Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Čīlei spēka pietiek vien puslaikam, Samoa PK sāk ar uzvaru

Čīlei spēka pietiek vien puslaikam, Samoa PK sāk ar uzvaru
Džonatans Taumatenī saņem komandas biedru apsveikumus Foto:Reuters/Scanpix

Savā pirmajā 2023. gada Pasaules kausa regbijā finālturnīra mačā Samoa šodien tikās ar Čīli un, pārvarējuši dienvidamerikāņu sīksto pretestību pirmajā puslaikā, samoāņi otrajā spēles daļā noformēja sev komfortablu bonusa punkta uzvaru – 43:10.

Dienas programma tika atklāta ar Samoa un Čīles komandas cīņu. Samoāņiem tā bija debija šī gada turnīrā, bet Čīlei, kurai visa šī kampaņa ir debija Pasaules kausa finālturnīrā, tas bija otrais mačs.

Samoa ekspektācijas par šo turnīru bija diezgan lielas, jo izlase šoreiz spēlēja ar papildinājumu no Austrālijas un Jaunzēlandes izlasēm, proti, šīs komanda izmantoja jaunākās izmaiņas Starptautiskās regbija savienības naturalizācijas noteikumos, kas viņiem ļāva tikt pie bijušajiem TOP izlašu spēlētājiem, kuri vairs netiek saukti uz savām bijušajām komandām, bet kuriem ir saknes Samoa.

Kopumā, protams, samoāņi tika uzskatīti par spēles favorītiem, taču pēc čīliešu snieguma pirmajā spēlē (pret Japānu) daudziem mainījās domas par šīs komandas spēli, spējām un potenciālu. Saliekot to kopā ar abu komandu tendenci spēlēt asu, agresīvu un brīžiem pat nežēlīgu regbiju, no šīs spēles tika gaidīts kas vairāk kā tikai divu otrā ešelona komandu cīņu par, iespējams, trešo vietu grupā.

"Manu Samoa" komanda, acīmredzami, nevēlējās atkārtot Japānas likteni un jau no pirmajām spēles minūtēm izdarīja lielu spiedienu uz Čīles komandu, ātri nonāca viņu laukuma pusē un tikai ar noteikumu pārkāpumu čīlieši spēja viņus apturēt. Samoāņi arī nerauca degunu par šo situāciju un ņēma to, ko viņiem deva, t.i., bijušais Austrālijas izlases spēlētājs Kristians Leliafano realizēja soda sitienu.

Pēc šīs epizodes bumbu saņēma Čīle un atbildēja jau redzētā stilā – dinamisks uzbrukums un Matiass Dituss, pirmās līnijas uzbrucējs, izdarīja pēdējo grūdienu un ar spēku piespieda bumbu pie jau nobremzētas ofensīvas.

Ar to gan samoāņu nelaimes nebeidzās, jo čīliešu uzbrukuma gaitā Ulupano Seutenī neatļauti un diezgan asi bloķēja bez bumbas esošu oponentu par ko arī tika sodīts ar dzelteno kartīti, uz desmit minūtēm atstājot Samoa izlasi 14 vīru sastāvā.

Šis apstāklis, protams, ka piebremzēja samoāņus, taču nekādā gadījumā ne apstādināja, jo Okeānijas reģiona komanda turpināja tikpat asi uzbrukt. Pie piezemējumiem viņiem tikt neizdevās, jo čīlieši pārkāpa noteikumus, taču Leliafano bija mierā arī ar šādu situāciju un drīz vien atgrieza vadību savai komandai.

Līdz puslaika pārtraukumam Čīle realizēja soda sitienu, bet Leliafano atkal bija precīzs un jāteic, ka pirmajā puslaikā bija piecas mača līderu maiņas, kas labi raksturo to, kas norisinājās Bordo regbija arēnā un lieliski atbilda tām gaidām, kas tika izteiktas vēl pirms spēles.

Punktu puslaikam gan pielika Samoa piezemējums, kad čīlieši bija pārāk aizrāvušies ar savu uzbrukumu, atstāja laukuma dziļumu nepiesegtu, kas ļāva samoāņiem izrauties uz priekšu un Dankans Paiaua noslēdza šo ofensīvu ar pieciem punktiem un Kristians Leliafano bija precīzs sarežģītā realizācijā.

Otrais puslaiks tika atklāts ar vēl vienu Samoa dinamisku uzbrukumu, kuru šoreiz noslēdza Džonatans Taumateinī. Šī gan bija pirmā reize spēlē, kad savu iespēju raidīt bumbu vārtos neizmantoja Leliafano. Otrā iespēja bijušajam Austrālijas izlases spēlētājam parādījās, kad Fritzs Lī, ar spēku un komandas biedru atbalstu, iestūma un piezemēja bumbu ieskaites zonā, taču arī šoreiz Kristians netrāpīja vārtos, bet norībināja vārtu stabu.

Sama Malolo bija nākamais samoānis, kas ar bumbu paviesojās Čīles ieskaites zonā, kad pēc koridora izspēles "Manu Samoa" noformēja molu un iesoļoja "Los Condores" ieskaites zonā. Šoreiz ar realizāciju, kas izpildīta vien dažus metrus no vārtiem, Leliafano problēmu nebija.

Samoa izlase, lai arī mēģināja pretoties, taču otrajā puslaikā nespēja tikt līdzi samoāņiem viņu spēles intensitātes ziņā un salinieku pārākums gan rezultātā, gan spēles iniciatīvā tikai pieauga un puslaika vidū Alfonso Eskobara nopelnītā dzeltenā kartīte čīliešiem nepalīdzēja, taču tad palīdzēja samoānis Ere Enari, kurš pats saņēma dzelteno "plāksteri".

Šajā spēles nogrieznī spēle izlīdzinājās un Čīle pat tika pie iespējas pamēģināt gūt vēl punktus, taču šī iespēja izmantota netika, jo tika pieļautas kārtējās kļūdas cīņā ar samoāņu uzbrucējiem, bet īsi pēc nerealizētā uzbrukuma, Estebans Inostroza saņēma vēl vienu dzelteno kartīti, liekot čīliešiem uz īsu brīdi palikt 13 vīru sastāvā.

Pēdējā spēles minūtē Malolo atkal bija nogādājis bumbu pretinieku ieskaites zonā, taču viņam šo piezemējumu neieskaitīja. Samoāņi gan ilgi nebēdājās, atgriezās pie Čīles noteikumu pārkāpuma izspēles, uzvarēja koridoru un ar molu ienesa bumbu ieskaites zonā. Kurš to izdarīja? Neviens cits kā Sama Malolo!

Samoa – Čīle 43:10 (19:10)

Piezemējumi: D.Paiaua (41) Dž.Taumateinī (42), F.Lī (47), S.Malolo (52, 80) - M.Dituss (6)
Realizācijas: K.Leliafano (42, 53), L.Sapoaga (81) - S.Videla (7)
Soda sitieni: K.Leliafano (4, 10, 14, 36) – M.Garafuliks (30)
Dropsitieni:

2023. gada Pasaules kauss regbijā

A grupa

#KomandaSUNZP
1.Francija22008
3.Jaunzēlande21015
2.Itālija11005
4.Urugvaja10100
5.Namībija20020

B grupa

#KomandaSUNZP
1.Īrija11005
2.DĀR11004
3.Tonga00000
4.Skotija10010
5.Rumānija10010

C grupa

#KomandaSUNZP
1.Austrālija11005
2.Velsa11005
3.Fidži10012
4.Portugāle00000
5.Gruzija10010

D grupa

#KomandaSUNZP
1.Samoa11005
2.Japāna11005
3.Anglija11004
4.Argentīna10010
5.Čīle10010


Izšķirošā spēle par uzvaru. Foto: RK "Livonia".

Ar Baldones un "Livonia" dramatisko un līdzvērtīgo finālspēli noslēdzies LČ 2. posms regbijā U16

Pagājušajā nedēļas nogalē Rīgas Tehniskās koledžas stadionā notikušajā Latvijas regbija čempionāta otrajā posmā U16 jauniešiem RK “Livonia” bija ļoti tuvu tam, lai izcīnītu uzvaru, taču aizraujošajā izšķirošajā spēlē pēdējās sekundēs pieļāva kļūdu, ko izmantoja baldonieši, uzvarot arī šajā posmā.
Edmundas Ščavinskas (no kreisās) un RK "Livonia" vadītājs Jānis Zuments ar čempionu dēli. Foto: RK "Livonia".

Laba sagatavošanās un komandas darbs RK "Livonia" regbija-7 čempionu titula atgūšanās pamatā

Pēc sestdien izcīnītās uzvaras otrajā posmā un čempionu titula atgūšanas pēc gada pārtraukuma RK “Livonia” regbija-7 komandas treneris Edmundas Ščavinskas un menedžeris Gregors Gorohovskis norādīja, ka panākuma pamatā ir labā sagatavošanās un komandas darbs. Un uzvara tka veltīta Roberta Miksona piemiņai.
2024. gada Latvijas čempioni regbijā-7 "Baltic XL/Livonia". Foto: RK "Livonia".

RK "Livonia" spraigā finālā atgūst Latvijas čempionu titulu regbijā-7

Tikpat sekmīgi arī otro posmu regbijā-7 aizvadījuši RK “Livonia” pirmā komanda “Baltic XL/Livonia”, kuri sestdien Baldonē spraigā cīņā finālā šoreiz pārspēja RK “Miesnieki” un tāpat kā pirmajā posmā svinēja uzvaru, tādējādi likumsakarīgi Edmundasa Ščavinska trenētajiem regbistiem izcīnot pirmo vietu kopsummā un pēc gada pārtraukuma atgūstot čempionu titulu regbijā-7.