Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

"Australian Open" ceturtdaļfinālu ievadā Vavrinka pret Tsongu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"Australian Open" ceturtdaļfinālu ievadā Vavrinka pret Tsongu
Stens Vavrinka
Foto: AP/Scanpix

Otrdiena Melburnā būs "Australian Open" ceturtdaļfinālu pirmā diena ar divām spēlēm gan vīriešu, gan sieviešu vienspēļu sacensībās. Par dienas maču šaubu nav – Stens Vavrinka pret Žo-Vilfrīdu Tsongu.

Abi tenisisti ir spēlējuši "Australian Open" finālā. Žo-Vilfrīds Tsonga 2008. gada finālā piekāpās Novakam Džokovičam, bet Stens Vavrinka pirms trim gadiem notikušajā finālā apspēlēja tobrīd par muguras savainojuma upuri kļuvušo Rafaelu Nadalu.

Vavrinkas un Tsongas savstarpējo attiecību vēsturē (4-3 pārsvars Šveices tenisistam) ir divas interesantas lietas. Pirmkārt, "Grand Slam" turnīros abu ceļi krustojušies tikai Parīzē, kur Tsongam ar savu fanu atbalstu pietika tikai vienas uzvaras gūšanai trīs mačos.

Otrkārt, sešas no septiņām savstarpējām cīņām bijušās uz māla seguma, bet uz "hard" abi sacentušies tikai vienreiz, turklāt tas notika pirms gandrīz 10 gadiem – 2007. gadā Mecā, kur Tsonga bija pārāks ar 6:7(4), 6:4, 6:4. Vavrinka uzvarējis pēdējos trīs mačos un ir favorīts arī šoreiz. Statistika liecina, ka gaidāmi vismaz četri seti. Proti, neviena no iepriekšējām septiņām spēlēm nav noslēgusies, kādam tenisistam uzvarot ar 2-0 vai 3-0.

Ieroču ziņā Vavrinkam ir viens acīmredzams pluss. Un tas, protams, ir "backhand". Stenam tas ir viens no labākajiem vīriešu tenisā, kamēr Tsongam tā ir izteikti vājā vieta, kuru pretinieki nekautrējas izmantot ļoti bieži. Tsonga ir zaudējis piecus no pēdējiem sešiem mačiem "Grand Slam" turnīros pret Top 10 spēlētājiem, šajā posmā uzveicot tikai Rišāru Gaskē, kurš pērn Vimbldonā notikušajā mačā izstājās jau 1. setā.

Rodžers Federers noteikti varēja atviegloti nopūsties, kad uzzināja, ka viņam ceturtdaļfinālā nebūs jātiekas ar Endiju Mareju. Tas būtu ļoti sarežģīts mačs, it īpaši pēc Federera piecu setu cīņas iepriekšējā kārtā. Mareja vietā Federeram tiks aizvakar karjeras izcilāko maču nospēlējušais Miša Zverevs.

Karjeras pirmo "Grand Slam" ceturtdaļfinālu sasniegušā Vācijas tenisista sakarā ir aktuāls jautājums par "nākamo spēli pēc karjeras lielākās uzvaras". Nereti redzēts, ka nākamie mači pēc tik lieliem panākumiem ir neizteiksmīgi. Sensacionāli izslēdzot Mareju, Miša trešo reizi karjerā pieveica Top 5 spēlētāju. Abās iepriekšējās reizēs viņš zaudēja nākamajā mačā. 2008. gadā Roterdamā pēc uzvaras pār Davidu Fereru zaudēts Ivo Karlovičam, bet pērn Bāzelē pēc Vavrinkas pieveikšanas fiasko mačā pret Marinu Čiliču.

Kad Zverevs pēdējoreiz sacentās ar Federeru, viņš palika tukšā. Tieši tā – Federers uzvarēja ar 6:0, 6:0, tam notiekot 2013. gada jūnijā Hallē. Kam negadās, taču Zvereva zaudējums uz zālāja ar tādu rezultātu ir apbrīnas vērts, zinot to, cik pateicīgs šis segums ir viņa spēlētājam "serve&volley" tenisam. Mačā pret Mareju Zverevs regulāri varēja breikot Mareju, kuram nav draudīgas serves. Federeram tā ir labāka, tāpēc sagaidām, ka Zverevam šajā mačā tik daudz iespēju uzņemšanā nebūs.

Abās otrdien gaidāmajās sieviešu spēlēs gaidāma līdzvērtīga cīņa. Koko Vandevei pirmajā mačā pēc lielās uzvaras pār pagājušā gada čempioni Andželiki Kerberi centīsies pieveikt arī pagājušās sezonas otrā "Grand Slam" turnīra uzvarētāju Garbinji Mugurusu. Amerikāniete bijusi pārāka divās no iepriekšējām trim spēlēm, abas uzvaras gūstot dažu nedēļu laikā 2014. gada vasarā zālāja seguma turnīros – Hertogenbošā un Vimbldonā, bet Mugurusa savu vienīgo uzvaru reģistrēja pagājušā gada vasarā Sinsinati.

Mugurusas divi zaudējumi Koko uz zālāja seguma nav pārsteigums. Tas Vandevei ir ļoti ērts segums, kas viņai ļauj vislabāk izmantot savus trumpjus – servi un uzbrukumu. Šajā sakarā spilgts piemērs ir Vandevei attiecības ar Agņešku Radvaņsku. Uz "hard" seguma viņa polietei zaudējusi visus četrus mačus un arī visus septiņus setus (vienā mačā bija izstāšanās), bet uz zālāja pērn Agu pieveica Birmingemā.

Mugurusai šodien pluss būs pieredze. Viņa ir divreiz spēlējusi "Grand Slam" finālā un vienreiz uzvarējusi, kamēr Vandevei ceturtdaļfināls ir atkārtots labākais rezultāts šajā līmenī. Koko 2015. gadā Vimbldonas pusfinālā zaudēja Marijai Šarapovai. Savukārt Vandevei par savām izredzēm labi var justies tāpēc, ka viņai ir labāka situāciju ar veselību pašreiz Melburnā notiekošajā turnīrā. Mugurusa nav 100% kondīcijā, tāpēc diez vai varēs diktēt spēli tik daudz, cik vēlētos. Vandevei sakarā gan arī jāuzdod tas pats jautājums, kas par Zverevu. Proti, vai viņa "ieradīsies" uz šodienas spēli.

Svētdien sakaujot savu tautieti Svetlanu Kuzņecovu, Anastasija Pavļučenkova pirmoreiz tika līdz "Australian Open" ceturtdaļfinālam. Nastja tādējādi ceturtdaļfinālu tagad vienreiz sasniegusi visos četros "major" sērijas turnīros. Pirmajos trijos viņai tālāk tikt neizdevās, 2011. gadā Parīzē zaudējot Frančeskai Skjavonei, togad Ņujorkā Serēnai Viljamsai un visbeidzot pērn Vimbldonā atkal Serēnai. Arī tagad viņas ceļā uz pusfinālu būs Viljamsa, tiesa, ne Serēna, bet gan vecākā no māsām Venusa Viljamsa.

Pavļučenkova Venusu 2009. gada rudenī sakāva divos turnīros pēc kārtas, titulēto amerikānieti uzvarot Tokijā un Pekinā. Pārējos trijos mačos pārāka bija Viljamsa. Abas nav tikušās kopš 2014. gada augusta, kad Kanādā amerikāniete uzvarēja trīs setu spēlē. Pavļučenkova ar Venusu noteikti var sacensties spēka spēlē.

Viljamsa pirmajos četros mačos nezaudēja ne seta un ir atstājusi itin labu iespaidu. Pavļučenkova tālu neatpaliek – viņai viens zaudēts sets. Jāatzīmē arī tas, ka Pavļučenkova sacentusies ar spēcīgākām pretiniecēm – viņam vidējais reitings ir 59, kamēr Viljamsai tikai 120, nevienai no četrām uzveiktajām spēlētājām neesot augstāk par 87. vietu.