Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2588, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Matulis

Septiņjūdžu hokeja Latvija - dārgi, toties vareni

Septiņjūdžu hokeja Latvija - dārgi, toties vareni
Deniss Smirnovs apdraud Francijas izlases vārtus. Foto: Guntis Lazdāns. LHF

Ambīciju ziņā Latvija noteikti ir hokeja lielvalsts. Ne visas valstis, kas IIHF rangā atrodas virs Latvijas, var atļauties novembra pauzē "izlikt" apskatei septiņas dažādas izlases. Mēs trešo novembri startējām ar Latvijas nacionālo izlasi Liepājā, Latvijas klubu izlasi Tallinā, junioru (U-20) izlasi Bobruiskā, jauniešu izlasi (U-18) Hamārā, ar U-17 izlasi Minskā, gadu jaunāku komandu Jelgavā, kā arī sacenšamies ar Polijas sieviešu izlasi viņu mājās. Vai Latvijas hokejam vajadzīgs tik krāšņs novembris? Dumjš jautājums! Vai mēs varam atļauties šim feierverķim tērēt 250 000 eiro vai pat mazliet vairāk? Dumjš jautājums! Ja jau tērējam, tad varam! Bet kāda no tā visa atdeve? Ripās...

Hārtlija reveranss Liepājai

Bobs Hārtlijs pirms braukšanas uz Liepāju izteicās, ka viņš būtu priecīgs, ja pēc spēlēm ar Slovēniju, Franciju un Baltkrieviju sev darbu klubos dabūtu vārtsargs Kristers Gudļevskis un aizsargs Artūrs Kulda. Par Gudļevski viņš esot pat runājis ar Šveices, Vācijas un vēl kaut kādas valsts klubiem. Lai nu skeptiķi nosmīn bārdās par Boba plašo sirdi, bet... Ja tikai par spēlēm Liepājā, tad ne Kristers, ne Artūrs tās neaizvadīja tik pārliecinoši, lai Cīrihes "Lions" vai Diseldorfas DEG aicinātu vienu vai otru pie sevis. Bez regulāras spēļu prakses pat tāds hokeja faķīrs kā Sandis Ozoliņš nebija interesanta prece. Ja jāpārdod būtu Ralfs Freibergs, tad pēc pirmām divām spēlēm Liepājā viņam pircēju rinda būtu pagara. Bet Kristers daudz vāļājās pa ledu, savukārt Artūrs izskatījās un droši vien arī bija lēnāks, nekā ierasti redzēts.

Ja Hārtlijs akcentēja divu pagaidu bezdarbnieku iekārtošanu darbā, tad LHF viceprezidents un ģenerālsekretārs Viesturs Koziols kaut ko murrāja par gatavošanās sākšanu Ķīnas "zīda ceļam", proti, 2022.gada ziemas olimpiskajām spēlēm. Principā neatbalstu pesimistus, bet no šā Liepājas sasaukuma uz Pekinas olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru praktiski pretendēt var astoņi vai deviņi spēlētāji. Kuri? Paši ziniet, bet vēl labāk to zina Hārtlijs. Viņam, kā jebkuram sakarīgam trenerim pēc darba trijos pasaules čempionātos ideālais (reālais!) Latvijas izlases sastāvs sen zināms. Vai tāpēc nespēlēt novembra pauzē? Ko jūs! Ir jāspēlē! Jo tā ir viena no retajām izdevībām sezonas laikā no ārzemju klubiem uz mājām atbraukt mūsu leģionāriem. Ko, piemēram, Maskavas dinamietis Miks Indrašis izmantoja par 100%, lai atgūtu pārliecību pēc savainojuma.

Vai novembrī no Eiropas/Āzijas uz Latviju ir jāsauc visi labākie? Principā nē, jo kurš treneris gan nezina, kā spēlē Ronalds Ķēniņš, Oskars Cibuļskis, Guntis Galviņš, bet... Jāni Kalniņu vai Ivaru Punnenovu pārī ar Gudļevski varbūt derēja uzaicināt. Taču Boba rangā pirmais, protams, ir Elvis Merzļikins, otrais - Gudļevskis, trešais - vienalga kurš, jo vārtus pasaules čempionātā Cīrihē vai kvalifikācijas spēlēs augustā Rīgā sargās šie divi.

Liepājas turnīra ieguvums ir tas, ka Latvijas izlasē debitēja seši jaunie - Kristaps Nazarovs, Sandis Smons, Arvils Bergmanis, Romāns Ņekļudovs, Deivids Sarkanis un Raimonds Mikus Vītoliņš. Neesmu snobs, bet laikam jau nav īsti pareizi, ja "Dinamo" izvēli starp diviem aizsargiem (Mamčics vai Balinskis) izdara pēc principa - uz izlasi dodam to, kurš pašiem šobrīd mazāk vajadzīgs...
Otrais - jaunie spēlētāji jau tagad iepazina Hārtlija prasības.
Trešais - principā jau pirmais: Hārtlijs Liepājā atkal nodemonstrēja savas psihologa (vadoņa?), iedvesmotāja prasmes. Kā vienu no izlases treneriem uzaicinot Aleksandru Cicurski (73). No iepriekšējo gadu sarunām uzzinot, ka Cicura ir trenējis septiņus mūsu NHL hokejistus (H. Vītolinš, Ozoliņš, Žoltoks, Panteļejevs, Ivanāns, Ķēniņš, Balcers), Bobs uzaicināja Cicurski savā treneru komandā. Izrādot godu vienam no Latvijas labākajiem jauno hokejistu audzinātājiem. "Man tas bija milzīgs gods!" pēc turnīra atzina Cicurskis. "Kad uzzināju par Boba uzaicinājumu, man aizrāvās valoda un bija arī asaras acīs.”

Mums, latviešiem, bieži vien gribas atrast utis pat tur, kur tās nav, bet kanādietis Hārtlijs palielīja Liepāju, kas esot fantastiska sporta pilsēta. Noteikti nopelnot liepājnieku simpātijas.

Dēlam koncerts Liepājā, tēvam - Tallinā...
Tiem, kas nekad laukumā nebija redzējuši jauno ženēvieti Denisu Smirnovu, Liepājā bija unikāla iespēja būt klāt vienas jaunas zvaigznes performancē. Ne visiem ir Izdevība vērot klātienē Šveices augstākās līgas spēles. Nu Ženēvas "Servette" pirmās maiņas centra uzbrucējs parādīja, kas viņš ir. Jau uzvaras bullītis pret slovēņiem bija smuks, bet overtaima uzvaras vārti pret Franciju! Viena māņu kustība, otra, un ripa Francijas vārtos. Ž ēl, ka Deniss savainojuma dēļ nevarēja pabeigt maču ar baltkrieviem.
Kamēr Deniss Liepājā, tikmēr viņa tēva Igora Smirnova vadītā Latvijas klubu izlase Tallinā sasita Kazahstānas U-20 - 5:2, Rumānijas izlasi - 5:3 (22. vieta pasaules čempionātā), finālā ar 3:2 pieveicot Ukrainu (27. vieta 2019. gada PČ). Un te vietā ir divi pamācoši stāsti. Dažs Latvijā dikti gribēja, lai Latvijas izlase izkrīt no elites grupas. Tad beidzot tikšot sakārtots Latvijas hokejs. Ukraina 2007. gadā izkrita, un atpakaļ netiek, 12 gadu laikā aizripojot uz 1. divīzijas B grupu (vecajā iedalījumā tas būtu C grupas pasaules čempionāts). Loģiski, ka uz augstākas raudzes turnīriem neviens neaicina 27. labāko pasaules izlasi... Arī Latvija kaut kad bija sasapņojusies par regulāru spēlēšanu "Deutschland Cup", bet Vācijai ģeogrāfiski tuvākas un interesantākas ir Slovākija, Šveice un Kanādas izlases. Tas pats attiecas uz kazahu U-20, kas arī šajā laikā var dabūt tikai tos konkurentus, kurus var dabūt. Tāpēc kaut vai ar viduvēju sastāvu, bet mūsu U-20 nedrīkst atteikt Baltkrievijai, Dānijai un Austrijai.
Latvijas klubu izlase, uzvarot jauno 1. divīzijas A grupas izlasi Rumāniju, atkal liek aizdomāties, vai no Latvijas virslīgas spēlētājiem vien izveidota mūsu izlase spētu noturēties... elites grupā.

U-20 ar otro sastāvu
Uzzinot, ar kādiem spēlētājiem uz turnīru Bobruiskā brauks Lavijas junioru izlase, ne viens vien hokeja cilvēks uzdeva jautājumu: "Bet varbūt labāk atteikt baltkrieviem! Ja nav galvenā trenera Zirņa. Ja HK "Rīga" nevienu neatlaiž!" Varētu jau LHF prezidents Aigars Kalvītis sūdzēties IIHF, ka HK "Rīga" (lasi, "Dinamo"!) nelaiž savus spēlētājus uz izlasi. Beigu beigās sūdzībraksts caur "Dinamo" pie Kalvīša vien nonāktu. Un tas jaunais treneris Raimonds Vilkoits arī draņķis! MHL viņam svarīgāks par Latvijas izlasi? Ir arī šādi uzskati un spriedumi. Šādos gadījumos es allaž uzdodu jautājumu sev: "Ko es darītu šādā situācijā?" Pēc vairākām tukšām sezonām manis vadītais klubs ir 6. vietā Rietumos starp 17 komandām un iespējami diezgan droši četri punkti pret Stupinas "Kapitan" (4:2, 9:4). Laist Ošenieku, Skrastiņu, Fjodorovu, Milleru (pērn Latvijas U-20 PČ), Tumānovu, Ņ. Mateiko, Švānenbergu un Biškinu (pērn Latvijas U-18 PČ) uz izlases pārbaudes spēlēm? Vai ai viņi dod punktus klubam? Laikam jau es arī rīkotos kā Vilkoits (Opuļskis) un Ankipāns " Dinamo" gadījumā.

Līdz ar to Bobruiskā pret Baltkrieviju - 0:1, Dāniju - 0:4 un Austriju - 3:4 (OT) praktiski spēlēja HS "Rīgas", "Liepājas", " Olimp", Dinaburgas" un "Prizmas" klubos Latvijas virslīgā esošie juniori, bet seši (!) bija pat no JAHL. Droši vien, ka lielākā daļa no viņiem nebūs braucēji uz pasaules čempionātu, kas notiks Minskā no 9. līdz 15. decembrim. Vai tur būs kāds no četriem šoreiz uzaicinātajiem mūsu leģionāriem? Uzbrucēji Artjoms Lapiks ("Karlskrona", Zviedrijas U-20 superelite),Oskars Lapinskis (Langnava, Šveices U-20), Alberts Ķirsons (Diseldorfa, DNL), aizsargs Kārlis Reinis Štolcs (Zviedrijas J20, respektīvi 2. līga pēc spēka). Rezultativitātes punktus Bobruiskā gūstot tikai abiem daugavpiliešiem Jevdokimovam (2+1), Prohorenkovam (1+1) un... šogad nekur nespēlošajam Mežniekam (0+1).

Daudz būtiskāk par to, ka Bobruiskā pārbaudes spēlēs zaudējām visiem trim pasaules čempionāta konkurentiem ir tas, vai uz pasaules čempionātu dabūsim visus četrus vai vismaz kādu mūsu junioru no Kanādas junioru hokeja līgas. Čempionāta laikā pa četrām vai pat piecām spēlēm savos klubos ir vārtsargam Artūram Šilovam ("Colts"), aizsargam Harijam Brantam ("Titan"), uzbrucējiem Raivim Ansonam ("Drakkar") un Rūdolfam Polcam ("Foreurs"). Laist uz 1. dīvīzijas turnīru? Nav obligāti.

Ieguvums - pieredze hokejistiem un... ārstiem
Liekas, ka tas bija pērn, bet varbūt aizpērn. Kad Hokeja federācijas ļaudis sūdzējās, ka grūti dabūt sporta ārstus un ekpipējuma menedžerus Latvijas izlasēm. Novembrī tie ir vismaz septiņi katrā nominācijā. Un katrai izlasei vajadzīgi vismaz divi treneri. Un labi vēl būtu, ja pēc šīm mācībām, kas maksājušas naudu, tiktu izdarītas nepieciešamās pārmaiņas mūsu, vispirms, jau jaunatnes hokejā. Bet jāspēlē ir. Jo vairāk, jo labāk. Vai - tik, cik maks atļauj.

Latvijas izlases un to treneri novembra izlašu pauzē
1. izlase - Hārtlijs, Artis Ābols, Aleksandrs Cicurskis, Maksims Širokovs, Sergejs Kuzņecovs;
Klubu izlase - Igors Smirnovs un Maksims Bogdanovs;
U-20 - Valerijs Kuļibaba, Jēkabs Rēdlihs un Edgars Lūsiņš;
U-18 - Oļegs Sorokins un Herberts Vasiļjevs. Hamārā - 1:3, 5:1 un 3:2 pret Norvēģiju.
U-17 - Juris Ozols un Agris Saviels. 1:6 pret Krieviju U-16, 1:2 pret Baltkrieviju un 0:3 pret Slovākiju U-16.
U-16 - Igors Ļebedevs, Toms Bluks, Jevgeņijs Linkevičs un Dmitrijs Žabotinskis. 3:1, 1:7 un 3:4 (OT) pret Norvēģiju.
Sieviešu izlase - Miks Golubovičs un Laila Dekmeijere-Trigubova. 0:7 un 3:2 pret Poliju.


, 2019-11-11 22:16, pirms 4 gadiem
Kur detalizēts iztirzājums par pārējām 4 izlasēm. U17 bija tuvu optimālajam, bet Ozols netika galā.
, 2019-11-11 22:21, pirms 4 gadiem
U17 pusotra maińa bija no virslīgas, bet tikai 2 vārti 3 spēlēs un divās no trim spēlēm par labākajiem atzīti vārtsargi. Kāds viedoklis Matuła kungam?
, 2019-11-12 08:16, pirms 4 gadiem
Tika daudz izlases varam komplektēt, bet Dinamo ir jāņem apšaubāmas kvalitātes leģionāri.
, 2019-11-12 11:39, pirms 4 gadiem
maris777 rakstīja: Tika daudz izlases varam komplektēt, bet Dinamo ir jāņem apšaubāmas kvalitātes leģionāri.
Viņi var ņemt ko vien vēlas. Tā ir viņu pašu darīšana, kur un kam tērēt kaimiņvalsts izsniegtos gāzes rubļus.
Tas, ka Dinamo no federācijas puses ir nosaukti par "bāzes klubu", vēl nenozīmē, ka viņiem obligāti būtu sastāvā jāņem tikai vietējie.
, 2019-11-13 20:44, pirms 4 gadiem
maris777 rakstīja: Tika daudz izlases varam komplektēt, bet Dinamo ir jāņem apšaubāmas kvalitātes leģionāri.
Dinamo nav nekāda sakara ar izlasēm. Tas ir biznesa projekts. Tas ka Dinamo, no LHF puses, tika pasniegts kā bāzes klubs, nenozīmē ka tur jāspēlē visiem latviešiem.
, 2019-11-15 16:33, pirms 4 gadiem
Domā Hārtlijs "šaus sev kājā" un neņems Kalniņu, ja viņš turpinās "spīdēt" Jokerit vārtos? Iepriekš Kalniņš cīnījās ar traumām un to sekām, reāli neko nerādot vienīgajās pārbaudes spēlēs, ko Hārtlijs klātienē redzēja (manuprāt tas bija pirms 3 gadiem Kalniņa pēdējā RD sezonā).
, 2019-11-19 09:02, pirms 4 gadiem
sjamba rakstīja: Domā Hārtlijs "šaus sev kājā" un neņems Kalniņu, ja viņš turpinās "spīdēt" Jokerit vārtos? Iepriekš Kalniņš cīnījās ar traumām un to sekām, reāli neko nerādot vienīgajās pārbaudes spēlēs, ko Hārtlijs klātienē redzēja (manuprāt tas bija pirms 3 gadiem Kalniņa pēdējā RD sezonā).
Veel jau neko nevar zinaat Merzlikina sakaraa, jo ar Z-Ameeriku vienmeer ir kaa ar biteem
Ej nu sazini, kaa tur buus, kas Kolumbu treneriem galvaa dariisies pavasarii
Ja lielaa komanda netiks PO, kur ir garantija, ka Elvi palaidiis briiviibaa, nenosuutiis uz fermu ciiniities par Kalderu?
Virtuālās realitātes varoņi - Kristaps Porziņģis un Luka Dončičs. Foto: Reuters/Scanpix
21

Matulis prāto par attālinātu līdzjušanu un lielo sporta kā tādu

Mana sporta līdzjutēja jaunība pagāja padomju laikos, kad Latvijas TV translēja lielāko daļu no mūsu sporta spēļu komandu spēlēm, bet, protams, ne pilnīgi visas. Kopš 1973. gada rudens biju itin cītīgs “Dinamo” hokeja, “Radiotehniķa” volejbola, VEF un TTT basketbola, “Celtnieka” handbola un “Daugavas” futbola spēļu apmeklētājiem. Dažkārt, lai tiktu uz VEF spēlēm “Daugavas” sporta namā, bija jāpastāv rindā pēc biļetēm, bet iesākumā biļetes uz “Dinamo” spēlēm pārsvarā pirku no rokas. Svētdienās, kad tirgoja atlikušās stāvvietas Sporta pilī, tās pazuda pusstundas laikā, tāpēc drošāks un racionālāks bija variants kādu stundu pirms spēles “ganīties” “Bērnu pasaules” rajonā, kur par pieckārtīgu uzcenojumu – pieciem rubļiem – kāds spekulants noteikti pārdeva “lieko” biļeti. Piecu studiju gadu laikā bija tikai viens gadījums – kāda spēle ar ACSK, kad netiku pilī uz spēles sākumu. Jo neviens biļeti nepārdeva pat par cēneri...
Miķelis Rēdlihs. Foto: Romāns Kokšarovs/F64
11

Bez vairākuma un mazākuma, ar vairākiem antirekordiem

Rīgas “Dinamo” komanda pabeigusi savu divpadsmito sezonu KHL. 24 klubu konkurencē – 23. vieta, ar līdz šim vismazāko punktu skaitu (41), vismazāk gūtajiem vārtiem (103), toties visvairāk zaudētajiem (187). Ar vissliktāko vairākumu visā KHL (11.0%), ar pašu sliktāko mazākumu (74,8%). Labi, ka izdevās apsteigt Minskas “Dinamo”, kā arī sezonas beigās nesalūztot, bet gana labi finišējot.
Basketbola fana sapnis - Kristaps Porziņģis Latvijas izlasē. Foto: Romāns Kokšarovs, f64
7

Matulis prāto par otro izlašu Eiropas čempionātu basketbolā, NBA un NHL

Savā sporta žurnālista darbā esmu redzējis tik daudz idiotību, nu kaut vai virslimita neizšķirtus PSRS futbolā, kas savulaik liedza augstākajā līgā iekļūt Rīgas “Daugavai”, bet Eiropas 2021. gada basketbola čempionāts tomēr pārsit visu. Līdz šim man bija šķitis, ka sportā galvenais ir noskaidrot spēcīgāko, bet FIBA Europe izdevies mani šokēt. 32 Eiropas valstu izlases, sadalītas astoņās grupā pa četri, sacenšas, lai nepaliktu savās grupās pēdējie, pirmajām trim kvalificējoties finālturnīram. Gluži kā bērnudārza jaunākajā grupiņā, kad jāskaita dzejolītis Ziemssvētku vecītim – dažs šļupst, dažs vispār vēl lāga nerunā, bet saldumu paciņu un uzslavu no Ziemssvētku vecīša saņem visi...