Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

"Australian Open" 8. dienas galvenais mačs - Federers pret Tsongu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"Australian Open" 8. dienas galvenais mačs - Federers pret Tsongu
Rodžers Federers un Žo-Vilfrīds Tsonga
Foto: AFP/Scanpix

Pirmdien Melburnā noslēgsies "Australian Open" 4. kārtas izspēle – uzzināsim pēdējos ceturtdaļfinālistus. Turnīra astotās dienas galvenā spēle būs starp Rodžeru Federeru un Žo-Vilfrīdu Tsongu. Dāmu sacensībās var izcelt pat divas spēles – Viktorija Azarenka pret Slounu Stīvensu un Marija Šarapova pret Dominiku Cibulkovu.

Dienas spēle – Federers pret Tsongu

Vīriešu turnīrā pirmdien, visticamāk, būs tikai viena intriģējoša spēle. Maksimums – divas. Sākšu ar to, kuras sakarā jautājumu nav – Rodžers Federers pret Žo-Vilfrīdu Tsongu. Šveicietis Francijas šī brīža otro numuru pērn Melburnā ceturtdaļfinālā uzveica piecos setos. Kopš tā laika abu ceļi oficiālos mačos krustojušies tikai vienreiz – arī "Grand Slam" turnīra ceturtdaļfinālā. Tsonga savās mājās Parīzē guva revanšu trīs setos spēlē, kurā Federers izcēlās ar ļoti nekvalitatīvu tenisu. Abi tenisisti 8. janvārī Melburnā tikās labdarības mačā, kurā pārāks bija Federers – 6:7(5), 6:3, 7:5.

Federers Melburnā desmit gadus pēc kārtas ticis vismaz līdz pusfinālam. Šogad šo iespaidīgu sēriju turpināt būs ļoti sarežģīti. Iespējams, Federers tiks apturēts jau pirms ceturtdaļfināla. "Australian Open" ir pirmais turnīrs, kurā Federers spēlē sava jaunības elka Stefana Edberga vadībā. Pagaidām zviedra ietekmi uz Federera spēli novērot nav sanācis viena ļoti vienkārša iemesla dēļ – Rodžeram vērā ņemami pretinieki pirmajos trīs mačos nav bijuši. Turnīra pirmo pusi aizvadot ar spēlēm pret tādiem tenisistiem kā Džeimss Dakvorts, Blažs Kavčičs un Teimurazs Gabašvili, ir koks ar diviem galiem.

Pirmkārt, Federers nav piekusis, kas viņa vecumā ir svarīgi. Taču ir arī otra lieta, proti, Rodžers nav saskāries ar nopietniem pārbaudījumiem. Pirms spēles pret Tsongu būt tādā stāvokli nav ideālākais variants. Tsonga divas no savām četrām (4-9) uzvarām pār Federeru guvis "Grand Slam" turnīros. Zinot, ka Austrālija viņam ir īpaša (Tsonga ir 2008. gada "Australian Open" finālists), šajā mačā var gaidīt Žo-Vilfrīda labāko sniegumu.

Otra no rītdienas spēlēm, kurā varētu būt intriga, ir Grigora Dimitrova un Roberto Bautistas Aguta tikšanās. Abi tenisisti pirmo reizi sasnieguši "Grand Slam" 4. kārtu. Tātad uztraukums būs kā vienam, tā otram. Favorīts ir skaidrs – Dimitrovs, kurš pēc "Australian Open" pirmo reizi iekļūs ranga Top 20. Taču bulgāra izredzes nemaz nav tik viennozīmīgas. Bautista Aguts jau šajā turnīrā apliecinājis, ka tomēr var spēlēt šajā līmenī un viņam ir talants [pretēji viena labi zināma tenisista izteikumiem]. Spānis pēc Huana Martina Del Potro uzveikšanas viegli tika galā arī Benuā Pēru.

Bautista Aguts Dimitrovu pērn Šanhajā sagrāva ar 6:4, 6:2. Tā ir abu vienīgā spēle ATP mačos. Abu kontā ir vēl divi mači "Future" un "Challenger" sacensībās, zemākajos līmeņos uzvaras dalot uz pusēm. Dimitrovs zināms kā agresīvs spēlētājs un tieši tādi pretinieki Bautistam Agutam ir ērtākie – spānis spēj pielietot pretuzbrukumu taktiku, izmantojot sāncenšu radīto ātrumu.

Pārējās divās spēlēs jebkas cits kā favorītu komfortablas uzvaras trīs setos tiks uzksatīts par novirzi no normas. Rafaels Nadals pret Kei Nišikori uzvarējis visus piecus mačus, zaudējot tikai vienu setu. Tas notika abu pirmajā mačā 2008. gadā Londonā, pie tam uz Nadalam ne tā ērtākā seguma – zāliena. Nevienā no pārējiem setiem japānis nav Rafam spējis atņemt vairāk par četriem geimiem. Kei nav graujošas serves, bet garajās izspēlēs ar Nadalu pastāvīgi konkurēt ir ļoti, ļoti sarežģīti. Un, ja Nadals spēlēs tuvu tam līmenim, kādu parādīja pret Gaelu Monfīsu, jānovēl Kei nenokārt galvu.

Runājot par ideālām "Grand Slam" izlozēm, grūti iztēloties kādu īpaši labāku par to, kāda gadījusies Endijam Marejam. Šogad Melburnā vēl labāka ir tikai Džīnijai Bušārai. Britu pirmais numurs līdz šim ticies ar Go Soedu, Vensānu Milo un Felisiano Lopesu, bet pirmdien spēlēs pret vēl vienu "Challenger" līmeņa sportistu Stefana Robēra personā. Francūzim nemaz nevajadzēja būt pamatturnīrā, nemaz nerunājot par sacensību otro nedēļu. Robērs pie spēlēšnas tika pēc tam, kad izstājās Filips Kolšraibers. Francūzis kā "laimīgais zaudētājs" 33 gadu vecumā nodrošinājis karjeras lielāko čeku – 149 400 Austrālijas dolāru (kopā ar kvalifikāciju). Visas karjeras laikā viņam līdz šai nedēļai pat nebija izdevies tikt līdz miljonam, tagad tas būs pārsniegts. Marejs ar Robēru līdz šim nav ticies, bet spēles iznākums ir skaidrs.

Vīriešu vienspēļu turnīra 4. kārta, 20.01

LaiksSpēleH2H*Unibet.com
04:00Grigors Dimitrovs – Roberto Bautista Aguts0-11.53-2.40
05:00**Rafaels Nadals – Kei Nišikori5-01.03-14.00
07:30Endijs Marejs – Stefans Robērs0-01.01-20.00
10:00Rodžers Federers – Žo-Vilfrīds Tsonga9-41.60-2.30

* – savstarpējās spēles
** – aptuvenais spēles sākuma laiks

Vai Stīvensai izdosies revanšs pret Azarenku?

Sieviešu turnīrā spraigas varētu izvērsties vismaz trīs spēles. Kā galveno maču varētu nosaukt pagājušā gada pusfināla atkārtojumu starp Viktoriju Azarenku un Slounu Stīvensu. Vika uzvarēja ar 6:1, 6:4, taču ne bez skandāla. Kopš tā laika abu ceļi vairs nav krustojušies. Pirmdienas mačam īpašu asumu piedod turnīra galvenās favorītes Serēnas Viljamsas fiasko pret Anu Ivanoviču. Proti, radusies vakance uz titulu, kuru bez šaubām kāro abas. Stīvensa otro gadu pēc kārtas palikusi pēdējā amerikāniete Melburnā.

Stīvensa ir lieliska atlēte, iespējams, visātrākā tensiste WTA tūrē, nemēdz padoties utt. Amerikānietes lielākais mīnuss ir lēnā ieiešana mačos, kas viņai arī šī gada turnīrā jau vairākas reizes likusi atspēlēties – viņa iedzinējos bija visās trīs iepriekšējās spēlēs, taču atrada veidu, kā uzvarēt. Azarenka bukmeikeru vērtējumā ir ļoti liela favorīte, taču, domājams, ka Stīvensai būs iebildumi pret to. Azarenka Melburnā uzvarējusi pēdējās 17 spēles!

Dominika Cibulkova Melburnā visiem atgādinājusi, ka var būt ļoti bīstama, ja ir ideāli noskaņojusies. Šonedēļ slovākietei tas izdevies ļoti iespaidīgi – viņa trīs mačos zaudējusi tikai deviņus geimus, kas ir pārliecinoši labākais rezultāts starp sacensībās palikušajām visām dalībniecēm. Dominika ir divreiz uzvarējusi Mariju Šarapovu, vienreiz tas noticis arī "Grand Slam" sacenībās – 2009. gada "French Open" ceturtdaļfinālā Cibulkova Mašu pazemoja ar 6:0, 6:2.

Šarapova šonedēļ spēlējusi nepārliecinoši. Visgrūtāk viņai gāja pret Karinu Knapu, itālieti uzveicot tikai 3.5 stundās un ar 10:8 trešajā setā. Taču arī pret Alizē Kornē un Betāniju Mateku-Sendsu viņai neklājās viegli. Šarapova pēc pēdējā mača pret Kornē, kad viņa gandrīz izlaida uzvaru 2. setā, uzreiz devās uz treniņu kortiem. Mašas serve arvien ir parāk nestabila, lai viņa justos komfortabli. Cibulkovai ir labas iespējas gūt trešo (2-3) uzvaru pār Šarapovu. Dominika trīs mačos kortā kopā pabijusi tikai 3.5 stundas, kamēr Šarapovai bez divām minūtēm septiņas stundas.

Simona Halepa ar Jeļenu Jankoviču pagājušā gada maijā Romā izspēlēja vienu no sezonas labākajām spēlēm WTA tūrē. Rumāniete, kurai tieši šis turnīrs (no kvalifikācijas!) kļuva par karjeras pavērsiena punktu, serbieti ceturtdaļfinālā uzveica ar 4:6, 6:0, 7:5. Abas tikušās trīs reizes, Simonai divas uzvaras uz māla, Jankovičai – vienīgajā mačā uz "hard" seguma. Zīmīgi, ka visas trīs cīņas noslēgušās trīs setos. Zinot Jankovičas nestabilitāti, tāds iznākums nevienu nepārsteigs arī šoreiz.

Visbeidzot pēdējā ceturtdaļfinālā teorētiski varētu būt vismazākā intriga. Agņeška Radvaņska otro reizi sacentīsies ar pirmo reizi karjerā līdz "Grand Slam" 4. kārtai tikušo Garbinji Mugurusi. Venecuēlā dzimusī, bet Spāniju pārstāvošā Mugurusa iepriekšējā mačā trīs setos tika galā ar Karolīnu Vozņacki, izcīnot jau 11. uzvaru pēc kārtas – Mugurusa pirms došanās uz Melburnu no kvalifikācijas uzvarēja Hobārtā. Aga Mugurusu vienīgājā iepriekšējā spēlē 2012. gadā Maiami uzveica ar 6:3, 6:2. Aga zina, kā pretinieces piespiest daudz kļūdīties. Mugurusai iepriekšējais mačs bija diezgan "netīrs", taču izdevās uzvarēt smagā cīņā. Panākumu atkārtot pret ļoti gudru pretinieci, bez tam, pirmo reizi spēlējot par "Grand Slam" ceturtdaļfinālu, varētu būtu ļoti sarežģīti.

Sieviešu vienspēļu turnīra 4. kārta, 20.01

LaiksSpēleH2H*Unibet.com
02:00Marija Šarapova – Dominika Cibulkova3-21.34-3.15
03:30**Viktorija Azarenka – Slouna Stīvensa1-01.17-5.00
04:00Jeļena Jankoviča – Simona Halepa1-22.12-1.68
13:00**Agņeška Radvaņska – Garbinje Mugurusa1-01.43-2.75

* – savstarpējās spēles
** – aptuvenais spēles sākuma laiks

Astotās dienas spēļu plāns pieejams šeit.

Kur skatīties?

Visērtākā un daudziem pieejāmā opcija ir Eurosport – tenisu no Melburnas rāda abi TV kanāli. Eurosport tāpat piedāvā Eurosport Player – video tiešraides internetā no visiem septiņiem video kortiem. Tas gan ir maksas pakalpojums. Stabilas interneta tiešraides (arī par maksu) piedāvā Unibet.com. Bezmaksas video var meklēt, piemēram, šeit. Tiešraides pieejamas no sekojošiem kortiem: Rod Laver Arena, Hisense Arena, Margaret Court Arena, kā arī numurētājiem kortiem: 2, 3, 6, un 8.

  +1 [+] [-]

, 2014-01-19 21:36, pirms 10 gadiem
cikos isti tam federeam bus ta spele?10.00?pec vinu laika vai pec musu?

  +1 [+] [-]

, 2014-01-19 21:39, pirms 10 gadiem
marcelloo21 rakstīja: cikos isti tam federeam bus ta spele?10.00?pec vinu laika vai pec musu?
pec muusu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-01-19 22:01, pirms 10 gadiem
ok labi.

     [+] [-]

, 2014-01-19 22:19, pirms 10 gadiem
A kaads skandaals bija pagaajushgad starp Viku un Stivensu?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja