Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Autors: Ivars Bācis

Latvijas kalnu slēpotāji dominē Baltijas kausa 1.posmā Lietuvā

Ar nospiedošu Latvijas pārstāvju dominanci pagājušajā nedēļas nogalē Druskininkos (Lietuva) aizritējis pirmais posms Baltijas kausam kalnu slēpošanā, ko organizēja Latvijas Slēpošanas savienība sadarbībā ar Lietuvas Slēpošanas federāciju. Vīriešiem abas dienas slalomā savu pārākumu nodemonstrēja Kristaps Zvejnieks, bet dāmām abas uzvaras Gasūnu ģimenei, Leldei uzvarot pirmajā dienā, bet jaunākajai māsai Evelīnai triumfējot otrajā dienā. Pavisam kopā dažādās vecuma grupās piedalījās pāri par 160 dalībniekiem no piecām valstīm.

Pagājušo sestdien un svētdien Lietuvas pilsētā Druskininkos Latvijas labākie kalnu slēpotāji, ar dažiem izņēmumiem (ieskaitot šobrīd ASV studējošo un trenējušos 27.vietas ieguvēju Olimpiskajās spēlēs Sočos Mārtiņu Onskuli – aut.piez.), piedalījās Baltijas kausa pirmajā posmā. Sacensības norisinājās Baltijas valstīs vienīgajā slēgtajā kalnu slēpošanas hallē “Snow arena”, kas dod iespējas trenēties un rīkot sacensības arī laikā, kad ārā nav sniega. Šī ir pirmā sezona, kad tiek rīkoti trīs posmi, jo līdz šim iepriekšējos sešus gadus Baltijas kauss ir norisinājis vienu reizi gadā martā vidū Somijas ziemeļu ciematā Suomutunturos.

Organizatori bija parūpējušies, lai sacensību kalna segums būtu pēc iespējas cietāks un dotu līdzvērtīgākas iespējas visiem dalībniekiem. Turklāt elitei un U21 grupai jeb junioriem 450 metrus garā trasē ar vertikālo kritumu 61m bija jāveic trīs braucieni. Kalns bija faktiski kā ledus, līdzinoties pasaules kausa posmiem. Tas deva priekšrocības tiem, kas pieraduši pie tāda seguma, savukārt radīja problēmas vairākiem jauniešu un “Master” grupas pārstāvjiem, kas pārsvarā ir braukuši pa sniegu, nevis ledu. Daži šo posmu izmantoja kā iesildīšanos pirms šās nedēļas beigās paredzētā Pasaules kausa posma Levi (Somijā). Baltijas kausa pirmajā posmā startēja piecu valstu pārstāvji – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas un Baltkrievijas.

Vislielākā pieredze uz ledainām trasēm ir Kristapam Zvejniekam, kurš tad arī abas dienas svinēja pārliecinošu uzvaru slaloma disciplīnā, uzrādot trīs braucienu summā attiecīgi 1:25,02 un 1:26,11. Pirmajā dienā Kristapam daudz maz līdzi pirmajos divos braucienos turējās brālis Miks, kurš trīs braucienu summā beigās piekāpās par trijām ar pusi sekundēm, izcīnot otro vietu un nodrošinot Zvejnieku ģimenei dubultuzvaru, bet pie junioriem esot stabili labākajam. Pārējie jau bija krietni tālāk, jo godalgoto trijnieku noslēgušais Roberts Rode no uzvarētāja atpalika 7,59 sekundes, bet vēl sekundi lēnāks trīs braucienu summā un tūdaļ aiz trijnieka palika otrs labākais juniors Daniels Fogelis. Pēc trešā laika uzrādīšanas otrajā braucienā trešajā pozīcijā bija izvirzījies Rokas Zaveckas, bet neveiksmīgs trešais brauciens atstūma lietuviešu junioru uz piekto vietu. Sešinieku noslēdza Roberts Briška.

Otrajā dienā vēl labāk brauca un atkal stabilitāti nodemonstrēja Daniels Fogelis, godam nopelnot otro vietu (+5,37 sekundes) un izcīnot labākā juniora statusu. Pateicoties otrajam rezultātam pēdējā braucienā, trijniekā iespraucās lietuvietis Rokas Zaveckas, savukārt Roberts Rode otro un trešo braucienu neveica tik labi kā pirmo un beigās nācās palikt ceturtajā vietā, lietuvietim piekāpjoties par nieka 0,08 sekundēm. Šoreiz kļūme nepiemeklēja Tomu Sarkani, kuram izdevās iegūt piekto vietu, bet sešinieku noslēdza otro gadu junioros startējošas un Austrijā trenējošais Elvis Opmanis, kuram trešā vieta junioru ieskaitē. Otrajā dienā jau pirmajā braucienā izstājās Miks Zvejnieks, bet lielisku iespēju iekļūt trijniekā kopvērtējumā garām palaida tikai pirmo sezonu junioros startējošais Žaks Gedra, kurš bija ceturtajā pozīcijā pēc otrā braucienā, bet trešajā izstājās. Abas dienas pirmā desmitnieka beigās bija abi junioru brāļi Čertsini no Baltkrievijas.

Dāmām abu dienu uzvarētāju ailē arī varēja lasīt vienu un to pašu uzvārdu, taču ne vienu un to pašu vārdu kā vīriešu konkurencē, jo pirmajā dienā uzvarēja Olimpisko spēļu 30.vietas ieguvēja slalomā Lelde Gasūna, bet otrajā viņas jaunākā māsa Evelīna. Pirmajā dienā abas sīvi cīnījās savā starpā par uzvaru, Leldei uzrādot laiku 1:32,38 un pārspējot Evelīnu trīs braucienu summā par pussekundi. Trešo vietu ieguvusī Ieva Meldere dēļ neveiksmīgā pirmā brauciena abām māsām zaudēja ļoti daudz – virs piecām sekundēm. Izstāšanās trešajā braucienā godalgotu vietu liedza izcīnīt Soču Olimpisko spēļu 31.vietas ieguvējai supergigantā Agnesei Āboltiņai, kura pēc diviem braucieniem bija stabilā trešajā pozīcijā.

Otrajā dienā izpalika māsu duelis, jo Lelde nefinišēja jau pirmajā braucienā. Nedaudz pieticīgi iesākusi sacensības ar trešo rezultātu pirmajā braucienā, nākamajos divos Evelīna Gasūna bija ātrākā un izcīnīja uzvaru, par nepilnu sekundi apsteidzot otro vietu ieguvušo Ievu Melderi, kurai tāpat kā Evelīnai divas godalgotas vietas. Abām līdzi turējās un divu braucienu summā no uzvarētājas 1,74 sekundes atpalika Agnese Āboltiņa. Abas dienas ceturto vietu ieguva Ieva Januskevičiute, taču lietuvietei līdz pjedestālam abas reizes pietrūka ļoti daudz – septiņas sekundes. Divas piektās vietas Elīnai Nežbortei, kurai pirmais gads junioros, tāpat kā otrajā dienā sesto vietu ieguvušajai Elizabetei Šternai. Savukārt, pirmajā dienā labāko sešinieku noslēdza labākā skrituļslidotāja Laima Kaufiņa, kura otrajā dienā, atrodoties sestajā pozīcijā, izstājās trešajā braucienā.

Pārējās grupās arī uzvaras izcīnīja Latvijas pārstāvji, kamēr Baltkrievijai četras medaļas, bet Lietuvas kontā divas. Krieviem labākais sasniegums bija piektā vieta, bet igauņiem sestā. Nākamais Baltijas kausa posms notiks 21. un 22.februāŗi Siguldā, bet noslēdzošais trešais posms, kurā būs četras disciplīnas, norisināsies marta vidū Somijā. Pēdējos divos posmos būs arī FIS sacensības slalomā.

Rezultāti: 2014/2015 gada sezona : Rezultāti : Kalnu...


Foto: Emīlija Škapare.

Ābele un Ērenpreisa uzvar LČ junioriem milzu slalomā Itālijā, piedaloties 20 valstu pārstāvjiem

Šodien Itālijas kalnu kūrortā Pocā di Fassā, kur norisinās Latvijas Slēpošanas federācijas rīkotais Baltijas kausa sestais posms kalnu slēpošanā, FIS sacensībās milzu slalomā uzvarēja pasaules junioru čempionātā divdesmitniekā tikušais japānis Haijata Vakatsuki un itāliete Emma Visere. Savukārt Latvijas junioru čempionāta ieskaitē pirmās vietas ieguva Gustavs Harijs Ābele un Helēna Ērenpreisa.
Patrīcija Eiduka. Ekrānuzņēmums.
2

Eiduku vairāk priecē izcīnītā vieta Pasaules kausa kopvērtējumā, ne sezonas noslēgums

Sezonā pēdējās sacensībās Patrīcijai Eidukai nedēļas nogalē Zviedrijā neizdevās sasniegt rezultātu, kas pašu sportisti iepriecinātu, toties Pasaules kausa kopvērtējumā iegūtā 17. vieta Latvijas labākajai distanču slēpotājai sniedza lielāku gandarījumu, Latvijas radio stāsta Eiduka.
Andrejs Rastorgujevs. Foto: Petr Slavik
15

Rastorgujevs masu startā devītais, sezonas kopvērtējumā ieņem 17. vietu

Pasaules kausa sezona biatlonā noslēgusies ar pārliecinošu Juhannesa Tinjesa Bē uzvaru sacīkstēs ar kopēju startu. Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs ar trīs kļūdām šaušanā spēja izcīnīt devīto vietu.