Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Marejs pret Dimitrovu cīņā par "Australian Open" ceturtdaļfinālu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Marejs pret Dimitrovu cīņā par "Australian Open" ceturtdaļfinālu
Endijs Marejs un Grigors Dimitrovs
Foto: AFP/Scanpix

Svētdien gada pirmajā tenisa "Grand Slam" turnīrā Melburnā kļūs zināmi pirmie ceturtdaļfinālisti. Dienas galvenais mačs savedīs kopā Lielbritānijas un Bulgārijas labākos tenisistus Endiju Mareju un Grigoru Dimitrovu.

Vīriešu turnīrā dienas mačs – Marejs pret Dimitrovu

Endijs Marejs pagājušajā gadā Grigoram Dimitrovam zaudēja ne vien Akapulko pusfinālā, bet vasarā cieta daudz sāpīgāku neveiksmi arī savās mājās Vimbldonā, toreiz ļoti neizteiksmīgā mačā bulgāram kapitulējot trīs setos ar rezultātu 1:6, 6:7(4), 2:6. Marejs gada beigās Dimitrovu apspēlēja Parīzes "Masters 1000" turnīrā, bet īstie rēķini, protams, jākārto uz "Grand Slam" skatuves. Skotam savstarpējos mačos ir 4-2 pārsvars, Endijs ir svētdien gaidāmās cīņas favorīts.

Dimitrovs šonedēļ nav pārliecinājis. Ja vieglā uzvara pār Dastinu Braunu ir pašsaprotama lieta, tad nākamās divas spēles uzdeva pārāk daudz jautājumu. Dimitrovs 2. kārtā setu zaudēja Lukašam Lacko, bet aizvakar divus setus atdeva Markosam Bagdatim. Marejs visus trīs mačus uzvarējis viegli trīs setos, tiesa, pretestība bijusi visai pieticīga – Juki Bambri, Marinko Matoševičs un Žuau Sousa.

Dimitrovs, kurš pērn Melburnā pirmo reizi tika līdz "Grand Slam 4. kārtai (zaudējums Rafaelam Nadalam), starpsezonā lielu uzmanību veltīja fiziskajai sagatavotībai, bet, kā izskatās, taktikas lietas un izpildījums kortā palikušas otrajā plānā. Piemēram, pret Bagdati Griša bija ļoti pasīvs un uzvarēja, lielā mērā pateicoties pretinieka nogurumam, kas noveda pie kļūdām. Marejs arī mēdz būt pasīvs, tāpēc būs interesanti pavērot, kādu taktiku abi izvēlēsies šim mačam. Pagaidām turnīrā redzētais attaisno Mareja favorīta statusu.

Rafaels Nadals pēc izbīļa 2. kārtā pret Timu Smičeku nākamo maču pret Dudi Selu nospēlēja daudz labāk, vien pēdējais sets (7:5) nebija labs, un Rafa pat to varēja zaudēt. 4. kārtas mačā Nadalam nāksies būt ar ļoti labu koncentrēšanos uzņemšanā, jo pretī stāsies ar labu servi apveltītais Kevins Andersons. Nadals viņu abu vienīgajā iepriekšējā mačā 2010. gadā Kanādā apspēlēja ar 6:2, 7:6(6). Andersonam arī šoreiz labākās izredzes uz panākumu kādā setā būs taibreikā. Andersons ne reizi (0-5) nav pārvarējis "Grand Slam" 4. kārtas barjeru.

Andreass Sepi nospēlēs nākamajā mačā pēc lielās uzvaras pār Rodžeru Federeru? Viņam mačs pret talantīgo mājinieku Niku Kirjosu, kuram Sepi zaudēja vienīgo iepriekšējo maču. Arī tas bija "Grand Slam" ietvaros – pērn "US Open" ar 4:6, 6:7(2), 4:6. Kirjosam ir divas priekšrocības šodienas mačā. Pirmkārt, milzīgs fanu atbalsts. Otrkārt, vairāk ieroču ievērojami labākas serves uz "forehand" izskatā. Lai arī Sepi ir daudz vecāks par Kirjosu (11 gadu starpība) un viņam ir lielāka pieredze, "Grand Slam" turnīros ar dižākiem sasniegumiem Itālijas sportists nevar lepoties. Sepi 4. kārtā zaudējis trīs reizes, bet Kirjoss vienreiz – pērn Vimbldonā – jau bijis ceturtdaļfinālā.

Otrais austrāliešu pārstāvis starp turnīra labākajiem 16 ir Bernards Tomiks. Arī viņam vienīgais ceturtdaļfināls bija Vimbldonā (2011). Bērnijam šodien pretī stāsies pagaidām turnīrā nopietni netestētais Tomāšs Berdihs. Čehu pirmais numurs ar Tomiku ticis galā abās iepriekšējās spēlēs, taču ne bez grūtībām. Gan 2013., gan 2014. gadā Vimbldonā Berdihs Tomiku uzveica četros setos. Domājams, savas publikas priekšā Tomiks arī var uzvarēt vismaz vienā setā. Kas zina, varbūt pat vairāk.

4. kārtas spēles 25. janvārī

LaiksSpēleViensviens.lv
05:00Kevins Andersons – Rafaels Nadals3.65-1.31
06:00Tomāšs Berdihs – Bernards Tomiks1.28-3.85
09:15Niks Kirjoss – Andreass Sepi1.83-2.02
~ 11:30Endijs Marejs – Grigors Dimitrovs1.31-3.60

Dāmu turnīrā mazāk intrigu

Visās četrās svētdien gaidāmajās sieviešu turnīra spēlēs ir skaidras favorītes, turklāt reti kurā mačā var atrast argumentus, kāpēc kāda no viņām varētu paklupt. Marija Šarapova tikai vienreiz piecos mačos ir zaudējusi ŠuajaI Pungai, taču tas notika ļoti sen (2009. gadā) un Pungas mājās Ķīnā. Lai Maša tagad viņai zaudētu Austrālijā, Šarapovai jānospēlē patiešām ļoti slikti. Un pat tad viņa tik un tā var uzvarēt. Atceramies 2. kārtas spēli pret Aleksandru Panovu. Pungai ir lieliska tehnika, bet pret Šarapovas spēku ar to vien būs par maz.

No statistikas viedokļa intrigu var sameklēt Simonas Halepas un Janīnas Vikmaijeres spēlē. Halepa beļģietei zaudējusi visus trīs iepriekšējos mačus, ne reizi pat neuzvarot kaut vienā setā. Taču visas trīs spēles bija laikā, kad Vikmaijere bija labākajā formā, bet Halepa vēl tikai sāka ceļu pretī virsotnei. Pēdējais mačs bija 2012. gada janvārī Hobārtā, kur Vikmaijere uzvarēja ar 6:4, 6:0. Janīna šonedēļ izskatījusies ļoti labi sava slavenā uzbrukuma tenisa ziņā, bet monētai ir arī otra puse – nepiespiestās kļūdas. To viņai ir pārāk daudz. Ja pret tādu pretinieci kā Sāra Erani iepriekšējā kārtā varēja atļauties paviršības, tad, domājams, pret Halepu būs nepieciešams cits līmenis.

Vai Jūlijai Gergesai trešā reize būs laimīga? Vācijas tenisiste "Australian Open" ceturto kārtu sasniegusi trešo reizi pēdējos četros gados. Iepriekšējās divās cīņās par ceturtdaļfinālu viņa piekāpās Agņeškai Radvaņskai (2012) un Na Lī (2013). Šoreiz nosacīti vājāka pretiniece Jekaterinas Makarovas personā. Arī Katjai veiksmīgākais "Grand Slam" turnīrs ir tieši Melburnā. Krievijas otrā rakete 4. kārtu šeit sasniegusi piekto gadu pēc kārtas! Līdz ceturtdaļfinālam viņa tika 2012. un 2013. gadā, pirmajā reizē uzveicot pašu Serēnu Viljamsu. Gergesa ar Makarovu iepriekš nav sacentusies. Abām tenisistēm ir spēcīga serve un agresīva spēle. Būtiskākā atšķirība? Makarovai ir stabilāks teniss, proti, viņa neatļaujas tik daudz paviršību kā Gergesa. Šis faktors arī varētu būt izšķirošais šajā cīņā.

Pirmo reizi Top 16 posmu "Grand Slam" turnīros sasniegusi rumāniete Irina-Kamēlija Begu. Grūti iztēloties viņas uzvaru pār Juženiju Bušāru. Begu tikai divreiz karjerā ir apspēlējusi Top 10 tenisisti, bez šonedēļ uzveiktās Andželikes Kerberes (6:4, 0:6, 6:1) viņai 2012. gadā "US Open" izdevās sagraut Karolīnu Vozņacki (6:2, 6:2). Begu toreiz fantastiski nospēlēja uzbrukumā, caursitot dānietes aizsardzību. Ja Vozņacki ar tādu pašu agresivitiāti atbildēt nespēj, tad Bušāra parādā nepaliks.

4. kārtas spēles 25. janvārī

LaiksSpēleViensviens.lv
02:00Juženija Bušāra – Irina-Kamēlija Begu1.14-5.45
Pēc tamŠuaja Punga – Marija Šarapova6.75-1.10
04:00Jūlija Gergesa – Jekaterina Makarova3.65-1.27
10:00Janīna Vikmaijere – Simona Halepa8.30-1.06

"Australian Open" tiešraides piedāvā abi Eurosport kanāli. Tāpat pieejamas arī tiešraides internetā. Eurosport piedāvā legālu straumēšanu par maksu – Eurosport Player.