Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Svitoļina apspēlē Švjonteku un otro reizi sasniedz Vimbldonas pusfinālu

Gatis Druvietis
Gatis Druvietis

Svitoļina apspēlē Švjonteku un otro reizi sasniedz Vimbldonas pusfinālu
Iga Švjonteka un Elina Svitoļina. Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā turpinās zālāja sezonas galvenais turnīrs - Vimbldonas čempionāts. Otrdien tika aizvadīti pirmie ceturtdaļfināli, tostarp poliete Iga Švjonteka piekāpās ukrainietei Elinai Svitoļinai - 5:7, 7:6, 2:6.

# Tenisa lokomotīve Iga Švjonteka (WTA 1.) šodien eksaminēja kādreizējo pasaules trešo raketi Elinu Svitoļinu (WTA 76.).

Neskaitot ukrainietes, Švjonteka ir vienīgā "top" spēlētāja, kura vienmēr spēlē ar lentīti Ukrainas karoga krāsās. Savdabīga situācija - šodien poliete spēlēja pret ukrainieti bez tādas lentītes (Svitoļina ir viena no līderēm cīņā par Ukrainas spēlētāju tiesībām).

Mača trešais geims noslēdzās ar Svitoļinas dubultkļūdu, bet nākamā nogriežņa noslēgumā Švjonteka iesita tīklā (2:2). Piektā geima beigās ukrainiete izsita autā, sarūpējot breika pārsvaru polietei. Švjonteka pārliecinoši panāca 4:2, bet desmitajā geimā nogrieznī servēja par uzvaru setā un zaudēja visās epizodēs (5:5), finišējot ar dubultkļūdu. Švjonteka nonāca iedzinējos ar 5:6 un 15-40 (divas setbumbas), bet tad neizmantoja lielisku iespēju gūt punktu un zaudēja ar 5:7. Seta punkti pēc otrās serves: 8% pret 41.

Reaģējot uz laikapstākļu prognozi, starp setiem tika aiztaisīts galvenā stadiona uzvelkamais jumts, kaut gan tobrīd vēl nelija. Drīz vien sāka līt.

→ → Otrā seta trešajā geimā Švjonteka izpildīja neatvairāmu sitienu (breikbumba) un tad izprovocēja ukrainietes sitienu tīklā - 2:1. Sestajā nogrieznī Švjonteka nenoturēja servi (3:3), finišējot ar dubultkļūdu. Svitoļinas geimā poliete zaudēja visās epizodēs. Devītajā geimā Švjonteka izpildīja neatvairāmu sitienu un nopelnīja uzreiz divas breibumbas, taču nespēja tās izmantot. Poliete servēja par palikšanu mačā un uzvarēja visās izspēlēs - 5:5. Rezultāts kļuva 5:6, Švjonteka sita tukšā stūrī un netrāpīja laukumā (15-15), toties uzvarēja nākamajās epizodēs (6:6), finišējot ar eisu. Taibreikā poliete nonāca iedzinējos (1-4), izlīdzināja (4-4), iesita tīklā (4-5), sarūpēja divus teicamus raidījumus (6-5) un sagaidīja ukrainietes sitienu pāri laukumam. Otrajā setā Švjonteka uzvarēja ar 7:6(5). Seta tīri uzvarēto izspēļu un nepiespiesto kļūdu attiecība: 21-13 pret 9-10.

→ → → Izšķirošajā seta trešajā geimā Švjonteka izglābās no 15-40, tomēr galu galā nenoturēja servi (1:2). Poliete vēlreiz nenoturēja servi (1:4), bet nākamajā geimā ukrainiete finišēja ar diviem eisiem. Trešajā setā Švjonteka zaudēja ar 2:6. Šajā setā polietei nebija nevienas breika iespējas.

Par ceturtdaļfinālu finālu pienākas 340 000 britu mārciņu naudas balva (apmēram 396 580 eiro), bet par pusfinālu - 600 000 (apmēram 699 847 eiro).

Sev neērtās zālāja sezonas galvenajā turnīrā Švjontekai bija jācenšas tikt pēc iespējas tālāk, lai saglabātu pasaules ranga līderes statusu. Šī poliete pirmoreiz spēlēja Vimbldonas ceturtdaļfinālā (iepriekš viņas labākais sasniegums bija astotdaļfināls 2021. gadā). Šosezon viņas zālāja sezonas bilance ir 7-1.

"Grand Slam" līmenī Svitoļinas labākie sasniegumi ir Vimbldonas pusfināls (2019, 2023) un "US Open" pusfināls (2019), savukārt Švjonteka ir četrkārtējā čempione - trīs reizes uzvarēja "French Open" (2020, 2022, 2023), bet pērn triumfēja "US Open".


Šajā turnīrā startēja piecas mātes - Elina Svitoļina, Tatjana Marija, Barbora Stricova, Viktorija Azarenka, Janīna Vikmaiere. Šodienas spēles sākumā televīzijas tiešraides komentētāja norādīja, ka pēc bērna piedzimšanas Svitoļina ir agresīvāka spēlētāja nekā pirms tam.

Sākot ar aprīli, patlaban 28 gadīgā Ukrainas tenisa leģenda atgriežas pēc maternitātes pauzes. Šogad bilance ir 17-8, tostarp maija beigās triumfēja Strasbūras "WTA 250" un jūnija sākumā spēlēja "French Open" ceturtdaļfinālā.

Pasaules rangā Svitoļina pakāpsies orientējoši uz 27. vietu un atgūs Ukrainas pirmās raketes statusu.

Vimbldonas sieviešu ceturtdaļfināli

#1 Iga Švjonteka - #76 Elina Svitoļina5:7 7:6(5) 2:6
#42 Marketa Vondrušova - #4 Džesika Pegula6:4 2:6 6:4
#3 Jeļena Ribakina - #6 Onsa Žabērabilance 2-2
#2 Arina Sabaļenka - #18 Medisona Kīzabilance 1-1

Ceturtdaļfinālā iekļuva visas "top 4" tenisistes.

Ceturtdien pirmajā pusfinālā spēkosies ukrainiete Elina Svitoļina un čehiete Marketa Vondrušova, kura šodien pārspēja amerikānieti Džesiku Pegulu.


Izmantotie resursi:
Singles - wimbledon.com

  +1 [+] [-]

, 2023-07-11 19:00, pirms 10 mēnešiem
Nu trešajā setā Elina bija uz tāda "pacēluma", ka diez vai kāda tenisiste spētu viņu apstādināt! Iga nevarēja pielāgoties Elinas topspiniem.

     [+] [-]

, 2023-07-12 00:09, pirms 10 mēnešiem
Eļina Svitoļina ir malacīte. Viņa nepadevās un visa mača gaitā ticēja ka viņa spēj šo maču uzvarēt. Viņa vienkārši bija nereāli izcila. Viņa ļoti gribēja atrevanšēties Igai Švjontekai par iepriekšējo zaudējumu. Trešajā setā Svitoļina vispār bija neuzveicama. Ļoti labi savu līmeni trešajā setā kāpināja Eļina Svitoļina. Otrais Vimbldonas pusfināls karjerā viņai. Viņa to ir nopelnījusi. Viņa visu Ukrainanu ir padarījusi lepnu.