Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Dāvis Dedumets

Ginesa rekordists skries Valmierā

Valmieras starptautiskajam maratonam ir pieteicies Japānas skrējējs Hajime Nishi, kurš apceļo pasauli, skrienot maratonus. Valmieras maratons viņa karjerā būs 543. Šis sasniegums ir pietiekami saprotams un iespaidīgs pat cilvēkiem, kas ir no sporta tālu stāvoši.

Hajime Nashi ar savu sasniegumu 1997. gadā ir arī iekļauts Ginesa rekordu grāmatā —viņš bija pirmais cilvēks pasaulē, kurš 7 mēnešu laikā veica maratonus 7 kontinentos. Tas nozīmē arī Antarktīdā un maratonistu septītajā kontinentā – Okeānijā.
Tomēr Hajime arī ar savu pieeju maratonu skriešanai ir neparasts cilvēks. 1997. gadā „The Wall Street Journal” kādā intervijā nosauca viņu par vienu pasaules zinošākajiem maratonistiem, un ne jau tāpēc, ka viņa rezultāti ir iespaidīgi vai treniņu metode īpaša. Iemesls tam ir viņa filozofija dalībai maratonos.

Hajime Nashi saka: „Es ceru, jūs saprotat, ka es neskrienu maratonus visā pasaulē, lai cīnītos par naudas balvām! Es skrienu, lai cilvēki labāk saprastu dabu un lai es ar savu darbību mazinātu barjeras un iedvesmotu skriešanai cilvēkus, kas līdz šim nav skrējuši. Tai skaitā arī sievietes un vecākus cilvēkus, lai viņi redzētu, ka mērenas sporta aktivitātes spēj uzlabot gan veselību, gan pašsajūtu.”

Hajime Nashi veicina lēnās skriešanas attīstības veicināšanu, visos maratonos finiša līniju šķērsojot kā pēdējam. Tādējādi ļaujot sevi apdzīt arī pilnīgiem iesācējiem, kas tādējādi dod iespēju uzvarēt Ginesa rekordistu maratonu skriešanā! Viņš ir arī autors grāmatai „Zaudēšana ir uzvarēšana” ("Losing is Wining") un Ekomaratonu gadagrāmatai ("Ecomarathon Data Book"), kurā Hajime Nashi novērtē maratonus no to organizēšanas viedokļa un draudzīguma skrējējiem, kas ir „ierindas” skrējēji, kuriem maratons ir notikums un svētki.

Hajime Nashi īstermiņa mērķis ir noskriet un novērtēt 500 maratonus 100 pasaules valstīs, bet nākošais būšot 1000 maratoni 250 valstīs.

Skrējēji, organizatori, policisti un skatītāji parasti redz japāņu maratonistu skrējiena laikā apstājoties vairākas reizes, lai tradicionāli japāņiem nofotografētos piemiņai, lai pasmaržotu kādu trases malā augošu puķi vai lai parunātos ar skatītājiem. Viņš jūtas brīvs no laika spiediena uz skriešanas procesu un neuztraucas par rezultātu, bet ļoti nopietni uztver to, ko papildus sniedz maratons – svētku atmosfēru, tās zemes kultūru un cilvēku draudzīgumu. To viņš vēloties baudīt arī Latvijā.

Valmieras starptautiskais maratons notiks 30. septembrī un dalībnieki, atkarībā no savām spējām un vecuma, varēs sacensties maratona distancē, satelītskrējienā (8,4 km), bērnu skrējienā (500 m) un nūjošanas pārgājienos (5 un 15 km). Maratona organizatori ir sabiedriskā organizācija biedrība „SportLat”, Valmieras pilsētas dome, Latvijas Vieglatlētikas savienība un Valmieras skrējēju klubs „Tonuss”.

Papildu informācija un pieteikšanās Valmieras maratonam, lai uzvarētu Ginesa rekordistu maratonos www.valmieras-maratons.lv

Informāciju sagatavoja
Juris Cinītis
juris@sportlat.lv
29230508


, 2007-09-27 15:25, pirms 17 gadiem
merena sportoshana un maratons divas nesavienojamas lietas
, 2007-09-27 15:27, pirms 17 gadiem
Bet es piedalīšos un mēģināšu noskriet lēnāk nekā viņš. Nez ko tad viņš teiks
, 2007-09-27 15:39, pirms 17 gadiem
to es gan gribētu redzēt, kā divi sacenšas par lēnākā skrējēja godu.
bet priekšpēdējā rindkopā atrumā izlasīju - ...nūģošanas pārgājienos....
, 2007-09-27 15:43, pirms 17 gadiem
veicina lēnās skriešanas attīstības veicināšanu - veicina veicināšanu
, 2007-09-28 12:39, pirms 17 gadiem
Apbrīnojams sportists-fanātiķis ir tas japānis Hajime! Lai viņam veicas Valmieras maratonā un Pasaules apceļošanā!!!
, 2007-09-29 20:24, pirms 17 gadiem
es piedaliishos sateliitaa! zel ka vinsh neskrien sateliitu buutu jautri!
Foto: Salaspils Sporta nams.
1

Pēc 2 nedēļām jubilejas 10. Salaspils pusmaratons ar vadošajiem skrējējiem un atbalstu Ukrainai

Svētku noskaņās, savu pastāvēšanas desmitgadi, šī gada 11. maijā atzīmēs “Ezerkauliņi” Salaspils pilsētas pusmaratons. Kā ierasts, Salaspils pilsētas ielas visas dienas garumā pieskandinās bērnu distanču, 5km, 10km un galvenās distances – pusmaratona – skrējēji, piedaloties vairākiem vadošajiem Latvijas skrējējiem. Kā jaunums šogad ir ieviests jūdzes skrējiens, kas būs veltīts Salaspils sadraudzības pilsētas Bobrovicjas Ukrainā atbalstam.
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.