Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Vavrinka pret Berdihu par finālu, Ostapenko ceturtdaļfināla mačs

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Vavrinka pret Berdihu par finālu, Ostapenko ceturtdaļfināla mačs
Stanislasa "Stanimala" Vavrinkas fane
Foto: AFP/Scanpix

Ceturtdien "Australian Open" tiks noskaidrotas abas sieviešu vienspēļu turnīra finālistes, tāpat uzzināsim pirmo tenisistu, kurš piedalīsies vīriešu turnīra pēdējā spēlē. Melburnā būs pārstāvēta arī Latvija, jo plkst. 2:00 junioru turnīra ceturtdaļfināla maču aizvadīs Aļona Ostapenko.

Vavrinka un Berdihs cīņā par pirmo "Australian Open" finālu

Stanislasa Vavrinkas uzvara pār Novaku Džokoviču garantēja to, ka vismaz viens (otrs varēja būt Grigors Dimitrovs) no "Australian Open" finālistiem svētdien Melburnas titula mačā spēlēs pirmo reizi. Stans "Grand Slam" pusfinālu sasniedzis otro reizi karjerā. Pirmā bija pērn Ņujorkā, tātad divos "major" turnīros pēc kārtas. Vavrinka "US Open" pusfinālā piecos setos zaudēja Džokovičam. Tikmēr Tomāšam Berdiham mazliet lielāka pieredze – čehs spēlēs savā ceturtajā "Grand Slam" pusfinālā. 2010. gadā Parīzē un 2012. gadā Ņujorkā viņš zaudēja, bet 2010. gadā Vimbldonā pusfināla barjeru pārvarēja (uzvarēts Džokovičs), bet finālā zaudēja Rafaelam Nadalam.

Kamēr Berdiham biežāk izdevies sasniegt nedēļas nogali "Grand Slam" turnīros, Vavrinkam ir labāki rezultāti ar savu nākamo pretinieku. Stans Čehijas pirmo numuru uzveicis astoņos mačos (8-5), ieskaitot trīs pēc kārtas un piecos no pēdējiem sešiem. Berdiham optimismu varētu radīt atmiņas par 2009. gadu. Tomāšs pirms pieciem gadiem Vavrinku apspēlēja "Australian Open" 4. kārtā un to izdarīja pēc zaudēta 1. seta – 4:6, 6:1, 6:3, 6:4. Abu kontā ir tikai vēl viena spēle "major" turnīros – pērn "US Open" ceturtdaļfinālā un arī pēc neveiksmes 1. setā pārāks bija šveicietis – 3:6, 6:1, 7:6(6), 6:2.

Berdihs pēdējās pusotras nedēļas laikā Austrālijā visnotaļ labi servējis un ticis nobreikots tikai trīs reizes. Visas bija ceturtdaļfinālā pret Davidu Fereru, kurš ir viens no labākiem uzņemšanā. Vavrinkam tik iespaidīgas statistikas nav, toties Vavrinka var vairāk piedāvāt geimos, kuros servē pretinieks. Protams, ja viņš darbosies agresīvi, nevis kā pēdējā setā pret Džokoviču. Toreiz Vavrinkam izdevās sagaidīt rupjas Novaka kļūdas. Uz vēl vienu veiksmīgu dienu nevar paļauties. Pēdējās piecās šo tenisistu savstarpējās spēlēs nevienam neizdevās uzvarēt bez zaudētiem setiem. Domājams, vismaz četriem vajadzētu būt arī šoreiz. Mača sākums plkst. 10:30.

Lī un Radvaņskas fināls nenovēršams?

Trīs no dāmu turnīra pusfinālistēm šonedēļ Melburnā sasniegušas savus "Australian Open" labākos rezultātus. Vienīgais izņēmums ir Na Lī – ķīnas pirmā rakete divreiz spēlējusi finālā, abos gadījumos zaudējot pēc uzvarēta pirmā seta. Tā tas notika 2011. gadā pret Kimu Klijstersu un arī pērn pret Viktoriju Azarenku. Bez Lī "Grand Slam" pusfinālu pārvarēšanas pieredze ir vēl tikai Agņeškai Radvaņskai, kura 2012. gadā tika līdz Vimbldonas finālam (zaudēts Serēnai Viljamsai).

Dienas pirmajā pusfinālā Lī sacentīsies ar Kanādas pirmo raketi Juženiju Bušāru. Viņa kļuva par pirmo savas valsts pārstāvi, kurai izdevies tikt līdz Melburnas pusfinālam un pirmo "Grand Slam" pusfinālisti no Kanādas kopš 1984. gada. Bušāra ir pirmā tenisiste kopš 1991. gada, kura "Australian Open" debijā tikusi līdz labāko četriniekam. Pirms 23 gadiem to paveica Aranča Sančesa-Vikario, kura tika līdz pusfinālam, un Monika Seleša, kura kļuva par čempioni.

19 gadus vecā Bušāra ar savu iespaidīgo uzstāšanos Melburnā jau nodrošinājusi iekļūšanu reitinga Top 20. Tikšana līdz finālam ļautu ieņemt vietu labāko 15-niekā. Spēlē pret Lī viņa nebūs favorīte, bet tas nemazina Džīnijas pārliecību. 2012. gada augustā viņa Ķīnas pirmajai raketei savās mājās Monreālā zaudēja ar 4:6, 4:6. Bušāra tobrīd vēl spēlēja gan junioros, gan spēra pirmos soļus pieaugušo tenisā. Bušāra to spēli atceras un atzīst, ka toreiz viņai nebija lielas pieredzes, tagad viņa būšot gatava.

Lī un Bušāra spēlē ļoti līdzīgu tenisu – abām patīk uzbrukt, uzņemoties iniciatīvu. Abas mēdz sakrāt nepieklājīgu daudzumu nepiespiesto kļūdu utt. Lī pluss bez šaubām ir pieredze, jo viņa jau trīs reizes spēlējusi "Grand Slam" finālā, kamēr Bušārai tikai pirmais pusfināls. Kanādas tenisiste šī turnīra laikā atstājusi ļoti nosvērtas sportistes iespaidu, viņa nevienā brīdi nesabruka pēc neveiksmīgā sākuma ceturtdaļfinālā pret Anu Ivanoviču. Lī 3. kārtā gandrīz zaudēja, jo Lucija Šafaržova par dažiem cm netrāpīja mačbumbu. Nākamajās divās spēlēs Lī kopā zaudējusu tikai sešus geimus! Dienas pirmajā pusfinālā gaidāms agresīvs uzbrukuma teniss, kas diez vai liks garlaikoties.

Otrais mačs piedāvās atšķirīgu izrādi, taču arī tā solās būt interesanta. Ar piebildi, ja Dominika Cibulkova "ieradīsies uz spēli". Slovākijas pirmā rakete savā karjeras otrajā "Grand Slam" pusfinālā (2009. gadā "French Open" zaudēts Dinarai Safinai) sacentīsies ar Radvaņsku, pret kuru spējusi uzvarēt tikai vienu maču. Tas notika 2013. gada augustā, kad Cibulkova Stenfordas finālā bija pārāka trīs setos – 3:6, 6:4, 6:4. Aga tajā spēlē pēdējā setā bija vadībā ar 4:2, 40:15, bet vairs neuzvarēja nevienā geimā. Abas Austrālijā tikušās vienreiz – pagājušā gada janvārī Radvaņska Cibulkoku Sidnejas finālā pazemoja ar 6:0, 6:0.

Viena no tūres enerģiskākajām tenisistēm Cibulkova minētajā mačā psiholoģiski nebija gatava finālam. Tagad viņai būs "Grand Slam" pusfināls, kas ir vēl lielāks notikums. Cibulkova pirmajos piecos mačos pretinieces nav žēlojusi, vairākas nežēlīgi sagraujot. Vienīgais izņēmums ir trīs setu uzvara pār Mariju Šarapovu. Cibulkovai nav tāda spēka, kāds ir, piemēram, Šarapovai vai Azarenkai, toties viņa ar Radvaņsku var labāk cīnīties garajās izspēlēs. Būdama ļoti gudra tenisiste, Radvaņska gandrīz visos mačos pret Cibulkovu spējusi atrast veidu, kā uzvarēt. Zinot to, ka šī polietei ir otra labākā iespēja uzvarēt "Grand Slam" turnīrā (pirmā pērn Vimbldonā tā netika izmantota, zaudējot Sabīnei Liziki), var droši apgalvot, ka viņa būs maksimāli koncentrējusies. Tas pats jānovēl Cibulkovai, kurai šajā sakarā turnīru noslēguma fāzēs gadās problēmas.

Ostapenko junioru turnīra ceturtdaļfināls

Četras dienas pirms "Australian Open" noslēguma interese par turnīru vēl ir arī Latvijai, jo junioru sacensības turpina Aļona Ostapenko. Viņa otro gadu pēc kārtas Melburnā sasniegusi ceturtdaļfinālu. Pie tam šoreiz to izdarīja ļoti dramatiski – Aļona trešdien 3. kārtas mačā atspēlēja sešas mačbumbas un ar 3:6, 7:5, 6:1 uzveica mājinieci Neiktu Beinsu. Ostapenko nokļuva šķietami bezcerīgā situācijā, esot iedzinējos ar 3:6, 2:5. Spēles turpinājumā viņa uzvarēja astoņos geimos pēc kārtas, laužot cīņas gaitu. Trīs mačbumbas izdevās novērst gan ar paša servi, gan arī, servējot pretiniecei.

Ostapenko pirms gada ceturtdaļfinālā ar 2:6, 2:6 cieta sagrāvi pret čehieti Katerinu Sinjakovu. Melburnā ar sesto numuru izsētajai Ostapenko līdz šim junioru "Grand Slam" turnīros tālāk par ceturtdaļfinālu tikt nav bijis pa spēkam – Melburnā divreiz sasniegtais labāko astoņnieks ir Latvijas sportistes labākais rezultāts. Lai to uzlabotu, būs jātiek galā ar sacensību ceturto raketi, 17 gadus veco Krievijas tenisisti Jeļizavetu Kuļičkovu. Ostapenko ar viņu vienspēlēs līdz šim nav sacentusies, bet vakar Kuļičkovai zaudēja dubultspēlēs.

Kuļikova Melburnā trīs mačos setus nav zaudējusi un tikai vienā no tiem zaudējusi vairāk par trim geimiem. Kuļičkovai, kura ir "hard" seguma cienītāja, pieaugušo tenisā ir lielāki sasniegumi nekā Ostapenko, divreiz uzvarot ITF 25 000 turnīros. Pērn Melburnā viņa junioru turnīra pusfinālā zaudēja nākamajai čempionei Anai Konjuhai. Spēles sākums paredzēts plkst. 2:00, tā notiks 6. kortā. Rezultāta izmaiņam LIVE režīmā varēs sekot šeit.

"Australian Open" programma 23. janvārī

LaiksSpēleH2H*Unibet.com
02:00Aļona Ostapenko – Jeļizaveta Kuļičkova--
04:30Na Lī – Juženija – Bušāra1-01.23-4.10
06:00 **Agņeška Radvaņska – Dominika Cibulkova5-11.38-3.10
10:30Stanislass Vavrinka – Tomāšs Berdihs8-51.70-2.15

* – savstarpējās spēles
** – pēc Lī un Bušāras spēles

11. dienas spēļu plāns pieejams šeit.

Kur skatīties?

Visērtākā un daudziem pieejāmā opcija ir Eurosport – tenisu no Melburnas rāda abi TV kanāli. Eurosport tāpat piedāvā Eurosport Player – video tiešraides internetā no visiem septiņiem video kortiem. Tas gan ir maksas pakalpojums. Stabilas interneta tiešraides (arī par maksu) piedāvā Unibet.com. Bezmaksas video var meklēt, piemēram, šeit. Tiešraides pieejamas no sekojošiem kortiem: Rod Laver Arena, Hisense Arena, Margaret Court Arena, kā arī numurētājiem kortiem: 2, 3, 6, un 8.

     [+] [-]

, 2014-01-22 21:32, pirms 10 gadiem
Berdšits zaudēs

     [+] [-]

, 2014-01-22 22:27, pirms 10 gadiem
tai fanei patiesībā ir Rodžera cepurīte!

     [+] [-]

, 2014-01-22 22:39, pirms 10 gadiem
M I K U C I S rakstīja: tai fanei patiesībā ir Rodžera cepurīte!
Win win finālā

  +1 [+] [-]

, 2014-01-22 22:40, pirms 10 gadiem
(Aļonai) "trīs mačbumbas izdevās novērst gan ar paša servi"... autors laikam grib teikt, ka Aļona cīnījās kā īsts vecis!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-01-23 16:22, pirms 10 gadiem
nē fedju nav iespējams tik viegli aizstāt, - tagad liela daļa kā puišeļi bekhendu ar abām rokām (arī Ernestiņš) nevis kā īsts tenesi virtuozs Fedja. Labi, ka vismaz uz forhendu Gulbis smuki rokas kā spārniņus izlaiž

sasperjods rakstīja: Sākumā jau visi "šveicieši" jūt par RF, tagad nāk SW kārta : )