Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Kolinsa sagrauj Kerberes slaveno aizsardzību, Bārtija apspēlē Šarapovu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Kolinsa sagrauj Kerberes slaveno aizsardzību, Bārtija apspēlē Šarapovu
Marija Šarapova un Ešlija Bārtija. Foto: EPA/Scanpix

Melburnā pirmoreiz "Grand Slam" ceturtdaļfinālā iekļuva divas tenisistes, turklāt abas 4. kārtas mačos sakāva bijušās čempiones. Amerikāniete Daniela Kolinsa (WTA 35.) nežēlīgi 56 minūtēs ar 6:0, 6:2 pazemoja 2016. gada čempioni Andželiku Kerberi (WTA 2.), bet Austrālijas pirmā rakete Ešlija Bārtija (WTA 15.) ar 4:6, 6:1, 6:4 uzvarēja 2008. gada čempioni Mariju Šarapovu (30.).

Daniela Kolinsa Melburnā ieradās ar 0-5 bilanci "Grand Slam" mačos un pēc izglābšanās no zaudējuma 1. kārtā pret Jūliju Gērgesu (vāciete neizservēja maču) bijusi neapturama, sakaujot arī vēl vienu bijušo Top 10 spēlētāju Karolīnu Garsiju, bet šodien iespaidīgi izrēķinājās ar pasaulē labākās aizsardzības īpašnieci Andželiku Kerberi.

Vācijas tenisistes tradicionālais atsišanās teniss no agresīvās Kolinsas sagaidīja vien tik daudz kļūdu, lai pietiktu divu geimu iegūšanai. Amerikāniete Kerberi 1. setā punktos sagrāva ar 27-9, bet 2. setā deva Kerberei iespēju startēt ar breiku, kad pirmajā geimā pieļāva trīs nepiespiestās kļūdas. Kolinsa breiku uzreiz atspēlēja.

Kerbere otro geimu ar grūtībām dabūja pie rezultāta 1:2. Kolinsa pie 30:30 nesekmīgi nospēlēja izgājienā pie tīkla, nedabūjot breikbumbu, bet tā vietā saņemot pretinieces apvedošo sitienu. Kolinsa pēc tam geimpunkta izspēlē bumbiņu atsita autā pēc Kerberes otrās serves.

Vairāk Kolinsa trīskārtējai "Grand Slam" čempionei šodien nedeva. Danielai neatvairītajos uzbrukumos milzīgs pārsvars ar 29-6, abas tenisistes pieļāva 17 nepiespiestās kļūdas. Kerbere bez pretinieces kļūdām guva tikai 10 no saviem 27 punktiem.

Uzvara pār Kerberi Kolinsai ir karjeras otrais Top 10 panākums un arī lielākā uzvara. Viņa pirmo uzvaru pār desmitnieka spēlētāju guva pagājušajā gadā Maiami, kur ar 6:2, 6:3 sagrāva astoto numuru Venusu Viljamsu.

Austrālijas un Krievijas spēlētāju cīņas 1. setā bija tikai viens breiks, kas notika devītajā geimā. Ešlija Bārtija ar "forehand" uzbrukumiem atspēlēja divas breikbumbas, bet vēl vienu novērst nespēja, kļūdoties ar savu nestabilo "backhand" sitienu, kad viņas pa diagonāli raidītā bumbiņa piezemējās aiz sānu līnijas.

Austrālijas tenisiste produktīvi izmantoja "slaisa" taktiku, ar šo sitienu sagaidot daudz Marijas Šarapovas kļūdu. Viena bija 2. seta ceturtajā geimā, kad Šarapova neprecīzi nospēlēja breikbumbas izspēlē. Nokļuvusi iedzinējos ar 1:3, Šarapova šajā setā pie vārda vairs netika.

Šarapovai pirms izšķirošā seta bija viņas tradicionālais ilgais labierīcību apmeklējums (astoņas minūtes), kas šoreiz uzvaras formulu atrast neļāva. Šarapova katrā no 3. seta pirmajiem diviem serves geimiem pieļāva divas dubultkļūdas un vēl vairākas reizes neprecīzi nospēlēja garajās izspēlēs, kā rezultātā Bārtija ieguva 4:0 pārsvaru.

Ešlija piektajā geimā ar "forehand" autiem neizmantoja divas breikbumbas, ļaujot Šarapovai sākt atspēlēšanos. Krievijas tenisiste gandrīz sadeldēja visu deficītu. Viņa no 0:4 pievilka līdz 3:4, bet astotajā geimā neizmantotas divas breikbumbas. Bārtija pirmo breikbumbu atspēlēja ar servi un izgājienu pie tīkla, bet Šarapova otrās breikbumbas izspēlē kļūdījās ar "backhand" uzbrukumu.

Pie 5:4 servējot par uzvaru mačā, Bārtijai vajadzēja četras mačbumbas, lai pieliktu punktu. Šarapova pirmo mačbumbu atspēlēja ar "forehand" uzbrukumu sēriju, Bārtijai otrās mačbumbas izspēlē dubultkļūda, trešā nerealizēta ar sitienu tīklā, visbeidzot ceturtās mačbumbas izspēlē Bārtija trāpīja eisu.

Bārtija pirmoreiz sasniedza "Grand Slam" ceturtdaļfinālu un ir pirmā vietējā ceturtdaļfināliste Melburnā kopš 2009. gada, kad astoņniekā iekļuva Jeļena Dokiča, toreiz zaudējot Dinarai Safinai.

Šarapova karjeras laikā 25 reizes spēlējusi "Grand Slam" ceturtdaļfinālos, bet pēc diskvalifikācijas viņai ir tikai viens ceturtdaļfināls sešos turnīros, turklāt tas sasniegts ar veiksmes palīdzību. Pagājušajā gadā no "French Open" 4. kārtas mača rokas savainojuma dēļ atteicās Serēna Viljamsa, kuru Šarapova nav uzvarējusi kopš 2004. gada.

Petra Kvitova (WTA 6.) tikai 59 minūšu ilgā mačā ar graujošu 6:2, 6:1 revanšējās 17 gadus vecajai Amandai Aņisimovai (WTA 87.) par pagājušā gada martā Indianvelsā piedzīvoto sakāvi ar 2:6, 4:6. Tolaik vēl 16 gadus vecā Aņisimova Kalifornijā pārtrauca Kvitovas 14 uzvaru sēriju. Šodien viņa vēl vienu čehu kreiles uzvaru sēriju apturēt nespēja. Kvitova trāpīja 86% pirmo servju un savas serves geimos zaudēja tikai septiņās izspēlēs, tīnei breikbumbas nepiedāvājot.

Pirms "Australian Open" Sidnejā uzvarējusī Kvitova šobrīd sasniegusi deviņu uzvaru sēriju. Viņa trešo reizi sasniedza "Australian Open" ceturtdaļfinālu (2011-12, 2019). Petrai labākais rezultāts Melburnā ir pusfināls pirms septiņiem gadiem. Aņisimova pirmoreiz spēlēja "Grand Slam" astotdaļfinālā, viņai pirms turnīra bija 0-2 bilance "major" pamatturnīros.

Slouna Stīvensa abos iepriekšējos mačos uzvarēja Anastasiju Pavļučenkovu un tuvojās perfektas 3-0 bilances virzienā, taču nenosargāja seta un 2:0 pārsvaru, Krievijas tenisistei zaudējot ar 7:6(3), 3:6, 3:6. Nastja bija aktīvāka uzbrukumā, sodot kārtējo reizi pārāk pasīvi spēlējušo Stīvensu. Uzvara pār ranga 5. vietā esošo Stīvensu Pavļučenkovai (#44) ir otrā Top 10 uzvara šajā turnīrā. Viņa 2. kārtā ar līdzīgu atspēlēšanos (3:6, 6:3, 6:3) uzvarēja devīto raketi Kiki Bertensu. Pavļučenkovai otrdien būs otrais ceturtdaļfināls Melburnā (2017, 2019) un piektais "Grand Slam" karjerā (0-4).

"Australian Open 2019", sieviešu vienspēles

4. kārtas rezultāti 20. janvārī

SpēleRezultāts
Danielle Collins – (2) Angelique Kerber6:0 6:2
Anastasia Pavlyuchenkova – (5) Sloane Stephens6:7(3) 6:3 6:3
(8) Petra Kvitova – Amanda Anisimova6:2 6:1
(15) Ashleigh Barty – (30) Maria Sharapova4:6 6:1 6:4

Ceturtdaļfinālu pāri

Spēle
(8) Petra Kvitova – (15) Ashleigh Barty
Danielle Collins – Anastasia Pavlyuchenkova

  -1 [+] [-]

, 2019-01-20 12:13, pirms 5 gadiem
kāda jēga no 1/4 finālu pāru tabulas ja tur tik iespējamā puse ielikta un tad vēl no tiem 1 pāris nav precīzi zināms?