Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Autors: Reinis Grundspeņķis

Norvēģijas jaunais brīnumbērns distanču slēpošanā

Norvēģijas jaunais brīnumbērns distanču slēpošanā
Jūhaness Hesflots Klebo
Foto: EPA/Scanpix

Ārzemju presē par brīnumbērnu (‘’Wunderkind’’) nodēvētais Norvēģijas distanču slēpotājs Jūhaness Hesflots Klebo ir lieliski iesācis jauno sezonu. No Pasaules kausa sacensībās aizvadītajiem sešiem braucieniem 21 gadu vecais Klebo ir uzvarējis visos sešos.

No nevienam nepazīstama norvēģu slēpotāja līdz sportistam, no kura tiek gaidīta uzvara gandrīz katrā braucienā, Klebo ir aizkļuvis mazliet ilgāk kā vienā sezonā. Šāds progress un viņa demonstrētais sniegums jaunajā sezonā liek domāt, ka Klebo savu vārdu ziemas sporta veidu vēsturē varētu ierakstīt ar ļoti spilgtiem burtiem.

Sezonas pirmajā Pasaules kausa posmā Rukā (Somija) Jūhaness triumfēja visās trijās disciplīnās – sprintā, 15 kilometru klasiskā stila distancē un 15 kilometru brīvā stila iedzīšanā. Turklāt sprinta sacensībās viņš pretiniekiem neatstāja cerības nevienā atsevišķā braucienā, ieskaitot kvalifikāciju (tas pats notika arī vakar Davosā). Finālā, kur pretim stājās tādi pieredzējuši sprinta meistari kā zviedrs Kalle Halfvarsons (divkārtējs pasaules vicečempions), itālis Federiko Pelegrino (pērnās sezonas pasaules čempions sprintā) un norvēģis Pāls Golbergs, Klebo no starta izšāvās ar lielisku pārliecību, šādu tempu noturot līdz pat finišam.

Arī otrajā un trešajā Pasaules kausa posmā, kas norisinājās attiecīgi Lillehammerē (Norvēģija) un Davosā (Šveice), Klebo bija neapturams. Visspilgtāk atmiņā palika pēdējais kilometrs Lillehammerē notiekušajās skiatlona sacensībās (15 km klasiskajā stilā + 15 km brīvajā stilā), kur bija izkristalizējusies astoņu ātrāko sportistu grupiņa, kurā ietilpa četri Norvēģijas izlases slēpotāji. Protams, ka starp viņiem bija manāms komandas darbs, taču pēdējā kilometrā katrs ir pats par sevi. Leģendārais Martins Junsruds Sunbī no grupas aizbēga, tomēr viņam pakaļ devās divi no atlikušajiem septiņiem konkurentiem – Hanss Kristers Holunds, kurš ilgu laiku bija uzņēmies līdera lomu, un šī raksta galvenais varonis Klebo. Brīnumainā kārtā, kad līdz finišam bija atlikuši nedaudz vairāk kā 500 metri, brīnumbērns apdzina Holundu, finiša taisnē panāca un apdzina arī titulēto Sunbī, atkal piedzīvojot triumfu.

Tieši pēdējais kilometrs ir tas laiks, kad Jūhaness izceļas no pārējiem slēpotājiem. Sajūta tāda, it kā viņš nebūtu tikko veicis 29 kilometrus, bet gan trasē devies pēc krietnas atpūtas.

Savu pirmo slēpju pāri Jūhaness saņēma divu gadu vecumā (1998. gadā) kā Ziemassvētku dāvanu no vectēva Kāres Hesflota, kurš ir bijis viņa treneris jau kopš bērnības. Ar šīm slēpēm Klebo nostaigāja pa māju visu svētku vakaru – to viņš uzzināja vēlāk no vecākiem. Arī viņa abiem vecākiem – Hākonam un Elizabetei – ļoti patika slēpošana, un bērnībā Klebo ļoti bieži ar vecākiem brauca slēpot (nemaz tik tālu nebija jābrauc, jo Klebo ir dzimis un uzaudzis Tronheimā, kur sports un slēpošana ir lielā cieņā. Tieši šeit norisinājās 1997. gada pasaules čempionāts ziemeļu slēpošanā. Vietējā futbola komanda ‘’Rosenborg’’ savulaik ir spēlējusi UEFA Čempionu līgā, kā arī 25 reizes triumfējusi Norvēģijas čempionātā, bet vietējā dāmu rokasbumbas komanda ‘’Byasen’’ jau tolaik spēlēja EHF Čempionu līgā sievietēm).

Lai gan ar šo sporta veidu nodarbojas gandrīz visi viņa ģimenes locekļi, Klebo nekad netika uzspiesta distanču slēpotāja karjera, atšķirībā no pazīstamās ASV slēpotājas Kikanas Randalas, kurai vecāki slēpot mācīja jau nākamajā dienā pēc pirmās dzimšanas dienas ar nodomu, lai pēc vairākiem desmitiem gadu Kikana kļūtu par šī sporta veida zvaigzni. Gluži otrādi – Klebo mīļākais sporta veids bērnībā bija tieši futbols. Vasarās viņš pavadīja gandrīz visu dienu futbola laukumā, sapņojot kādreiz kļūt par profesionālu futbolistu. Līdzīgi kā viņa pašreizējais komandas biedrs Fins Hāgens Krogs, kurš savulaik pat ir spēlējis Norvēģijas pēc spēka 4. līgā (kādā intervijā Krogs izteicās, ka, ja viņš nebūtu izvēlējies pamest futbola treniņus dēļ slēpošanas, viņš tagad varētu spēlēt arī Norvēģijas augstākajā līgā). Starp citu, Klebo bērnības elks bija portugāļu futbolists Krištianu Ronaldu.

Karjeras laikā Klebo Pasaules kausa sacensībās ir startējis 18 reizes, no kurām 13 ir kāpis uz goda pjedestāla, turklāt deviņas reizes arī uzvarējis. Pieredzējušākais vīrs, kas joprojām startē Pasaules kausa sacensībās, ir 34 gadus vecais Kanādas slēpotājs Devons Keršovs – 279 starti Pasaules kausā (trīs uzvaras, 14 vietas uz goda pjedestāla). Savukārt otrajā vietā ierindojas 37 gadus vecais Francijas pārstāvis Žans Marks Gailārs, kurš Pasaules kausā ir startējis 240 reizes (viena uzvara, sešas vietas uz goda pjedestāla).

Neskatoties uz spilgtajiem sasniegumiem Pasaules kausa seriālā, Jūhaness jau tagad ir izcīnījis vienu godalgu pasaules čempionātā (bronza 2017. gadā sprinta sacensībās), kā arī kļuvis par trīskārtēju pasaules junioru čempionu. No pasaules vēsturē labākajiem distanču slēpotājiem, tik veiksmīgs karjeras sākums nav padevies nevienam. Būs ļoti interesanti pavērot, kā Klebo veiksies Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, taču, protams, vispirms jātiek Norvēģijas izlases sastāvā, jo šajā valstī par vietu izlases sastāvā uz olimpiskajām spēlēm vai pasaules čempionātu notiek vislielākā spēkošanās. Tomēr, skatoties uz veiksmīgo sezonas sākumu, Klebo ir galvenais pretendents uz vietu izlases sastāvā.

Nākamais Pasaules kausa posms distanču slēpošanā norisināsies jau nākamās nedēļas nogalē Itālijas ciematiņā Toblahā, kas atrodas pie pašas Austrijas robežas. Programmā ieplānoti attiecīgi 10 un 15 km brīvā stila braucieni vīriešiem un dāmām, kā arī iedzīšanas sacensības otrajā dienā.


, 2017-12-10 17:13, pirms 6 gadiem
Hm, čalis sprinteris un atsēdētājs distancēs ar kopīgo startu? Joks.
, 2017-12-10 17:38, pirms 6 gadiem
vienozimigi Nurtuga aizstaejs!
, 2017-12-10 17:43, pirms 6 gadiem
vai ar astmu neslimo...?
, 2017-12-10 17:44, pirms 6 gadiem
RealT rakstīja: vai ar astmu neslimo...?
Nee
, 2017-12-10 17:53, pirms 6 gadiem
Paldies par rakstu.
, 2017-12-10 20:08, pirms 6 gadiem
Gaidīju jau kad beidzot būs kāds šāds raksts. Tāds sezonas sākums vēl nav bijis nevienam nekad. Džekam vēl 21 gads. Hvz pat ko domāt te. Kāds citiem viedoklis?
, 2017-12-10 22:56, pirms 6 gadiem
Interesanti, kas tie par braucieniem slēpošanā?! Bet talants puisim liels. Starp citu, arī īpatnēja klasiskā stila tehnika.
, 2017-12-11 13:03, pirms 6 gadiem
Klebo jau kādas 3 sezonas manīts. Pilnīgi zaļš gurķis jau nav.
Nortuga cienīgs sprinteris. Peteram kādreiz prognozēja ilgu un garu panākumu vēsturi, tomēr pie mūsdienu tempa, tas neizdevās
, 2017-12-14 10:41, pirms 6 gadiem
RealT rakstīja: vai ar astmu neslimo...?
Ņemot vērā, ka praktiski visi Norvēģijas slēpotāji pēkšņu kļūst par astmatiķiem līdz ko sāk pretendēt uz medaļām - tad ļoti iespējams šis ja vēl nav, tad ļoti drīz par tādu kļūs.
, 2018-01-21 17:59, pirms 6 gadiem
kopš kura laika slēpošanā ir braucieni? autor,pirms raksti,padomā ko esi uzrakstījis!!!
Marsels Hiršers. Foto: Reuters / Scanpix
1

Titulētais kalnu slēpotājs Hiršers plāno atgriezties un pārstāvēt Nīderlandi

LETA--AP. Titulētais Austrijas kalnu slēpotājs Marsels Hiršers plāno atgriezties sacensību apritē un pārstāvēt savu mātes dzimteni Nīderlandi.
Liene Bondare
Foto: Emīlija Škapare
1

Liene Bondare sezonu noslēdz ar jaunu personīgo rekordu slalomā

Latvijas kalnu slēpotāja Liene Bondare sezonas noslēdzošajās slaloma sacensībās Valdizērē, Francijā, sasniedza piekto vietu, vēlreiz šajā sezonā uzlabojot savu personīgo Starptautiskās Slēpošanas federācijas FIS punktu rekordu.
Tomass Nortugs (pirmais no kreisās) un Peters Nortugs (vidū) 2016. gada saensībās. Foto: Ringsaker blad.
1

Slēpotājs Nortugs izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā

Titulētā Petera Nortuga brālis Tomass Nortugs, kuram arī netrūkst panākumu distanču slēpošanā, pagājušajā nedēļas nogalē izcīnījis sudrabu Norvēģijas čempionātā kamanu suņu sportā.