Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

LBL apskats: ''Rīgas Zeļļi'' un VEF tēmē augstu un bruņojas cīņai par galvaspilsētu

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

LBL apskats: ''Rīgas Zeļļi'' un VEF tēmē augstu un bruņojas cīņai par galvaspilsētu
Dāvids Vīksne un Dairis Bertāns.

Rītvakar ar maču Valmierā sāksies 2024./2025. gada ''Optibet'' Latvijas-Igaunijas basketbola līgas sezona. Dienu vēlāk ''Arēnā Rīga'' ar Rīgas derbiju sezonu ievadīs Zeļļu un VEF duelis. Latvijas basketbola klubu apskata noslēdzošajā daļā tuvāk aplūkosim tieši abus Rīgas lielklubus.

Pirmo Latvijas basketbola klubu apskata daļu par ''Latvijas Universitāti'', ''Valmiera Glass/ViA'' un ''Ogri'' lasi ŠEIT, bet otro daļu par ''Liepājas'' un ''Ventspils'' klubiem – ŠEIT.

''Rīgas Zeļļi''

Komplektācija: Vasarā klubu pēc tā debijas sezonas pameta visi trīs leģionāri. Džordans Hanters, jau pārstāvot Zeļļus, bija vienojies ar Austrālijas klubu ''South East Melbourne'', Aizeja Osborns pievienojās Rumānijas augstākās līgas klubam ''Corona Brasov'', savukārt Kamaka Hepa pārcēlās uz Vāciju un pārstāvēs Bundeslīgas klubu Frankfurtes ''Skyliners''. Prom devies arī Mārtiņš Meiers un Ričards Vanags, kurš jauno sezonu aizvadīs Vācijas pēc spēka otrās līgas komandā Tībingenes ''Tigers''. Rihards Berkolds pēc sezonas īrē atgriezies VEF rindās.

Jaunās komandas sastāvā uz trīs mēnešiem pašlaik noslēgti līgumi ar amerikāņu pirmgadniekiem Akveilu Kotu un Džastinu Makkoju. Pēc visai sekmīgas sezonas Vācijas Bundeslīgā lēmumu par atgriešanos mājās pieņēmis Krišs Helmanis, savukārt Roberts Bērziņš pievienojies ''Rīgas Zeļļiem'' pēc divām traumu saraustītām sezonām VEF klubā.

Ierindā joprojām palikuši vadošie aizvadītās sezonas basketbolisti Toms Skuja un Dāvids Vīksne. Pirmais gan sezonas ievadu rokas traumas dēļ izlaidīs. Savukārt pēc 3x3 basketbola sezonas noslēguma Zeļļu rindas pastiprinās arī olimpieši Francis Lācis un Zigmārs Raimo. Kluba prezidents Edgars Buļs preses konferencē minēja, ka pēc Jaunā gada komandas rindās varētu parādīties arī Nauris Miezis un Kārlis Lasmanis, tomēr vecākais no diviem sarunā ar portālu ''Sportacentrs.com'' izteicies, ka vēl par to nav domājis. No 1. decembra gan Lācis, gan Raimo pilnvērtīgi būs tikai Zeļļu rindās un 3x3 basketbolu nespēlēs.

''Izrunājam, kāda tipa spēlētāju pēc īpašībām gribam. Reinis [Lācis] pāris dienu laikā sagatavo īsu sarakstiņu. Tad kopīgi ejam cauri un skatāmies. Ir vieta subjektivitātei un diskusijām. Ar latviešiem tas nav tik dziļi – latvieši ir mazāk un visus viņus zinu gan personīgi, gan laukumā. Ar katru no leģionāriem gan pagājušajā gadā, gan šogad ir bijis pietiekami interesants stāsts, kā mēs pie viņa esam tikuši un kāpēc esam viņu paņēmuši,'' Zeļļu spēlētāju atlases procesu ieskicēja Artūrs Šēnhofs.

''Mums komanda komplektējas no otra gala, kā to, iespējams, dara lielākā daļa komandu. Tā kā mēs pirmajā gadā paši iznācām ar to lozungu iznācām, un man tas ir tuvs sirdij, kas ir jauno spēlētāju attīstība, mēs vispirms saprotam, kurus talantīgos jaunos spēlētājus vispār varam dabūt. Kristers Skrinda jau bija ar līgumu, tā kā zinājām, ka garais gals jābūvē tā, lai arī viņam būtu pietiekami liela loma un vieta attīstībai. Juris [Vītols] bija bez līguma, bet ļoti ātri pagarinājām. Zinām, ka Juris būs pie mums nākamos divus gadus. Tā kā mums ir jauni spēlētāji, nevaru teikt, ka ap viņiem būvējam komandu, bet būvējam pārējo komandu, ņemot vērā viņu intereses,'' par komplektāciju turpināja runāt Šēnhofs.

Mērķi: ''Iekšēji sev neliekam vienu mērķi – nav tā, ka ir veiksmīgi, ja esam otrie, un neveiksmīgi, ja esam trešie. Mans maksimālais mērķis ir izcīnīt Latvijas čempiontitulu, nezaudējot savu identitāti,'' ieskicēja ''Rīgas Zeļļu'' ģenerālmenedžeris Artūrs Šēnhofs. ''Tā varbūt ir mana preference, bet ticu, ka to var izdarīt arī ar jauniem spēlētājiem. Ņemsim pagājušo gadu par piemēru. Mums pieredze ir salīdzinošī īsa, bet man ļoti daudzi basketbola treneri un vispār cilvēki regulāri zvanīja un teica: ''Eu, bet jūs to VEF varat vinnēt! Taču paņemat vienu mazo amerikāni.'' Teicu nē, ticu, ka varam vinnēt ar tiem džekiem, kas mums ir tajā pozīcijā. Man būtu svarīgi nemētāties pašiem priekš sevis tās vienas īsās, spožās uzvaras dēļ.''

Budžets: Preses konferencē ''Rīgas Zeļļu'' prezidents Edgars Buļs izteicās, ka komanda jaunajā sezonā rēķinās ar 750 tūkstošu eiro lielu budžetu – no tā tobrīd (11. septembrī) parakstīti bija 80% sponsorlīgumu. Tas būs par aptuveni simts tūkstošiem lielāks nekā aizvadītās sezonas budžets.

"Rīgas Zeļļu" sastāvs

SpēlētājsPoz.Aug.Dz. g.ValstsKlubs 2024'
Juris VītolsPG188 cm2005.LatvijaRīgas Zeļļi
Toms SkujaPG190 cm2002.LatvijaRīgas Zeļļi
Akveils KotsPG188 cm2001.ASVWyoming (NCAA I)
Markuss MamajsPG180 cm2004.LatvijaRīgas Zeļļi
Rolands ŠulcsSG188 cm2006.LatvijaGulbenes Buki
Uģis PineteSG194 cm1991.LatvijaRīgas Zeļļi
Roberts BērziņšSG193 cm2001.LatvijaVEF Rīga
Dāvids VīksneSF195 cm2000.LatvijaRīgas Zeļļi
Artūrs StrēlnieksSF194 cm1985.LatvijaRīgas Zeļļi
Dans GaldiņšSF195 cm2004.LatvijaRīgas Zeļļi
Džastins MakojsSF203 cm2001.ASVHawai (NCAA)
Zigmārs RaimoPF200 cm1997.LatvijaRīgas Zeļļi
Francis LācisPF200 cm1999.LatvijaRīgas Zeļļi
Kristers SkrindaPF208 cm2006.LatvijaRīgas Zeļļi
Krišs HelmanisPF211 cm2002.LatvijaTigers Tubingen (Vācija)

''VEF Rīga''

Komplektācija: No pagājušās sezonas čempionu sastāva komandā vairs nav visu leģionāru. Gregs Vitingtons vasarā spēlēja Puertoriko un Dominikānas Republikā, bet pašlaik ir brīvais aģents. Džeizeks Lotijs karjeru turpina Vācijas Bundeslīgā un spēlē Hamburgas ''Towers'' kreklā, savukārt Pīdžejs Paipss izpelnījies ienesīgu līgumu Turcijas Superlīgas vienībā ''Bursaspor''. Tālu nav devies Arnaldo Toro – puertorikānis pievienojies Lietuvas komandai Utenas ''Juventus''. Roberts Blūms sāks koledžas karjeru ''Davidson'' rindās, savukārt Raivo Butirins izmēģinās spēkus Portugāles granda ''Benfica'' otrajā komandā. Augstāk jau rakstījām, ka Roberts Bērziņš pievienojies ''Rīgas Zeļļiem''. Alberts Putāns profesionālās gaitas noslēdzis un turpmāk darbosies kā VEF fizioterapeits.

Izjūkot Ukrainas grandam ''Prometey'', VEF starpsezonā piesaistīja divus ukraiņus – aizsargu Isufu Sanonu un spēka uzbrucēju Vjačeslavu Bobrovu. Leģionāru rindās vēl ir piesaistīts iepriekš Spānijas zemākajās līgās, Vācijā un Somijā spēlējušais saspēlnieks Herisons Klīrijs, Dānijas čempionāta MVP Geidžs Deiviss un pagājušās sezonas Edgara Lasenberga komandas biedrs Austrijas līgā Džakvons Lorenss.

No īres Zeļļos atgriežoties Rihardam Berkoldam, ''VEF Rīga'' savās rindās apvienojusi trīs aizvadītās vasaras Latvijas U20 izlases rezultatīvākos spēlētājus – čempiones sastāvā joprojām būs raženais Pēteris Pinnis, bet no ''Liepājas'' uz Rīgu pārcēlies Kristaps Soldatenoks.

Ierindā joprojām būs komandas kapteinis Dairis Bertāns un pieredzējušais Māris Gulbis. Tāpat svarīga loma atvēlēta Rodrigo Būmeisteram, savukārt no ''Latvijas Universitātes'' izdevies pārvilināt Otto Fārenhorstu.

Mērķi: Trīs tituli vietējos turnīros – Latvijas-Igaunijas līgā, Latvijas Basketbola līgā un ''Užavas'' kausā, kā arī Top 16 fāzes sasniegšana FIBA Čempionu līgā, 18. septembra preses konferencē kluba mērķus atklāja tā prezidents Gatis Jahovičs.

Budžets: VEF izdevies budžetu noturēt aizvadītās sezonas līmenī – 1,7 miljoni eiro. Tas būs lielākais budžets visā Latvijas-Igaunijas līgā.

''VEF Rīga'' sastāvs

SpēlētājsPoz.AugumsDzimisValstsKlubs 24'
Isufs SanonsPG194 cm1999.UkrainaPrometey
Herisons KlīrijsPG185 cm1997.ASVLahti (Somija)
Otto FārenhorstsPG193 cm2003.LatvijaLatvijas Universitāte
Dairis BertānsSG193 cm1989.LatvijaVEF Rīga
Geidžs DeivissSG195 cm1995.ASVHorsens (Dānija)
Rodrigo BūmeistersSG196 cm2000.LatvijaVEF Rīga
Rihards BerkoldsSG194 cm2004.LatvijaRīgas Zeļļi
Kristaps SoldatenoksSF198 cm2005.LatvijaLiepāja
Māris GulbisPF201 cm1985.LatvijaVEF Rīga
Vjačeslavs BobrovsPF203 cm1992.UkrainaPrometey
Džakvons LorenssPF206 cm1999.ASVTraiskirchen Lions (Austrija)
Pēteris PinnisC216 cm2004.LatvijaVEF Rīga

Tuvojoties jaunajai Latvijas-Igaunijas līgas sezonai, lasi arī…
"Optibet" Latvijas-Igaunijas līga: 15 komandas, pusfināli mājās un viesos
Mētra: "Klubu finanšu disciplīna ir uzlabojusies"
Nikolajs Mazurs: "Valmierai ir augstāki mērķi visos turnīros"
VEF kapteinis Bertāns: ''Tikai ar talantu neuzvarēsim. Jāiegulda milzīgs darbs''
Vīksne: ''Ceru, ka neuzkāpsim uz viena un tā paša grābekļa pret lejasgala komandām''
Olimpiskais četrinieks klasiskajā basketbolā – "Zeļļi" pēc Jaunā gada gaida Miezi un Lasmani
Mačoha pēc septiņiem gadiem Spānijā: ''Neteiktu, ka esmu spēris soli atpakaļ''
Buļs: ''Rīgas domes konkursa nolikums sastādīts netaisnīgi''
Ausējs: ''Ir daudz jaunu spēlētāju – lieliski viņiem. Būs iespēja sevi pierādīt''
Ate par sezonas beigām Lietuvā, atgriešanos Latvijā, pārbaudēm un sastāvu
Džastins Makkojs: "Gods spēlēt vienā komandā ar Latvijas olimpiešiem"
''Latvijas Universitātes'' kapteinis Lucis: ''Vēlamies būt neērti pretinieki ikvienam''
Visockis-Rubenis par ''Liepājas'' mērķiem, sastāvu, ārzemju piedāvājumiem
Skuja: ''Lēmums palikt Zeļļos balstīts iepriekšējos sasniegumos. Vēlamies tos atkārtot''

     [+] [-]

, 2024-09-19 22:26, vakar
redzot vefa sastāvu, nešķiet, ka tas velk uz esošo budžetu
ok, varbūt tas sanons un bobrovs ir baigi dārgi, lielu piķi atpogās dairim
gan jau ka u20 b grupas vidusmēra zoni nav dārgi, arī leği bez lielām finansiālām pretenzijām, tiesa, jābraukā pa eiropu, bet tomēr