Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Čempioni pret ranga līderiem – lielākā grupu turnīra spēle

Čempioni pret ranga līderiem – lielākā grupu turnīra spēle
Foto: Imago/Scanpix

Sestdien Francijas regbija laukumos norisināsies trīs 2023. gada regbija Pasaules kausa finālturnīra izcīņas spēles, tostarp visa grupu turnīra gaidītākais mačs – Īrija pret Dienvidāfrikas Republiku.

Portugāle - Gruzija

Turpinoties 2023. gada Pasaules kausa regbijā finālturnīram, sestdienā notiks trīs spēles un dienu iesāks Portugāles un Gruzijas mačs.

Abas komandas turnīru iesāka ar zaudējumiem, jo gruzīni piekāpās neizteiksmīgi spēlējošajai Austrālijai (15:35), bet protugāļi arī ar 20 punktu starpību (8:28) atzina Velsas, kura arī bija tāla no labākā snieguma, pārākumu.

Ko sagaidīt no šī mača? Divu abpusēji labi pazīstamu komandu cīņu. Abas izlases ir "Rugby Europe" rīkotā Eiropas čempionāta dalībnieces, kas ik gadu tiekas savstarpējās cīņās, tāpēc neko kardināli jaunu nez vai kādai no izlasēm izdosies parādīt un pārsteigt oponentus. Līdz šim, lai arī ar dažādiem rezultātiem, taču labāka ir bijusi Gruzijas komanda, lai gan 2022. gada pavasarī portugāļi prata panākt arī neizšķirtu.

Kā būs šoreiz, to rādīs spēle, taču šis mačs būs Eiropas regbija otrā ešelona vadošo komandu cīņa, kas piedod tam papildus kontekstu.

Anglija – Čīle

Lai, protams, piedod Čīles regbija cienītāji, bet otrā dienas spēle, kurā "Los Condores" tiksies ar Anglijas "Red Rose", ir cīņa ar vismazāko sportisko interesi.

Jā, čīlieši labi sevi parādīja spēlē pret Japānu, kurā bija redzams, ka PK debitanti ir pamatīgi gatavojušies pirmajai cīņai un spēlēja nežēlojot ne sevi, ne oponentus. Tāpat bija lielas cerības uz spēli pret Samoa, taču jau tur bija redzams, ka dienvidamerikāņi ir "nosēdušies" un netiek līdz "svaigākajiem" samoāņiem.

Par Anglijas izlasi šajā PK kontekstā ir runāts daudz, bet reti kad pozitīvā gaismā. Komanda bez sejas, spēles rokraksta, spēlē anti-regbiju utt. Anglijas regbija nīdējiem nav tālu jāmeklē iemesli, lai savu nepatiku izteiktu, jo, godīgi sakot, angļi arī spēlē galīgi ne tā kā pirms četriem gadiem, taču pēc divām spēlēm, kurās pretim nāca grupu turnīra galvenās kandidātes uz angļu pieveikšanu, divas uzvaras ir tieši Stīva Bortvika vienībai.

Maz ticams, ka čīlieši varēs izrādīt nopietnu pretestību 2019. gada Pasaules kausa finālistiem, taču arī pašiem angļiem nevajag cerēt, ka uzvara viņiem tiks ieskaitīta tāpat vien. Ir jāiet, jāpierāda pārākums un, lai negadās kā Francijai, jācenšas izvairīties no galīgi neobligātiem savainojumiem.

DĀR – Īrija

Pašreizējie pasaules kausa turētāji un "World Rugby" Pasaules reitinga līderi – šāda kompānija noslēgs sestdienas starptautiskā regbija programmu. Tāds dalībnieku sastāvs piestāvētu PK fiālmačam, taču abas komandas tiekas jau grupu turnīrā. Iespējams, ka pēc kāda laika par šo maču teiks, ka "2023. gada PK finālturnīrā 23. septembrī komandas tikās pirmo no divām reizēm".

Lai vai kā, bet abām izlasēm divos mačos ir divas uzvaras, taču, ja īru oponenti bija Rumānija un Tonga, tad DĀR jau paspēja pārspēt Skotiju, kas arī ir ar ambīcijām uz izslēgšanas mačiem, t.i., dienvidāfrikāņiem viena no divām augstas konkurences pretinieku komandām ir "novākta". Īriem abas šīs pretinieces vēl ir tikai maču kalendārā.

Par Īrijas izlases spēku un konkurētspēju šobrīd runāt ir pagrūti, jo viņu pretinieki nav bijuši pietiekoši jaudīgi, lai izdarītu tālejošus secinājumu, arī DĀR līdzšinējais sniegums ir jāskatās drīzāk tikai pirmās spēles kontekstā.

Kāds tas bija? Lieliska aizsardzība neļāva izvērsties Skotijas ātrajam uzbrukumam, kas kopumā maču noslēdza vien ar trim gūtajiem punktiem. Arī rumāņi uzbrukumā tika absolūti izslēgti, neļaujot eiropiešiem gūt ne punktu.

Meklējot kādas komandas plusus un otras vienības mīnusus, jāteic, ka tas ir diezgan bezjēdzīgs pasākums, jo abas izlases ir labas un ar savām priekšrocībām. Iespējams, šāda ranga spēlēs DĀR izteiktāk jutīs pirmās līnijas spēlētāja Malkoma Marksa nespēlēšanu, jo hukers ir guvis savainojumu, kura dēļ jau pēc vienas spēles ir svītrots no tālākiem mačiem pieejamo regbistu saraksta, taču nav arī tā, ka "Springboks" trūktu jaudas uzbrukuma līnijā.

Tāpat ir jāatgādina, ka DĀR komanda ir izsaukusi Handrē Polardu, kas noteikti būs labs palīgs spēles veidošanā.

Kas ir likts uz šīs spēles? Ja godīgi, nekas daudz, jo zaudējošā komanda tāpat saglabā labas iespējas kvalificēties izslēgšanas mačiem, taču uzvarētājam panākums var dot nelielas priekšrocības situācijā, ja grupu turnīra beigās dalot vietas ar punktiem būs par maz un talkā būs jāņem papildus rādītāji.

2023. gada Pasaules kauss regbijā

A grupa

#KomandaSUNZP
1.Francija330013
2.Itālija220010
3.Jaunzēlande2101
4.Urugvaja10100
5.Namībija30030

B grupa

#KomandaSUNZP
1.Īrija220010
2.DĀR22009
3.Skotija10010
4.Tonga10010
5.Rumānija20020

C grupa

#KomandaSUNZP
1.Velsa220010
2.Fidži21016
3.Austrālija21016
4.Gruzija10010
5.Portugāle10010

D grupa

#KomandaSUNZP
1.Anglija22009
2.Samoa21015
3.Japāna21015
4.Argentīna21014
5.Čīle10010


, 2023-09-23 03:11, pirms 8 mēnešiem
Kāpēc LTV nerāda un kur pie velna var šīs spēles redzēt?
, 2023-09-23 09:20, pirms 8 mēnešiem
Krisons_bez_olām2 rakstīja: Kāpēc LTV nerāda un kur pie velna var šīs spēles redzēt?
a kāpēc LTV būtu jārāda???
, 2023-09-23 09:41, pirms 8 mēnešiem
Agrāk rādīja un kāda tev starpība, ej gudri muldi par hokeju
, 2023-09-23 09:45, pirms 8 mēnešiem
Par to, ka uz DĀR - Īrijas spēli nav likts nekas daudz, gan nepiekritīšu, jo zaudētājam, visticamāk, ka nāks pretī Francija. Visu cieņu Jaunzēlandei, kura droši vien būs otrā, bet mājinieki paliek mājinieki.
, 2023-09-23 09:49, pirms 8 mēnešiem
Krisons_bez_olām2 rakstīja: Agrāk rādīja un kāda tev starpība, ej gudri muldi par hokeju
2019. g. PK rādīja LTV7, 2015. g. PK - Best4Sport.
, 2023-09-23 09:50, pirms 8 mēnešiem
Juri, izlabo C grupas tabulu.
Slēpts komentārs: Abrags
, 2023-09-23 10:20, pirms 8 mēnešiem
Tagad jau var teikt par nedēļas nogali-klāt nedēļas nogale,un klāt arī lielais regbijs.Ir ko pavērot uz augstākās raudzes regbija mačiem,kas notiek tikai reizi četros gados.
Tā ka atliek vien mierīgi,ar kafijas tasi vienā rokā un ar cepumiem otrā, iekārtoties ērtāk klubkrēslā pie TV ekrāna un vērot mačus.
Labi ka PČ sogad notiek Francijā,jo TV tiesraides ir mums komfortablā laikā-vakaros.
, 2023-09-23 11:05, pirms 8 mēnešiem
Kāpēc nerāda .Ieslēdz tv3 sporta kanālus un skaties cik gribi.Pa šiem kanāliem nesen rādija pasaules čempi basketbolā.
Izšķirošā spēle par uzvaru. Foto: RK "Livonia".

Ar Baldones un "Livonia" dramatisko un līdzvērtīgo finālspēli noslēdzies LČ 2. posms regbijā U16

Pagājušajā nedēļas nogalē Rīgas Tehniskās koledžas stadionā notikušajā Latvijas regbija čempionāta otrajā posmā U16 jauniešiem RK “Livonia” bija ļoti tuvu tam, lai izcīnītu uzvaru, taču aizraujošajā izšķirošajā spēlē pēdējās sekundēs pieļāva kļūdu, ko izmantoja baldonieši, uzvarot arī šajā posmā.
Edmundas Ščavinskas (no kreisās) un RK "Livonia" vadītājs Jānis Zuments ar čempionu dēli. Foto: RK "Livonia".

Laba sagatavošanās un komandas darbs RK "Livonia" regbija-7 čempionu titula atgūšanās pamatā

Pēc sestdien izcīnītās uzvaras otrajā posmā un čempionu titula atgūšanas pēc gada pārtraukuma RK “Livonia” regbija-7 komandas treneris Edmundas Ščavinskas un menedžeris Gregors Gorohovskis norādīja, ka panākuma pamatā ir labā sagatavošanās un komandas darbs. Un uzvara tka veltīta Roberta Miksona piemiņai.
2024. gada Latvijas čempioni regbijā-7 "Baltic XL/Livonia". Foto: RK "Livonia".

RK "Livonia" spraigā finālā atgūst Latvijas čempionu titulu regbijā-7

Tikpat sekmīgi arī otro posmu regbijā-7 aizvadījuši RK “Livonia” pirmā komanda “Baltic XL/Livonia”, kuri sestdien Baldonē spraigā cīņā finālā šoreiz pārspēja RK “Miesnieki” un tāpat kā pirmajā posmā svinēja uzvaru, tādējādi likumsakarīgi Edmundasa Ščavinska trenētajiem regbistiem izcīnot pirmo vietu kopsummā un pēc gada pārtraukuma atgūstot čempionu titulu regbijā-7.