Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Cīrulis

2010.gads: Jauni tenisa rangu līderi un superspēle Vimbldonā

2010.gads: Jauni tenisa rangu līderi un superspēle Vimbldonā
Gada superspēles varoņi
Foto: Reuters/Scanpix

2010.gada pasaules tenisā bija itin raibs un atcerēties visus notikumus nemaz nebūtu tik viegli. Tāpat kā iepriekšējos gadus Sportacentrs.com izdalīja vairākas nominācijas, caur kurām tad arī atceramies svarīgākos mirkļus.

Gada tenisisti – Rafaels Nadals un Karolīna Vozņacki

2010.gadā gan ATP, gan WTA rangā nomainījās līderi, turklāt šīs maiņas likumsakarīgas. Vīriem gadu ar „Australian Open” titulu iesāka ranga līderis Rodžers Federers, taču sezonas turpinājums viņam bija bāls. Sākoties māla sezonai, to prata izmantot Rafaels Nadals. Vispirms Rafa „savāca” visus māla „Masters” titulus un atguva „French Open” troni, pēc tam triumfēja Vimbldonā, bet rudenī arī Ņujorkā (kopā septiņi tituli). Gada pašās beigās viņa baterijas nosēdās, ļaujot sezonas noslēguma titulu paņemt Federeram. Domājams, arī nākamajā gadā cīņa par ranga līdera vietu notiks starp Nadalu un Federeru. Varam gan cerēt, ka vēl nopietnāk cīņā par pirmo vietu iesaistīsies Novaks Džokovičs, Endijs Marejs, varbūt arī vēl citi.

WTA rangs šogad ieguva 20. ranga līderi – sezonas izskaņā 20 gadu vecumā pirmo vietu pasaulē izkaroja dāniete Karolīna Vozņacki. Sezonas laikā viņa spēlēja daudz, uzvarēja sešos WTA turnīros, tomēr ne „Grand Slam” vai sezonas noslēguma turnīrā. Lai arī daudzu vērtējumā Vozņacki nav pelnījusi pirmo vietu, tomēr šajā gadā viņa mainīja savu spēles stratēģiju un sāka spēlēt uzbrūkošāku tenisu. Iespējams, nākamajā gadā tas var ļaut tikt arī pie kāda „Grand Slam”. Spēlējot biežāk, par ranga līderi var kļūt arī beļģiete Kima Klijstersa, kurai aizvadītajā gadā „US Open” un „WTA Championships” tituli. Tāpat ar interesi tiek gaidīts brīdis, kad tūrē atgriezīsies Serēna Viljamsa, kura 2010.gadā triumfēja Melburnā un Vimbldonā.

Gada neveiksminieki – Huans Martins Del Potro un Serēna Viljamsa

2009.gada „US Open” čempions Huans Martins Del Potro 2010.gadā startēja tikai trīs turnīros plaukstas locītavas savainojuma dēļ. ATP rangā viņš atkritis uz tālo 258.vietu. Pateicoties „protected entry” sistēmai, viņam gan nevajadzēs spēlēt kvalifikācijas turnīrus 2011.gadā, taču atpakaļceļš uz ranga desmitnieku varētu būt itin grūts. Pie neveiksminiekiem savainojumu dēļ der pieminēt arī krievu Nikolaju Davidenko, kurš atkritis uz ranga trešo desmitu, kā arī horvātu Ivo Karloviču, kuram šobrīd vieta ranga astotajā desmitā. Dāmām neveiksminieces lomā jau pieminētā Serēna Viljamsa, kura nespēlēja pēc Vimbldonas, jo kādā no restorāniem uzkāpa uz saplēstas glāzes lauskas. Serēnas nespēlēšana turpināsies arī jaunajā gadā – viņa nevarēs aizstāvēt „Australian Open” titulu. Krietni kritumi rangā arī krievietei Dinarai Safinai, vācietei Sabīnei Lisicki u.c.

Gada atgriešanās – Mārdijs Fišs un Žustīne Enina

Pēc 10 gadiem profesionālajā tenisā savu zvaigžņu stundu sagaidīja amerikānis Mārdijs Fišs. Šī gada sākumā viņš bija ranga otrajā simtā, bet līdz sezonas beigām uzlēca līdz ranga rekordpozīcijai – 16. Uzvarēti divi turnīri un spēlēts vēl divu turnīru finālos. Dāmām šajā vērtējumā jāizceļ Žustīne Enina. Kādreizējā WTA ranga līdere tūrē atgriezās pēc gandrīz divu gadu pārtraukuma un uzreiz divi fināli – Brisbenā un Melburnā. Sezonas turpinājumā Žustīne uzvarēja turnīrus Štutgartē un Hertogenbošā, bet Vimbldonā guva savainojumu, kas lika izlaist atlikušo sezonu. WTA rangā gan 12.pozīcija, kuru nākamajā gadā vēl var uzlabot.

Gada spēle – Džons Isners pret Nikolā Maū Vimbldonā

Cik ilgi jūs būtu gatavi skatīties tenisa maču? Šogad deivisa kausa izcīņas laikā kāds mans kolēģis atzinās, ka grūti bijis izturēt tās trīs stundas. Tad ko saka skatītāji, kas bija Vimbldonas 18.kortā, vairāk nekā 11 stundas vēroja amerikāņa Džona Isnera un francūža Nikolā Maū dueli (pirmās kārtas spēle). Cīņa kopumā izvērtās triju dienu garumā un noslēdzās ar amerikāņa triumfu - 6:4, 3:6, 6:7(7), 7:6(3), 70:68. Spēlē tika laboti ļoti daudz tenisa rekordi, piemēram:
- Ilgākais mačs – 11 stundas un 5 minūtes
- Ilgākais sets – 8 stundas un 11 minūtes (pārsniedz arī iepriekšējo ilgāko maču)
- Visvairāk geimu vienā setā – 138
- Visvairāk geimu mačā – 183
- Visvairāk eisu spēlē – 215
- Visvairāk eisu vienam tenisistam spēlē – 112 (Isneram)

Nebija brīnums, ka savu nākamo spēli Isners zaudēja bez variantiem, bet sezonas turpinājumā abi tenisisti saņēma daudz piedāvājumus no turnīru organizatoriem. 2011.gada sākumā abu duelis iespējams Hopmana kausa izcīņā. Dāmām sezonas labākā mača statusā gribētos izcelt spēli „Australian Open” 2.kārtā starp Žustīni Eninu un Jeļenu Dementjevu. Lai gan cīņa beidzas divos setos ar beļģietes triumfu - 7:5, 7:6(6), tā ilga teju trīs stundas.

Gada komandas – Francija un Itālija

Zinu, ka daudzi nepiekritīs, tomēr gada komandas statusu vīriešiem šoreiz atvēlu Deivisa kausa finālistiem – Francijai, nevis čempioniem Serbijai. Galvenokārt tāpēc, ka Francijai ir krietni vairāk pirmā simta tenisistu un viņu ceļš līdz finālam bija krietni grūtāks (piemēram čempionu spāņu sagraušana). Dāmām viss vienkārši – itālietēm kā komandai šobrīd konkurentu nav, ko apliecināja arī garlaicīgais fināls. Jāatzīmē, ka Itālijai lielus svētkus sagādāja arī Frančeska Skjavone, triumfējot „French Open”.

Gada aiziešana no tenisa – Jeļena Dementjeva un Karloss Moija

2010.gada „WTA Championships” turnīrs dāmām šogad vairāk atmiņā palicis nevis ar Kimas Klijstersas triumfu vai kādu citu spēli, bet gan negaidīto un emocionālo krievietes Jeļenas Dementjevas paziņojumu par profesionālās karjeras beigām. 29 gadus vecā sportiste, kura jau kārtējo sezonu pabeidza ranga desmitniekā, karjeras laikā izcīnīja 16 WTA vienspēļu titulus, tika pie olimpiskā zelta Pekinā, taču ne reizi neuzvarēja „Grand Slam” sacensībās. Turpmāk Ļena vairāk laika nolēmusi veltīt ģimenei. Tikmēr pazīstamākais no vīriem, kurš šogad tenisam pielicis punktu ir spānis Karloss Moija. Kādreizējais ATP ranga līderis pēdējos gadus mocījās ar savainojumiem, tāpēc šāds paziņojums bija tikai loģisks.

Gada tenisa mūzika

Kas bija gada notikums pasaules tenisā?

  • 21

  • 6

  • 79

  • 3

  • 2



, 2011-01-01 19:58, pirms 13 gadiem
Gada tenisa mūzika... WTF!
Darja Semeņistaja. Foto: Detlef Gottwald / wiesbaden-tennis-open.de
7

Semeņistaja piekāpjas Romas "WTA 1000" izšķirošajā kvalifikācijas kārtā

Itālijas galvaspilsētā Romā sācies "WTA 1000" uz māla. Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja otrajā kvalifikācijas kārtā zaudēja slovākietei Rebekai Šramkovai - 3:6, 4:6.
Roberts Štrombahs. Foto: Ostra Group Open 2024 by Purposia
2

Štrombahs ar savdabīgu rezultātu nepārvar "Challenger" kvalifikāciju

Čehijas galvaspilsētā Prāgā risinās "Challenger 75" turnīrs tenisā. Latvijas labākais tenisists Roberts Štrombahs šodien kvalifikācijas izšķirošajā kārtā zaudēja francūzim Klemēnam Šideham - 6:0, 0:6, 1:6.
Aļona Ostapenko. Foto: Beatriz Ruivo / tenis.pt
6

Romas "WTA 1000" izlozē Ostapenko nokļūst vienā zarā ar Žabēru

Itālijas galvaspilsētā Romā šodien notika "WTA 1000" māla turnīra izloze. Latvijas tenisa līdere Aļona Ostapenko sāks ar otro kārtu, kur pretiniece vēl nav zināma.