Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:111, Did:0, useCase: 3

Visu titulu apvienošanas cīņa: Ramiress pret Supersērijas čempionu Teiloru

Rolands Eliņš

Visu titulu apvienošanas cīņa: Ramiress pret Supersērijas čempionu Teiloru
Hosē Ramiress un Džošs Teilors. Foto: AP Photo/Chase Stevens/Scanpix

Šonakt Lasvegasā, ASV, norisināsies cīņa starp ASV bokseri Hosē Ramiresu un skotu Džošu Teiloru, kurā tiks apvienoti visu četru vadošo boksa organizāciju pasaules čempiona tituli pirmajā pusvidējā svara kategorijā (līdz 63.5kg). Cīņas sākums paredzēts svētdienas agrā rītā, Latvijā tiešraidi būs iespējams iegādāties straumēšanas portālā Fite.tv.

Smagsvaru Entonija Džošua un Taisona Fjūrija vairākus mēnešus ilgā ņemšanās, cenšoties noorganizēt savstarpēju cīņu par titulu apvienošanu, ir lielisks piemērs, cik grūti profesionālajā boksā ir noskaidrot patieso čempionu. Ir četras lielās boksa organizācijas katra ar savu čempiona jostu, katram bokserim ir savi proumouteri, bieži vien arī ir jau iepriekš noslēgti līgumi ar dažādiem TV kanāliem, un salikt to visu vienā receptē, lai beigās sanāk konkrēta diena, kad visas iesaistītās puses piekrīt divu bokseru cīņai ringā, ir velnišķīgi sarežģīti, it sevišķi, ja ņemam vērā iespēju, ka finansiālais aspekts ņem virsroku pār sportiskajiem principiem.

Papildus WBC, WBA un IBF organizācijām pirms dažām desmitgadēm sevi pieteica arī WBO. Atšķiras viedokļi, tieši no kura brīža WBO tituls kļuva līdzvērtīgs pārējiem, taču viens fakts gan ir skaidrs – 21. gadsimtā bijuši tikai četri bokseri, kuri apvienojuši visus prestižos boksa titulus.

Bernārds Hopkinss vidējā svarā to paveica 2004. gadā, pieveicot Oskaru de la Hoiju, bet vēlāk Džermeins Teilors viņam šos četrus titulus atņēma, pats kļūstot par absolūto čempionu. 2017. gadā visus titulus pirmajā pusvidējā svara kategorijā ieguva Terenss Krofords, bet pēc tam krūzeros to paveica Oleksandrs Usiks, ceļā uz šo sasniegumu atņemot WBC jostu Mairim Briedim.

Šonakt tiks kronēts piektais šāda veida absolūtais čempions (ja vien netiks fiksēts neizšķirts vai nebūs kāds cits nestandarta iznākums). Ringā dosies Hosē Ramiress, WBC un WBO pasaules čempiona titulu īpašnieks, un Džošs Teilors, WBA un IBF čempions. Abi vīri izēduši pudu sāls, lai tiktu līdz šim brīdim, abi pārliecinoši uzskatāmi par pirmajiem diviem numuriem šajā svara kategorijā, un abi piekrituši riskēt ar visiem saviem tituliem, lai noskaidrotu labāko.

Džošs Teilors (17-0) savu spēku apliecināja Pasaules boksa Supersērijā, kad izcīnījās caur trīs kārtu sietu, pusfinālā vienbalsīgu tiesnešu lēmumu pieveicot Ivanu Barančiku, bet finālā tiekot galā ar "BoxRec" ranga pirmo numuru Redžisu Progreisu. Supersēriju Teilors sāka bez neviena lielā titula, bet to pabeidza jau ar diviem, kurus abus pārliecinoši aizstāvēja pagājušajā septembrī, jau pirmajā raundā nokautējot Apinunu Honsongu no Taizemes.

Hosē Ramiress (26-0) ir divus gadus jaunāks par Teiloru (28 un 30 gadi), taču aizvadījis vairāk cīņu. Viņš Supersērijā nepiedalījās, izlaužoties citādā ceļā. Divarpus gadus aizvadot astoņas cīņas, kurās visās izcīnīja pārliecinošas uzvaras, Ramiress tika pie iespējas cīnīties par Kroforda atstāto WBC titulu, ko viņš arī izmantoja. Pirms diviem gadiem Ramiress izcīnīja arī WBO titulu, sestajā raundā nokautējot Morisu Hukeru.

Svēršanās ceremonijā, kad abi bokseri satikās aci pret aci, agresīvāk izturējās Teilors. Ramiress, kurš gandrīz vai izslavēts ar savu nopietnu pieeju cīņām un neļaušanos personīgiem apvainojumiem un skaļiem vārdiem, šoreiz sniedza atbildi.

"Es varu pateikt, ka Teilors tikai tēlo," sacīja Ramiress. "Domāju, ka tā ir mana labā īpašība – es esmu es pats kameru priekšā, tad nu tāds pats varu būt arī pretinieka priekšā. Bet šis čalis sāka izrādīt necieņu brīdī, kad mikrofona viņam rokās nebija. Viņš ir tāds cilvēks, kurš, lai vai cik daudz sasniedz dzīvē, tik un tā ir un paliek slikts cilvēks. Es to jūtu un redzu pēc viņa vārdiem. Ja iepriekš man stāstīja, kāds Teilors ir preteklis, es īsti neticēju, bet tagad to saprotu. Viņš laipni izrunājās kameru priekšā, bet pēc tam manā priekšā atkal sāka tēlot skarbo vīru. Mani tas neietekmē, bet vismaz redzu, kāds divkosis viņš ir."

Ramiress piekrita, ka ierasti nopietnā pieeja viņam profesionālā boksa sabiedrībā nepalīdz: "Lai būtu izcils bokseris, jābūt arī izklaidētājam. Un man liekas, ka man tā pietrūkst. Es padaru savu darbu, noboksēju un eju mājās. Man nav nekādu problēmu pret tiem, kuri izrādās, reklamē sevi, veido video sociālajos tīklos un tamlīdzīgi. Tas viss ir forši. Vienkārši es zinu, ka tas neesmu es."

Tikmēr Teilors, lai arī pirmscīņas publiskajos komentāros pārsvarā tiešām cieņpilni izturējies pret pretinieku, medijiem pauda pārliecību par savu uzvaru: "Nedomāju, ka, lai uzvarētu, man obligāti jāveic nokauts. Ja es parādīšu, ka esmu labāks, ja es likšu viņam kļūdīties sitienos, ja es likšu viņam izskatīties muļķīgi, tad nekādu jautājumu par uzvarētāju nebūs."

Cīņu klātienē varēs vērot līdz 1000 līdzjutējiem. Bukmeikeru prognozēs par favorītu ir izlikts Teilors, taču Ramiresa uzvaru par pārsteigumu neviens nesauks. ESPN savu tiešraidi no cīņu vakara sāks 3:00 pēc Latvijas laika, attiecīgi Ramiresa-Teilora cīņa gaidāma agrā rītā.

Izmantotie resursi:
https://www.boxingscene.com/jose-ra...
https://www.cbssports.com/boxing/ne...