Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Nedisciplinētā Čīle Pasaules kausā debitē ar zaudējumu Japānai

Nedisciplinētā Čīle Pasaules kausā debitē ar zaudējumu Japānai
Amato Fakatava (ar bumbu), Foto:AP/Scanpix

Šodien savu pirmo spēli regbija Pasaules kausa finālturnīros aizvadīja Čīles izlase. Demonstrējot ļoti aktīvu un agresīvu, taču nedisciplinētu regbiju viņi ar 12:42 piekāpās Japānas izlasei.

Pirmās spēļu kārtas pēdējā diena tika sākta ar Japānas un Čīles maču Tulūzā. Japāņi, neapšaubāmi, pirms mača tika uzskatīti par pārliecinošiem favorītiem un tam, protams, ka bija iemesli. 2019. gadā, kad viņi paši arī bija rīkotāju godā, Japāna uzvarēja visās četrās grupu turnīra spēlēs, t.i., pieveicot gan Skotiju, gan arī Īriju un kvalificējās izslēgšanas mačiem, kur gan pirmajā kārtā zaudēja nākamajiem čempioniem DĀR.

Savukārt 2015. gada PK dienvidāfrikāņi tika pārspēti un tieši tajā brīdī Japānas izlase pieteica sevi kā nopietnus pretendentus uz iekļaušanos visaugstākajā regbija sabiedrībā.

2023. gadā gan no Japāņiem gaidīt lielas lietas nevajag, jo komanda, pēc diviem lieliskiem turnīriem, ja var spriest pēc pārbaudes spēlēm, ir mazliet nosēdusies un tās spēja konkurēt ar Angliju un Argentīnu par vietu izslēgšanas mačos ir diskutabla. No otras puses, redzot argentīniešu sniegumu spēlē pret angļiem, varbūt, japāņu pozīcijas nav nemaz tik bēdīgas, taču vispirms bija jāsāk ar Čīles pieveikšanu.

Paši čīlieši 2023. gada PK finālturnīra atlases periodā kļuva par lielāko sensāciju autoriem, jo vispirms no PK dalībnieku sastāva svītroja ārā Kanādu, kura iepriekš bija piedalījusies visos finālturnīros, bet tad pielika roku, lai uz Franciju netiktu arī ASV.

Šis, protams, ir arguments, lai nesāktos runas par komandas nenovērtēšanu, taču, no otras puses, kopš pagājušā gada rudens čīlieši ir zaudējuši visās pārbaudes spēlēs, pat neskatoties uz to, ka viņu pretinieki bija PK mērogiem pieticīgās Urugvaja, Tonga, Rumānija, Namībija un Argentīnas otrā izlase.

Jau no mača pirmajām minūtēm bija redzams, ka Čīle uz šo cīņu ir ieradušies maksimāli "uzlādēti", jo viņu piedāvātā spēle bija ātra, aktīva un arī agresīva. Spēlējot šādā stilā, viņi ne tikai lika Japānai pieļaut kļūdas, bet arī paši tās spēja izmantot. Tā Rodrigo Fernandezs ierakstīja savu vārdu Čīles regbija vēsturē, jo kļuva par pirmo spēlētāju, kurš PK finālturnīrā ir guvis piezemējumu, noslēdzot ātro uzbrukumu.

Tiesa, septiņu punktu vadību noturēt dienvidamerikāņi nespēja, jo uzreiz kļūdījās paši savās aizsardzības shēmās un Amato Fakatava bez lielas pretestības nogādāja bumbu ieskaites zonā.

Čīles agresija laukumā deva divējādu rezultātu. Jā, tas sarežģīja japāņu dzīvi, taču šī agresija bija uz regbija likumu pārkāpumu robežas un ne katrā reizē sanāca būt likuma pusē, tāpēc nebija arī nekāds pārsteigums, ka čīlieši pirmā puslaika vidū uz 10 minūtēm palika 14 vīru sastāvā.

Japāna, kurai šīs spēles ievads viegli nedevās, nevarēja neizmantot situāciju, tāpēc, lēni, bet pārliecinoši nonākuši ieskaites zonas tuvumā, viņi atrada veidu kā bumbu nogādāt pāri līnijai. Veiklāks un stiprāks par visiem bija Jone Nakabula.

Ar to čīliešu pašu radītās problēmas nebeidzās, jo īsi pirms puslaika beigām dzeltenā kartīte par nepareizu tvērienu, precīzāk, par kontaktu galvas rajonā, tika parādīta Martinam Sigrenam un arī šo sodu japāņi spēja pārvērst punktos vēl pirms došanās uz ģērbtuvēm, otro piezemējumu pēc veiksmīga mola izspēles veica Fakatava.

Otrais puslaiks tika spēlēts pēc tā paša scenārija, proti – čīlieši nejutās traucēti, ka viņiem nav viena vīra un nekautrējās iet uz priekšu, kas deva rezultātu. Šoreiz disciplīnas problēmas bija japāņiem, kas tika novērtētas ar dzelteno kartīti, bet mirkli vēlāk Alfonso Eskobars, pēc ļoti jaudīga un spēcīga ātrā uzbrukuma, kura galvenajā fāzē Inaki Ajarzu nespēja apturēt pat trīs japāņi, piezemēja bumbu ieskaites zonā un guva piecus punktus.

Tiesa gan, arī japāņiem nebija nekādu aizspriedumu pret spēlēšanu 14 vīru sastāvā un viņi tāpat spēja izmantot čīliešu atslābumu pēc veiksmīgās epizodes un noorganizēt savus uzbrukumus, bet Maikls Leičs, kurš aizvada savu ceturto Pasaules kausu Japānas izlases kreklā, arī spēja šo ofensīvu noslēgt ar piezemējumu starp vārtu stabiem.

Rojoto Nakamura bija spēlētājs, kurš pārtrauca ilgāku "sauso" sēriju, kad komandas vairāk nodevās bezrezultatīvai cīņai. Viņš noslēdza pozicionālu uzbrukumu un tas bija jau piektais japāņu piezemējums šajā mačā.

Lai gan šādos gadījumos mēdz teikt, ka rezultāts neatbilst spēles gaitai, jo, no vienas puses, čīlieši demonstrēja pat pārsteidzoši labu sniegumu, fakts, ka līdz spēles laika beigām Vorners Dērnss vēlreiz paviesojās "Los Condores" ieskaites laukumā, parāda, ka, tomēr, čīliešiem līdz mača beigām spēka un enerģijas mazliet pietrūka.

16. septembrī Čīle savu debija PK finālturnīru turpinās ar cīņu pret Samoa, bet japāņiem nākamā spēle paredzēta 17. septembrī, kad viņu pretinieki būs daudz nopietnāki – Anglijas valstsvienība.

Japāna – Čīle 42:12 (21:7)

Piezemējumi: A.Fakatava (9, 41), J.Naikabula (30), M.Leičs (53) R.Nakamura (71), V.Dērnss (80) - R.Fernandezs (6), A.Eskobars (48)
Realizācijas: R.Matsuda (10, 31, 42, 54, 73, 81) – S.Videla (7)
Soda sitieni: N/A – N/A
Dropsitieni: N/A - N/A

2023. gada Pasaules kauss regbijā

A grupa

#KomandaSUNZP
1.Itālija11005
2.Francija11004
3.Urugvaja00000
4.Jaunzēlande10010
5.Namībija10010

B grupa

#KomandaSUNZP
1.Īrija11005
2.DĀR00000
3.Skotija00000
4.Tonga00000
5.Rumānija10010

C grupa

#KomandaSUNZP
1.Austrālija11005
2.Velsa00000
3.Fidži00000
4.Portugāle00000
5.Gruzija10010

D grupa

#KomandaSUNZP
1.Japāna11005
2.Anglija11004
3.Samoa00000
4.Argentīna10010
5.Čīle10010


Izšķirošā spēle par uzvaru. Foto: RK "Livonia".

Ar Baldones un "Livonia" dramatisko un līdzvērtīgo finālspēli noslēdzies LČ 2. posms regbijā U16

Pagājušajā nedēļas nogalē Rīgas Tehniskās koledžas stadionā notikušajā Latvijas regbija čempionāta otrajā posmā U16 jauniešiem RK “Livonia” bija ļoti tuvu tam, lai izcīnītu uzvaru, taču aizraujošajā izšķirošajā spēlē pēdējās sekundēs pieļāva kļūdu, ko izmantoja baldonieši, uzvarot arī šajā posmā.
Edmundas Ščavinskas (no kreisās) un RK "Livonia" vadītājs Jānis Zuments ar čempionu dēli. Foto: RK "Livonia".

Laba sagatavošanās un komandas darbs RK "Livonia" regbija-7 čempionu titula atgūšanās pamatā

Pēc sestdien izcīnītās uzvaras otrajā posmā un čempionu titula atgūšanas pēc gada pārtraukuma RK “Livonia” regbija-7 komandas treneris Edmundas Ščavinskas un menedžeris Gregors Gorohovskis norādīja, ka panākuma pamatā ir labā sagatavošanās un komandas darbs. Un uzvara tka veltīta Roberta Miksona piemiņai.
2024. gada Latvijas čempioni regbijā-7 "Baltic XL/Livonia". Foto: RK "Livonia".

RK "Livonia" spraigā finālā atgūst Latvijas čempionu titulu regbijā-7

Tikpat sekmīgi arī otro posmu regbijā-7 aizvadījuši RK “Livonia” pirmā komanda “Baltic XL/Livonia”, kuri sestdien Baldonē spraigā cīņā finālā šoreiz pārspēja RK “Miesnieki” un tāpat kā pirmajā posmā svinēja uzvaru, tādējādi likumsakarīgi Edmundasa Ščavinska trenētajiem regbistiem izcīnot pirmo vietu kopsummā un pēc gada pārtraukuma atgūstot čempionu titulu regbijā-7.