Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

PK cīņās iesaistās Samoa, Portugāle un Tonga

Juris Miņins
Juris Miņins

PK cīņās iesaistās Samoa, Portugāle un Tonga
Vai Čīlei šodien izdosies tikt pie pirmās PK uzvaras? Foto:Rauters/Scanpix

Šodien 2023. gada Pasaules kausa regbijā finālturnīrā ir ieplānotas trīs cīņas un katrā no tām piedalīsies komanda, kurai tā būs pirmā spēle šī gada čempionātā.

Samoa - Čīle

Sestdienas regbija programma tika sākta ar Samoa un Čīles komandu tikšanos. Jāteic, ka, ja vēl pirms Pasaules kausa finālturnīra sākuma šī kādam varētu likties cīņa, kurai īpaša uzmanība nav jāpievērš, tad šobrīd tas tā vairs neizskatās.

Samoa komanda laukumā vēl ne reizi nebija devusies, taču viņi sev uzmanību piesaista kā izlase, kura diezgan aktīvi ir iesaistījusies jauno "World Rugby" naturalizācijas noteikumu izmantošanā, proti, samoāņu rindās varēs redzēt daudzus agrākos Jaunzēlandes un Austrālijas izlases spēlētājus. Tāpēc nevajag brīnīties, ja Kristians Leliafano, Frics Lī vai Lima Sapoaga būs redzami neierastākā kreklā.

Protams, ka pastiprināt komandu ir labi, taču kopā ar to nāk klāt arī atbildības slogs un tādus pretiniekus kā Čīle, visdrīzāk, samoāņi redz kā "ņemamos", tāpēc šodien nekas cits kā uzvara no saliniekiem netiek gaidīta.

Čīle turpretim uz Pasaules kausa finālturnīru devās bez lielām ambīcijām un no viņiem arī neviens nebaidījās, taču veltīgi.

Pirmajā spēlē pret Japānu, demonstrējot ātru, agresīvu un brīžiem pat nežēlīgu regbiju, Dienvidamerikas izlase pamatīgi sarežģīja Āzijas komandas ceļu uz uzvaru un jāteic, ka Džeimija Džozefa vīriem vispār ir jāpriecājas, ka viņi šajā cīņā uzvarēja. Pats galvenais treneris sacīja, ka čīlieši "izpildīja tvērienus kā paši nelabie", kas sestdienas cīņas kontekstā ir interesants moments, proti, Samoa izlase arī nekad nav vairījusies no agresīvas spēles.

Te gan jāpiebilst, ka, lai vai cik brutāls būs regbijs, par uzvarētājiem kļūs komanda, kas būs guvusi vairāk punktus un to arī ir jānovēl neaizmirst abām vienībām.

Velsa – Portugāle

Arī Portugālei šī būs turnīra atklāšanas spēle. "Os Lobos" uz šo turnīru kvalificējās kā pēdējie, uzvarot noslēdzošajā kvalifikācijas turnīrā, dramatiskā cīņā izraujot neizšķirtu pret ASV un atstājot bez Pasaules kausa visu Ziemeļameriku. Savukārt Pasaules reitingā Portugāle gan nav vājākā komanda, jo ieņem 16. vietu un apsteidz Rumāniju, Namībiju un Čīli.

Ko no Portugāles gaidīt? Tā ir komanda, kas atsevišķi ņemtās spēlēs var spēlēt labi. Neizšķirts (un vēlāk arī uzvara) pret ASV ir viena lieta, bet tāpat viņi pēdējos gados ir spējuši cīnīties neizšķirti pret Gruziju un piedzīvoja zaudējumu pret Itāliju tikai ar viena realizēta piezemējuma tiesu. Komanda nav slikta, taču vai viņiem būs spēks stāties pretī Velsai un īsā laikā aizvadīt četras cīņas visaugstākajā līmenī? Tas ir atklāts jautājums.

Velsai PK sākās ar cīņu pret Fidži un viņi var tikai pateikties regbija Dievam, ka pēdējais salinieku uzbrukums aprāvās ar kļūdu, jo citādāk viņiem būtu jāgrauž nagi skatoties kā Teti Tela izpilda realizācijas sitienu, cerot, ka tas būs neveiksmīgs.

Īsāk sakot, Fidži bija labi, Velsa – viduvēji un par to arī gandrīz tika sodīti.

Portugāle īsti nav tā līmeņa komanda, kas varētu sodīt pat vāji spēlējošus velsiešus, taču, kā rāda šī gada PK mači, riskēt arī nevajadzētu, jo otrā ešelona komandas finālturnīra ievadā, kad spēka ir daudz un savainojumi vēl nav kļuvuši par asu problēmu, var būt ļoti bīstamas.

Īrija – Tonga

Īrijas izlase uz Franciju devās kā Pasaules reitinga līderi un pirmajā spēlē savu statusu arī pierādīja, ar 82:8 pārspējot Rumāniju. Jā, protams, rumāņi šobrīd nav konkurētspējīgākā izlase pat savā, otrā ešelona, ieskaitē, taču 82 punkti ir un paliek 82 punkti, jo ar sliktu sniegumu tos nesanāktu gūt.

Ja būtu jāmeklē kādas atziņas par Īrijas izlasi pēc pirmās spēļu kārtas, tad tāds varētu būt tikai viens – ar īriem viss ir kārtībā! Tālākos secinājumus būs jāizdara pēc citiem mačiem.

Tonga bija otrā izlase, kas centās iegūt kādu labumu no jaunajiem naturalizācijas noteikumiem un, varbūt, viņu ķēriens ir pat labāks kā iepriekš pieminētajiem samoāņiem. Salesi Piutau un Malakai Fekitoa, varbūt, ir skaļākie uzvārdi, kurus no "All Blacks" pārvilināja tongieši, taču nebūt ne vienīgie.

Nav arī tā, ka bez jaunzēlandiešiem Tongai nebūtu savu talantu un galvenais spēks komandā ir Bens Tameifuna – pirmās līnijas uzbrucējs, kuru sauc par pasaules smagāko profesionālo regbistu.

Īrija, protams, ir nopietns pretinieks, taču Tonga ir izlase, kura var uzvarēt jebkuru. Kāpēc tā sestdienas vakarā nevarētu būt īrija?

2023. gada Pasaules kauss regbijā

A grupa

#KomandaSUNZP
1.Francija22008
3.Jaunzēlande21015
2.Itālija11005
4.Urugvaja10100
5.Namībija20020

B grupa

#KomandaSUNZP
1.Īrija11005
2.DĀR11004
3.Tonga00000
4.Skotija10010
5.Rumānija10010

C grupa

#KomandaSUNZP
1.Austrālija11005
2.Velsa11005
3.Fidži10012
4.Portugāle00000
5.Gruzija10010

D grupa

#KomandaSUNZP
1.Japāna11005
2.Anglija11004
3.Samoa00000
4.Argentīna10010
5.Čīle10010

Vai Čīlei šodien izdosies tikt pie pirmās uzvaras PK finālturnīros?

  • 2

  • 10