Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2551, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Neredzamais MVP: Dāvis Geks

Neredzamais MVP: Dāvis Geks
Demiers Pitss un Dāvis Geks
Foto: bkventspils.lv

"Ventspils" un VEF spēlē sestdien pamanāmākie uzvaras kaldinātāji Rīgas komandā bija Pako Kruss, Džošuā Harelsons un Jānis Bērziņš, tomēr šoreiz gribētos izcelt kādu spēlētāju, kurš statistikas ailēs, visdrīzāk, paliktu nepamanīts. Spēlētāja vārds ir Dāvis Geks.

VEF treneris Jānis Gailītis sestdien izmantoja desmit spēlētāju rotāciju (laukumā nedevās Artūrs Strēlnieks un Gilje Rubio), bet divi no tiem (Entonijs Mailzs un Ričmonds Vilde) spēlēja mazāk par septiņām minūtēm. Trešais mazākais spēles laiks (12 minūtes un 17 sekundes) bija 20 gadus vecajam Dāvim Gekam. Šajā laikā Dāvis iemeta abus metienus, gūstot piecus punktus, atdeva trīs rezultatīvas piespēles, saņēma vienu piezīmi un reizi kļūdījās. Dāvim esot laukumā, VEF iemeta par deviņiem punktiem vairāk nekā "Ventspils", un tas notika brīžos, kad VEF veica izšķirošos izrāvienus.

Jā, uzbrukumā Geka loma bija minimāla un viņš vairāk paplašināja jeb "atvēra" laukumu citiem, taču aizsardzībā tieši Geks, nākot uz maiņu, padarīja dzīvi nekomfortablu spēli labi iesākušajiem Peineram un īpaši Pitsam. Būtībā izslēdzot no spēles amerikāni, Geks savās laukumā pavadītajās minūtēs lika ventspilniekiem spēlēt bez sava vienīgā nominālā saspēles vadītāja. Geks bija arī tajā pieciniekā (kopā ar Mejeri, Harelsonu, Bērziņu un Jakoviču), kam no visiem piecu vīru virknējumiem laukumā bija vislielākie plusi (+7).

Labs jau pirmais iznāciens

VEF komandas 15. numuru laukumā pirmo reizi sūtīja pašā pirmās ceturtdaļas izskaņā, kad nomainīja nupat kļūdījušos Pako Krusu. Pēdējās 11 sekundēs Gekam uzticēja segt Lomažu, taču Rihards nebija situācijas veidotājs un visu uzbrukumu nostāvēja labajā laukuma stūrī. Pēc pārtraukuma starp ceturtdaļām atgriežoties laukumā, Gekam uzticēja pirmajā ceturtdaļā septiņus punktus guvušā Peinera segšanu. Otrajā “Ventspils” uzbrukumā pēc gala auta izspēles Žanis saņēma bumbu augstu postā un sūtīja pārējos projām, lai sāktu apspēlēšanu viens pret vienu ar muguru. Geks labi nospēlēja ar kājām un augumu, neļaujot Peineram sevi iespiest soda laukumā, un Žanim nācās izmest grūtu metienu pēc pagrieziena no pustālās distances atlēcienā pāri rokām. Bumba krita grozā, bet pēc būtības Geks ar savu cilvēku nostrādāja līdz galam un maksimāli apgrūtināja izdarīt metienu.

Nedaudz vairāk nekā minūti pēc otrās ceturtdaļas sākuma Peineru nomainīja Pitss, kurš kļuva par Geka sedzamo. Fona informācijai: Pitss pēc Peinera bija otrs galvenais vilcējs pirmajā ceturtdaļā, kad guva četrus punktus un atdeva trīs piespēles. Vispirms uzbrukumā ar bumbu agresīvi nospēlēts “pick’n’roll” un rezultatīva piespēle Krusam uz tālmetienu. Acīmredzot, Gekam tika dots uzdevums ar Pitsu strādāt pa visu laukumu un jau pirmajā aizsardzībā Dāvis neļāva ventspilnieku saspēles vadītājam saņemt bumbu no gala auta. “Ventspils” iztērēja liekus spēka un laika resursus, lai pārvarētu laukuma centru, līdz beidzot nogādāja bumbu Pitsam. Sekoja neagresīvs uzbrukums un neprecīzs Lomaža metiens pāri Krusa rokām. Nākamajā aizsardzībā Geks pie “pick’n’roll” samainījās sedzamajiem ar Mejeri un palika apakšā pret Viginsu. Ventspilnieks sekundi pavicināja rokas, signalizējot, ka palicis pret mazāku aizsargu, bet bumbu nesaņēma. jo, pateicoties Geka darbībai pret Viginsu (un arī VEF komandas aizsardzībai no vājās malas, kas, redzot šo "mismatch", koncentrējās uz soda laukumu un iespējamo palīdzību vajadzības gadījumā), amerikānis nebija drošā un stabilā pozīcijā, lai saņemtu bumbu. “Ventspils” kļūdījās un VEF atbildēja ar ātro uzbrukumu. Tobrīd rezultāts kļuva 29:24, un Muižnieks pieprasīja minūtes pārtraukumu.

Pēc tā Geks turpināja pa visu laukumu agresīvi segt Pitsu, padarot amerikānim dzīvi mazāk komfortablu. Pitss atdeva piespēli Gulbim, kurš mēģināja postā ar muguru spēlēt pret Bostiku, un Geks vairākas reizes veica māņu palīdzību aizsardzībā (“jump to ball”) – Gulbis gan uz šo neuzķērās, taču arī Bostiku apspēlēt nevarēja. Aizsardzībā pie rezultāta 24:32 Geks vaktēja Pitsu, bija gatavs palīdzībai, bet vienmēr saglabāja kontroli pār Pitsu. Negāja pakaļ atlēkušajai bumbai, bet pieskatīja amerikāni pat dziļi laukumā, būtībā izslēdzot Pitsu no “Ventspils” uzbrukuma un liekot ventspilniekiem veidot uzbrukumus bez saspēles vadītāja. Sešas minūtes pirms puslaika beigām pie 24:34 Geks atstāja laukumu un pirmajā puslaikā, kurā +/- rādītājs viņam bija neitrāls (0),vairs nespēlēja.

Izšķirošs otrajā puslaikā

Atlikušajā laikā VEF veica izrāvienu, puslaika pārtraukumā ejot pie -1 (43:44), bet otrā puslaika sākumā Gailītis sūtīja Geku jau pamata pieciniekā, atkal liekot aizsardzībā cieši strādāt pret Pitsu. Pitss bez bumbas nebija aktīvs, negāja pretī tai arī brīdī (otrais "Ventspiols" uzbrukums otrajā puslaikā), kad Peiners tika apturēts un meklēja, kam atdot piespēli, līdz ar to atkal var teikt, ka Geks ar savu aktivitāti viens pret vienu aizsardzībā atkal izslēdza no spēles vienu no ventspilnieku galvenajiem spēlētājiem. Sekoja sānu auts, no kura Pitss, saņēmis bumbu, uzmeta grūtu tālmetienu pāri Geka rokām, un tas bija pagalam neprecīzs. Nākamajā ventspilnieku uzbrukumā atkal tas pats – Pitss, atkal saskaroties ar Geka ciešo segšanu, jau pie sava laukuma gala atdeva bumbu Peineram, lai viņš ved bumbu pāri laukumam un veido uzbrukumu. Šajā uzbrukumā gan Pitss iemeta tālmetienu no laukuma stūra pāri Krusa rokām, jo Geks mirkli iepriekš bija aizsardzības rotācijā pārņēmis Ati. Nākamajā VEF uzbrukumā Geks precīzi reaģēja uz aizsardzību, ar vienu soli un driblu pretkustībā aizgāja garām Atem un atdeva piespēli brīvajam Krusam, kurš ar vēl vienu precīzu trijnieku sagādāja Gekam otro piespēli mačā – VEF pārņēma vadību 50:47.

Sekoja aizsardzība, kurā teju, teju laukuma centrā izsista bumba Pitsam. Sešas minūtes pirms trešās ceturtdaļas beigām Pitss saņēma bumbu labajā laukuma stūrī un palika viens pret vienu ar Geku. Dāvis saglabāja zemu stāju, nelaida uz vidu (“close-out”) un aktīvi ar rokām traucēja Pitsa skatam uz grozu. Amerikānis izvēlējās mest grūtu metienu pāri rokām, tas nebija precīzs. Četras ar pusi minūtes pirms ceturtdaļas beigām VEF pārejas uzbrukumā Geks nepieskatīts pa malu aizskrēja līdz groza apakšai, saņēma Krusa piespēli un panāca 57:50. Pēc minūtes pārtraukuma Geku nomainīja Jakovičs, bet Dāvja minūtēs laukumā VEF no -1 tika līdz +7 un atpakaļ vairs neatskatījās, proti, vadību nezaudēja.

Geks atgriezās laukumā septiņas minūtes pirms beigām, kad arī gandrīz uzreiz pieļāva savu vienīgo kļūdu, driblā pāri laukumam (lai gan laukumā bija arī Kruss, Geks veda bumbu pāri) pakļaujoties Pitsa provokācijai un zaudējot kontroli pār bumbu. Nākamajā aizsardzībā Geks jau bija pārņēmis Peinera segšanu (Pitss nonāca Krusa uzraudzībā). Žanis atkal mēģināja postot, taču šoreiz netika pat tuvumā soda laukumam un arī bumbu nesaņēma – Geks ar kājām spēcīgi turēja Žani un ar roku priekšā aizliedza saņemt piespēli.

Sešas minūtes un 15 sekundes pirms beigām pie plus trīs VEF (70:67) Krusu nomainīja Jakovičs un šajā brīdī laukumā bija jau pieminētais efektīvākais (+7) VEF piecinieks (Jakovičs, Geks, Bērziņš, Mejeris un Harelsons). Nākamajā aizsardzībā Geks palaida garām Peineru, kurš laikus ieskrējās un gaitā bija ievērojami ātrāks nekā Dāvis, taču Žanis neiemeta no apakšas. Piecas minūtes pirms beigām VEF nodemonstrēja savu spēku pārejas uzbrukumā ("transition"): Mejeris izcīnīja bumbu pēc Viginsa neprecīza tālmetiena un ar tālu piespēli pāri puslaukumam atrada Bērziņu, kurš tālāk bumbu ātrajā uzbrukumā divi pret viens nogādāja Gekam uz trīspunktu līnijas, un Dāvis iemeta tālo, gūstot savu piekto punktu. Varbūt kāds pārmetīs, ka divi pret viens situācijā Gekam bija jābūt groza apakšā, nevis uz trīspunktu metiena līnijas, tomēr Dāvis labi nolasīja situāciju: aizsardzībā palikušais ventspilnieks bija augumā krietni garākais Peiners, pie tam soļa attālumā bija arī Šeļakovs, kurš bumbas lidojuma laikā būtu paspējis pieslēgties groza apakšā. Tā vietā Geks palika perimetrā, saņēma piespēli un izdarīja labu metienu ritmā (Gekam LBL sezonā 48,4% precizitāte tālmetienos). Tobrīd jau 76:67 rīdzinieku labā.

Nākamajā aizsardzībā Geks, kurš sedza Peineru, pie “pick’n’roll” samainījās ar Bērziņu un pārņēma Butjankovu. Artjoms centās ieņemt vietu groza apakšā, pārējie ventspilnieki arī bija paplašinājuši laukumu, atbrīvojot vietu, taču Geks ne tikai neļāva Butjankovam ieņemt vietu, bet arī izstūma viņu tālāk no groza. Punkti gan tika gūti tik un tā, jo Gulbis apspēlēja Harelsonu un pēc uzbrukuma bumbas guva divus punktus ar sodu. Trīs ar pusi minūtes pirms beigām pēc soda pret Peineru Geks tika nomainīts pie rezultāta 79:69.

Pitss spēli pabeidza ar otro sliktāko +/- rādītāju komandā -15.

Citi novērojumi:

- Deriks Nikss laukumā pavadīja vien septiņas minūtes un izmeta divus metienus. Jau pašā sākumā aizsardzībā nespēja noturēt Meieru, bet uzbrukumā nespēja ieņemt vietu postā pret Mārtiņu. Arī Šeļakovs bija maz agresīvs un ārpus savas komforta zonas, ko uzskatāmi apliecināja pustālas metiens pēdējās ceturtdaļas sākumā pāri rokām – absolūti spēlētājam neraksturīgs metiens. Tas bija arī vienīgais Andreja metiens visās 16 ar pusi nospēlētajās minūtēs.
- Kad laukumā nebija vai, pateicoties Geka aizsardzībai, pasīvāki kļuva Peiners un Pitss, ventspilniekiem vairs nebija citu, kas saasinātu spēli un izveidotu situācijas sev vai citiem. Komanda sāka pārlieku paļauties uz metieniem no distances. Gulbis varēja būt tāds, taču ir atkarīgs no saspēles vadītāja un, Gekam izslēdzot Pitsu no spēles, arī Gulbis bieži nemaz netika līdz caurgājiena iespējai.
- “Ventspilij” nebija posta spēles – neviens no nominālajiem garajiem nespēja ieņemt vietu un saņemt piespēli normālā situācijā ar muguru pret grozu. Peiners mēģināja, bet pārsvarā arī neizdevās. Gulbis mēģināja, taču pret spēcīgo Bostiku neizdevās.
- Kurzemniekiem nebija risinājuma brīžiem, kad metiens no distances vairs negāja.
- VEF pārsvars varēja būt vēl pārliecinošāks – komanda “atstāja” septiņus punktus uz soda metienu līnijas (15/22). Harelsons pirms "Ventspils" spēles bija iemetis visus astoņus LBL turnīrā izdarītos soda metienus.
- Labā ziņa “Ventspilij” - ir iespējas progresam: klāt nāks Janičenoks, Gražulis vairs neaizvadīs tik neizteiksmīgu spēli, ir cerības uz Niksa atplaukšanu.


Artūrs Štālbergs. Foto: TTT Rīga
24

Artūrs Štālbergs noslēdz gaitas basketbolā

Artūrs Štālbergs 38 gadu vecumā lēmis likt punktu savām profesionālajām gaitām basketbolā, kur bijis gan spēlētājs, gan treneris, gan funkcionārs, Štālbergs pavēstīja portālam Sportacentrs.com. Latvijas sieviešu basketbola čempionvienība “TTT Rīga”, kur Artūrs pēdējo trīs sezonu garumā veica ģenerālmenedžera pienākumus, tuvākajā laikā izziņos gan jaunas sejas kluba vadībā, gan jaunumus saistībā ar sastāvu un dalību starptautiskajos turnīros.
Foto: basket.lv
11

Pamati ielikti, bet īstie pārbaudījumi vēl tikai priekšā

Latvijas vīru groza bumbas meistari aizvadījuši pirmās četras oficiālās spēles jaunā galvenā trenera Lukas Banki vadībā. Izcīnītas četras uzvaras un nodemonstrēts basketbols, kas iezīmē daudz piesauktās pārmaiņas.
Rinalds Sirsniņš. Foto: BK Ogre

Nepabeigtās sezonas labākie: Mazura atgriešanās, MVP - Rinalds Sirsniņš

Latvijas klubu basketbola aizvadītās sezonas labāko spēlētāju un treneru apkopojumā esam nonākuši līdz finiša taisnei. Šodien nosaucam balsojuma uzvarētājus kategorijās "Labākais treneris" un "Vērtīgākais spēlētājs".