Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Fidži finālā sagrauj Jaunzēlandi un kļūst par Okeānijas čempioniem

Juris Miņins
Juris Miņins

Fidži finālā sagrauj Jaunzēlandi un kļūst par Okeānijas čempioniem
Foto: worldrugby.com

Vakardien un šodien Okeānijas salu valstī Fidži norisinājās reģiona čempionāts olimpiskajā regbijā, jeb regbijā-7, un finālā ar 26:0 pārspējot Jaunzēlandi, par čempioniem kļuva mājnieki.

Tā kā Okeānijā ir ļoti spēcīgas regbija komandas un tieši no šīs pasaules daļas nāk arī pašreizējie olimpiskie čempioni, tad regiona čempionāts regbija-7 līdzjutēju un pazinēju vidē izraisīja pastiprinātu interesi.

Kopumā šī gada turnīrā piedalījās 13 komandas, no kurām četras ir gaidāmās Pasaules sērijas sezonas kodola komandas – Austrālija, Fidži, Jaunzēlande un Samoa. Savukārt Papua Jaungvineja pagājušajā Pasaules sērijas sezonā piedalījās divos posmos.

Jāteic gan, ka grupu turnīrā nekādu pārsteigumu nebija un nomināli spēcīgākās izlases arī tika pie saviem panākumiem. Izslēgšanas maču uzvarētāju zaram bez jau pieminētajām piecām izlasēm kvalificējās arī Tonga, kā arī Amerikāņu Samoa un Kuka salu izlases.

Izslēgšanas maču pirmajā kārtā arī iztika bez pārsteigumiem un nominālie favorīti tika pie panākumiem, bet pusfinālā, kur jau tikās četras labākās komandas, kādai no spēcīgākajām izlasēm gan bija jāpaliek gribot. Jaunzēlande ar 31:0 sagrāva Austrāliju, bet Fidži tika galā ar Samoa – 17:7. Okeānijas čempionāta finālā, līdz ar to, spēlēja divas komandas, ko pēc daudzu domām var nosaukt par labākajām regbija-7 vienībām pasaulē, proti, Fidži un Jaunzēlande.

Cīniņš par zelta medaļām gan izpalika, jo, iespējams, "All Blacks" bija atstājuši pārāk daudz spēka pusfinālmačā, un finālā paši piedzīvoja sauso zaudējumu ar 0:26. Tas nozīmēja, ka astoņu gadu laikā, kad šis turnīrs tiek rīkots, Jaunzēlande tā arī nav tikusi pie uzvaras. Savukārt Fidži komandai šis bija otrais Okeānijas čempionu tituls.

Ir jāpiemin arī tas fakts, ka šis turnīrs kalpoja kā reģionālā atlase 2018. gada Pasaules kausam regbijā-7, kas no 20. līdz 22. jūlijam nākamgad norisināsies ASV pilsētā Sanfrancisko. Jaunzēlande, Austrālija, Fidži un Samoa biļeti uz turnīru jau bija ieguvušas iepriekš, bet Papua Jaungvineja un Kuka salas pie ceļazīmes uz Sanfrancisko tika tikai šodien.

Tāpat paralēli kungu turnīram, Suvā sacentās arī dāmas un viņu konkurencē pirmo vietu dalīja Jaunzēlane un Austrālija, finālā ar 12:5 uzvaru svinot jaunzēlandietēm. Fidži meitenes palika trešajā vietā, bet četrinieku noslēdza Papaua Jaungvinejas izlase. Visas četras šīs komandas arī ir kvalificējušās Pasaules kausam.