Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Federers pret Nadalu beidzot arī "US Open"?

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Federers pret Nadalu beidzot arī "US Open"?
Rodžers Federers Novaku Džokoviču apspēlēja pirms dažām nedēļām Toronto
Foto: AFP/Scanpix

Šovakar tiks noskaidroti abi "US Open" vīriešu vienspēļu turnīra finālisti. Uzvarot pusfinālā attiecīgi Novaku Džokoviču un Mihailu Južniju, pirmo savstarpējo spēli Ņujorkā nodrošinās ranga līderi Rodžers Federers un Rafaels Nadals.

Nadals – Južnijs (7-4)

Pusfinālu dienu plkst. 19:00 Artūra Eša kortā ievadīs ranga līdera Rafaela Nadala un Krievijas otrā numura Mihaila Južnija cīņa. Nadals Ņujorkā ne reizi vēl nav bijis finālā, kamēr Južnijs otro reizi sasniedzis pusfinālu un arī tēmē uz pirmo finālu. Līdz šim turnīrā pārliecinošāks, protams, bijis spānis, kuram visas piecas uzvaras (Gabašvili, Istomins, Simons, Lopess un Verdasko) nākušas trīs setos. Šo maču laikā Rafa tikai vienreiz zaudējis savas serves geimu, tas notika ceturtdaļfinālā pret Verdasko, kad Nadals tika nobreikots pirmā seta sākumā, taču prata atspēlēties. Južnijs piecus setus spēlējis pusfinālā pret Vavrinku, pa četriem pret Isneru, Robredo un Selu, bet Golubevu 1. kārtā apspēlējis trīs setos.

Južnijs ir viens no retajiem tenisistiem, kuriem ir sakarīga savstarpējo spēļu bilance ar Nadalu – krievs spāni pratis nolikt pie vietas četras reizes. Zīmīgi, ka trīs uzvaras gūtas sezonas sākumā – divreiz Dubaijā un vienreiz Čennajā, bet viens panākums bijis arī "Grand Slam" līmenī. Pirms četriem gadiem Južnijs Nadalu četros setos apspēlēja "US Open" ceturtdaļfinālā – 6:3, 5:7, 7:6(5), 6:1. Pēdējā tikšanās abiem bijusi 2008. gada Vimbldonā, kad Nadals pretiniekam "atdeva" tikai septiņus geimus – 6:3, 6:3, 6:1. Kopš tā laika spānis iemācījies spēlēt arī uz "hard" un šajā turnīrā servē sev neraksturīgi labi. Jau minēju, ka turnīra gaitā tikai vienreiz zaudēta sava serve. Južnija spēle ļauj viņam cerēt uz līdzīgu cīņu izspēlēs no gala līnijas, tiesa, piecu setu mačā iespējas tikt pāri Nadalam ir visnotaļ niecīgas. Viens sets varbūt, taču diez vai vairāk...

Federers – Džokovičs (10-5)

No abiem pusfināliem šis noteikti ir saistošākais neitrāliem līdzjutējiem. Šveices un Serbijas pirmo numuru duelis sāksies ne ātrāk kā plkst. 21:45 vai uzreiz pēc Nadala un Južnija spēles, ja tā ieilgs. Federers Ņujorkā šogad bijis labāks nekā cerēts – līdz šim nav zaudēts ne seta, lai arī pretinieki nav bijuši galīgi švaki, vismaz pēdējās divās kārtās pieckārtējam čempionam bija pretī Robins Soderlings un Jirgens Melcers, pirms tam apspēlēti arī Pols Anrī Matjē, Andreass Beks un Braiens Dabuls.

Ko paveicis Novaks? Džokovičam viss varēja beigties, vēl pa īstam nemaz nesācies. Pirmajā kārtā lielā svelmē viņš izmocīja uzvaru piecos setos pret tautieti Viktoru Troicki, kuram pēdējos divos setos bija breika pārsvars. Pēc tam Džokovičam gājis daudz vieglāk – trīs setos apspēlēti Fišs, Petšners, Bleiks un pusfinālā arī Monfīss. Tiesa, spēle pret francūzi iznāca visnotaļ garlaicīga. Galvenokārt tāpēc, ka Monfīss pēc zaudēta pirmā seta nolaida rokas. Džokovičs to maču uzvarēja ar 7:6(2), 6:1, 6:2. Apbrīnojami, ka tik pārliecinoši novinnētā spēlē serbam bija vairāk nepiespiesto kļūdu nekā pretiniekam – 50 pret 37.

Lai arī Džokovičs Federeru pratis uzvarēt piecas reizes, tikai vienu reizi viņš spējis "Grand Slam" turnīros uzvarām bagātāko tenisistu pieveikt augstākā līmeņa turnīros. Nole to paveica 2008. gadā "Australian Open" pusfinālā, vēlāk Melburnā kļūstot par čempionu. Ņujorkas atmiņas Džokovičam nav patīkamas – pēdējos trīs gadus pēdējā spēle viņam bijuši tieši pret Federeru. 2007. gadā zaudēts finālā, bet pēdējos divus gadus pusfinālā. Vai šodien būs ceturtā reize? Redzot to kā abi spēlē, nekas neliek domāt pretējo. Federers spēlējis droši, lai arī ar saviem tradicionālajiem vājuma brīžiem, tomēr ticis pāri visiem šķēršļiem. Džokovičs bijis kā pa kalniem. Serve neklausa tik labi kā cerēts, tāpat kļūdu skaits ir diezgan ievērojams. Lai šodien cerētu uz panākumu, jāuzlabo abi minētie spēles komponenti.

Ja abos pusfināla pāros uzvarēs favorīti, tad svētdienas vakarā Ņujorkā gaidāma tenisa klasika – Federers pret Nadalu. Abi līdz šim aizvadījuši 21 spēli, taču ne reizi vēl nav spēlējuši "US Open"... Abi šodienas mači Eurosport tiešraidē.

Federers pret Džokoviču pusfinālā pirms gada

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: lovelyyy

  -1 [+] [-]

, 2010-09-11 10:58, pirms 14 gadiem
Finālā Južinijs

  -3 [+] [-]

, 2010-09-11 11:02, pirms 14 gadiem
Garaiņu Andrejs rakstīja: Finālā Južinijs
Kas tas tāds? JUŽINIJS

  +1 [+] [-]

, 2010-09-11 12:49, pirms 14 gadiem
Nu jautrākai dzīvei lai ir fināls Južnijs-Džokovičs

  -1 [+] [-]

, 2010-09-11 14:39, pirms 14 gadiem
gazxs rakstīja: Nu jautrākai dzīvei lai ir fināls Južnijs-Džokovičs
IT WILL NEVER HAPPENS!!.. NOT IN THIS LIFE!

  +2 [+] [-]

, 2010-09-11 15:26, pirms 14 gadiem
nevaig nekādu klasiku,labāk lai Džokovičs tiek finālā.

  -1 [+] [-]

, 2010-09-11 15:44, pirms 14 gadiem
Vienozīmīgi par finālu Nadals-Federers!!!