Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Dubuā promouters iesniegs protestu, treneris nosauc Usiku par krāpnieku

Rolands Eliņš

Dubuā promouters iesniegs protestu, treneris nosauc Usiku par krāpnieku
Daniels Dubuā. Foto: Reuters/Scanpix

Preses konferencē pēc Oleksandra Usika un Daniela Dubuā cīņas britu boksera promouters Frenks Vorens apliecināja, ka iesniegs oficiālu protestu par tiesneša pieļauto kļūdu un sagaida cīņas rezultāta anulēšanu. Savukārt Dubuā treneris Dons Čārlzs uzskatīja, ka Usiks apzināti krāpies, simulējot, ka saņēmis sitienu zem jostasvietas.

"Par šīs cīņas iznākumu tiks iesniegts protests," paziņoja Frenks Vorens. "Rēķinos ar to, ka cīņas rezultāts tiks anulēts un ka tiks nozīmēta atkārtota cīņa. Visos pieejamos video, ko šobrīd esmu redzējis, ir acīmredzams, ka Dubuā veica legālu sitienu, kam vajadzēja tikt fiksētam kā nokdaunam, nevis brīdim, kad Usiks var atgūties vairāk nekā trīs minūtes."

Vorenam tika vaicāts, vai viņš šajā epizodē saskata kādas sazvērestības teorijas no tiesnešu un organizatoru puses, uz ko viņš atbildēja noliedzoši: "Uzticos tiesneša pieredzei un kvalitātei, taču šoreiz viņš gluži vienkārši pieļāva kļūdu. Tā gadās, es saprotu, tāpat nenoliedzu, ka Usiks ir lielisks čempions. Taču Dubuā sitiens bija legāls, tas ir fakts, un Dubuā šajā cīņā tika aplaupīts."

Vorens arī izteicās, ka labi saprot to, ka šoreiz viņa bokseris bijis otrā numura pozīcijā un devies uz cīņu pretinieka teritorijā: "Mēs neesam stulbi, saprotam, ka braucam uz otra boksera izvēlētu cīņas vietu un ka visi šobrīd ļoti atbalsta Ukrainu. Un arī mēs atbalstām Ukrainu, mēs arī vēlamies, lai agresori krievi tiktu pieveikti. Taču šoreiz nav runa par Ukrainu, bet gan par sportisko principu. Mēs vēlējāmies, lai būtu godīga cīņa. Šoreiz to nesaņēmām."

Daniels Dubuā pats uz preses konferenci neieradās, un viņa treneris Dons Čārlzs, kurš pats bija samācies kā negaisa mākonis, tik diplomātisks kā Vorens nebija. Čārlzs izteicās, ka viņam grūti atrast vārdus, jo notikušais viņu ir šokējis.

"Kā var notikt tādas lietas, kad mums ir pieejamas visas šīs tehnoloģijas un visas atkārtojumu iespējas? Dubuā ir satriekts un iznīcināts," teica Čārlzs. "Usiks ir izcils bokseris, bet viņam no sava arsenāla ir jāizmet krāpšanās. Tas bija legāls sitiens, Usiks nokrita zemē. Viņš sāka tēlot, un tiesnesis uzķērās."

Čārlzs arī uzsvēra, ka jau pirms cīņas pārrunās ar tiesnešiem pieprasījis, lai viņi parūpētos par to, ka Usika šorti nav uzvilkti pārāk augstu. Kā uzskata Čārlzs, tad Usiks arī iepriekš ar pārāk augstu uzvilktu šortu palīdzību esot radījis iespaidu, ka pretinieki sitienus veic pārāk zemu.

"Jā, Usiks pēc cīņas ar mums ilgāk parunājās. Kā cilvēks, kurš saka, ka nerunā angliski, viņš angliski runā ļoti labi," teica Čārlzs. "Tikai lieta tāda, ka viņš runā muļķības. Viss loģiski, viņš jau pats zina, ka krāpās. Jā, tā ir krāpšanās, līdzīgi kā futbolā, kad krīti gar zemi, kaut gan noteikumu pārkāpuma nebija."

Vorens preses konferences noslēgumā vēlreiz uzsvēra, ka iesniegs protestu cīņu sankcionējušajām organizācijām.

Cīņas rezultāta anulēšana ir iespējams scenārijs, ja tiek pierādīta rupja tiesneša kļūda, un līdzīgi precedenti ir bijuši, taču ne pārāk bieži. Biežāk cīņu rezultāti tiek anulēti vēlāk konstatētu dopinga pārkāpumu dēļ, nevis tiesneša lēmumu, kas tomēr traktējami kā subjektīvi, dēļ. Taču iespējams arī nozīmēt obligātu revanšu - ar šādu lēmumu, piemēram, noslēdzās Maira Brieža un Kšištofa Glovacka sāga 2018. gadā, kad poļu boksera puse bija pieprasījusi cīņas rezultāta anulēšanu daudz uzskatāmākas tiesneša kļūdas dēļ, kad cīņa netika apturēta pēc gonga noskanēšanas.

     [+] [-]

, 2023-08-27 10:19, pirms 8 mēnešiem
Kad k-kādi protesti ir nostrādājuši boksā?