Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Melburnā grandiozs pusfināls - Federers pret Nadalu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Melburnā grandiozs pusfināls - Federers pret Nadalu
Rafaels Nadals un Rodžers Federers
Foto: Reuters/Scanpix

Piektdien Melburnā kļūs zināms "Australian Open" vīriešu vienspēļu turnīra otrais finālists. Plkst. 10:30 paredzētajā mačā Roda Leivera arēnu ieņems divi tenisa izcilnieki – Rodžers Federers un Rafaels Nadals, kuriem būs jānoskaidro Stanislasa Vavrinkas pretinieks svētdien gaidāmajā finālā.

Nadalam savstarpējos mačos ar Federeru ir nospiedošs 22-10 pārsvars. "Grand Slam" turnīros notikušajās spēlēs spāņa dominance ir vēl iespaidīgāka – Rafa "major" turnīros Federeram zaudējis tikai divas reizes (8-2), abas Vimbldonas finālā 2006. un 2007. gadā.

Tātad Nadals Rodžeram "Grand Slam" turnīros nav zaudējis sešarpus gadus, pie tam abas neveiksmes piedzīvojis uz seguma, kas viņam nav ērtākais. Tajā pašā laikā jāizceļ fakts, ka Nadals piecas no savām astoņām "Grand Slam" uzvarām pār Federeru guvis "French Open", kur viņš vispār ir zaudējis tikai vienreiz.

Piektdienas spēles sakarā ir viena ļoti interesanta nianse. Melburnu varētu apmeklēt lietus, kas šī gada turnīrā viesojies vairākas reizes. Ja rīt patiešām spēles laikā līs un abiem tenisistiem nāksies spēlēt zem jumta, tas krasi mainīs gan viņu noskaņojumu, gan izredzes.

Nevienam nav noslēpums, ka Rafa daudz labāk jūtas āra apstākļos, bet Federers slēgtā vidē spēlē labprāt. Federers četras no savām uzvarām pret Nadalu guvis tieši telpu apstākļos. Abi zem jumta spēlējuši piecas reizes, Nadalam tikai viena uzvara (1-4), kas gūta pagājušā gadā sezonas finālturnīrā Londonā (7:5, 6:3).

Kad Nadals 3. kārtas mačā zaudēja tikai sešus geimus Gaelam Monfīsam, šķita, ka čempions jau ir droši nojaušams. Nākamās divas spēles ranga līderim izvērtušās par pamatīgām mocībām. Kei Nišikori ar lielām grūtībām apspēlēts trīs smagos setos – 7:6(3), 7:5, 7:6(3). Tam sekoja četru setu panākums pār Grigoru Dimitrovu – 3:6, 7:6(3), 7:6(7), 6:2. Dimitrovs neizmantoja ļoti labu iespēju uzvarēt 3. setā (bulgāram bija trīs setbumbas), bet pēc tam salūza. Nadals pēc mača atzina, ka laukumā dabūja pamatīgi ciest.

2009. gada Melburnas čempionam diskomfortu šonedēļ sagādā ne tikai pretinieki, bet arī kreisā (servējamā) roka, uz kuras ir milzīga tulzna! Defekts nopietni ietekmē Nadala servēšanu – Rafa nevar servēt ar visu spēku, jo ir gan sāpes, gan bažas par to, ka rakete nenoturēsies rokā. Spēlē pret Dmitrovu Nadalam bija septiņas dubultkļūdas, pie tam trīs no tām bija vienā geimā. Līdz mačam pret Federeru Nadalam bijušas divas dienas, lai situācija ar roku uzlabotos.

Federers Austrālijā pusfinālu sasniedzis 11. gadu pēc kārtas un daudziem par pārsteigumu spēlējis ļoti, ļoti labi. Rodžers piecos mačos zaudējis tikai vienu setu, kas bija ceturtdaļfinālā pret Endiju Mareju, taču kam nevajadzēja notikt. Federers 3. setā nespēja izservēt maču, taibreikā palaida vējā divas mačbumbas un bija spiests spēlēt lieku setu. Federeram Melburnā ir jauna rakete, jauns treneris, jauna attieksme un ļoti pozitīvs noskaņojums. Tāds tas būs vēl vismaz līdz rītdienas spēlei pret pasaules pirmo numuru.

Lai cik tas kādam nešķistu paradoksāli, Federers bieži vien Nadalam (it īpaši spēlēs uz māla seguma) zaudējis vēl pirms došanās laukumā. Pēdējo divu nedēļu laikā Austrālijā nodemonstrētais teniss, domājams, būs ievērojami vairojis šveicieša pārliecību. Tas ļautu izvairīties no kārtējās spēles "vienos vārtos", kas Federeram pret Nadalu pēdējā laikā gadās pārāk bieži. Starp citu, Nadalam līdzīgas psiholoģiska rakstura problēmas savulaik pret Federeru bija pirms spēlēm uz zāliena. Rafa Rodžeram zaudēja pirmos divus Vimbldonas finālus, kad beidzot ar trešo mēģinājumu 2008. gadā guva uzvaru izcilā piecu setu spēlē (9:7 pēdējā setā).

Federers Melburnā aizvada pirmo turnīru Stefana Edberga vadībā. Galvenais jaunums Rodžera spēlē ir uzkrītoši biežāka došanās pie tīkla. Piemēram, mačā pret Mareju Federers pie tīkla devās 66(!) reizes, uzvarot 49 izspēles. Tas ir ļoti daudz, zinot Mareja spējas pretiniekus sodīt ar apvedošajiem sitieniem. Federera un Edberga sadarbība treniņu nedēļas veidā decembrī sākās Dubaijā. Tobrīd vēl nezinot par strādāšanu kopā nopietnā līmenī, abi esot runājoši par iespējamo maču ar Federeram tik ļoti daudz nepatīkamu mirkļu sagādājušo Nadalu. Abiem esot bijušas dažas labas idejas. Cik labas un vai tās izdosies realizēt, uzzināsim rīt pēc plkst. 10:30. Maču tiešraidē rādīs Eurosport.

Par Nadalu un viņa dominanci pār Federeru viss ir skaidrs. Kas varētu būt faktori, kas beidzot nosvērtu svaru kausus par labu šviecietim? Minēju jau iespējamo lietu un spēlēšanu zem jumta, tāpat Nadala tulznaino roku. Taču tas nav viss. Federers nav piekusis, kustas daudz labāk nekā pagājušajā gadā, teicami servē un savus pretiniekus regulāri sarūgtina ar agresīvu un tajā pašā laikā precīzu tenisu. Tas viss ievērojami vairo 17-kārtējā "Grand Slam" čempiona pārliecību, kas viņam spēlē pret Nadalu ir vajadzīga vairāk nekā pret citiem.

Gaidāmās spēles favorīts ir Nadals, kura izredzes uz uzvaru viensviens.lv eksperti novērtējuši ar koeficientu 1.65. Tikmēr Federeram ir 2.30. Ja Federers gūs retu uzvaru pār Nadalu, svētdien pirmo reizi "Grand Slam" turnīru vēsturē būs Šveices fināls. Interesanti, ka abus tenisistus trenē zviedri (Stanislass Vavrinka turpina progresēt Magnusa Normana vadībā).

Rīt Melburnā noskaidros pirmās čempiones – plkst. 8:00 sieviešu dubultspēļu turnīra fināls, kurā Itālijas pāris Sāra Erani un Roberta Vinči spēkosies ar Krievijas duetu Jeļena Vesņina un Jekaterina Makarova. Pagājušā gada čempiones Erani un Vinči viensviens.lv vērtējumā saņēmušas koeficientu 1.62, tiekot pie nelielu favorītu statusa jeb labas izredzes uz panākumu ir arī Krievijas sportistēm (2.25).

1 2 38 komentāri

  +9 [+] [-]

, 2014-01-23 22:23, pirms 10 gadiem
Go Rodžer.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2014-01-23 22:32, pirms 10 gadiem
Lai jau Fedžam tiek!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -4 [+] [-]

, 2014-01-23 22:37, pirms 10 gadiem
Mr.Eksperts rakstīja: šogad fināls nebūs skatāms.
Tur wawrinku pajās vienos vārtos
es gan taa viss nedomaatu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2014-01-23 22:53, pirms 10 gadiem
Nadals uzvares, vina zaude man izmaksas 400eiro lol, anyway neredzu kad fedjam ir diezko lielas izredzes 3-1 Nadals kapitules, warwinka vs federer gan butu siiva un skatama spēle, ar rezultātu 3-2 grūti teikt kurs panemtu

  +1 [+] [-]

, 2014-01-23 22:55, pirms 10 gadiem
Federers uzvares un diezgan viegli, nadals jau mocijaas ar nisikori un dimitrovu

  +2 [+] [-]

, 2014-01-23 23:04, pirms 10 gadiem
Mr.Eksperts rakstīja: otrs pusfināls bija apkaunojums tenisam
Neredzēju maču, kas tur bija apkaunojošs?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2014-01-23 23:40, pirms 10 gadiem
crushader rakstīja: Nadals uzvares, vina zaude man izmaksas 400eiro lol, anyway neredzu kad fedjam ir diezko lielas izredzes 3-1 Nadals kapitules, warwinka vs federer gan butu siiva un skatama spēle, ar rezultātu 3-2 grūti teikt kurs panemtu
iemet snap shotu no toķika

  +3 [+] [-]

, 2014-01-24 00:58, pirms 10 gadiem
Šis jau nav pliks kārtējais mačs starp abiem, bet kā jau teicu, prāta spēle.
Ja Nadals paņem titulu un kārtējo French Open, Rodžera rekordi tiks pārrakstīti, viņam vēl spēlējot. Ja notiek otrādi, Rafa par soli atkal nostāk no tenisa karaļa titula, jo kautkad drīzumā ir jādzimst jaunai desmitgades zvaigznei un viņš nespēs izcelt pa 2 GS sezonā.
Vavrinka, protams, domā savādāk, bettas viņam vēl jāpierāda.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-01-24 01:08, pirms 10 gadiem
Par Šveices finālu! Turies Fedja!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2014-01-24 08:52, pirms 10 gadiem
Nadalam jākrīt, jo nedrīkst pieļaut, ka izlīdzina ar dižo Pītu!

nicks rakstīja: Šis jau nav pliks kārtējais mačs starp abiem, bet kā jau teicu, prāta spēle.
Ja Nadals paņem titulu un kārtējo French Open, Rodžera rekordi tiks pārrakstīti, viņam vēl spēlējot. Ja notiek otrādi, Rafa par soli atkal nostāk no tenisa karaļa titula, jo kautkad drīzumā ir jādzimst jaunai desmitgades zvaigznei un viņš nespēs izcelt pa 2 GS sezonā.
Vavrinka, protams, domā savādāk, bettas viņam vēl jāpierāda.

  +3 [+] [-]

, 2014-01-24 08:53, pirms 10 gadiem
Par Lielu Rodžeru
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-01-24 09:07, pirms 10 gadiem
tātad viņš paredz, ka bumba būs laukumā, jo atlikušie 3% ir vainu tīklā vai ārpus laukuma

Ja godīgi tad Nadals tāds švaks spēlētājs - savācis 8 māla titulus un grib mērīties ar krāniņiem ar zāles titulu puišiem (Pete, Roger)!

sasperjods rakstīja: Nadāļa spēles burvība ir tanī, ka vijš 97% paredz, kur būs sitiens
Tas laikam no pokera spēlēšanas

  +3 [+] [-]

, 2014-01-24 09:52, pirms 10 gadiem
Federers tiešām ir pozitīvi pārvērties un tas viņam paver izredzes.
Šogad Austrālijā divi pozitīvi neprognozējami pusfināli.

Un arī fināls - Stans noteikti nebūs tur favorīts, taču, ja nenoplīsīs jau pirms spēles, peramais zēns arī noteikti nē. Lai puikam veicas! Jauns GS čempions ne no dažu jau pierasto vidus tenisa pasauli padarīs tikai interesantāku.

  +1 [+] [-]

, 2014-01-24 10:10, pirms 10 gadiem
Ja Fedja turēsies pie Edberga jaunieveduma viņa spēlē,proti,būt agresīvākam visās izspēlēs ,neielaisties garās izspēlēs ,mēģināt ātrāk un biežāk uzbrukt(mēģināt pabeigt izspēles ar vienu zibenīgu sitienu),nevis spēlēt uz Nadalu(iesaistīties garās izspēlēs),tad Šveices fināls ir iespējams!
...bet vispār dodu 60:40 uz Nadala uzvaru,ar cerību,ka piepildīsies tie 40%!

  +1 [+] [-]

, 2014-01-24 10:40, pirms 10 gadiem
Telpu teniss sanāk. Jumts pavērts tikdaudz lai skatītāju smacīgie izkļūtu laukā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2014-01-24 11:23, pirms 10 gadiem
sasperjods rakstīja: Nadāļa spēles burvība ir tanī, ka vijš 97% paredz, kur būs sitiens
Tas laikam no pokera spēlēšanas
kā apreiķināji procentus?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-01-24 11:57, pirms 10 gadiem
Bļāviens, drīz jau dušu pieprasīs korta stūrī. Runu sāka jau pirms gada par dvieļiem. Kad viņus aizliegs staipīt uz korta? Jāsāk laikam ar manabalss lv

  -1 [+] [-]

, 2014-01-24 12:15, pirms 10 gadiem
haha GOOO NADAL! Ar viisam tuuznam izmases fedju!

     [+] [-]

, 2014-01-24 12:18, pirms 10 gadiem
lupaars rakstīja: Federers uzvares un diezgan viegli, nadals jau mocijaas ar nisikori un dimitrovu
Kas par mulkibam Nadals pret nishikori speleja taa lai beigtos spele 3setos un neparpuletos, kamer Murrayu jebkurs butu uzvarejis, ka neka pec traumas, tas pats nishikora 3-2 butu murrayu izmasejis ar tadu speeli

     [+] [-]

, 2014-01-24 12:26, pirms 10 gadiem
kur var noskatities speli online??

     [+] [-]

, 2014-01-24 12:32, pirms 10 gadiem
Ah_yom rakstīja: kur var noskatities speli online??
LSHunter.NET - Watch Live Tennis
1 2 38 komentāri