Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Džastins Makkojs: "Gods spēlēt vienā komandā ar Latvijas olimpiešiem"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Džastins Makkojs: "Gods spēlēt vienā komandā ar Latvijas olimpiešiem"
Džastins Makkojs un Reinis Ošenieks 2024. gada 11. septembrī. Foto: Rīgas Zeļļi

"Huans Munjoss mani pārliecināja pārcelties uz "Hawaii". Tas bija ļoti labs lēmums un vērtīgs laiks – Honolulu atguvu mīlestību pret basketbolu," garais spēlētājs Džastins Makkojs (Justin McKoy) kļuvis par trešo "Rainbow Warriors" pārstāvi "Rīgas Zeļļu" rindās.

Basketbola Disnejlenda – tādu iespaidu atstāja “Zeļļu” otrās sezonas sastāva prezentācija “Sportland” veikalā tirdzniecības centrā “Spice”. Uzņēmuma vadītājs Sandijs Pinkulis sarūpēja pārsteigumu – visi gaismas paneļi un daudzie ekrāni veikalā rotājās rozā krāsās. Zīmola noskaņas paspilgtināja rozā siena aiz veikala kasēm un stends ar komandas atribūtiku.

Edgara Buļa komanda sezonas priekšvakarā parakstīja trīs mēnešu vienošanos ar Džastinu Makkoju – puisi, kurš trešo un ceturto studiju gadu pavadīja Maikla Džordana “alma mater” jeb “University of North Carolina at Chapel Hill” leģendārajā komandā “Tar Heels”.

“”North Carolina” mani uzrunāja jau vidusskolas gados,” trešdien sarunā ar Sportacentrs.com teica Makkojs. “Beigās izdarīju izvēli starp “North Carolina” un “Virginia”. Izvēlējos “Virginia”, jo labāk iepazinu treneri Toniju Benetu – zināju viņu apmēram vienu gadu ilgāk.”

Makkojs piedzima Ziemeļkarolīnas pavalsts lielpilsētā Reilijā. Latvijā tā ir zināma kā ledus hokeja komandas “Carolina Hurricanes” mājvieta, taču vairāk ievērojama kā studentu basketbola centrs. Reilijā un tās apkārtnē mājo “NC State”, “North Carolina”, “Duke” un “Wake Forest” universitātes.

“Visas spēles “North Carolina” rindās bija īpašas. Spēlējām pret izcilām komandām – (Džona Vūdena skolu) UCLA, “Kansas”, “Marquette”. Īpašas atmiņas sagādāja uzvara “Final Four” pār “Duke”, jo tā bija “Coach K” – Maika Kžiževska – pēdējā spēle 70 000 skatītāju klātbūtnē.

Makkoja spēlēšana “Final Four” notika trenera Hjuberta Deivisa (Hubert Davis) pirmajā sezonā. “Tar Heels” bijušais spēlētājs (1988-1992) pirms tam deviņus sezonas bija slavenā trenera Roja Viljamsa palīgs un 2017. gadā kļuva par NCAA čempionu.

Tieši Deivisam tika gods finālturnīrā spēlēt pret Kžiževski. “Ak, Dievs, tas bija superīpaši. Vēsturiska spēle Ņūorleānas “Superdome”. (Neraugoties uz garo savstarpējo attiecību vēsturi) komandas pirmo reizi tikās NCAA čempionātā. Tas bija vienkārši brīnišķīgi.”

“North Carolina” un Duke” 2022. gada sākumā tikās trīs reizes. “Blue Devils” 5. februārī bija pārāki viesos, taču “Tar Heels” precīzi vienu mēnesi vēlāk revanšējās, apspēlējot “Duke” trenera Kžiževska pēdējā mājas spēlē “Cameron Indoor Stadium” arēnā.

“Jā, tas bija īpašs gads. “North Carolina” un “Duke” savstarpējās spēles bija skatītāju pārpildītas, ārkārtīgi skaļas un emocionālas. Un pretiniekos viena no labākajām komandām,” Makkojs ar labpatiku atcerējās divus gadus vecos notikumus.

Nepabeigtās 2020. gada sezonas dēļ, visi spēlētāji, ja vēlējās, varēja aizvadīt piekto sezonu. “Izmantoju iespēju nokļūt vietā, kur tiku pie lielāka spēles laika. Honolulu jau spēlēja mans komandas biedrs no “Panther Creek” vidusskolas Reilijā (aizsargs Huans Munjoss | Juan Munoz). Viņš pastāstīja, ka mīl “Hawaii” atmosfēru un galveno treneri. Tas izrādījās izšķiroši.”

Pasaulslavenā Vaikiki pludmale, Dimanta galvas kalns – vai Džastins izmantoja iespēju iepazīt Honolulu īpašās vietas? “Koncentrējāmies treniņdarbam, bet brīvajās dienās labi pavadījām laiku. Varējām izpētīt Oahu salu, doties pārgājienos. Laba pieredze!”

Atmosfēras ziņā Makkojam vislabāk paticis spēlēt “North Carolina” mājvietā – Dīna Smita centrā. “Tas ir “Carolina Blue” krāsās, labi izgaismots. Ļoti daudz labu atmiņu ar ģimeni, kura dzīvoja 20 minūšu brauciena attālumā. Tas bija ārkārtīgi īpaši, jo viņi varēja apmeklēt katru mājas spēli.

Džastins pozitīvi atsaucās par saviem darba audzinātājiem. “Man bija laba pieredze ar visiem treneriem. Teiktu, ka vislabāk patika spēlēt “Hawaii” trenere Erana Ganota vadībā. Tā bija mana labākā pieredze, kas ļāva atgūt mīlestību pret basketbola spēli. Spēlēju daudz un guvu prieku no tā.”

Lielu iespaidu atstāja arī “Virginia” treneris. “Tonijs Benets ļoti daudz dara spēlētāju izaugsmē. Viņš pats bija izcils NCAA spēlētājs “Green Bay” komandā, vēlāk vairāk sezonas spēlēja “Charlotte Hornets” un turpinājumā kļuva par lielisku treneri. Vīrs, kurš ir izcils visā.”

Makkojs būs jau trešais “Hawaii” spēlētājs “Rīgas Zeļļos”. Debijas sezonā komandu pārstāvēja Zigmārs Raimo (2016-2020) un Aļaskā uzaugušais spēka uzbrucējs Kamaka Hepa (2021-2023). Pēdējais ar “Texas” 2019. gadā kļuva par Nacionālā gandarījuma turnīra (NIT) uzvarētāju.

Pirmā saskarsme ar Zigmāru Raimo – skatījos viņa uzstāšanos Olimpiskajās spēlēs. Varēju viņam just līdzi kā “Hawaii” absolventam, kurš uzstājas uz lielākās skatuves. Arī pārējie viņa komandas biedri ir augsta līmeņa sportisti – gods spēlēt vienā komandā.”

Džastins jau ir iejuties Rīgā. “Izbaudu savu laiku šeit – te ir jaukas vietas. Patīk pilsētas centrs. Nezinu, vai to sauc par “Downtown” – patīk vecpilsēta. Tur ir jauka baznīca ar skaistu apkārtni. Citādāk nekā Savienotajās Valstīs, taču citādi – tas ir labi! Mums ar sievu ļoti patīk.”

Simpātiskais amerikānis Eiropā nonācis pirmo reizi. “Šī nav mana pirmā reize ārpus Savienotajām Valstīm, taču pirmo reizi esmu projām tik ilgi. Studiju laikos devāmies 10 dienas garā ceļojumā uz Japānu. Toreiz biju kopā ar basketbola komandu. Tagad esmu pats par sevi.

  +2 [+] [-]

, 2024-09-14 10:08, pirms 4 dienām
Jāpiekrīt Mārim - simpātisks čalis.

  -1 [+] [-]

, 2024-09-14 11:57, pirms 4 dienām
Damokla_zobens_23 rakstīja: Jāpiekrīt Mārim - simpātisks čalis.
Noviks spridzina

     [+] [-]

, 2024-09-14 12:29, pirms 4 dienām
Zeļļi sezonu sāk pārliecinoši.

  +1 [+] [-]

, 2024-09-14 15:59, pirms 4 dienām
Zeļļi gan ir forši
Vāc gan 3x3, florbolistus, volejbolistus, kērlingistus ...
Ka tik PR

  -1 [+] [-]

, 2024-09-15 09:37, pirms 3 dienām
Kots Zeļļiem ir labs patrāpījies.

     [+] [-]

, 2024-09-15 09:51, pirms 3 dienām
Kaut kas par Panterām, NHL ar ir Panteras. Makkojs(Zeļļi) spēlējis Panters.

     [+] [-]

, 2024-09-15 09:54, pirms 3 dienām
wolmar rakstīja: Kots Zeļļiem ir labs patrāpījies.
Kots spēlēja pret Lietkabeli, Skuja nē.

     [+] [-]

, 2024-09-15 09:55, pirms 3 dienām
erred rakstīja: Zeļļi gan ir forši
Vāc gan 3x3, florbolistus, volejbolistus, kērlingistus ...
Ka tik PR
Vēl vajag futbolistus, hokejistus.