Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Nadals un Venusa bez spēļu prakses, Stīvensa – uzvaru garšas

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Nadals un Venusa bez spēļu prakses, Stīvensa – uzvaru garšas
Rafaels Nadals
Foto: Sipa USA/Scanpix

Pēc septiņām stundām tiks dots starts "Australian Open", un pirmajā dienā spēlēs pagājušajā gadā vienspēļu turnīru finālos zaudējušie Rafaels Nadals un Venusa Viljamsa, kā arī vairākus mēnešus bez uzvarām esošā "US Open" čempione Slouna Stīvensa.

2009. gada čempions Rafaels Nadals, kurš pērn episkā piecu setu finālā zaudēja Rodžeram Federeram, kārtējā ceļgala savainojuma dēļ oficiālos mačos nav piedalījies kopš izstāšanās "ATP Finals" turnīrā Londonā. Šonedēļ spānim Melburnā bija paraugspēles pret Rišāru Gaskē un Dominiku Tīmu, bet īstā gatavība būs redzama vien nopietnos mačos.

Nadalam bija tik ļoti laba 1. kārtas izloze, ka viņam kārtīgs tests būs jāgaida kādā no nākamajām cīņām. 37 gadus vecajam Viktoram Estreljam Burgosam nav ieroču, lai spānim radītu būtiskas problēmas. Dominikānas tenisists arī labprāt pacietīgi konstruē punktus, laimi meklējot garās izspēlēs. Pret Nadalu tāds teniss neder.

Cīņa ar skatu nākotnē būs divu jauno talantu Denisa Šapovalova un Stefanosa Cicipasa tikšanās. 18 gadus vecais Šapovalovs pieaugušo tenisā sasniedzis vairāk, un tieši Kanādas tenisistam labāk sekmējies savstarpējos dueļos, 19 gadus veco grieķi pieveicot divos no trim mačiem. Abas uzvaras Šapovalam bija 2016. gadā junioru "Grand Slam" turnīros – "French Open" ceturtdaļfinālā un Vimbldonas pusfinālā.

Kevins Andersons augustā un septembrī izmantoja ļoti labu situāciju vājā zarā Ņujorkā un tika līdz "US Open" finālam. DĀR milzis, kuram ir necils sasniegums, ne reizi finālos nepieveicot Top 100 spēlētājus (0-11), "Australian Open" kampaņu sāks ar potenciāli sarežģītu maču pret Kailu Edmundu, kurš Endija Mareja nespēlēšanas dēļ būs britu vienīgā cerība kungu turnīrā. Edmunds Andersonam pagājušā gadā "French Open" lika spēlēt piecus setus, piekāpjoties ļoti sīvā mačā.

Savas māsas Serēnas prombūtnē Venusa Viljamsa ir vienīgā no pagājušā gada finālistēm šī gada turnīrā. Viņas pirmā pretiniece būs 17 gadus jaunākā Šveices tenisiste Belinda Benčiča, kura pieredzējušo amerikānieti vēl nav uzvarējusi (0-4), bet šoreiz viņas izredzes tiek vērtētas labi, jo Belinda ir labākā formā. Savainojuma dēļ izlaidusi lielāko daļu 2017. gada sezonas, Benčiča bez lieliem pārtraukumiem regulāri spēlē kopš septembra, šajā laikā ar diviem WTA125 tituliem nopelnot atgriešanos simtniekā.

Tikmēr Venusai kopš "WTA Finals" tikai viena spēle, šonedēļ Sidnejā zaudējot Andželikei Kerberi. Interesanti, ka Viljamsa bija Benčičas pirmā pretiniece WTA debijā 2012. gadā Luksemburgā, kur Viljamsa tolaik tikai 15 gadus veco Benčiču sagrāva ar 6:3, 6:1. Belindai īpaši labākas sekmes nav bijušas arī nākamajos mačos, Venusai zaudējot visos astoņos setos. Vienā mačā uzvarēto geimu rekords ir septiņi.

"US Open" čempione Slouna Stīvensa ir dziļā formas bedrē, bez uzvarām spēlējot kopš "US Open" fināla. Kopš tā laika sakrāti septiņi zaudējumi pēc kārtas – sērija, kuru Melburnā var būt grūti pārtraukt. Stīvensa nav favorīte mačā pret 2016. gada "Australian Open" ceturtdaļfinālisti Šuaju Džanu.

Daudz sīvāka spēkošanās tiek gaidīta Kajas Kanepi un bijušās finālistes Dominikas Cibulkovas mačā. Igauniete dominējusi šajā sāncensībā, sakrājot 3-1 bilanci, tiesa, visas tikšanās bijušas ļoti saspringtas. Trijos no četriem mačiem bijis nepieciešams trešais sets, bet vienīgajā divu setu cīņā uzvarēja Kanepi, ar 6:4, 7:6(6) esot pārāka 2013. gadā Briselē. Abas kopš tā laika nav tikušās.

Ko Melburnā parādīs Austrālijas turnīros tradicionāli vāji spēlējošā Samanta Stousura, kura savās mājās zaudējusi sešās no pēdējām septiņām spēlēm? Viņai "Australian Open" ir trīs zaudējumu sērija, tai sākoties 2015. gada turnīra 2. kārtā. Stousuras pirmā pretiniece būs Riodežaneiro olimpiskā čempione Monika Puiga.