Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

"Australian Open" pirmais pusfināls: Federers pret Vavrinku

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"Australian Open" pirmais pusfināls: Federers pret Vavrinku
Rodžers Federers
Foto: AFP/Scanpix

Ceturtdien sezonas pirmajā tenisa "Grand Slam" turnīrā tiks izspēlēti abi sieviešu vienspēļu turnīra pusfināli, kā arī pirmais mačs par finālu vīriešu sacensībās – Rodžers Federers pret Stenu Vavrinku. Šīs cīņas sākums plkst. 10:30, bet dāmas sacentīsies no plkst. 5:00.

Šveices derbijs: Federers pret Vavrinku

Federers var lepoties ar ļoti iespaidīgu 18-3 bilanci mačos pret Vavrinku, turklāt Stenam vēl nekad nav zaudējis uz "hard" seguma (13-0). Vavrinka visas trīs uzvaras pret Rodžeru guvis uz māla, divreiz to izdarot Montekarlo un vienreiz "French Open" (2015. gada ceturtdaļfinālā). Abu ceļi Melburnā iepriekš krustojušies tikai vienreiz, un Federers 2011. gadā ceturtdaļfinālā uzvarēja ar 6:1, 6:3, 6:3.

Vienvirziena satiksme bija arī abu pēdējā "Grand Slam" mačā, kad Federers Stenu ar 6:4, 6:3, 6:1 sakāva 2015. gadā "US Open" pusfinālā. Vavrinka to maču atceras ļoti labi: "Pēdējoreiz viņš mani "nogalināja", spēlējot daudz labāk par mani, esot agresīvāks. Federeram bija grūti pirmie divi mači, bet kopš tā laika viņš kortā "lido". Cerams, ka varēšu nospēlēt lielisku maču. Atšķirība starp pagātni un tagadni ir tā, ka man ir lielāka pārliecība pirms šādām spēlēm."

Federers pēc iekļūšanas pusfinālā skaidri pateica, ka spēles plāns pret Vavrinku būs ļoti agresīvs, jo nevar atļauties dot daudz laika tādam tenisistam kā Vavrinka, kuram esot viens no spēcīgākajiem sitieniem vīriešu tenisā. Vavrinka ar spēku Federeru satrieca 2015. gadā Parīzē, kur gan viņam uz māla bija daudz vairāk laika nekā tam vajadzētu būt tagad Melburnā, kur turnīra galvenais korts ir ātrāks nekā pirms gada. Federeram tas noteikti ir pluss.

Federeram ir vairākas spilgtas statistikas, bet viena pirms šī mača viņam nav pozitīva. Runa ir par "Australian Open" pusfināliem, kur viņam negatīva 5-7 bilance. Četrkārtējais čempions finālā nav spēlējis kopš 2010. gada, zaudējot pēdējos piecus pusfinālus. Tiesa, visi bijuši pret citiem lielā četrinieka tenisistiem – divreiz zaudēts gan Novakam Džokovičam, gan Rafaelam Nadalam, bet vienreiz Endijam Marejam.

Māsu Viljamsu finālu gaidot

Amerikai pirmoreiz 15 gadu laikā ir trīs pusfinālistes vienā "Grand Slam" turnīrā. Pēdējais tāds gadījums fiksēts 2002. gadā Ņujorkā, kur četriniekā bija abas māsas Viljamsas un Lindsija Devenporte. Serēna toreiz kļuva par čempioni, finālā apspēlējot māsu Venusu. Austrālijā amerikāņu trio pusfinālos pēdējoreiz spēlēja iepriekšējā gada janvārī, kad četriniekā iekļuva Devenporte, V. Viljamsa un Dženifera Kapriati, kura vēlāk finālā pieveica Martinu Hingisu.

2017. gada "Australian Open" ir 12. "Grand Slam" turnīrs, kurā abas māsas Viljamsas sasniegušas pusfinālus. Iepriekšējos 11 turnīros viena no viņām kļuva par čempioni. Māsu Viljamsu fināls "Grand Slam" turnīros spēlēts astoņas reizes, no kurām pēdējā bija 2009. gadā Vimbldonā.

Pirms pusfināliem droša izskatās tikai Serēnas vieta finālā. Viņa atguvusi laba līmeņa formu un pirmajās piecās spēlēs nav zaudējusi ne seta. Serēnai "Australian Open" pusfinālos ir perfekta 7-0 bilance, kura diez vai tiks apdraudēta ceturtdien gaidāmajā mačā. Viljamsa tiksies ar sensacionālo Mirjanu Lučiču-Baroni, kurai diez vai pietiks enerģijas šim mačam.

Šī pusfinālam dalībniecēm nav brīvdienas starp ceturtdaļfinālu un pusfinālu, spēlējot divas dienas pēc kārtas. Kamēr Serēna vakar vieglā mačā zaudēja tikai piecus geimus Johannai Kontai, Lučiča-Baroni trīs setu mačā uzveica Karolīnu Pliškovu, vēlāk atzīstot, ka nogurdinošās cīņas beigās nav jutusi kājas. Horvātijas tenisistei bez noguruma ir vēl arī kreisās kājas savainojums.

Tā nav ne tuvu ideāla kombinācija, lai, spēlējot otro dienu pēc kāras, varētu izrādīt sīvu pretestību pasaules labākajai spēlētājai. Abas tenisistes ir divreiz tikušās, kas gan bija ļoti sen – pagājušajā gadsimtā! Serēna uzvarēja abos mačos, kas notika 1998. gadā. Sidnejā viņai uzvara rezultātu 3:6, 6:4, 7:5, bet Vimbldonā graujošs 6:3, 6:0 panākums.

Lučiča-Baroni tikai otro reizi spēlēs "Grand Slam" pusfinālā. Pirmais viņai bija 1999. gadā Vimbldonā, kur viņa zaudēja Štefijai Grāfai.

Daudz sīvāks mačs tiek gaidīts pirmajā pusfinālā, kur Venusa tiksies ar 11 gadus jaunāko Koko Vandevei. Viņai būs pirmais "Grand Slam" pusfināls. Tātad pieredze Venusas pusē, bet Koko ir daudz jaunāka, izsalkusi un pretinieces pēdējo divu nedēļu laikā Melburnas kortos nav žēlojusi. Viņai ir gan spēcīga serve, gan jaudīgs uzbrukums, lai varētu spēka tenisā sacensties ar Venusu.

Vecākajai no māsām Viljamsām "Grand Slam" pusfinālos ir 14-6 bilance, ieskaitot 1-1 Austrālijā, kur viņai pirmie divi pusfināli bija sen – 2001. un 2013. gadā. Venusa lūko sasniegt pirmo "Grand Slam" finālu kopš 2009. gada Vimbldonas!

Viņa ir vienreiz iepriekš tikusies ar Vandevei un ar 6:4, 6:3 uzvarēja pagājušā gada maijā Romā notikušajā spēlē. Šīs cīņas sakarā gan jāuzsver, ka tā notika uz māla, kas Vandevei pārliecinoši ir pēdējā vietā ērtāko segumu sarakstā. Koko uz māla ir tikai četras WTA līmeņa uzvaras.

     [+] [-]

, 2017-01-25 23:10, pirms 7 gadiem
Federers var uzvarēt 3 setos, bet ja būs 5 seti - tad Stens.
CoCo var psiholoģiski pàrdegt, jo pirmo reizi tik augstu...arī Venusa var pārdegt, kaut arī pieredze ir....bet tas kārdinošais fināls ar màsu - var neizturēt spriedzi...
Serēna? Nu, tikai viņa var izlemt šīs cīņas gaitu....nu, piemēram, pirms spēles pazvana kāzu kleitas dizainers un pasaka, ka briljantus vērtībā miljons dolāru kāzu kleitas dekoram ir pàrpircis ātrāk kàds arābu šeihs savai n-tajai sievai un brīvi §obrīd nopērkamu kleitai derīgu briljantu tirgū nav - tà kreņķi un uztraukumi un štrunc par pusfinālu...

     [+] [-]

, 2017-01-25 23:22, pirms 7 gadiem
Smiekligi klausīties runās par pārdegšanu un spriedzi ja zin ka to saka par Venusu par tenisisti kuras rēķinā ir 7 GS tituli vienspēlēs + čupa dubultspēlēs + Olimpiskie zelti.. par sportisti kura WTA tūrē ir ar lielāko pieredzi no aktīvajām sportistēm, par sportisti kura debitēja WTA tūrē pirms vairāk kā 20 gadiem!

Jā viņa var zaudēt, tā pat kā jebkura sieviešu pārstāve tenisā (tas sieviešu tenisā ir tikai normāli) bet nu runāt par pārdegšanu vai tamlīdzīgām lietām viņas sakarā - tas ir smieklīgi!

     [+] [-]

, 2017-01-25 23:57, pirms 7 gadiem
sandis444444, fanu runas ir muldēšana un spekulācijas, kā būs - fvzin, varbūt Venusa skries kā ķēve vai stāvēs kā sàlsstabs....pirms cik gadiem bija māsu Viljamsu GS fināls?....un šoreiz, ja būs, tad točna jau nu pēdējais...cilvēki ar gadiem, ar uzkrāto gudrību saprot - tā ir pēdējā iespēja un vairāk tàdu nebūs!...par pēdējo iespēju nav jāuztraucas?....zini, uztraukums ir kudī lielāks, jo tā ir pēdējà!....par pirmo ir uztraukums, bet seko otrā utt....bet pēdējā ir īpaša!

     [+] [-]

, 2017-01-26 09:17, pirms 7 gadiem
dakots rakstīja: sandis444444, fanu runas ir muldēšana un spekulācijas, kā būs - fvzin, varbūt Venusa skries kā ķēve vai stāvēs kā sàlsstabs....pirms cik gadiem bija māsu Viljamsu GS fināls?....un šoreiz, ja būs, tad točna jau nu pēdējais...cilvēki ar gadiem, ar uzkrāto gudrību saprot - tā ir pēdējā iespēja un vairāk tàdu nebūs!...par pēdējo iespēju nav jāuztraucas?....zini, uztraukums ir kudī lielāks, jo tā ir pēdējà!....par pirmo ir uztraukums, bet seko otrā utt....bet pēdējā ir īpaša!
Kurš teica ka tas būs pēdējais viņu fināls? Tu? Nu skaidrs!

     [+] [-]

, 2017-01-26 10:25, pirms 7 gadiem
Droši vien , ka pēdējais māsu fināls! Mazs brīnums jau ir šogad, ka abas finālā!
Nadalam un īpaši Federeram jau arī karjera iet uz beigām. ne jau vienmēr tomēr jaunākie Džokovičs, Marejs tik ātri norausies un kādreiz var izšaut arī vēl pāris gadus jaunākie Raoničs, Nisikori, Dimitrovs.
Dimitrovam jau lielā iespēja tikt finālā jau šonakt.
No jaunā viļna šobrīd vislabāk izskatās Aleksandrs Zverevs.
Vēl jau var atgriezties mūsu Gulbis, kurš gan vairs nav jaunais, bet pašā spēku plaukumā. ļoti gribētu, bet maz cerību, ka viņš atkal būs kaut vai starp 30 labākiem!

     [+] [-]

, 2017-01-26 11:39, pirms 7 gadiem
Pirmo setu uzvar Federers 7:5