida Jagupovas tālākajā karjerā, taču izlases rindās viņa lolo nopietnus plānus – uzvarēt Eiropas čempionātā. Pēc divām uzvarām kvalifikācijas turnīrā pār Serbiju ukraiņu akcijas ir cēlušās – komanda tika ierindota pirmajā vietā FIBA iknedēļas spēka ranga pirmajā izlaidumā, taču finālturnīrā tas vēl neko negarantē.

Ļoti nosacītais rangs Ukrainā tika uztverts citādi – prese nolēma, ka pašu mājās līdz šim mazzināmā valstsvienība iecelta Eiropas favorītu godā. Galvenais treneris Holopovs preses konferencē 16. maijā nebija sajūsmā par radīto spiedienu: "Vai varat iedomāties – visa Ukraina runā, ka mums jākļūst par čempioniem tāpēc, ka kāds to prognozē. Jebkāds iznākums, izņemot iekļūšanu finālā, tiks uztverts kā katastrofa. Vai tas rada spiedienu? Neapšaubāmi. Tas prasa 100% koncentrēšanos."

Jagupovas ierašanās valstsvienībā tiek gaidīta nākamajā nedēļā.

Izmantotie resursi:
FIBA EuroBasket Women 2017 Power Rankings Week...
Прес-конференція збірної України: відео -...
Ukraine cast the net wide - FIBA EuroBasket...
The second FIBA EuroBasket Women 2017 Power...


, 2017-05-19 13:20, pirms 7 gadiem
Laikam dabas kļūda...
, 2017-05-19 13:49, pirms 7 gadiem
vina reāli izskatās pēc mužika
Kristīne Vītola 2023. gada 8. oktobrī. Foto: EuroCup Women

Kristīnei Vītolai 2-2 Grieķijas finālā, Ketijai Vihmanei liela uzvara Berlīnē

Latviešu basketbolistes turpina cīņas Grieķijas un Vācijas finālos. Kristīnes Vītolas pārstāvētā "Olympiacos SFP" sērijā pret "Panathinaikos" svinēja uzvaras mājas spēlēs, taču piedzīvoja divas neveiksmes viesos.
Liepājas treneris Rūdolfs Rozītis 2024. gada 25. aprīlī

Liepāja turpina tradīciju un devīto gadu pēc kārtas nopelna medaļu

Ceturtdien, 25. aprīlī, Daugavpils kultūras un sporta pilī finišēja Latvijas Sieviešu basketbola līgas trīsdesmit trešā sezona. Liepāja izbraukumā uzvarēja Daugavpils Universitāti ar 76:67, bronzas sērijā līdz divām uzvarām svinot panākumu ar 2-0. Komandas apbalvoja LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss.
Anna Liepiņa 2024. gada 11. aprīlī. Foto: Margarita Vigule

Bronzas intriga turpinās Daugavpilī: vai Liepāja mājās brauks ar kausu?

Ceturtdien, 25. aprīlī, turpināsies Latvijas Sieviešu basketbola līgas izslēgšanas spēles. Daugavpils Universitāte plkst. 18:00 uzņems Liepāju, kura bronzas sērijā līdz divām uzvarām atrodas vadībā ar 1-0. Tiešraidi skaties rakstā.