Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Ņujorkā noskaidros pirmos čempionus un otro vīru pusfināla pāri

Jānis Cīrulis
Jānis Cīrulis @ciiruls

Ņujorkā noskaidros pirmos čempionus un otro vīru pusfināla pāri
Rafaels Nadals
Foto: Reuters/Scanpix

„US Open” tenisa turnīrā šodien visi galvenie notikumi Artūra Eša vārdā nosauktajā stadionā. Jau ap 19:30 pēc Latvijas laika sāksies fināls jaukto dubultspēļu turnīrā, bet vēlāk noskaidros atlikušos divus pusfinālistus vīriešu vienspēļu sacensībās.

„US Open” tenisa turnīra 11. spēļu dienā gaidāms relatīvs miers un visas galvenās spēles gaidāmas Artūra Eša stadionā. Tas tāpēc, ka dāmu vienspēļu sacensībās šodien brīvdiena, pirms rīt gaidāmajiem pusfināliem. Kungiem divi pusfinālisti jau zināmi – Rodžers Federers pret Novaku Džokoviču, bet otru pāri noskaidros šodien (pēc Latvijas laika rīt agri no rīta). Tāpat šovakar uzzināsim jau pirmos 2010. gada „US Open” čempionus – notiks jaukto dubultspēļu fināls. Bet par visu pēc kārtas.

Vai būs divi šveicieši pusfinālā?

Ne ātrāk kā 21:00 pēc Latvijas laika centrālajā „Flushing Meadows” stadionā, kas nosaukts Artūra Eša vārdā, dosies šveicietis Stanislass Vavrinka un krievs Mihails Južnijs. Abi tenisisti ir stabili TOP 20 spēlētāji, tomēr kā galvenos favorītus „Grand Slam” sacensībās viņus neuzskata. Līdz Ņujorkas ceturtdaļfinālam abi ceļu lauzuši diezgan grūtās spēlēs. Tā Južnijs pirmajā kārtā trijos setos uzveica Kazahstānas pārstāvi Andreju Golubevu, bet visi trīs nākamie mači uzvarēti vien četros setos (pārspēts Dudi Sela no Izraēlas, mājinieks Džons Isners un spānis Tomijs Robredo). Tikmēr Vavrinka pirmās divas spēles uzvarēja trīs setos (pār Kazahstānas sportistu Mihailu Kukuškinu un argentīnieti Huanu Ignasio Čelu), pēc tam sekoja sensacionālais panākums pār skotu Endiju Mareju četros setos, bet 4.kārtā piecu setu maratonā šveicietis salauza mājinieka Sema Kverija pretestību.

Šodienas spēlē favorīta statuss atvēlēts Krievijas tenisistam. Lai gan savstarpējo spēļu bilance līdz šim abiem ir neizšķirta (2-2), tomēr abus mačus hard kortos uzvarējis Južnijs (arī šogad Maiami – 1:6 7:6(5), 7:5). Abi tenisisti Ņujorkā gan izcēlušies ar stabilitāti trīs setu garumā pēc kārtas, tāpēc šodien visticamāk gaidāma četru, vai pat piecu setu spēkošanās. Līdz šim Južnijs tikai reizi ir bijis „Grand Slam” turnīru pusfinālos, turklāt tas paveikts tieši Ņujorkā (2006. gadā), kamēr Vavrinkam šobrīd sasniegtais ceturtdaļfināls ir karjeras rekords kā „US Open”, tā „Grand Slam” turnīros kopumā. Jāatceras, ka pusfinālu jau ir sasniedzis Vavrinkas tautietis Federers. Vai redzēsim unikālu gadījumu ar diviem šveiciešiem „Grand Slam” pusfinālā?

Vai Verdasko nobreikos Nadalu?

Spānijas tenisistu triumfālais gājiens Ņujorkā (3.kārtā no 32 dalībniekiem 9 bija spāņi) noslēdzies ar to, ka pusfinālā vieta garantēta vismaz vienam matadoram. Kandidāti divi – ATP ranga līderis Rafaels Nadals vai Fernando Verdasko. „US Open” ir vienīgais no „Grand Slam” turnīriem, kurā Nadals vēl nav uzvarējis un pat ticis finālā. Arī šogad pirms turnīra viņš nespīdēja, tomēr Ņujorkā pagaidām bijis pavisam cits stāsts. Tas, ka spānis līdzšinējās četrās cīņās nav zaudējis ne setu ne pret krievu Teimurazu Gabašvili, ne uzbeku Denisu Istominu, francūzi Žilu Simonu un savu tautieti Felisiano Lopesu, vēl nebūtu liels brīnums, tomēr tas, ka Nadals vēl ne reizi nav zaudējis geimu pie savas serves gan ir ļoti negaidīti. Tieši spēlē pie savas serves ranga līderis ir pielicis ļoti daudz un tas liek domāt, ka viņš ir gatavs titulam šogad. Arī Nadala tautietis Fernando Verdasko pirms „US Open” nesasniedza dižus rezultātus, bet Ņujorkā kā pa celmiem ticis labāko astoņbiekā – vispirms piecu setu uzvara pār itālieti Fonīni, trīs setos sakauts francūzis Manarino, četros tikts galā ar argentīnieti Nalbandjanu, bet 4.kārtā atspēlējoties no divu setu deficīta pārspēts tautietis Davids Ferers.

Ja runā par Nadala un Verdasko dueļiem, tad daudziem noteikti prātā nāk 2009. gada „Australian Open” pusfināla mačs, kurā Nadals triumfēja pēc piecu stundu un 14 minūšu ilga cīniņa ar 6:7(4), 6:4, 7:6(2), 6:7(1), 6:4. Tomēr no abu tenisistu savstarpējām spēlēm (tādas ir 11) Verdasko vēl tikai vienā spējis paņemt setu pret Nadalu (2007.gadā Londonā 2:6, 7:6(3), 7:6(3) Nadala labā). Kopējā bilance tātad graujoša – 11:0. Šodien jānotiek brīnumam, lai kaut kas mainītos. Pirmkārt, Verdasko ir atstājis gana daudz spēku iepriekšējos mačos (īpaši pret Fereru), otrkārt, viņam nav sekmējies tik labi ar savu servi kā Nadalam. Tāpēc bukmeikeru skatījumā Nadalma tiek prognozēta kārtējā uzvara, nezaudējot setu. Intriga – vai Nadals arī šajā mačā spēs nezaudēt savas serves geimu...

Vai pirmais tituls tiks mājiniekiem?

Vēl pirms abiem kungu turnīra ceturtdaļfināla mačiem Ņujorkā noteiks pirmos 2010. gada čempionus – jaukto dubultspēļu turnīra finālā. Par titulu cīnīsies ar 1. numuru izliktie amerikāņi Bobs Braiens un Līzele Hūbere pret Aisams Ul-Haks Kureši (Pakistāna) un Kveta Peške (Vācija). Braiena un Hūberes spēlēšana finālā ir tikai likumsakarība – Bobam Braienam jau ir trīs „US Open” jaukto dubultspēļu tituli (2003. gadā ar Katarinu Srebotņiku, 2004. gadā ar Veru Zvonarjovu, bet 2006. gadā ar Martinu Navratilovu, bet Hūbere2008. gadā bijusi sacensību finālā. Abi amerikāņi kopā 2009. gadā uzvarēja „French open” finālā un tagad to pašu vēlas izdarīt savās mājās. Tikmēr otrs finālistu pāris ir nedaudz negaidīts – čehiete Kveta Peške gan ir zināma dubultspēļu lietpratēja un vairakkārt bijusi „Grand Slam” turnīru pusfinālos un finālos, tomēr viņas pārinieks, pakistānietis Aisams Ul-Haks Kureši līdz šim varēja lepoties tikai ar vienu ATP līmeņa dubultspēļu titulu. Favorīti šīs dienas mačā, protams, ir mājinieki, tomēr dubultspēļu turnīros ne vienmēr viss notiek pēc prognozētā.

Interesanti, ka trīs no četriem šodienas mača dalībniekiem pretendēs uz vēl vienu titulu. Vīriešu dubultspēļu finālā Bobs Braiens ar savu dvīņubrāli Maiku cīnīsies pret Kureši un indieti Rohanu Bopanu, bet Līzele Hūbere kopā ar Nadju Petrovu vēl cīnīsies dāmu dubultspēļu pusfinālā.

Izmantotie resursi:
The US Open 2010 - Grand Slam Tennis - Official...

Kuri tenisisti iekļūs vīriešu vienspēļu turnīra pusfinālā?

  • 46

  • 19

  • 5

  • 7


     [+] [-]

, 2010-09-09 13:24, pirms 14 gadiem
Skaidrs, ka Rafa finālā. Vienkārši nav argumentu šiem čaļiem (prtendentiem). Varbūt pa visiem kopā

K. Peškei, domājams, nav jēgas mainīt pilsonību. Tie laiki ir pagājuši

  +2 [+] [-]

, 2010-09-09 14:24, pirms 14 gadiem
A ciikos Nadals spēlēs var kāds ludzu pateikt

     [+] [-]

, 2010-09-09 17:15, pirms 14 gadiem
D.Pavlovs tomēr zaudēja ranga 115 numuram Francūzim Eduardam Rožē Vaselinkam 2:6 un 4:6

     [+] [-]

, 2010-09-09 23:39, pirms 14 gadiem
eclipse rakstīja: A ciikos Nadals spēlēs var kāds ludzu pateikt
02:00

     [+] [-]

, 2010-09-10 08:58, pirms 14 gadiem
Uz visiem jautājumiem atbilde - nē. Federers vai Nadāls?