Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Pārums

Olijars un Miļkevičs: "Varianti Pekinā ir..."

Otrdienas vakarā LTV 7 "Sporta studijā" ciemojās divi Latvijas labākie vieglatlēti nupat aizvadītajās pasaules meistarsacīkstēs Valensijā – Staņislavs Olijars un Dmitrijs Miļkevičs.

Abi atzina, ka Olimpiskajās spēlēs Pekinā izredzes uz augstām vietām esot, kaut daudz kas var būt atkarīgs no dažādām nejaušībām.

Dmitrijs Miļkevičs: "Galvenais jau ir tikt finālā un tad jau ir visādas iespējas..." Staņislavam Olijaram par savu startu nedaudz savādāks viedoklis: "Pēc manām domām finālā ir jātiek ar iespējami mazām asinīm, svaigākam, lai būtu iespējams cīnīties par medaļām. "

Nupat pasaules čempionātā vieglatlētikā telpās Olijars ieguva bronzas godalgu, bet Miļkevičs ieņēma ceturto vietu. "Es izdarīju to, ko šobrīd varēju, man bija svarīgi startēt un ar šo sasniegumu es nedaudz uzlaboju savas pozīcijas pirms vasaras,"- tā Staņislavs Olijars. Apmierināts ar savu startu ir arī Dmitrijs Miļkevičs: "Iepriekš nedomāju, ka varu trīs dienas pēc kārtas tik ātri skriet. Beigās bija gandarījums par sasniegto nacionālo rekordu finālā."

Vieglatlētikā vairākās disciplīnās dominē tumšādainie atlēti, taču to gluži nevarot teikt par barjersprinteriem un arī 800 metru skrējējiem – te vajadzīga gan tehnika, gan taktika. Miļkevičs atzina, ka balto cilvēku vidū varētu būt visu laiku labāko top desmitniekā: "Šī tomēr taktiski ir ļoti grūta disciplīna, tāpēc arī baltie var ko sasniegt. Kenijiešiem, piemēram, gan ir lielākas priekšrocības, viņi dzīvojuši kalnos un viņu plaušu tilpums ir nesalīdzināmi lielāks."

Staņislavs Olijars: "Ne tik svarīga ir ādas krāsa, cik apstākļi. Tumšādainajiem atlētiem bieži vien atšķiras klimats un ja visu laiku var dzīvot un trenēties plus 20 vai 30 grādos, var arī uzrādīt labākus rezultātus un mazāk stresot. " Pašu sportistu visvairāk kaitinot apkārtējo spriedelējumi par dopingu – ja jau labi sasniegumi, tad lietots dopings, nekādi treniņi netiekot ņemti vērā, bet sportā tā nav.

Atceroties nupat aizvadīto čempionātu Valensijā, Olijars nenoliedz, ka priekšskrējienā ķīnietim Lju Sjanam tomēr bijis pāragrs starts un tieši tālab apstājies kubietis Dairons Robless "Varu simtprocentīgi apgalvot, ka bija falšstarts un nesaprotu, kāpēc tiesneši to nefiksēja. Ķīnietis jau atrāva savas rokas no zemes, kad pārējie vēl stāvēja uz vietas. Vispār jau ilgāku laiku runā, ka kaut kas nav kārtībā ar "Seiko" mērīšanas ierīcēm, kaut kubietim arī vajadzēja skriet un nevis paļauties uz atkārtotu startu. Roblesam ir lieliskas dabas dotības, bet parasti lielajos mačos viņš nevar realizēt savu potenciālu. Es pats biju gatavs finālam Valensijā, izgāju un zināju, kas man jādara."

Apbalvošanas ceremoniju Staņislavs vēl tagad atceras ar smaidu, jo spāņi esot sajaukuši visu ko vien iespējams sajaukt. Ķīnas himnas vietā Čīles himna, Latvijas karoga vietā – Lietuvas, Stasim vēl pasniegta krievu sportista medaļa... Latvijas delegācija uzrakstījusi protestu, kaut arī bez tā bija skaidrs, ka rīkotāji apbalvošanas ceremoniju novadīs vēlreiz.

Dmitrijs Miļkevičs visvairāk satraukts bijis pirms pirmā skrējiena, jo pretiniekos divi ļoti spēcīgi sportisti un nākamajā kārtā pavisam droši iekļuva tikai labākie divi. "Pēc iegūtās trešās vietas un visai pieticīgā rezultāta jau domāju, ka netikšu tālāk un man jābrauc mājās, tomēr citos skrējienos negāja labāk."

Pusfināls jau veikts daudz pārliecinošāk, ilgi Miļkevičs bijis vadībā un tikai beigās palaidis priekšā amerikāni. Dmitrijs ir priecīgs arī par nacionālo rekordu finālā un būtībā arī izvēlētā taktika bijusi pareiza: "Mums jau lielākajos mačos visu izsaka taktika, nevis iepriekš komercsacīkstēs uzrādītie rezultāti. Jā, man jau bijušas vairākas ceturtās vietas, taču es daudz galvā to neņemu. Kādreiz gan mani tracina līdzjutēju kritika, ka es neizvēloties pareizo taktiku. Mums jau katrs skrējiens ir savādāks un no iekšienes tas izskatās pavisam savādāk nekā televizorā, kur viss liekas ļoti vienkārši."

Abiem vēl neesot konkrētu vasaras startu plāna pirms Olimpiskajām spēlēm Pekinā, kaut Miļkevičs jau pēc trim dienām dosies uz treniņnometni Portugālē un Olijaram paredzēta nometne Itālijā. Abi esot gatavi startēt arī Latvijā, taču tad jābūt kaut kādai konkurencei, divi skrējēji vienā disciplīnā tomēr esot par maz.

Sezonas mērķis – Pekinas Olimpiskās spēles. "Lai cerētu uz olimpisko medaļu, jābūt jaunam Latvijas rekordam, jo ar 13.10 Pekinā nevarēs dabūt medaļu, " domā Olijars. "800 metros jebkurš no finālistiem var vinnēt, te ļoti daudz noteiks taktika. Ja , piemēram, skrējiens būs samērā lēns, tad beigās vislabākās izredzes tam, kam vislabākais finiša spurts," – tā Dmitrijs Miļkevičs.


, 2008-03-12 09:55, pirms 16 gadiem
Uzskatu, ka šie ir cilvēki, uz kuriem varam likt vislielākās cerības Pekinā.
Jācer, ka Staņislavam viss būs kārtībā ar veselību.
Par Miļkeviču pat nezinu. It kā viņam viss ir labi, vienkārši uz atbildīgākajiem startiem, kaut kas notiek.
Ceru, ka abi džeki Latvijai atvedīs kādu medaļu no Pekinas.
Novēlu veiksmi arī pārējiem.
, 2008-03-12 09:56, pirms 16 gadiem
Ja godīgi, tad vistuvāk medaļai var būt Pekinā Vasiļevskis vai arī kāds no BMX. Bet lai veicas arī šiem puišiem, vismaz finālā tikt.
, 2008-03-12 10:06, pirms 16 gadiem
domaaju pekinaa olijars paliks kada 6 vietā augstaak bus gruuti !
, 2008-03-12 10:13, pirms 16 gadiem
Pekinā barjer finālā manuprāt kādi 3 vai 4 izkries zem 13 un nez vai stasim tas buus pa speekam...
bet nu lai veicaaas
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-03-12 10:27, pirms 16 gadiem
Kaut kā sanācis, ka mums ir baigais potenciāls ik pa laikam uz 800m, Einārs Tupurītis, Visvaldis Lācis, Dmitrijs Miķevičs, ir vēl daži jaunie... Grūtākā distance, ja vispār var kādu uzskatīt par vieglu.
Ne 400m ne 1500m, ne 5000m kaut kā nespīd, kopš Jura Grustiņa laikiem, jau vismaz 30 gadus.
, 2008-03-12 10:38, pirms 16 gadiem
nebutu jau slikti vienreiz muuzhaa izskriet zem 13 sek un Tieshi Olipiskos Speelju finaalaa
, 2008-03-12 10:51, pirms 16 gadiem
Piekrītu 76..... Tikai Lācim vārds ir Viktors. Vēl jau nesen Tēbelis Egīls un Baikovs Ivars arī pa 1;46.... skrēja!
, 2008-03-12 11:07, pirms 16 gadiem
Bet protams, ka ir... galevnais savainojumos neiedzivoties...
, 2008-03-12 12:42, pirms 16 gadiem
vai te nevienam nešķiet, ka Olimpiskais vicečempions, četrkārtējs (!!!) Eiropas čempions Viktors Ščerbatihs, uz Pekinu brauc pēc medaļām, nevis ēst ceptus suņus ???!!!!
, 2008-03-12 12:47, pirms 16 gadiem
800 metros tiešām baltie cilvēki laiku pa laikam tiek pie lielām uzvarām, bet barjerās gadījumus, ka tiktu noskrieti visi melnie, gan neatceros kopš 1976. gada Monreālas OS, kad to paveica francūzis Drū. Ķīnietis- nu, tas ir īpašs gadījums... Protams, tas nenozīmē, ka Olijaram Pekinā nav uz ko cerēt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-03-12 14:41, pirms 16 gadiem
besij ara tadi jautajumi ko skatitaji uzdod:''a ka jus domajat jums ir varianti pacinities par medalam''
bljaviens kur kaut ko tik stulbu var jautat...visiem jau gadsmtus atpakal bij skaidrs ka uzvaret var jebkurs kas stav pie starta linijas...
es izsaku savu personigo viedokli tapec +/- varat neteret laiku un nelikt..
, 2008-03-12 16:35, pirms 16 gadiem
ščerbatihs jau var braukt pēc medaļas, bet tie pārējie jau arī nav slimi. Irānis, ķīnietis, krievs - reāli jau trīs iznāk priekšā pēc spēka un reālā varējuma. Kaut var jau būt arī citādi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2008-03-12 18:05, pirms 16 gadiem
Varētu vel cerēt uz Sčerbatihu. Vasiļjevu, Rubļevsku un tmo maratonisti
, 2008-03-12 18:30, pirms 16 gadiem
prieks, ka abi sakariigi latviski runā.
, 2008-03-12 20:20, pirms 16 gadiem
Uz ščerbatihu jācēr visvairāk, viņš dabūs medaļu, tur nav ko šaubīties!!!!!!!!!
, 2008-03-13 12:59, pirms 16 gadiem
Brateza - vai tu esi pilnigs analfabets, vai nu tu paskaidro visiem kas tas par sportistu Vasiļjevu?????
Foto: Salaspils Sporta nams.
1

Pēc 2 nedēļām jubilejas 10. Salaspils pusmaratons ar vadošajiem skrējējiem un atbalstu Ukrainai

Svētku noskaņās, savu pastāvēšanas desmitgadi, šī gada 11. maijā atzīmēs “Ezerkauliņi” Salaspils pilsētas pusmaratons. Kā ierasts, Salaspils pilsētas ielas visas dienas garumā pieskandinās bērnu distanču, 5km, 10km un galvenās distances – pusmaratona – skrējēji, piedaloties vairākiem vadošajiem Latvijas skrējējiem. Kā jaunums šogad ir ieviests jūdzes skrējiens, kas būs veltīts Salaspils sadraudzības pilsētas Bobrovicjas Ukrainā atbalstam.
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.