Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Vētra ūdensglāzē. Bez glāzes... Mareņa stāsts

Vētra ūdensglāzē. Bez glāzes... Mareņa stāsts
Rihards Marenis ir kļuvis par Latvijas hokeja finālsērijas "karstāko kartupeli". Foto: Romāns Kokšarovs/F64

14. martā uz ekstra sapulci Hokeja federācijā kopā lasījās visu virslīgas klubu pārstāvji, lai lemtu tikai par vienu hokejistu. Atļaut vai aizliegt “Mogo” uzbrucējam Rihardam Marenim, kurš sezonas lielāko daļu aizvadījis Rīgas “Dinamo”, spēlēt finālsērijā pret “Kurbadu.” Tikai loģiski, ka lielākais Mareņa “noliedzējs” bija “Kurbada” saimnieks Andis Pikāns, kurš ar jurista palīdzību centās apstrīdēt Mareņa tiesisku/beztiesisku spēlēšanu Latvijas čempionāta izslēgšanas spēlēs. Principā lieta tikpat veca, cik Latvijas jaunlaiku hokejs, sākoties “Pārdaugavas” laikos un turpinoties ar atdzimušo “Dinamo”.

Fabula elementāri vienkārša. No ASV pārbraukušais, “Auroras” universitātē izstudējušais uzbrucējs Rihards Marenis (1993) pagājušajā vasarā trenējās “Dinamo”, taču, sākoties sezonai, komandā netika. Negribot mest hokeju malā, Marenis sāka spēlēt “Mogo”, kur nospēlēja septiņas spēles, pēc kurām “Dinamo” viņu aicināja atpakaļ savos ierakumos. Kur Marenis, daudziem par lielu brīnumu, noturējās līdz pat sezonas beigām, aizvadot 33 spēles. Te mēs varētu tikai sist uzvaras bungas, ja... sezonai beidzoties, “Mogo” negribētu savu spēlētāju atpakaļ. Acīmredzot LHF neviens nebija pat pamanījis, ka arī pēc 15. janvāra, kas ir spēlētāju pārejas pēdējā diena, Marenis joprojām atradās “Mogo” pieteikumā Latvijas čempionātam, vēl vairāk – viņš nekad nav ticis atsaukts no “Mogo” pieteikuma... “Dinamo” turpinot spēlēt pēc abu klubu vienošanās. Varam to saukt par īri vai aizdošanu, taču ne par to stāsts. Formāli LHF pati bija pārkāpusi savus rakstītos likumus. Proti, Latvijas virslīgas jeb Optibet Hokeja līgas nolikumu (konstitūciju!). Proti, punktu 4.8..Līdz 2019.gada 15. janvārim visām komandām, no iepriekš čempionātam pieteikto un licencēto hokejistu skaita, jānosaka tie 30 (trīsdesmit) hokejisti, ieskaitot vārtsargus, kuri turpinās čempionātu.

Dažas rindkopas zemāk gan lasu punktu 4.11 un nekādi nesaprotu, kā tāds kāzuss var būt ierakstīts nolikumā, kuru HK “Liepāja” pārkāpa praktiski visu sezonu. 4.11. Ja kāds OHL kluba spēlētājs startē citas Valsts čempionātā tad vienlaicīgi spēlēt arī OHL var tikai 1998. – 2001. gadā dzimušie hokejisti. Egils Kalns, Roberts Mamčics, Frenks Razgals, Roberts Lipsbergs, Mārtiņš Dzierkals un Oskars Batņa ir vecāki par 1998. gadu, bet par viņiem neviens nezin kāpēc trobeli necēla. Pie tā, ka “Dinamo” no sava formālā fārmkluba ņēma un sūtīja atpakaļ spēlētājus, visi sen bija pieraduši. Lai gan Latvijas čempionāta nolikumā nekas tāds... nav atrunāts. Ja “Liepāja” tiktu izslēgšanas spēlēs, tad “Dinamo” varētu savam jaunākajam brālim atmest kaut vai pusi komandas. Kas pirms tam spēlējuši “Liepājā” un bijuši pieteikumā. Veru vaļā “Liepājas” pietiekumu LHF mājas lapā, un tur kā brieži joprojām atrodami Batņa, Lipsbergs, Razgals, Kalns un Mamčics...

Ja LHF ir konsekventa līdz galam, tad vismaz trijās “Liepājas” kluba spēlēs viņiem pienāktos 0:5 vai 0:w. Proti, par nelikumīga spēlētāja atrašanos laukumā. Kā zināms, Egils Kalns 28. janvāra KHL spēlē bija Rīgas “Dinamo” pieteikumā, tātad – pēc 15. janvāra “Dinamo” hokejists un nedrīkstēja piedalīties 19. februāra spēlē pret “Prizmu” (3:2), 23. februāra spēlē pret HS “Rīgu” (5:2) un 20. februāra spēlē pret “Kurbadu” (1:5). Pieliekam tabulā “Prizmai” un HS ”Rīga” katrai pa trim punktiem klāt... Bet, ja gribam būt principāli līdz riebumam, tad visa regulārā čempionāta tabula ir stipri jāpārveido, jo “Dinamo” starptautiskajā spēlē pret Lielbritānijas izlasi (pēc 15. janvāra!!!) spēlējuši liepājnieks Roberts Mamčics, “Mogo” uzbrucējs Kaspars Saulietis un Edijs Brahmanis no “Prizmas”. Visi trīs klubi ir jāsoda visā likuma bardzībā, atņemot visus punktus, kas izcīnīti pēc 6. februāra “Dinamo” spēles Koventri. Vai varbūt pat “Mogo”, “Liepāju” un “Prizmu” izlēdzot no OHL vai labākajā gadījumā – nosūtot vienu līgu zemāk: uz Junioru attīstības hokeja līgu. Par biedinājumu citiem.

Principā Pikānam un “Kurbadam” ir taisnība, taču nekur vainīgi nav arī “Mogo” un Marenis. Kāpēc gan viņiem būtu jācieš par LHF neizdarību?! Nu jau vairākus gadus vēl kopš Kirova Lipmana laikiem.

Bet principā man ļoti iet pie sirds šādas “vētras ūdensglāzē”. Kas parāda, ka Latvijas čempiona tituls hokejā tomēr ir ļoti nopietna lieta. Un hokejs bez intrigām taču nav hokejs! Gaidu 4-3 sērijā.

P. S. Jau pirmajā atjaunotās Latvijas čempionātā (1991/1992) radās nopietna intriga. Proti, pārstājot Krievijā spēlēt “Pārdaugavas” fārmklubam, trīs spēlētāji ( Rolands Meinarts, Ivo Labucks un laikam Armands Freibergs) pussezonā palika bez komandas, neesot nevienā no Latvijas čempionāta pieteikumiem. Toreiz Sporta tehniskās komitejas priekšēdētājs Dzintars Grīnbergs bija nesatricināmi konsekvents: tātad viņi šajā Latvijas čempionātā nedrīkst spēlēt nevienā citā komandā. Eh, skarbi laiki bijuši!


, 2019-03-15 11:45, pirms 5 gadiem
ģinamkas draudzība spēli tomēr te nevajag iepīt, pārējais pa tēmu.
, 2019-03-15 12:29, pirms 5 gadiem
Ceru ka Kurbads laukumā visu paveiks LHF gan vajadzētu saņemties un sakartot saimniecību
, 2019-03-16 19:18, pirms 5 gadiem
Un kā tad ar Lido neskaitāmajiem leģionāriem?
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
"Dinamo" virsvadonis Ģirts Ankipāns nu jau ierastā pozā. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
8

Kaut ātrāk pienāktu marts... bez “Dinamo”

Vēl četras mājas spēles Rīgā, tikpat Tālajos Austrumos un pati sūdīgākā Rīgas “Dinamo” sezona būs beigusies. Ja nenotiktu izmisīgā cīņa ar Minskas “Dinamo” par pašu pēdējo vietu visā KHL, varētu jau mest arī dvieli ringā, lai puikas beidz šo izrādi, kas, kā no malas šķiet, viņiem pašiem sen noriebusies. Tur tiešām vajag “talantu”, lai pusotru (!!!) spēli jeb 45 vairākuma iespējas nomuļļātu bez vārtu guvuma.
Bobs Hārtlijs. Foto: www.hawk.ru
2

Miljonāri arī KHL spēlē vislabāk

Jau kopš 2008. gada rudens KHL runā, ka kaut kad varētu tikt publiskoti spēlētāju algu saraksti, taču šī tēma joprojām ir tabu. It kā Krievijas bandīti perfekti nezinātu, cik kurš hokejists pelna! Laiku pa laikam notiek datu noplūde, kaut normāli būtu, ja arī jebkurš hokeja fans varētu salīdzināt spēlētaja algas ar laukumā padarīto. Jo arī Latvijā cilvēki itin bieži uzstāj, ka pat "Dinamo" spēlētājiem maksā par daudz... Kaut salīdzinot ar KHL oligarhiem, tā ir gandrīz sīknauda.